En dan toch iTunes missen...
Ooit was iTunes een revolutie. Het programma was het einde van de kast met cd's, het begin van een nieuwe manier van muziek kopen, en het einde van illegale downloaddiensten zoals Napster. iTunes was een held. Maar in de jaren die volgden, nam het gemopper toe. iTunes werd een soort uitdijend software-universum, waar steeds meer dingen in terecht kwamen die niks met muziek te maken hadden: films, e-books, podcasts, apps, back-ups van je iPhone en noem maar op. iTunes was bijkans een besturingssysteem op zichzelf. Apple deed er soms ook de vreemdste dingen mee. Zoals in iTunes 10, waar het ‘stoplicht’ opeens verticaal in plaats van horizontaal was geplaatst. Herinner je je dat nog?
De interface van iTunes werd rommeliger en inconsequenter, en steeds meer mensen beklaagden zich over het programma. De simpelste dingen waren onhandig. Zo vonden wij het onbegrijpelijk dat als je in de iTunes Store een zoekopdracht deed, en je schakelde even naar je eigen Bibliotheek om iets na te kijken, en je ging dan weer terug naar de Store, dan was je zoekopdracht weg. Je moest altijd opnieuw beginnen als je de iTunes Store even verliet.
Veel geklaag dus – volgens sommigen was iTunes werkelijk het allerslechtste programma dat Apple ooit had gemaakt. Apple luisterde, en gooide alle ballast uit iTunes, maakte een strakke nieuwe muziek-app, noemde die Muziek in plaats van iTunes, en je zou denken: iedereen blij. Maar nee. Nu klagen mensen uiteraard dat ze dingen uit iTunes missen. ‘Ik wil iTunes terug’, zie je opeens in allerlei Mac-forums opduiken.
Retroactive
En geloof het of niet: dat kan. Catalina blokkeert een gewone installatie van iTunes, maar met behulp van de app Retroactive van ontwikkelaar Tyshawn Cormier lukt het wél. Retroactive past de installatie van iTunes aan Catalina aan – waardoor de app vrijwel volledig functionerend kan draaien. Alleen iPhone-backups maken lukt er niet meer mee, maar verder werkt alles als een zonnetje. Mooier nog: je kunt kiezen welke versie van iTunes je wilt hebben. Ga je voor iTunes 12.9.5 met Dark Mode, heb je liever iTunes 12.6.5 met de App Store, of ga je helemaal terug naar iTunes 10.7 met CoverFlow?
Het installeren van Retroactive is een klein beetje griezelig, omdat je tijdens het installatieproces wordt gevraagd om het wachtwoord van je systeem in te voeren. De melding die je dan krijgt, klinkt een beetje alarmerend. Je wachtwoord is nodig omdat de app niet ‘genotariseerd’ is; ofwel niet goedgekeurd door Apple (om begrijpelijke redenen). We hebben de app echter voor je getest, en je kunt hem probleemloos gebruiken. De software is opensource; je kunt eventueel ook zelf de broncode bestuderen om te ontdekken wat de app allemaal doet.
Het blijft niet bij iTunes
Retroactive begon eigenlijk met de wens van Tyshawn Cormier om een andere app te behouden in Catalina: Aperture. Apple stopte weliswaar vijf jaar geleden al met Aperture, maar tot en met macOS Mojave kon je de app blijven gebruiken. In Catalina niet meer. Eigenlijk raar, want los van een paar interne 32-bit onderdelen, is Aperture gewoon een 64-bit applicatie. Er is niet echt een reden waarom de app niet zou kunnen werken onder Catalina. En dus bedacht Cormier een manier om Aperture opnieuw te installeren – op een manier die onder andere System Integrity Protection omzeilt. De app werkt niet met virtualisatie, maar past bij het installeren daadwerkelijk de software zelf aan de nieuwe eisen van Catalina aan. Retroactive zoekt daarbij naar een installatie van Aperture op je Mac – maar als je die niet meer hebt, geeft de app je ook mogelijkheden om Aperture opnieuw te installeren via de App Store, of terug te zetten uit een Time Machine-backup. Je kunt de app eventueel ook via AirDrop vanaf een andere Mac terugzetten.
Zelfs iPhoto kun je weer gebruiken
Naast iTunes en Aperture kun je ook het oude iPhoto opnieuw installeren op een Mac met Catalina. Er zijn nog steeds mensen die iPhoto prefereren boven Foto's. Niet alles werkt, maar het meeste wel. Uiteraard kun je geen fotoboeken bestellen in zowel Aperture als iPhoto – Apple is met die dienst gestopt. Ook een paar andere dingen werken niet meer; zo spelen Aperture en iPhoto allebei geen video's meer af. Maar het moet gezegd: het zijn slechts een paar dingetjes die het niet meer doen; de algehele ervaring is dat je de programma's gewoon weer volop kunt gebruiken. De installatie via Retroactive is uiterst simpel om te doen (het technische verhaal erachter is wat ingewikkelder), je moet er alleen rekening mee houden dat installatie soms lang kan duren (tot wel een uur). Maar dat is een kleine prijs om te betalen. De app is opensource en dus volledig gratis. Wij kunnen alleen maar zeggen: kerst komt vroeg dit jaar. Wat een cadeau!
Retroactive | gratis | ★★★★★
MacFan verschijnt voor members elke dinsdag. Tot volgende week!