Gratis een ander Dockje proberen?
In het huidige nummer van ons tijdschrift Machina bespreekt Laurens Collée ActiveDock: een alternatief voor het standaard Dock op je Mac. De ontwikkelaar was zo gelukkig met een review in een tijdschrift, dat hij ons stante pede zes licentiecodes stuurde om uit te delen. Die geven wij natuurlijk weg aan MacFans!
ActiveDock lijkt sterk op het Dock van macOS, maar je kunt er iets meer aan sleutelen. Zo kun je previews van geopende apps zien door er met je muis overheen te bewegen, kun je een Windows-achtige startknop instellen (je moet het maar willen) en kun je je hele desktop in je Dock zetten zodat je met één klik alle vensters minimaliseert. Je kunt ook bepalen dat sommige geopende apps niet zichtbaar zijn in het Dock. Bovenal kun je kiezen uit talloze looks voor de slimme balk onderin je scherm. Een handige app – de volledige review vind je in Machina 5 (ligt deze week nog in de winkels).
Hebben? We mogen zes licenties weggeven. Als je er kans op wilt maken, mail ons dan uiterlijk komende vrijdag waarom jij hoognodig aan een nieuw Dock toe bent! De winnaars maken we in de volgende nieuwsbrief bekend.
ActiveDock | € 14 per jaar | ★★★★☆
LinkedIn → LinkedOut
Van een nieuw besturingssysteem verwacht je vooral een heleboel nieuwe mogelijkheden – niet dat je er qua functionaliteit op achteruit gaat. Wie in macOS Mojave een blik werpt bij Systeemvoorkeuren / Internetaccounts zal echter merken dat er naast iCloud nog maar vier diensten worden ondersteund: Microsoft Exchange, Google, Yahoo! en Aol. De drie belangrijkste sociale netwerken (Facebook, Twitter en LinkedIn) zijn niet meer beschikbaar, en ook naar Flickr en Vimeo is het vergeefs zoeken. Gevolg: de verjaardagen van Facebook-vrienden zullen niet langer in Agenda verschijnen, als die optie was aangevinkt. Vervelender is het abrupte einde van de koppeling met je adresboek. In het verleden werden de contactgegevens van Facebook- en LinkedIn-connecties automatisch up-to-date gehouden, wat onwaarschijnlijk handig was. De diensten geven je na de installatie van Mojave wel de mogelijkheid om de contacten eenmalig veilig te stellen, in iCloud of lokaal op je Mac, maar ze worden daarna niet meer automatisch bijgewerkt.
Het schrappen van de integratie van deze internetaccounts heeft ook gevolgen voor het delen van informatie. Het posten van een foto of commentaar op Facebook of Twitter ging tot nu toe rechtstreeks vanuit Safari en diverse andere toepassingen. In Mojave is er een aantal extra handelingen voor nodig. Vimeo heeft het probleem ondervangen met de introductie van een nieuwe Mac-app, Vimeo – Video Management, die zich handig in de menubalk van macOS nestelt. LinkedIn volstond met een mailtje aan gebruikers dat desktop notificaties en het synchroniseren van contacten in Mojave simpelweg niet meer werken.
Eindelijk je samples op een externe schijf in Logic
Hè-hè, Logic Pro X 10.4.2 kan eindelijk inhoud op een externe harde schijf opslaan. Dat werd ook wel tijd, want de hele bibliotheek met geluidseffecten, samples en instrumenten is namelijk 77 GB groot! Als je net als wij alle inhoud op je interne schijf hebt staan, ga je in Logic Pro X eerst even naar Sound Library / Relocate Sound Library. Logic scant wat er nu op je interne schijf staat en biedt aan om dit op het externe medium op te slaan. Kies je externe harde schijf en klik op Relocate. Nadat Logic klaar is met kopiëren, worden nieuwe bestanden automatisch naar deze externe locatie gedownload. Dit is superhandig, want zo kun je talloze nieuwe instrumenten en loops installeren waar je voorheen geen ruimte voor had. Vanaf nu hoef je niet meer te hannesen met aliassen of symlinks.
Generatieve muziek maken op je Mac
In Machina 5 (deze week nog in de winkel) duikt Bob Timroff diep in de generatieve muziek: muziek die nooit hetzelfde klinkt, eindeloos doorgaat, zonder zichzelf ooit te herhalen. Muziek die zich laat voeden door externe factoren bovendien. In twaalf pagina's leidt Bob je door de wereld van zelfgenererende muziek – en wat je ervoor nodig hebt om het op je telefoon of op je Mac te beluisteren of te maken. Hij bespreekt ook Wotja – het vlaggenschip onder de applicaties voor het maken van generatieve muziek. De app kun je aanschaffen als eenmalige aankoop, of gebruiken met een abonnement. MacFan-nieuwsbrieflezers hebben geluk: we geven vijf codes weg waarmee je Wotja een maand kunt proberen.
Hebben? Mail ons uiterlijk komende vrijdag wat jij met Wotja zou willen doen. De winnaars maken we in de volgende nieuwsbrief bekend.
DIT VONDEN WE OOK NOG VOOR JE:
Instagram-account om te volgen: Animator Pinot is weer gaan tekenen met MacPaint op oude Macintoshes. Hij begon met MacPaint 1.0 op een Macintosh SE uit 1989. Het resultaat is verbluffend.
Wi-Fi heet voortaan anders. Nog steeds Wi-Fi, maar vroeger kwam er nog iets achteraan: 802.11g, 802.11n, 802.11ac, 802.11ax en meer van dat soort onbegrijpelijke versienamen. Die worden allemaal vervangen door simpele nummers: Wi-Fi 1, Wi-Fi 2, Wi-Fi 3... tot en met Wi-Fi 6. Dat is voorlopig de nieuwste.
TIP VAN EEN LEZER:
Riki Damen: ‘Heel grote bestanden uploaden? De meeste WeTransfer-collega's gaan niet hoger dan 5 GB, tenzij je betaalt. MyAirBridge gaat tot 20 GB!’
Tot slot... Wat zegt Jack?
Apple zou in de toekomst reparaties door handige Harry’s van Macs met een T2-chip kunnen blokkeren. Ophef! "Right to repair!" Maar de T2 zorgt voor ingebakken veiligheid op een niveau dat geen enkel ander merk levert. Als ik journalist, diplomaat of dissident was, wist ik wel wat mijn volgende computer zou worden.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
De volgende nieuwsbrief verschijnt op 30 oktober.