WWDC gaat weer virtueel
Apple's jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) wordt dit jaar van 7 tot en met 11 juni gehouden – en het is wederom all-online, zoals Apple het noemt. Ook als je geen ontwikkelaar bent, is het WWDC (en met de name de keynote die er een belangrijk onderdeel van is) interessant om te volgen – het is het moment waarop Apple nieuwe versies van alle besturingssystemen presenteert (waaronder natuurlijk macOS). Niet altijd, maar soms levert het WWDC ook wat hardware-nieuws uit Cupertino. (Soms tijdens de keynote, soms ook de week voorafgaand aan het WWDC, via persberichten.) Het zou ons niet verbazen als het dit jaar een moment is voor de lancering van een nieuwe iMac. (Er gaan ook steeds meer geruchten over 'AirTags' – Apple's variant op Tile; draadloze chipjes die ervoor zorgen dat je je sleutelbos of portemonnee kunt vinden als je hem kwijt bent.)
Verplichte kost voor MacFans dus eigenlijk, dat WWDC. Al kijken wij uit naar de tijd dat de keynote weer een live evenement is, in een zaal, met publiek. Niet dat wij dan in die zaal zitten, maar de sfeer is toch anders met zo'n live presentatie. De gelikte digitale events van Apple zijn weliswaar prachtig gemaakt – maar naar onze smaak soms ook wat klinisch.
'Track 07' van 'Onbekende artiest'
Als dit een veelvoorkomend verschijnsel is in jouw muziekbibliotheek, dan weten we een handige app voor je:
Geen cover, geen albumtitel, geen artiestennaam... nul informatie. Misschien verzucht je nu: 'Waar heb je het over, ik gebruik Spotify, ik heb geen muziekbibliotheek meer op mijn Mac'. Dan zou je kunnen stoppen met het lezen van dit stukje – of misschien toch niet, want het het zijn niet alleen MacFans met een 'iTunes'-bibliotheek die te kampen hebben met tagloze audio. Wat dacht je van al die opnames die je maakt in Dictafoon op je Mac of iPhone:
Dictafoon slaat je gesproken notities op met de locatie als bestandsnaam. Geen handige rubricering als je iMac altijd op dezelfde plek staat. Natuurlijk zou je die naam meteen moeten aanpassen op het moment dat je de opname hebt gemaakt, maar je weet hoe dat gaat... haast! Geen tijd!
'Onbekend nummer'
Of wat te denken van audiotracks die op de een of andere manier op je computer zijn beland, ergens in een map, en die alleen maar titels als 'Track 07' hebben. En dan hebben we het nog maar even niet over de stapels aan slecht beschreven audiobestanden van podcastmakers, muzikanten en video-editors. Als je op jouw Mac ook een zee aan ondefinieerbare audiobestanden tegenkomt, dan wordt het misschien eens tijd daar op een zondagmiddag mee af te rekenen. Voorzie ze van titels, albumnamen, covers, jaartallen en andere tags. Er is sinds kort een speciale app voor verkrijgbaar: Mp3tag van ontwikkelaar Florian Heidenreich.
Mp3tag is een tag-editor voor audiobestanden op je Mac. En de naam is wat misleidend, want de app bewerkt niet alleen mp3'tjes, maar ook andere gangbare audiobestanden, zoals MP4, AIF en WAV, en zelfs iets minder gangbare types zoals OGG en FLAC. Je kunt nagenoeg elk audiobestand op je Mac openen in Mp3tag, en vervolgens voorzien van alle informatie die je maar wilt:
Nou kun je dat in de Muziek-app ook doen – maar dan moet het bestand wel in de Muziek-bibliotheek staan. Mp3tag bewerkt elk audiobestand op je Mac, waar het ook staat.
Uiteraard is één bestand van informatie voorzien niet een heel snelle werkwijze. Veel lekkerder is het als je een hele batch van bestanden kunt aanpassen. Heb je met Dictafoon 73 ideetjes ingesproken voor je autobiografie, dan is het misschien handig als die allemaal de tag 'autobiografie' krijgen. En jouw naam als maker. Ook dit is niet uniek: met Automator kun je dat ook doen. Maar Automator is wat ontoegankelijk als je het nooit gebruikt, en Mp3tag werkt heerlijk simpel.
Freaken op details
Mp3tag gaat nog een stap verder... je kunt ook echt freaken op details. Vooral de functie 'Action Groups' is daar heel handig voor. Daarmee veeg je je hele muziekbibliotheek schoon van ongewenste tekens, onnodige kapitalen, en noem maar op. Met één druk op de knop. Een voorbeeldje? Als je ooit muziek hebt geïmporteerd van cd's, dan heeft Muziek (of destijds iTunes) de trackinformatie opgevraagd via Gracenote. Maar de metadata van Gracenote kloppen niet altijd – of soms zitten er irritante dingetjes in. Dan is er bijvoorbeeld een ` gebruikt in plaats van de ' die het zou moeten zijn. Of er staat een - waar wij liever een – zien. Ja, we zeiden het al: we gaan even freaken op details. Wij hebben er bijvoorbeeld ook een hekel aan als er vierkante haken worden gebruikt in titels. Dan staat er bijvoorbeeld:
Eple [Shakedown Remix]
Terwijl wij liever dit zien:
Eple (Shakedown Remix)
Misschien zit je nu hoofdschuddend te lezen... excuus. Wij kunnen ons opwinden over dat soort dingetjes in onze muziekbibliotheek. Handig dus dat Mp3tag dat soort dingen op kan lossen. Je maakt in de app gewoon een Action Group aan, met daarin alles wat je wilt vervangen. Wij hebben meteen een regel ingevoerd om elke [ te vervangen door een ( en elke ] door een ). Dat ziet er zo uit:
Voortaan hoeven wij maar alleen maar eens in de paar maanden op die Action Group te klikken, en al onze muziekbestanden zijn bevrijd van die vermaledijde [ en ]. Dat alleen al is ons de prijs van € 21,99 waard. Overigens kun je ook een probeerversie downloaden via de website van de maker – die kun je 7 dagen gratis gebruiken. En in 7 dagen kun je best wat orde scheppen in je audio-chaos... het is maar een hint!
Mp3tag | € 21,99 | ★★★★☆
Tot slot... Wat zegt Jack?
Bij het overlezen van mijn columns van 2020 viel me op dat ik meerdere keren aankondigde een nieuwe accu in mijn MacBook Pro Late 2013 te laten zetten. Een running gag. Toen ik vorige maand eindelijk een afspraak had gemaakt bij een gecertificeerde Apple-reparateur verging me het lachen. Nadat de nieuwe accu (inclusief topcase) was besteld, bleek de voorraad 0 stuks. Dus ik moest helaas een nieuwe kopen en eigenlijk de 69 euro onderzoekskosten betalen, maar dat was te verrekenen met het overzetten van de data. Ik legde de jongen achter de balie – wiens ouders nog hun CITO-toets moesten doen toen ik al met ResEdit aan programma's op mijn Mac Plus sleutelde – uit dat 'Het onderdeel is op voorraad, o nee, toch niet, wel betalen’ geen geldig argument was.
Dezelfde dag nog maakte ik een afspraak met een handige Harry die me van alle kanten werd aanbevolen en de andere dag kon ik weer gewoon vier tot zes uur zonder stopcontact werken. Zonder nieuwe topcase, maar ik was wel bijna de helft goedkoper uit. Handige Harry had een duidelijke mening over de manier waarop Apple tegenwoordig alles in Macs vastsoldeert en dichtkit. Die mening deelde ik tot op zekere hoogte. Ik denk dat die werkwijze voortkomt uit extreem perfectionisme op het gebied van vorm (naadloos, plat). Misschien is plakken en solderen ook betrouwbaarder dan schroeven en waarschijnlijk ook goedkoper. De insteek is niet jou dwingen je apparaat eerder af te schrijven. De 'planned obsolence' waarin handig Harry geloofde, vind ik te complotterig. Vooral omdat mijn MacBook al zeven jaar feilloos werkt. Maar ik ben wel blij dat ik bij hem terecht kon. Ik ondersteun dan ook van harte de right to repair-beweging. Apple beweegt wat dat betreft de goede kant op. Nu nog de right to upgrade-beweging opstarten.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 13 april.