Met dank aan LaCie
Deze editie van MacFan wordt gesponsord door LaCie – al jarenlang hét merk voor externe harde schijven voor je Mac. Graag zetten we de LaCie Mobile Drive Space Grey in het zonnetje, die met zijn gezandstraalde aluminium behuizing met diamantgeslepen hoeken een uiterst fraaie aanvulling op je MacBook is. En een data-monster bovendien: in de maximale uitvoering mag je proberen 5 TB vol te krijgen. Da's zoiets als 2500 uur video (waar je de tijd vandaan moet halen om dat ook allemaal te bekijken, is een tweede). Wij gebruiken al jaren LaCie-opslagmedia – alle backups van MacFan worden bijvoorbeeld gemaakt op een LaCie d2. Dank aan onze vrienden van LaCie voor het sponsoren van deze editie!
Een browser op het randje
Ooit was er de browseroorlog... tussen Netscape Navigator en Internet Explorer. Voor menigeen was Netscape de grote held van het internet, maar de grote held verloor van het grote geld toen Microsoft met de Internet Explorer op de proppen kwam. Microsoft drong de Explorer op aan de massa via Windows, en hield zich lang niet altijd aan de webstandaarden, waardoor de browser veelgebruikt, maar niet geliefd was. Voor Mac-gebruikers had de Internet Explorer for Mac al helemaal een wrange bijsmaak: geruime tijd was de browser van aartsrivaal Microsoft de enige serieuze browser die je op een Mac kon gebruiken. Tot Apple Safari lanceerde, en Explorer op de Mac wegkwijnde.
De terugkomst van de Microsoft E...
Maar nu heeft Microsoft een nieuwe browser voor de Mac. Nee, niet Internet Explorer, maar Microsoft Edge. (Al lijkt het icoon akelig veel op de voorganger.) De bèta-versie van Edge kun je nu downloaden en uitproberen. Op Windows wordt Edge vast groot, maar op de Mac is er nogal wat concurrentie: ten eerste is er Safari dat standaard op elke Mac staat, en dan zijn er nog Google Chrome, Firefox (de nazaat van Netscape), Opera en talloze andere browsers. Waarom zou je Microsoft Edge nog willen?
Het gaat niet alleen om snelheid en veiligheid
Eén groep mensen kan vermoedelijk niet zonder Edge, en dat zijn mensen die werken bij (grote) bedrijven waar op het intranet sites draaien die afhankelijk zijn van de engine van de oude Internet Explorer. Zoals gezegd hield Microsoft zich in het verleden niet zo best aan de webstandaarden, wat betekende dat sommige sites (zeker als ze alleen voor intern gebruik waren) alléén in de Explorer goed functioneerden. Bij Edge is Microsoft van een eigen browserengine afgestapt, en gebruikt het Chromium van Google. Edge is dus eigenlijk Chrome in een ander jasje; daar schreven we al eens over. Maar de oude Internet Explorer-engine is wél ingebouwd, voor al die legacy-websites op intranet-servers. Die noodzakelijkheid maakt eigenlijk pijnlijk duidelijk dat een goede browser niet alleen draait om snelheid (waar Apple en Google hard op inzetten) of veiligheid en privacy (waar Apple ook mee adverteert, maar waar ook talloze andere specialistische browsers voor bestaan, zoals Waterfox, Puffin en Brave, waarbij de een nog harder roept dat-ie veilig is dan de ander). Maar waar je de makers nooit over hoort, is hoe goed ze zich nou aan de standaarden houden.
Twee browsers is beter
Browser werken niet helemaal hetzelfde. Dat kun je je zien aan kleine verschillen, als je dezelfde site opent in verschillende browsers. Knopjes en dropdown-menu's kunnen bijvoorbeeld anders zijn. Kijk naar dit voorbeeld:
Een taalkeuzemenu van dezelfde site, links in Safari, rechts in Edge. Je ziet meteen het verschil bij de pijltjes naar boven en beneden. Maar ook de letters van het woord 'English' zijn niet identiek. In dit geval gaat het om een klein verschil, bijna niet noemenswaardig. Maar een enkele keer gaat het om iets groters, en we herkennen allemaal wel de situatie dat een webformulier het in de ene browser gewoon helemaal niet doet, en in de andere wel. Dat komt omdat geen enkele browser zich voor 100 procent aan de webstandaarden houdt. Je hebt er dan ook eigenlijk twee nodig. Gebruik je het liefst Safari, download dan toch een andere browser voor gevallen waarin Safari het laat afweten.
Test je browser
Hoe goed scoort jouw favoriete browser qua webstandaarden? Dat kun je testen, bijvoorbeeld met de HTML5 Test. Je hoeft die site maar te bezoeken, en je ziet meteen hoe jouw browser scoort. We moeten eerlijk zeggen: Edge scoort samen met Chrome (niet zo gek, want ze draaien allebei op dezelfde engine) het hoogst. Je ziet op die pagina ook meteen op welke punten een browser webstandaarden niet ondersteunt. En dan zie je ook dat voor jou misschien niet alles even belangrijk is. Safari heeft bijvoorbeeld geen ondersteuning voor Speech Recognition, Edge wel. Maar als je dat überhaupt niet gebruikt, is dat geen relevant punt. Wat dat betreft zegt de test ook niet alles.
De nieuwe browseroorlog
Webstandaarden werden voorheen altijd bepaald door het World Wide Web Consortium (ook wel W3C genoemd). Maar de vier grote browsersbouwers in de wereld (Apple, Google, Microsoft en Mozilla) zijn gezamenlijk een nieuw soort browseroorlog begonnen: tegen het W3C. Samen hebben ze al een tijd geleden de Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG) opgericht. En je begrijpt het al: als die vier samenspannen, dan heeft het W3C het nakijken. De laatste tijd is er dan ook een nieuwe situatie ontstaan, waarbij de W3C nog slechts 'aanbevelingen' voor nieuwe standaarden schrijft, maar WHATWG bepaalt wat er werkelijk gebeurt. De huidige HTML5-standaard komt dan ook uit de koker van de vier grote browserbouwers. Misschien is dat een goede ontwikkeling, omdat er dan geen excessen meer ontstaan zoals met de Internet Explorer die heel veel regels aan zijn laars lapte. De vier grote eigenaars voelen zich immers allemaal 'eigenaar' van de nieuwe standaarden. Maar feit blijft dat ook in deze situatie geen enkele browser volledig voldoet aan de webstandaarden – en daarom heb je er eigenlijk altijd minimaal twee nodig. Welke je daarvoor kiest, hangt helemaal van je smaak af. Vind je Edge fijn? Of liever Firefox? Of ga je wat exotischer met Opera? Keuze genoeg!
Wat we ook nog voor je vonden...
USB-4 komt eraan. Verwarrend misschien, als je net een nieuwe Mac hebt met USB-C. Maar de cijfers en letters betekenen niet hetzelfde. De letters staan eigenlijk voor de vorm van het stekkertje. Het cijfer staat voor het USB-protocol dat een apparaat gebruikt. De nieuwste (en snelste) standaard is nu 3.2. Maar USB-4 is dus onderweg, en is uiteraard nog sneller. Eén geluk: USB-4 werkt met hetzelfde USB-C stekkertje.
Patently Apple heeft een Apple-patent opgeduikeld dat erop wijst dat Apple werkt aan apparaten die elkaar draadloos kunnen opladen. Je zou dan bijvoorbeeld je Apple Watch kunnen opladen door 'm op je MacBook te leggen. Andersom werkt waarschijnlijk niet.
Volgende week
Volgende week in de members-only MacFan: stuurt iemand je wel eens een Word-document terug waarin hij vrolijk heeft zitten wijzigen, maar heeft-ie 'Wijzigingen bijhouden' niet aangezet en zoek je je suf wat-ie heeft veranderd? We gaan op zoek naar een makkelijke manier om kleine verschillen in grote documenten te spotten!
Cadeautje!
Vorige week hadden we een klein cadeautje voor onze members: een gratis e-boek. MacFan-hoofdredacteur Ferry Piekart schreef vroeger voor het MacFan-magazine een column die de titel Gemekker had. In de columns stak hij vooral de draak met zijn eigen (soms wat vergaande) ‘Mac-verdwazing’. De hilarische columns werden verzameld in twee e-books: Gemekker en Meer gemekker, die tot op de dag van vandaag alleen in Apple Books verkrijgbaar zijn. Je bent tenslotte fan of je bent het niet! Nieuwe members kregen een gratis exemplaar van één van de twee boeken. Die actie herhalen we volgende week nog een keer – dus als je nog twijfelt om member te worden: doe het nu, en je leest volgende week hoe je een gratis e-boek krijgt!
Tot slot... Wat zegt Jack?
Privacy kost € 5,49. Dat betaalde ik laatst voor iSmoothRun, een app die op je iPhone zelf bijhoudt hoe hard je gefietst of geskatet hebt en welke route je daarbij aflegde. Alleen als je er zelf bewust voor kiest, deelt de app gegevens met andere apps of uploadt ze naar een website. Daar kan Apple nog een puntje aan zuigen. De onthulling dat externe bedrijven Siri-opdrachten afluisterden (inclusief broekzakbelletjes) zonder toestemming te vragen, is verbijsterend. Op privacy als unique selling point bestaat geen uitzondering. Er is geen excuus voor dit gezichtsverlies.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 17 september.