Een exif-drama met je vakantiefoto's
Half Nederland viert vakantie, en dat betekent dat we met zijn allen nog meer foto's maken dan normaal. En die delen we natuurlijk. Met de wereld via Facebook en Instagram, maar ook in kleine kring, via bijvoorbeeld WhatsApp of Telegram. Grote kans dat je leuke foto's krijgt toegestuurd van familieleden, vrienden of andere reisgenoten waarmee je door de Alpen struinde of waarmee je op het strand van Benidorm lag. Zo fijn dat iedereen meteen zijn leuke foto's deelt! En wat gaat dat makkelijk via een berichtendienst als WhatsApp!
Maar juich niet te vroeg. Een drama ligt op de loer. Een exif-drama. Je hebt het waarschijnlijk niet meteen door. Al die ontvangen fotootjes staan vrolijk in WhatsApp of Telegram, en je bent er helemaal blij mee. Tot je maanden later besluit al die kiekjes eens van je telefoon af te halen en in Foto's op je Mac te zetten. Of misschien doe je dat zelfs wel jaren later. Je downloadt alle afbeeldingen op je Mac, en sleept ze naar Foto's. Misschien valt je daarbij al op dat dat erg snel gaat, want berichtendiensten verkleinen de foto's enorm, om serverruimte en dataverkeer uit te sparen. Alle foto's zijn van lage kwaliteit. Maar dat had je zo zoetjes aan wel moeten weten; berichtendiensten doen dat al jaren. Een tweede probleem had je waarschijnlijk niet aan zien komen: als je de foto's downloadt uit WhatsApp of Telegram, zijn alle exif-data weg. Maar dan ook alle exif-data. Exif staat voor 'Exchangeable image file format'. Exif-data zijn de meta-data van een foto: de datum waarop-ie is gemaakt, de locatie waar-ie is gemaakt, de camera waarmee het beeld is geschoten, het diafragma en de sluitertijd die daarbij zijn gebruikt, en ga zo maar door. Telegram en WhatsApp gooien al die data weg. Ook de datum van een foto. Dat doen deze berichtendiensten uit privacy-overwegingen. Dus wat gebeurt er als je zo'n foto in Foto's importeert?
We nemen de proef op de som met de foto hierboven. Het is een foto van een sculptuur die in 2018 te zien was in de tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur in de Kunsthal in Rotterdam. Een vriend maakte de foto en stuurde deze door via Telegram. Nu, vier jaar later, downloaden we de foto uit Telegram en importeren we 'm in Foto's. Tot onze schrik heeft de foto de datum 26 juli 2022 – de dag waarop we de foto's downloaden. Bij gebrek aan exif-data krijgt de foto de datum van het moment waarop we 'm importeren. Dat betekent dat de foto in onze bibliotheek vier jaar verwijderd staat van waar-ie moet staan. Heb je dat niet in de gaten, dan vind je de foto later nooit meer terug. Want niet alleen ontbreekt de juiste datum, ook de locatie en eventuele tags zijn verdwenen. In een grote fotobibliotheek is zo'n foto dan nagenoeg onvindbaar. Er zijn maar twee mogelijkheden om hem terug te vinden: door je hele bibliotheek scrollen, in de hoop dat je 'm tegenkomt, of in Foto's zoeken op iets wat op de foto te zien is. In dat laatste is Foto's opvallend goed.
Zoeken op wat er te zien is
We probeerde het uit, en importeerden de dataloze foto in onze bibliotheek. We weten dat we Foto's tijd moeten geven om nieuwe foto's te indexeren, dus een paar dagen later gaan we ernaar op zoek. En eigenlijk is het meteen raak. We zoeken op 'bikini' en kregen een hele zwik foto's met bikini's te zien – en een incidentele man in zwembroek. Het is opvallend hoe scherp Foto's dingen ziet.
Zelfs een Hipstamatic-foto uit 2011 waarop een H&M-reclameposter achter spiegelend glas te zien is, wordt door Foto's terecht aangemerkt als 'toont een bikini'. Probeer het maar eens uit in Foto's. Typ 'hond', of 'boom' of 'paard', en sta versteld wat de app opduikelt.
Goed, we zijn enigszins opgelucht dat we foto's op deze manier kunnen terugvinden. Want wij hebben de afgelopen jaren achteloos foto's uit Telegram in onze bibliotheek gekieperd, zonder acht te slaan op metadata. Foto's die op datum en locatie niet meer te vinden zijn in de virtuele stapel van tienduizenden foto's.
Exif-data corrigeren
Tijd om actie te ondernemen en al die inaccuraatheid te corrigeren. Bij het importeren van een nieuwe batch foto's kijken we even goed wat er gebeurt. Alle foto's die in onze bibliotheek helemaal onderaan verschijnen, hebben de datum van vandaag. We maken een album met de naam 'Foute datum' aan, en gooien al die foto's daarin. Dan kunnen we later makkelijk terugvinden met welke foto's iets moet gebeuren.
Datum en locatie aanpassen kan in Foto's zelf. Open een foto en druk op de ⓘ om het info-venster van die foto te openen. Bij onze foto is er weinig te zien: geen camera-informatie, geen lens-informatie, en de datum die erbij staat is niet de datum waarop de foto is gemaakt. Helemaal onderaan staat ook geen locatie, maar er staat wel 'Wijs een locatie toe'. Dat doen we maar meteen. We klikken erop en tikken 'Kunsthal Rotterdam'. Foto's herkent de locatie en we voegen deze toe. Het info-venster geeft nu voortaan wat meer informatie:
Nu de datum. Ook dat kan in Foto's, maar niet via dat info-venstertje. Selecteer een foto die je wilt aanpassen, en klik in de menubalk dan op 'Afbeelding' en kies vervolgens 'Wijzig datum en tijd...'
In het venster dat verschijnt, kun je eenvoudig een nieuwe datum en eventueel een nieuw tijdstip instellen. Je kunt hier ook een 'dichtstbijzijnde plaats' selecteren als de foto geen locatiegegevens heeft, maar dat is niet zo precies als de methode via het info-venstertje.
Klik op 'Pas aan' en de foto heeft de gewenste datum. Het is nogal een klus als je dit foto-voor-foto moet doen, maar gelukkig kun je ook meerdere foto's selecteren en die allemaal tegelijk een nieuwe datum geven.
Als je wat verder wilt gaan met exif-data aanpassen
Misschien heb je de smaak te pakken en wil je nog veel meer metadata toevoegen of aanpassen. Dan is het handiger om daar een andere app voor te gebruiken. Wij testten Photos Exif Editor.
We gooien dezelfde foto – een kopie die we nog niet hadden bewerkt in Foto's – in Photos Exif Editor. Aan de rechterkant zien we aan de talloze streepjes dat er nagenoeg geen informatie in de metadata zit. De kaart aan de linkerkant is helemaal dramatisch: de foto verschijnt ergens in de Noordelijke Stille Oceaan, met daarbij een label dat zegt 'No location found'.
Photos Exif Editor is bedoeld om een hele batch foto's aan te passen en heeft aanzienlijk meer opties. Zo kun je de datum van elke foto ook aanpassen door er iets bij op te tellen (of af te trekken). Handig als de datum in je digitale spiegelreflexcamera verkeerd stond en alle foto's een dag of een week achterlopen. De app kan dan bij elke foto een dag of een week optellen. Ook handig als je je camera niet had aangepast aan wintertijd of zomertijd, en de metadata van je foto's er consequent een uur naast zitten.
In Photos Exif Editor kun je losse foto's, een map met foto's of een hele Foto's-bibliotheek importeren. Dat laatste is onzinnig, behalve als je bibliotheek maar honderd foto's heeft. Bij ons liep de app erop vast, en bovendien: wie wil nou alle foto's in zijn bibliotheek aanpassen? Wij houden het dus bij het importeren van mappen. Daarvoor exporteren we eerst de foto's vanuit Foto's, en verwijderen ze ook meteen uit de bibliotheek. Daarna doen we aanpassingen met Photos Exif Editor en importeren we ze opnieuw. Een betere integratie met Foto's zou fijn zijn, maar zo gaat het ook.
Photos Exif Editor laat je allerlei dingen toevoegen. Misschien wil je de naam van de fotograaf toevoegen – leuk als je later wilt weten wie welke foto gemaakt had. Keywords toevoegen kan ook, en maakt je foto's later beter vindbaar. We ontdekten een bug als we de foto's na de aanpassing wilde opslaan in dezelfde map als de originelen: dan kregen we de foutmelding 'Access denied to destination folder'. Dat konden we ook niet oplossen door de app meer rechten te geven. Dus kozen we maar een andere map – we wilden eigenlijk de foto's met foutieve datum overschrijven, maar dat ging dus niet. Photos Exif Editor laat dus een paar steekjes vallen, maar de app doet wel wat het moet doen: de exif-data van je foto's aanpassen.
Photos Exif Editor | € 4,99 | ★★★☆☆
Onzinnige Apple-ontwerpen
Even iets leuks. Onze illustrator, Marijn van der Waa, wees ons op een hilarisch Twitter-account. Dana Sibera omschrijft zich in haar Twitter-profiel als een 'Madwoman with a Mac or two, mostly less serious'. Ze is vooral erg goed met Photoshop (of wat voor beeldbewerkingsapp ze ook gebruikt) en maakt uiterst geestige plaatjes van Apple-producten die nooit hebben bestaan... een soort epic fails van Apple, alleen heeft Apple ze nooit gemaakt. Een paar voorbeelden hieronder, en daarna moet je het account van Dana maar eens zelf gaan besnuffelen...
Je kunt je zomaar voorstellen dat iemand bij Apple dat een goed idee vond... "We maken die USB-connector driehoekig, dan probeert niemand hem meer in een FireWire-poort te duwen."
Soms zijn de posts volledig onzinnig, zoals de iPod met een L-scherm hieronder. Maar wat is het mooi gephotoshopt!
Vooruit, nog eentje! Uit nostalgische overwegingen...
Tot slot... Wat zegt Jack?
De M2 MacBook Air met fatsoenlijke opslag kost 1.869 euro. Een hoop geld, maar met zeven jaar levensduur en ondersteuning van macOS is dat omgerekend 267 euro per jaar, oftewel 73 cent per dag. Een koopje, daar heb je zelfs geen postzegel meer voor.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 16 augustus.