Wie heeft het event uitgekeken?
Toch even terugblikken op Apple's California streaming-event van vorige week. Het ging dan wel niet over de Mac, maar we moeten er toch iets over kwijt. Het 'event' (als je het zo kunt noemen; het is meer een film) duurde maar 1 uur en 18 minuten, wat bescheiden is voor een Apple-happening. En toch hielden wij het niet vol om het uit te zitten. Hoe anders was dat vroeger, toen een keynote van Apple een gebeurtenis was waarbij je ademloos zat te wachten op wat er ging komen. Misschien waren die presentaties vroeger vooral spannend omdat niet altijd duidelijk was wat we te zien zouden krijgen. En al zeker niet tot in de kleinste details. Nu wisten we dat wel: iPhone 13, nieuwe iPad mini, Apple Watch Series 7 – de enige verrassing was eigenlijk wat er niet werd gelanceerd, namelijk nieuwe AirPods, terwijl iedereen dat wel had verwacht.
Alles was prachtig in beeld gebracht, super gelikt, maar het ontging ons waarom we bijna anderhalf uur moesten uittrekken voor een serie incrementele updates. Apple moet dit eigenlijk niet meer doen. Niet als het verhaal niet spectaculair is. Het event waarbij Apple de eerste Macs met M1-processoren presenteerde: daarbij zaten we op het puntje van onze stoel. Daar zette Apple een grote stap die een event waard was. Maar Cinematic Mode op je iPhone? Leuk, maar geen wereldnieuws.
Een filmfestival vol Apple-video's
Het valt ons ook op dat Apple de laatste jaren veel korte filmpjes in elk event stopt. Héél veel. En die zijn altijd krachtig, leuk en om je vingers bij af te likken. Deze commercial voor de nieuwe iPad mini zegt in ongeveer anderhalve minuut alles wat je over het nieuwe ding moet weten:
En Cinematic Mode op de iPhone 13 bracht Apple heel geestig in beeld met deze mini-whodunnit van eveneens anderhalve minuut:
En zullen we dan maar meteen even alle korte filmpjes op een rij zetten? Deze maakte Apple voor de iPhone 13 en iPhone 13 Pro:
En twee filmpjes voor de Apple Watch Series 7. Vooral de eerste is erg geestig (zet wel het geluid aan; de voice-over maakt het leuk):
En over de nieuwe mogelijkheden om films te maken met je iPhone:
Je kunt wel zeggen dat het evenement van vorige week een compleet filmfestival was, met al die korte films die stuk voor stuk razendknap zijn gemaakt. En wij dachten: Apple hoeft het eigenlijk niet allemaal aan elkaar te kletsen, met een leger medewerkers die geen van allen de magische stage-presence van Steve Jobs hebben. Trakteer ons gewoon op een serie korte video's – en bewaar de lange events voor de momenten waarop er écht iets nieuws is te vertellen. Over een Apple Car of zo. Of Apple Glasses. Dan schakelen we graag in om twee uur ademloos naar ons scherm te staren. Voor de iPhone 14 volgend jaar is een kort filmpje voldoende.
Apple Mail via iCloud.com
Een Mac komt kant-en-klaar met alle basis-applicaties die je nodig hebt: Mail, Agenda, Contacten, Foto's en noem maar op. Omdat die apps op elke Mac staan, zou je haast vergeten dat een heel aantal van die programma's ook beschikbaar zijn via iCloud.com:

Dat is handig als je op een dag opeens alleen een pc tot je beschikking hebt en toch je Keynote-presentatie wilt openen. Of als je je mail wilt bekijken op de MacBook van iemand anders. En als je zo iemand bent die op zijn werk opgescheept zit met een Windows-pc en toch Apple Mail wil openen, dan verheugt het je vast dat Apple de iCloud-versie van Mail heeft gerestyled:

De look-and-feel is een stuk cleaner, en meer in lijn met Mail op je iPhone. Maar los van de esthetiek, zie je op iCloud.com ook twee andere interessant e-mailmogelijkheden:
Verberg mijn e-mailadres
Als je Log in met Apple wel eens gebruikt, dan heb je misschien wel eens gezien dat je bij die service een willekeurig mailadres aan kunt maken om te gebruiken om in te loggen bij een website of app. Zo komt de app-maker of website-eigenaar nooit achter jouw echte mailadres, en kan dat adres ook niet (per ongeluk) op allerlei spamlijsten verschijnen. Apple breidt de mogelijkheden nu uit: via iCloud.com kun je zelf willekeurige adressen aanmaken, die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Voor winacties van winkels, of voor nieuwsbrieven, of wat dan ook. Je moet er wel een iCloud+ abonnement voor hebben (wat je automatisch hebt als je al betaalt voor wat meer opslag dan de magere 5 GB die je gratis bij een iCloud-account krijgt).
Aangepast e-maildomein
Ook interessant: als je graag Apple Mail gebruikt, en ook de mailservice van iCloud, maar je hebt er een beetje moeite mee dat je e-mailadres dan eindigt op @icloud.com of @mac.com, dan kun je nu ook je eigen domein koppelen aan iCloud. Ook dat doe je via Instellingen in iCloud.com. Al breken wij ons hoofd er nog over waarom je dat zou willen, want als je al een eigen domein hebt, dan heb je er vaak ook gewoon een mailservice bij, en die kun je gewoon instellen in Apple Mail – maar we zien vast iets handigs over het hoofd.
En overigens...
Nu we het toch over iCloud.com hebben... hadden we al eens gezegd dat je bestanden die je (per ongeluk) uit iCloud hebt verwijderd via die website ook weer kunt terughalen? Het is ons een raadsel waarom er nog steeds geen duidelijke iCloud-prullenbak in macOS zit... maar via iCloud.com kan het in ieder geval wel. Ga daar naar Instellingen, scroll dan helemaal naar onderen naar Geavanceerd, en kies daar voor Herstel bestanden. Dan krijg je dit:

Dat was hem voor deze week... op naar een volgend Apple Event. Gaan we dan misschien wat meer horen over Macs met een M1X- of zelfs M2-processor?
MacFan verschijnt voor betalende leden elke dinsdag. Tot volgende week!