Mac-monster op wielen
Het is zeker niet de belangrijkste noviteit, maar wel een leuke: de gloednieuwe Mac Pro die Apple gisteren aankondigde op het WWDC 2019, komt naar wens met wieltjes. Zodat je hem makkelijk kunt rondrijden. Mag ook wel, want het Mac-monster is een ouderwets torenmodel, dat lijkt op de Power Macs en Mac Pro's van jaren geleden.
Misschien beginnen we wel met dit leuke doch onbelangrijke detail omdat de nieuwe Mac Pro een computer is die 99,9 procent van de Mac-gebruikers niet gaat kopen. Het is een waanzinnige machine, met tot wel 28 processorkernen. De duizelingwekkende rekenkracht die het ding aan boord heeft, is bedoeld voor pro's die extreem zware dingen op hun computer doen, zoals het renderen van 3D-films. Bij Pixar zijn ze dan ook heel blij met deze nieuwe machines. Het maakt ook heel nieuwe dingen mogelijk, bijvoorbeeld video-editen op volle resolutie. Programma's zoals Final Cut Pro X werken normaalgesproken met proxy-bestanden: lage resolutie-versies van je videobeelden, waarmee je kunt stoeien in het programma. Zodra je exporteert, wordt alles wat je hebt gedaan in het project, toegepast op de daadwerkelijke hogeresolutiebeelden. Dat werkt best fijn, maar het brengt ook wel eens foutjes met zich mee. Met de nieuwe Mac Pro is dat verleden tijd: die kan gewoon editen met de oorspronkelijke beelden. Maakt niet uit of die HD of zelfs 4K zijn. Apple demonstreerde gisteren ook muziekprojecten in Logic Pro X, die niet tientallen, maar honderden audiosporen hebben. De Mac Pro trekt het moeiteloos – terwijl hij ook nog een video afspeelt op een ander beeldscherm.
De nieuwe Mac Pro is vanaf dit najaar verkrijgbaar, je kunt je hier inschrijven om door Apple op de hoogte te worden gehouden (klik op de knop Notify me).
Nieuw toetsenbord
Apple verspreidde gisteren wat fotomateriaal waarop nog iets opvalt: een nieuw toetsenbord. Tot nu toe verkocht Apple een Magic Keyboard in zilver (met witte toetsen) en spacegrijs (met zwarte toetsen). Maar het toetsenbord dat opduikt bij de Mac Pro, is zilver met zwarte toetsen. Zie de foto hierboven. Slechts een nieuwe kleurcombinatie, of is er meer veranderd?
Beeldscherm met een duur voetje
Tegelijk met de nieuwe Mac Pro lanceerde Apple ook een nieuw beeldscherm: Pro Display XDR. Voor het eerst in jaren dat Apple weer een eigen display verkoopt, en iedereen zou het natuurlijk moeten hebben over de extreem hoge beeldkwaliteit van dit 32-inch Retina 6K-beeldscherm, maar op Twitter brak vooral een storm los over de voet van het beeldscherm.
Apple verkoopt een Pro Stand voor 999 dollar. Die moet je er dus los bij kopen. Het is een mooi ding: je kunt je Pro Display ermee in hoogte verstellen, het scherm kantelen, en het display zelfs draaien in verticale modus. Super allemaal, maar 999 dollar lijkt een absurde prijs. Nu hoef je dat ding natuurlijk niet te kopen, alhoewel... het is onduidelijk hoe het scherm geleverd wordt. Plaatjes zoals die hieronder doen vermoeden dat er bij het prijzige beeldscherm ook geen 'standaard' voet zit. Je kunt wel een VESA-mount kopen (199 dollar), en vermoedelijk verschijnen er binnen de kortste keren andere standaarden van andere merken op de markt, maar het scherm zelf zou wel eens zonder voet geleverd kunnen worden. Als dat zo is, is dat best raar voor zo'n duur product. Als het niet zo is, is het uiterst onhandig gecommuniceerd door Apple.
Welkom macOS Catalina, vaarwel iTunes
En dan het nieuws waar het de meesten onder ons echt om zal gaan, aangezien Mac Pro's en Pro Displays nogal dure uitgaven zijn: de nieuwste versie van macOS. Die verschijnt dit najaar en heet macOS Catalina.
De meest in het oog springende verandering: iTunes is niet meer. Na achttien jaar is de app (vaak bekritiseerd als een opgeblazen app waar veel te veel in zit), opgesplitst in drie nieuwe apps: Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV. Die drie apps nemen alle functies van het oude iTunes over. Een aantal iTunes-taken, zoals het maken van back-ups van iPhones en andere apparaten via een kabel, worden overgenomen door de Finder. En is iTunes helemaal weg? Nee, de iTunes Music Store blijft bestaan – in persberichten blijft Apple de naam iTunes gebruiken voor de online muziekwinkel. Net zoals in iOS al je muziek in de app Muziek zit, en er een aparte iTunes-app is voor de iTunes Store.
Verder in macOS Catalina:
Het kon al eerder met behulp van apps als Duet Display, maar nu heeft Apple Sidecar ingebouwd in Catalina: gebruik een iPad als tweede beeldscherm bij je Mac. Je kunt je iPad zelfs als een soort Wacom-tablet gebruiken, door met een Apple Pencil op het scherm te tekenen. Je iPad moet dan wel over het nieuwe iPadOS beschikken. (Overigens blijft een app als Duet ook handig: die werkt namelijk ook met iPhones, en ook met oudere iOS-apparaten - vanaf iOS 7).
Met Voice Control kun je je Mac ook met je stem bedienen. We kunnen er veel over schrijven, maar eigenlijk moet je gewoon even deze indrukwekkende video bekijken:
Zoals we eerder voorspelden: Screen Time komt naar de Mac. Zo kun je precies zien waar al je tijd aan op is gegaan.
Met je Apple Watch kun je voortaan niet alleen je Mac ontgrendelen, maar ook andere dingen doen waarvoor normaalgesproken een wachtwoord nodig is: een beveiligd bestand openen, een wachtwoord opzoeken, en noem maar op. Draag je je Watch, en is die gekoppeld aan het juiste Apple ID, dan komt er geen wachtwoord meer aan te pas.
Apple scherpt de beveiliging verder aan. Notarization (we legden al eerder uit wat dat is) is nu verplicht voor apps om te kunnen draaien op een Mac met Catalina.
Log jij ook wel eens gemakzuchtig in op websites met de knop 'Log in met Facebook' of 'Log in met Google'? Dan weet je dat dat gemak met een prijs komt: Facebook en Google houden je in de gaten. Uit privacyoverwegingen komt Apple nu met een alternatief, op zowel iOS als macOS: Sign in with Apple. Je kunt er niet alleen makkelijk en zorgeloos mee inloggen: Sign in with Apple geeft je zelfs de mogelijkheid om een anoniem mailadres te gebruiken als je inlogt bij een website of app. Zodat je je eigen mailadres nooit hoeft prijs te geven. Mailtjes die de site of app aan dat anonieme adres stuurt, worden aan je echte mailadres doorgestuurd.
Bekijk hier alle nieuwe functies van macOS Catalina.
Catalina verschijnt in het najaar en werkt op alle Macs die ook macOS Mojave konden draaien, met uitzondering van de mid-2010 Mac Pro.
Tot slot: San Francisco Symbols
Apple gebruikt een heleboel icoontjes die we allemaal meteen herkennen: denk aan symbolen voor FaceID, Live Photos en AirPlay, of aan iCloud-wolkjes en deel-symbolen. Soms zou je die misschien in een tekst willen gebruiken. Via Tekenweergave (die functie maak je makkelijk toegankelijk in de menubalk via Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > Toon toetsenbord- en emojiweergave in menubalk) kun je op je Mac makkelijk symbolen in je tekst invoegen. Maar die passen niet altijd even fraai, zeker niet als ze in het lettertype dat je gebruikt niet beschikbaar zijn en je noodgedwongen een ander font moet gebruiken. Apple lost dat nu op voor het eigen lettertype San Francisco: daar zijn nu 1000 symbolen aan toegevoegd, in meerdere gewichten (van ultralight tot black). Via een speciale app kun je ze gratis installeren – het is eigenlijk bedoeld voor app-ontwikkelaars, maar het kan iedereen wel eens van pas komen.
Dit is een extra editie. De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 11 juni.