Een oerwoud van tabbladen
Hoeveel tabbladen heb jij gemiddeld openstaan in je browser? Bij ons zijn het er soms tientallen. Verdeeld over meerdere vensters, dat wel. Waarom? Soms omdat we te lui zijn om webpagina's even goed op te slaan in Pocket of elders, maar vooral omdat we vaak de illusie hebben dat we een setje tabbladen 'maar even' nodig hebben – en vervolgens staan ze weken of zelfs maandenlang open. Je zit bijvoorbeeld even te googelen naar een leuke campervakantie in Canada, met het idee snel iets te boeken, en opeens breekt het coronavirus uit. Je minimaliseert het browservenster met twintig tabbladen vol reistips, en voor je het weet bewaar je het venster met al die tabbladen maandenlang tot reizen weer kan. Er zijn ook mensen die talloze webapplicaties permanent open hebben staan, zoals Gmail, Trello en Facebook. Waarom zou je ze sluiten als je ze dagelijks gebruikt?
Het punt is een beetje dat 50 tabbladen in een browservenster een onoverzichtelijke toestand veroorzaken. Je klikt je suf voor je iets hebt gevonden. Kan dat allemaal niet handiger? Jazeker! Met de handige Safari-extensie Tab Space.
Tab Space download je als app in de App Store. Zodra je de app opent op je Mac, installeert-ie zich als extensie in Safari. Een handige knop laat je vervolgens je tabbladen beheren. Je kunt met één druk op de knop alle tabbladen in een Safari-venster opslaan en sluiten tot nader order. Zodra je ze weer nodig hebt, klik je op 'Open Tab Space', en krijg je in Safari je bewaarde tabcollecties te zien:
Je kunt ook alle tabbladen opslaan zonder ze af te sluiten – voor de zekerheid bijvoorbeeld. Tab Space slaat altijd alle tabs van één venster op. Je kunt geen selectie van tabbladen opslaan – maar als je de collectie tabbladen hebt opgeslagen, kun je wel met één klik tabs die je niet wilde bewaren verwijderen. Dus staat ook je Gmail en nu.nl tussen die twintig tabs met reisideeën, dan klik je die twee er eenvoudig tussenuit. Op deze manier kun je makkelijk collecties van tabbladen organiseren. En ze zelfs exporteren, mocht dat nodig zijn.
Tab Space is een ideaal hulpje voor Safari. En voor je gemoedsrust: al die urls worden lokaal op je Mac opgeslagen, niet ergens in de cloud. (Het enige jammere daarvan is dat je ze niet met één druk op de knop ook op een andere Mac kunt openen – dat kan alleen door ze te exporteren en vervolgens te importeren). Wat dat betreft was integratie met iCloud toch wel weer fijn geweest.
Tab Space | € 2,29 | ★★★★☆
Wat we ook nog voor je vonden:
Een paar weken geleden berichtten we nog dat Facebook Messenger in Nederland en België niet beschikbaar is voor de Mac – maar dat is inmiddels veranderd. Vanwege corona heeft Facebook haast gezet achter de uitrol van de applicatie. Je vindt 'm hier. Al blijft ons advies: blijf weg bij Facebook (net als John Gruber van Daring Fireball zien wij Facebook als een criminele organisatie) – gebruik liever Telegram of Signal.
Als we dan toch waarschuwen voor hel en verdoemenis: blijf ook maar weg bij de populaire videoconferencing-app Zoom. De laatste paar weken is de ene na de andere privacyrel rondom Zoom ontstaan – een aantal scholen in de Verenigde Staten hebben de de app inmiddels afgeschaft. Er zijn te veel veiligheidsissues om op te noemen, maar het varieert van privégesprekken die voor iedereen met een webbrowser terug te vinden zijn op internet tot gesprekken die vreemd genoeg via Chinese servers lijken te lopen tot onjuiste beweringen van Zoom over encryptie. Als je de hele waslijst van problemen met Zoom eens door wil nemen: dit artikel heeft alles op een rij gezet. Trek er even een uurtje voor uit.
Is het einde oefening voor Apple's app iBooks Author? Vorig jaar presenteerde Apple Pages als dé nieuwe manier om e-books te maken – maar tegelijkertijd zeiden ze in Cupertino ook dat iBooks Author nog niet uitgespeeld was. Dat de app 'iBooks Author' bleef heten terwijl Apple de naam 'iBooks' verder nergens meer gebruikt, was al raar. Maar nu zijn er ook steeds meer webpagina's waar Apple met geen woord meer over iBooks Author spreekt. Zoals deze pagina, met tools voor mensen die een e-book willen maken en in Apple Books willen aanbieden. Is het binnenkort helemaal afgelopen met iBooks Author? Download 'm snel als je er nog mee aan de slag wilde gaan!
Bejeweled
Lang voordat er Candy Crush Saga was, had je Bejeweled. Een simpel spelletje van PopCap Games, waarbij je gekleurde edelsteentjes in rijtjes moest schuiven. Het spel schijnt 150 miljoen keer gedownload te zijn – wat niet eens zo heel vreemd is, want het spel is (of was) werkelijk op elk platform te krijgen. Van iPhone tot Xbox en van Blackberry tot Windows. Het was zelfs een van de weinige spelletjes die je kon kopen voor de oude klikwiel-iPods. En zelfs in entertainmentsystemen in vliegtuigen kom je Bejeweled tegen. Wat niet veel mensen meer weten, is dat het spelletje begon als een browsergame, gebouwd in Flash, bedoeld voor onder andere de Microsoft Zone. En ook al ontwikkelde PopCap later wel een HTML5-versie voor de Google Chrome Store, de oorspronkelijk Flash-versie bleef beschikbaar bij Microsoft. Tot op de dag van vandaag. Helaas zal die Flash-versie de leeftijd van 20 jaar net niet halen – de browsergame verscheen in 2001, maar in 2021 is het gedaan met Flash. In december dit jaar stopt de ondersteuning voor Flash in browsers. Vermoedelijk verwijdert Microsoft Flash-spellen dan ook van de Microsoft Zone, zodat je het ook op een verouderde Mac die nog wél een oude browser met Flash plug-in heeft, niet meer kunt spelen. Dus speel het nog een keertje nu het nog kan!
MacFan verschijnt voor members elke dinsdag. Tot volgende week!