Spiksplinternieuwe Mac-apps
In deze editie van MacFan reviewen we twee gloednieuwe apps, die nog maar nét in de Mac App Store staan. Voor brokjes tekst en handige schema's.
Een plek voor brokjes tekst
Hoe vaak open jij een nieuw Word-bestand, of start je snel even Teksteditor of Notities, alleen maar om een alinea tekst te parkeren? Iedereen maakt het wel eens mee: je tikt een sollicitatiebrief, of je schrijft een uitgebreide reactie in een webformulier, of je zit te typen aan een nieuwe blog, en opeens denk je: hmm, deze passage haal ik er toch uit. Maar omdat je twijfelt, gooi je de alinea niet weg, maar knip je hem eruit en plak je 'm snel even in een leeg documentje. Je weet maar nooit – misschien zet je hem later toch weer terug.
Vervolgens zit je op het web en kom je een leuk citaat tegen, dat je misschien kunt gebruiken, dus die kopieer je ook maar, en plak je in een ander leeg documentje. Voor je het weet heb je talloze vensters met brokjes tekst open staan. Handig? Niet echt. Zeker niet als je te lui bent om ze goed op te slaan, en er opeens 'Naamloos 1' tot en met 'Naamloos 17' op je bureaublad staan.
Tot
De app Tot is bedoeld voor precies deze situaties. De app bestaat uit één venster, met daarin zeven notities. Niet meer, niet minder. Elke notitie heeft een eigen kleur, en je zapt van de ene notitie naar de andere via de zeven gekleurde bolletjes bovenin. Die zeven notities zijn niet bedoeld om langdurig te bewaren – daarvoor heb je talloze andere apps, zoals Notities in macOS, OneNote, Bear, en noem maar op. Tot is vooral bedoeld voor al die stukjes tekst die je tijdelijk even kwijt moet. Op elke afzonderlijke notitie in Tot kun je tekst typen, plakken en bewerken.
Je hoeft nooit iets op te slaan: elke actie wordt automatisch opgeslagen. En via iCloud gesynchroniseerd: zodat je op elke Mac bij dezelfde brokjes tekst kunt. Je kunt emoji gebruiken, en links naar websites, en zelfs Markdown-tekst (handig voor bloggers). Met één druk op de knop schakel je over van vormgegeven tekst naar platte tekst – en weer terug als je dat wilt.
Vasthoudende kleuren
Het kleurgebruik is ver doorgevoerd in Tot: klik je op de paarse stip, dan heeft het canvas van die notitie een paarse gloed, zijn linkjes paars, en ook de knoppen onderin zijn paars. Sterker: zelfs het icoon in het Dock kleurt dan paars. Schakel je naar de gele notitie, dan wordt alles geel. Het lijkt aanvankelijk kinderachtig, maar het is handig: omdat je notities geen naam hebben, heeft je brein iets anders nodig om te onthouden waar het staat. En de kleur is zo consequent doorgevoerd, dat-ie blijft hangen: meestal heb je wel onthouden of je een tekst in de gele of in de groene notitie hebt gezet.
Het lijkt een beperking dat Tot maar zeven notities heeft, maar het dwingt je meteen om op te ruimen. Zijn je zeven gekleurde pagina's vol, dan moet je er eentje leegmaken. Meestal is dat geen probleem, omdat je de gekopieerde tekst al lang niet meer nodig hebt.
Synchroniseren met iOS
Tot heeft een curieus businessmodel: de app is gratis voor de Mac (zonder enige beperking), maar er is ook een variant voor iOS en iPadOS (Tot Pocket) en die kost eenmalig € 21,99. Zodra je die installeert, zorgt de iCloud-synchronisatie ervoor dat je op al je apparaten dezelfde zeven brokken tekst hebt staan. Een forse prijs voor de mobiele versie – wij adviseren dan ook: ga eerst aan de slag met de Mac-app, en als je écht niet meer zonder kunt, koop dan Tot Pocket.
Tot | gratis op de Mac | ★★★★★
Snel schemaatjes maken
Naar welk programma grijp jij als je snel even een schemaatje moet maken? Laten we zeggen een organogram van het bedrijf waar je werkt. Of een stappenplan van een project waar je mee bezig bent. Open je Photoshop? Of InDesign? Wij kiezen altijd Keynote – en toegegeven: daar kun je heel mooie schema's mee maken. Het wordt alleen vervelend als een verbluffend fraai vormgegeven schema na de eerstvolgende vergadering op de nodige punten moet worden aangepast. Handmatig kun je alle items, verbindingslijnen, pijlen en tekstlabels gaan zitten verschuiven. Je bent zo een uur verder.
Diagrams
Dat kan handiger, met de gloednieuwe Mac-app Diagrams. Het programma is echt nog piepjong: versie 1.0.0 verscheen drie weken geleden. De makers hebben een app gemaakt waarmee je snel een schema in elkaar kunt zetten, dat je ook snel kunt aanpassen. Als je een blok in het schema verschuift, schuiven verbindingslijnen, pijlen en tekstlabels mee.
Een Diagrams-bestand opent met een leeg canvas, met een grid van stipjes, zodat je elementen makkelijk uit kunt lijnen. Een knop met een + erop laat je snel elementen toevoegen. De keuze is simpel: vier soorten vormen, in vier verschillende kleuren. Je sleept de vorm naar de juiste plek, en trekt hem eenvoudig in de gewenste breedte en hoogte. Vervolgens typ je een tekst in het element, en daarna kun je hem met een lijn of pijl verbinden met een ander element.
Vervolgens kun je slepen wat je wilt: elementen blijven altijd keurig verbonden. Tenzij je besluit een verbinding te verwijderen.
Verbindingslijnen kun je ook nog een tekstlabel meegeven:
Tekstlabels zijn altijd verbonden met een lijn of pijl, maar je kunt ze wel verslepen: ze kunnen op de lijn staan, of vlak eronder, of een heel eind ervandaan.
Een eerste versie
Diagrams is handig door zijn eenvoud. De app is niet bedoeld om uitzinnig vormgegeven schema's te maken – het is een praktische tool, gericht op snelheid. Zonder poespas. Het resultaat kun je exporteren als pdf of als afbeelding (eventueel met transparante achtergrond) om in andere documenten te gebruiken.
De simpelheid is aantrekkelijk, maar iets meer poespas zou toch wel gewenst zijn. Wij zouden bijvoorbeeld in zwart-wit willen kunnen werken, omdat dat soms fraaier is in andere documenten. Lettertypekeuze zou ook fijn zijn, zodat je bijvoorbeeld je huisstijlfont kunt gebruiken. En als we toch over huisstijl hebben: een kleurenkiezer zou het ook nog net iets leuker maken.
Toch geven we de app vier sterren, vooral omdat de makers bij de introductie van de app al aangeven dat het een eerste versie is, dat er nog veel staat te gebeuren, en dat ze graag feedback van gebruikers ontvangen. Een goede, stabiele 1.0-versie dus – we kijken uit naar de rijkere 2.0 variant!
Diagrams | € 21,99 | ★★★★☆
Tot slot... Wat zegt Jack?
De eerste Macs hadden processoren van Motorola. Apple dumpte Motorola omdat IBM snellere processoren kon leveren en dumpte daarna IBM omdat Intel nog snellere kon leveren. Alles wijst er inmiddels op dat Apple Intel zat is. Wie kan er nu leveren? AMD? Of Apple zelf, dat met de iPad Pro laat zien dat het geleerd heeft processoren te bouwen? Of is dat gerucht van een Mac met ARM-processor een misverstand gebaseerd op een iPad Pro-toetsenbord met trackpad? Gezellig, weer een jaartje speculeren.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Vorige week verscheen de member-editie van MacFan per ongeluk bij iedereen in de mailbox – cadeautje voor onze niet-leden! Volgende week verschijnt de member-editie weer alleen voor degenen die ervoor hebben betaald. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 17 maart.