Omdat het nieuws zich een beetje begint op te stapelen in ons mapje met ‘nog te bespreken in MacFan’, en omdat er vermoedelijk nog véél meer nieuws aankomt de komende weken, doen we toch maar even een extra editie. Met een hele reeks (korte) nieuwtjes.
Apple lanceert wel heel erg veel vlak vóór het WWDC
Op 5 juni begint Apple’s jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC). Gewoonlijk is dat hét moment voor Apple om allerlei software-nieuwigheden te introduceren. Maar vreemd genoeg presenteert Apple in de weken voor WWDC opeens een heel aantal vernieuwingen via persberichten. Zou dat betekenen dat de keynote op 5 juni zó vol zit, dat er gewoon geen plek is voor al dit nieuws? Of verwacht Apple dat alle aandacht uit zal gaan naar die nieuwe extended reality-bril waar Apple nu echt mee lijkt te komen? En is het dus maar beter ander nieuws voor die tijd naar buiten te brengen? Hoe het ook zit, Apple lanceerde de afgelopen dagen een nieuwe manier om concerten te ontdekken in Apple Music en Apple Maps, nieuwe toegankelijkheidsfuncties in iOS, iPadOS en macOS (waaronder het spectaculaire Personal Voice waarmee het systeem in 15 minuten je stem kan leren nadoen; een functie speciaal voor mensen die door een ziekte hun eigen stem dreigen te verliezen), Multiview op de Apple TV 4K (specifiek voor sportwedstrijden in de VS) en Final Cut Pro en Logic Pro voor op de iPad.
Final Cut Pro en Logic Pro als abonnement
Over dat laatste moeten we het meteen even hebben. Final Cut en Logic zijn er nu ook als iPad-apps. Dat interesseert ons niet zo veel, al was het maar dat wij in Final Cut Pro op de Mac allerlei plugins gebruiken die in de iPad-versie onbruikbaar zijn. Maar wat wél relevant is, is de prijs. Of beter gezegd: het abonnement. Final Cut Pro en Logic Pro voor iPad zijn de eerste Apple-apps die je per maand of per jaar moet afrekenen. Dat kost je € 4,99 per maand of € 49 per jaar (er is een gratis proefperiode van een maand). Wij vinden dat veel geld en adviseren het volgende: neem gewoon je MacBook mee naar dat koffietentje waar je wilt werken. Zorgelijk aspect is natuurlijk dat het best wel eens zou kunnen zijn dat dit maar een begin is, en dat Apple veel meer apps gaat transformeren tot abonnement-apps. Ook macOS-apps. Wij hopen van niet. Tip: als je de aanschaf van Final Cut Pro of Logic Pro overweegt, dan is het wellicht verstandig niet te lang te wachten.
Vertrekt met stille trom: Keynote Live
Nieuwe producten kondigt Apple vaak met veel tamtam aan, maar een product dat verdwijnt, moet het doorgaans doen met een supportdocument dat ergens in een hoekje van de Apple-website staat. Zo draait Apple dit jaar Keynote Live de nek om.
Maak je geen zorgen: wij moesten ook even opzoeken wat dat ook alweer was. Keynote Live is een functie in Keynote waarmee je een presentatie kunt uitzenden naar mensen die elders zijn. Die kunnen dan meekijken via hun Mac, iPhone of iPad, of via het web.
Lijkt handig, maar wij hebben het nooit gebruikt, en kennelijk geldt dat voor heel veel mensen, want Apple trekt er dit jaar de stekker uit. In de laatste update van Keynote is het meekijken bij een Keynote Live-presentatie alleen nog mogelijk via een webbrowser. En later dit jaar verdwijnt de functie helemaal.
Het is ook wel logisch. Als je een presentatie wilt delen met mensen die elders zijn, dan doe je dat meestal via Zoom, Webex, Teams, of een andere app voor videoconferenties. Dat is ook veel handiger; mensen kunnen dan ook terugpraten en zo.
Eindelijk: kleine veiligheidsupdates voor macOS
Misschien was het je de afgelopen maand al opgevallen bij de systeemupdates op je Mac: er is een nieuw soort updates, met de naam Rapid Security Response. Voorheen moest je voor elke update van macOS het hele systeem opnieuw downloaden. Dat vraagt nogal wat bandbreedte, dus Apple werkte er al een tijdje aan om macOS ook gedeeltelijk te kunnen updaten. Dat is vooral handig bij veiligheidsupdates die snel uitgerold moeten worden. Dat kan nu dus. Zoals je ziet in het screenshot hierboven, was een van de laatste updates nog geen 310 MB groot. Dat is even wat anders dan een paar GB. Het blijft jammer genoeg wel nodig om je Mac na het installeren opnieuw op te starten.
Google gaat ongebruikte accounts verwijderen
Als je dan toch bezig bent met snel in actie komen: houd ook even je Google-accounts in de gaten. Misschien heb je er meerdere, bijvoorbeeld ook accounts gekoppeld aan werkprojecten van lang geleden. Of gekoppeld aan bijzondere momenten in je leven. Heel wat mensen openen een Gmail-account zoals ‘hoerawijgaantrouwendus@gmail.com’ voor hun bruiloft, en dat is dan een account waar vermoedelijk heel veel leuke foto’s op binnen zijn gekomen. Maar als je twee jaar lang niet hebt ingelogd op dat account… dan gaat Google het verwijderen. Dus loop je Google-accounts even na, en log even in als je dat al lang niet hebt gedaan.
Een ‘Macintosh’ om je telefoon op te laden
Als je nog naar manieren zoekt om van je geld af te komen: misschien is de Shargeek Retro 67W GaN Charger iets voor jou. Een oplader dus, maar in de vorm van een klassieke Macintosh (al hebben de makers het niet aangedurfd er ook echt een regenboog-appeltje op te plakken). Wat moet je er verder van zeggen… het ding ziet er geinig uit. Ook wel een beetje nerdy misschien, als je zo’n ding op kantoor uit je tas haalt. Vooral als het display zo’n Matrix-achtige regen van groene tekens laat zien… O, wacht, dat moeten we dan natuurlijk eerst uitleggen: ja, dit is een oplader met een display. Dat is nergens voor nodig, maar het ziet er wel uit alsof het ding dus heel veel meer kan dan louter opladen. Wat niet zo is. Hij kan alleen maar drie apparaten opladen, via USB-C. Mocht je toch geïnteresseerd zijn: meer informatie hier.
En dan ook nog…
Wonderlijk: in elke versie van macOS vanaf Mojave (10.14.0) zit een kopie van Satoshi Nakamoto’s Bitcoin whitepaper verstopt. Dat wil zeggen, tot het uitlekte. Kennelijk een geintje van een individuele Apple-ontwikkelaar. In macOS Ventura 13.4 is de pdf verwijderd, maar als je die laatste update nog niet hebt gedaan, dan kun je het document makkelijk vinden door dit commando in Terminal te typen:
open /System/Library/Image\ Capture/Devices/VirtualScanner.app/Contents/Resources/simpledoc.pdf
Enige commotie vorige maand, na een tweet van Stella - Fudge (een rare naam, maar wel een account met doorgaans betrouwbare informatie) dat Apple-services zoals Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade en ook de App Store (maar niet iCloud) vanaf deze maand niet meer werken op bepaalde versies van iOS, watchOS, tvOS en macOS. Bij de Mac gaat het om macOS 10.13 tot 10.13.3 (High Sierra). Maar in tegenstelling tot wat veel gebruikers dachten, betekent dit niet dat je naar Ventura moet upgraden (en wellicht een nieuwe Mac moet kopen). Het betekent simpelweg dat je moet upgraden naar een latere versie van High Sierra (10.13.4 of verder). Storm in een glas water dus. (En Apple heeft hier een supportdocument.)
Apple heeft het gebruik van ChatGPT aan banden gelegd voor medewerkers. Omdat het bevreesd is dat bedrijfsgevoelige informatie via ChatGPT bij anderen kan belanden. Dat is iets waar iedereen rekening mee moet houden bij het gebruiken van ChatGPT of Bard: wat je je invoert, kan zomaar aan een andere gebruiker geserveerd worden. Dus vraag ChatGPT niet om dat Nederlandse tekstje over jouw briljante uitvinding in het Engels te vertalen…
Is de Mac-app van Twitter dood? Sinds Elon Musk aan het roer staat van Twitter, heeft de app geen updates meer gehad. De Mac-app kan niks met Twitter Spaces, en je kunt je via de Mac-app ook niet inschrijven voor Twitter Blue (mocht je dat willen). Aangezien Musk andere Twitter-apps de nek om heeft gedraaid, is de enige volwaardige Twitter-ervaring op de Mac dus via twitter.com in je browser.
Dat was het voor deze keer – tot de volgende editie!