Terug naar Mac OS 8
In deze editie van MacFan laten we macOS Catalina even voor wat het is, en maken we een reisje naar het verleden. Naar de tijd dat Apple nog heel traditioneel omging met hoofdletters en het besturingssysteem van de Macintosh gewoon Mac OS heette. Nee, je hoeft geen oude Macintosh op een rommelmarkt op de kop te tikken om mee te kunnen reizen. Installeer gewoon Mac OS 8 op je moderne Mac. Geloof het of niet: iemand heeft de moeite genomen om heel Mac OS 8 in een app te stoppen. Die je kunt downloaden, installeren én gebruiken. Gratis ook nog. Ga naar deze pagina op GitHub, scroll naar het kopje Downloads, en klik daar op de versie voor Mac. (Het is vloeken in de kerk, maar de app is ook beschikbaar voor Windows!) Na het installeren ben je de gelukkige eigenaar van Mac OS 8 en zie je dit scherm zodra je het 'besturingssysteem' opstart:
De onverlaat die heel Mac OS 8 in een app heeft gepropt, Felix Rieseberg, wist al eerder Windows 95 in een app te gieten. Kun je ook eens proberen op je Mac. Rieseberg bouwt de oude besturingssystemen na met behulp van Electron, een framework van GitHub voor het ontwikkelen van desktopapplicaties. Met Electron bouw je desktop-apps die helemaal met webtechnologie tot stand komen. Zo is de Mac OS 8-app helemaal gebouwd in JavaScript. Toch ziet het er overtuigend uit:
De app gedraagt zich als een Macintosh Quadra uit 1991, met een Motorola CPU. Het is uiteraard niet bedoeld als een serieus besturingssysteem; het is vooral een nostalgisch reisje; een feest van herkenning. Vooral omdat Rieseberg niet is gestopt bij het besturingssysteem. Er zit ook software in. Die echt werkt. Je herkent vanzelf programmaatjes van vroeger: SimpleText, Stuffit Expander, MoviePlayer, en noem maar op. Maar ook grote programma's, zoals Adobe Photoshop 3.0.5 en een try-outversie van Adobe Illustrator 5.5. Games zijn er ook. Wij begonnen al meteen aan een demo-versie van Civilization II. Die gewoon speelbaar was...
Werkt het perfect? Nee, dat niet. Bij ons loopt er steeds iets vast als we een screenshot maken van Mac OS 8 (wat we voor deze nieuwsbrief nogal vaak deden). De ontwikkelaar geeft ook aan dat het puur voor de lol is – ga niet een belangrijk document zitten maken in de JavaScript-versie van Mac OS 8. Al zou het overigens wel kunnen: je kunt bestanden die je maakt in Mac OS 8 uitwisselen met macOS. De app creëert daarvoor een map in je thuismap. Gooi een bestandje in die map, en je kunt het in Mac OS 8 gebruiken. Andersom kun je bestanden die je maakt in Mac OS 8, via die map transporteren naar macOS.
Er is eigenlijk maar één ding dat echt niet werkt. En dat is internet:
Het is geen bug – Rieseberg schrijft zelf op zijn GitHub-pagina dat het simpelweg niet gaat:
For what it's worth, the web was quite different 30 years ago – and you wouldn't be able to open even Google. However, Internet Explorer and Netscape are installed, as is the "Web Sharing Server", if you want to play around a bit.
Toegegeven: de enige reden dat wij deze Mac OS 8 emulator installeerden, was omdat het ons hilarisch leek als de beheerder van een website anno 2020 in Google Analytics zit te kijken en opeens ‘Netscape Navigator 3.01’ tussen de browsers van bezoekers ziet staan. Of Mac OS 8 tussen de besturingssystemen. We hadden graag gezien hoe de hij vol ongeloof naar zijn scherm staarde. Maar die grap gaat dus niet door. Netscape staat er wel op, maar je kunt er eigenlijk niks mee. Al was het toch even een ontroerend momentje toen dat beroemde logo met het stuurwiel verscheen...
Een cocktail van Mac OS en Windows
Veel mensen vinden dat nostalgische Mac-gevoel lekker. Uiteraard kun je het oude Mac OS 8 weer tot leven roepen, maar bij online radiostation Poolside FM bedachten ze iets heel anders: ze transformeerden hun website tot een soort klassiek besturingssysteem. Duidelijk geïnspireerd door het oude Mac OS. Ze noemden het PoolOS:
Poolside FM is een project van onder andere de Nederlandse designer/creatieveling Niek Dekker. Het verhaal wil dat tijdens een regenachtige vakantie in Schotland de behoefte aan strand zo groot werd, dat er werd besloten een virtuele strandervaring te maken. Poolside FM was geboren. Het webstation is een wonderlijke mix van computernostalgie uit de jaren 90, videobeelden uit de jaren 80, en moderne lounge-muziek (veelal met samples die ook weer teruggrijpen op een aantal decennia geleden). De interface is spectaculair, vooral als je de website fullscreen gebruikt op je Mac. PoolOS doet heel erg aan het oude Mac OS denken, al zitten er ook Windows-elementen in. John Gruber van Daring Fireball omschrijft het als volgt:
I’ve consulted with experts and we’ve determined that the Poolside vibe is 3 measures classic Mac OS, 1 measure Windows and 1 measure original.
PoolOS heeft vensters die je naar willekeurige plekken kunt slepen en kunt vergroten en verkleinen, en er zijn een paar 'apps'. Eentje is natuurlijk de audioplayer, en een andere is een videoplayer die random videobeelden speelt. Denk aan rollercoasters, snelle auto’s, meisjes in bikini’s, jongens in leren jackjes, witte stranden, palmbomen, Cindy Crawford, speedboten, en heel veel jaren-80-kapsels. En zwembaden uiteraard. De videospeler laat je naar een volgende video skippen, maar meer ook niet... het is bedoeld als bewegend behang. Er is ook nog een Instagram-app, waarmee je het account van Poolside FM kunt bekijken. En zoals je van een 'besturingssysteem' mag verwachten, kun je de look and feel aanpassen door de achtergrond te veranderen en je eigen kleurschema te kiezen.
De muziek van Poolside FM is lekker zomers, en als je een tweede scherm op je Mac hebt aangesloten, is het leuk om PoolOS daarop in volledig scherm te tonen (terwijl je werkt op je andere scherm). Het is sowieso erg leuk dat de makers van Poolside heel erg op de Mac gericht zijn. De webinterface is duidelijk bedoeld om op groot beeldscherm te worden gebruikt. Daarnaast hebben ze ook een nieuwe app gelanceerd – voor de Mac. Er zijn niet veel ontwikkelaars die beginnen met een Mac-app, en die de iPhone nog even laten rusten, maar zo is het bij Poolside FM wel gegaan. De Mac-app kun je gratis downloaden in de Mac App Store. Met de app heb je niet het hele PoolOS, maar de audioplayer als standalone-app voor macOS. Ziet er best sexy uit op je bureaublad:
Het online radiostation Poolside FM is gratis te beluisteren. Het systeem haalt muziek van SoundCloud; van artiesten die hun muziek daar gratis toegankelijk hebben gemaakt. Slim bedacht. Je kunt geen verzoeknummers aanvragen, maar je kunt wel muziek die je op SoundCloud vindt tippen.
Poolside FM | gratis | ★★★★★
MacFan verschijnt voor members elke dinsdag. Tot volgende week!