In deze editie blikken we terug op vorige week – en wat een week was dat! Het Mac-nieuws vloog ons om de oren. We vatten het allemaal even voor je samen.
Een iMac met iets andere kleuren
(moet je wel goed kijken)
Het Mac-nieuws begon vorige week met nieuwe iMacs. Dat is sowieso leuk nieuws, want iMacs zijn eigenlijk altijd een genot om naar te kijken. Als je hoopte op een 27-inch exemplaar (of groter!), dan was het nieuws misschien wat teleurstellend, maar verder kreeg de 24-inch iMac toch een mooie update. Alle nieuwe iMacs hebben nu een M4-chip, met minimaal 16 GB RAM, en er zit een vernieuwde 12-megapixel camera in. Maar het meest opvallend (ahum) zijn natuurlijk de kleuren! Op het plaatje hierboven zie je de nieuwe kleuren, en op het plaatje hieronder de oude kleuren van de vorige generatie iMacs…
WAT EEN VERSCHIL!
En het knappe is: het valt bijna niet op. Het meest in het ook springend is de middelste iMac op de twee plaatjes. Die was rood, en is nu roze. Bij de gele zie je dat de oude versie wat meer naar okergeel neigde, en de nieuwe meer naar kanariegeel. Bij de groene iMac is vooral het donkergroen van de achterkant anders: bij de vorige versie was die blauwgroen (‘teal’), nu is-ie grasgroen. Nu ja. Als je een oude en een nieuwe naast elkaar zet, zie je het overduidelijk, maar in een overzichtsplaatje lijkt er niks veranderd. Curieus!
Uiteraard worden de meegeleverde toetsenborden, muizen en trackpads in bijbehorende kleurtinten geleverd. En jawel: de Magic Mouse, het Magic Keyboard en het Magic Trackpad komen nu eindelijk met een USB-C-aansluiting. En bij die Magic Mouse zit die – jawel – nog steeds aan de onderkant van de muis. Dus daar kunnen mensen zich weer fijn jarenlang over opwinden.
Goed om te weten: de Mac Pro wordt voortaan ook met Magic-accessoires met USB-C geleverd. Dat lees je op de productpagina nergens, maar je kunt het zien aan het afgebeelde plaatje van een nieuwe kabel die wordt meegeleverd: niet langer een USB-C-naar-Lightning-kabel, maar een USB-C-oplaadkabel. Uiteraard zijn de Magic-spulletjes ook los te koop in de Apple Store, maar dan alleen in zwart en wit, en niet in vrolijke iMac-kleurtjes. Heb je dus een beeldschone groene iMac met groene Magic Mouse, en laat je die muis kapotvallen, dan is het vette pech: dan moet je voortaan een witte of zwarte naast je iMac leggen.
Ook handig om te weten:
De nieuwe iMac is weer verkrijgbaar met een beeldscherm met nanotextuur. De laatste 27-inch iMac had die optie ook. De textuur maakt je scherm matter, en zorgt voor minder reflecties. Het kost je wel 230 euro extra.
De nieuwe Magic-accessoires lijken vooralsnog alleen te werken als je macOS Sequoia hebt geïnstalleerd. Dat is wat merkwaardig. Misschien komt er nog een update voor oudere systemen.
De iMac heeft vier Thunderbolt/USB 4-poorten (en verder niets). Maar let op: het instapmodel heeft zelfs maar twéé Thunderbolt/USB 4-poorten! Erg karig.
Apple, hou eens op over Apple Intelligence
De marketingmachine van Apple praat natuurlijk graag over M4-chips en nanotextuur, maar nog liever praten de marketeers in Cupertino over ‘Apple Intelligence’. Want daar zijn deze nieuwe iMacs voor gebouwd, als we Apple mogen geloven. Heel eerlijk? Wij worden een beetje moe van dat eindeloze gedweep met Apple Intelligence. Vooral omdat het er hier in Europa nog niet is (in april 2025 komt het pas, ondanks eerdere opmerkingen van Apple dat het helemaal niet in de EU zou komen), maar in Amerika is het er al wel een beetje in iOS. En wat kan Apple Intelligence dan? Nou, bijvoorbeeld e-mails samenvatten voor je. Hoe weinig zinvol dat is, hoor je in een hilarische aflevering van The Vergecast. Je kunt er ook wat over lezen op The Verge (maar de podcast is leuker). Inmiddels zien wij ook de eerste software-updates van apps op onze Mac waarin Apple Intelligence doelbewust wordt uitgeschakeld, omdat het weinig behulpzaam is. Dit is bijvoorbeeld een update van de app Vellum, waarmee je boeken kunt maken:
Laten we niet te lang bij Apple Intelligence blijven staan. Door met het volgende Mac-nieuws!
De kleinste Mac mini ooit
De Mac mini werd ooit door Steve Jobs geïntroduceerd als een betaalbare Mac… bedoeld om Windows-gebruikers over te halen over te stappen op de Mac. Tegenwoordig is de Mac mini het lievelingetje van heel wat verstokte Mac-gebruikers. Het koekblikje – zoals wij hem altijd noemden – bleek enorm veelzijdig. Vorige week lanceerde Apple een nieuwe Mac mini, die nog kleiner is dan zijn voorgangers. Kijk even naar dit introductiefilmpje van Apple:
Het ding is maar 13 bij 13 centimeter (maar wel iets hoger dan de vorige Mac mini). Er zit naar keuze een M4- of een M4 Pro-chip in, wat het ding geschikt maakt voor de gewone gebruiker, maar ook voor de professional die wat meer rekenkracht nodig heeft. Voor het eerst heeft de mini ook poorten aan de voorzijde: twee USB-C-poorten en een mini-jack-aansluiting voor je koptelefoon. Aan de achterkant zitten een Gigabit ethernetpoort (een 10‑Gb ethernetpoort kan ook), een HDMI-aansluiting, en drie Thunderbolt-poorten. Heb je een M4-chip in je mini dan zijn dat Thunderbolt 4-poorten, maar heb je er een M4 Pro in zitten, dan zijn dat drie Thunderbolt 5-poorten! USB-A-aansluitingen zitten er niet meer op.
Toch verbluffend: op zo’n piepkleine Mac mini met een M4 Pro kun je maar liefst die 6K-beeldschermen aansluiten!
Enige consternatie online was er trouwens over de aan/uit-knop. Die zit aan de onderkant van de mini. Je moet hem dus optillen als je hem aan wilt zetten. Het ding is zo klein dat dat nauwelijks een bezwaar te noemen is. Maar bovenal: wie zet zijn Mac ooit uit?
En dan ook nog nieuwe MacBook Pro’s
Het hield niet op vorige week… na nieuwe iMacs en Mac mini’s, verschenen er ook nieuwe MacBook Pro’s. En daar is wat te kiezen:
Er is een nieuw instapmodel van 14-inch, met een standaard M4-chip. Dit model heeft drie Thunderbolt 4-poorten, en komt met 16 GB RAM. Ook leuk: de voordeligste MacBook Pro komt nu ook in Space Black.
Dan zijn er 14-inch en 16-inch modellen met naar keuze een M4 Pro- of M4 Max-chip. Deze MacBooks hebben drie Thunderbolt 5-poorten. Ook zit er een vernieuwde 12MP Center Stage camera in, die Middelpunt en Bureauweergave ondersteunt. Deze modellen kun je ook krijgen met een beeldscherm met nanotextuur (tegen meerprijs uiteraard).
Begin je al te watertanden?
Alle nieuwe Macs komen nu met 16 GB RAM
De MacBook Pro’s komen allemaal met 16 GB RAM. Sterker nog, dat geldt voor alle Macs die Apple verkoopt. Ook de MacBook Air heeft nu 16 GB RAM, zonder dat de prijs van de Air omhoog is gegaan. De wat zuinige 8 GB RAM is dus geheel uit het assortiment verdwenen. Geheel? Nee, toch niet helemaal. In Amerika verkoopt Apple nog steeds een M1 MacBook Air, exclusief via Walmart (en ook echt alleen daar, niet eens via de Apple Store). Dat is laatste Mac met 8 GB geheugen. Maar goed, die kost dan ook maar 649 dollar.
Het naderende einde van USB-A
Alleen de Mac Studio en de Mac Pro hebben op dit moment nog USB-A-aansluitingen; op alle andere Macs zijn die verdwenen. De Mac mini heeft ze ook niet meer. Apple is voortvarend bezig om USB-A uit te bannen. Dat merk je ook in de Apple Store. Zo werd een paar weken geleden duidelijk dat Apple na 16 jaar is gestopt met de verkoop van de SuperDrive. De speler en brander van cd’s kon je via een USB-A-poort op je Mac aansluiten.
Als je net als wij de hobby hebt om via Discogs cd’s te kopen met obscure muziek die niet op streaming platforms staat, om die cd’s vervolgens meteen in je muziekbibliotheek te importeren, dan gebruik je die SuperDrive nog geregeld. Maar de meeste mensen gebruiken natuurlijk helemaal geen cd’tjes meer, dus het is niet gek dat Apple niet de moeite heeft genomen om de SuperDrive te updaten met een USB-C-plug. Zulke niche-accessoires laat Apple graag aan andere fabrikanten over. Zoek op Amazon even op ‘Apple SuperDrive’ en je ziet een ontstellende hoeveelheid aan vergelijkbare apparaatjes – sommige lijken verdacht veel op de SuperDrive – en een heel aantal is wél uitgerust met USB-C.
De SuperDrive is niet het enige slachtoffer van de USB-A-zuivering in de Apple Store. Zo is ook dit iconische lichtnetadaptertje uit Apple’s schappen verdwenen:
En deze trouwens ook:
Je hebt vast een wagonlading van deze lichtnetadaptertjes verspreid door je huis liggen. Maar nieuwe komen er niet meer bij… alle adapters zijn nu USB-C. En die hebben een ander uiterlijk gekregen. Sterker nog: probeer nog maar eens een USB-A-oplaadkabel bij Apple te krijgen. Kan ook niet meer. Vrijwel alles met USB-A is weg. Wat er nog wel is? De USB‑C-naar-USB-adapter natuurlijk. Dat is de laatste USB-A-accessoire die het zinkende USB-A-schip verlaat…
O jee… Apple koopt Pixelmator
En na al dat leuke nieuws, was er dan ook een bericht waar we hartkloppingen van kregen: Apple wil Pixelmator kopen. Dat maakten de makers van Pixelmator een paar dagen geleden bekend op hun blog. Autoriteiten die toezicht houden op de markt moeten nog toestemming geven, maar verder lijkt alles in kannen en kruiken. En daar krijgen we het wat benauwd van, want wij zijn stapelgek op Pixelmator Pro. De Litouwse makers van dit programma lijken Apple in hun DNA te hebben zitten: hun apps zien eruit en functioneren alsof Apple ze heeft gemaakt. Het gaat eigenlijk om drie applicaties: Pixelmator for iOS, Pixelmator Pro en Photomator.
Pixelmator Pro is een Mac-app. Het is een beeldbewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop, met als voordeel dat Pixelmator Pro geen abonnement kent, maar eenmalig € 59,99 kost.
De andere app, Photomator, heeft deels dezelfde beeldbewerkingsmogelijkheden, maar is daarnaast vooral een Lightroom-concurrent: het programma werkt met een bibliotheek, waarin je je foto’s kunt organiseren. In tegenstelling tot Lightroom maakt Photomator geen eigen biobliotheek aan, maar werkt het met de bibliotheek van de app Foto’s. Je kunt die bibliotheek met beide apps gebruiken, en als je ooit stopt met Photomator, dan zit je dus niet met een onbruikbare bibliotheek die je moet converteren. Photomator werkt dus ongelooflijk goed samen met macOS.
Wat gaat Apple hiermee doen?
Een tijd geleden kocht Apple de weerapp Dark Sky, om die app vervolgens de nek om te draaien en de functionaliteiten in te bouwen in Apple’s eigen weerapp. Dat zette veel kwaad bloed bij Dark Sky-gebruikers. En die tactiek heeft Apple wel vaker gebruikt. Pixelmator-fans zijn dus doodsbenauwd dat hun favoriete applicatie ook verdwijnt.
Maar niet elke app die Apple koopt, wordt offline gehaald. Logic Pro en Final Cut Pro heeft Apple ook gekocht én laten bestaan. Sterker nog: de technologie van Logic werd gebruikt voor Apple’s eigen GarageBand, maar daarnaast bleef er een plek voor Logic Pro zelf. Meer recent heeft Apple apps zoals Shazam en TestFlight overgenomen. Ook die apps leiden nog steeds een eigen leven.
Apple had ooit een eigen concurrent voort Lightroom: Aperture. Tot verdriet van vele gebruikers besloot Apple daarmee te stoppen en alleen nog door te gaan met de app Foto’s (de opvolger van iPhoto). Eén foto-app voor iedereen, zo moet Apple hebben gedacht. Maar lang niet iedereen vindt Foto’s veelzijdig genoeg. Op dat vlak zou de aankoop van met name Photomator kunnen helpen. Een concurrent voor Photoshop heeft Apple nooit gehad. En dat is een gat in het aanbod: Apple heeft professionele programma’s voor video-editing (Final Cut Pro) en audiobewerking (Logic Pro), maar niet voor fotobewerking.
Als je dat in ogenschouw neemt, klinkt dit scenario logisch: Apple integreert Photomator in Foto’s. Dat is vooral goed te doen omdat Photomator nu al geschikt is voor verschillende Apple-apparaten, waaronder zelfs de Vision Pro. Photomator zelf houdt dan op te bestaan. Daarnaast handhaaft Apple Pixelmator Pro als professionele beeldbewerkingssoftware voor de Mac. Hetzelfde scenario als destijds bij Logic is gebruikt dus. Of is dat alleen maar wensdromen? We houden ons hart vast…
Leuk, al die superturbo nieuwe iMacs en MacBooks en de minimini-Mac Mini, maar ik geloof nog steeds in Macs zolang mogelijk aan de praat houden. Ik heb een Mac mini 2012 voorzien van maximaal RAM en een SSD, en daarmee log ik in op mijn werk, als ik een thuiswerkdag heb. Want dat inloggen moet met een extensie die alleen beschikbaar is voor Chrome, en ik wil mijn eigen MacBook Alphabet-vrij houden. Safari begint te haperen en zelfs Chrome stuurt me nu bezorgde berichtjes dat ik binnenkort toch echt macOS 12 nodig heb, wil ik kunnen blijven werken. Dus nu ga ik proberen Ventura te installeren met OpenCore. Een klein middelvingertje naar Apple, ik geef het eerlijk toe. Als het lukt.
– Jack Nouws, MacFundamentalist