De herfst is begonnen
Het is druilerig weer buiten. De herfst is begonnen. Misschien fleur jij het bureaublad van je Mac op zulke dagen graag op met een foto van een subtropisch palmenstrand, maar als je net als wij houdt van de kleuren van de herfst, dan kun je je Mac ook in herfstsferen brengen. Bijvoorbeeld met de app AutumnLeaves van de Nederlandse ontwikkelaar Rick Jansen.
We bespreken Rick elk seizoen even; we hadden het al eerder over zijn apps iSnow en Hanami. Die brengen je Mac respectievelijk in winter- en lentesferen door sneeuwvlokken of bloesem over je scherm te laten dwarrelen. AutumnLeaves doet hetzelfde, maar dan – uiteraard – met herfstblaadjes. En een eekhoorn, pompoenen, paddestoelen en noem maar op.

AutumnLeaves heeft recent een flinke make-over gekregen. 'De animaties gaan nu met Core Animation en dat maakt ze veel mooier en vloeiender', vertelt Rick ons. 'Het aantal blaadjes is ook enorm vergroot. En het zijn nu moderne plaatjes; niet meer de 8-bit bitmaps uit het verleden. Ook kun je nu veel meer dingen instellen als je dat leuk vindt, zoals rotatie en dwarrelen in X- en Y-richting.'
De app heeft inderdaad véél instellingen. Wil je pompoenen met Halloween-gezichten zien, mag er fruit naar beneden vallen, vind je een rondscharrelende eekhoorn leuk? Je kunt zelfs de kleuren van de blaadjes en de soorten fruit instellen. Leuk om mee te spelen. Tijdelijk kost de app maar 49 cent – daar kun je je geen buil aan vallen.
AutumnLeaves | tijdelijk € 0,49 | ★★★★☆
Wat is er aan de hand met adblocking in Safari?
Ophef in sommige media: Apple zou adblockers in Safari de nek omdraaien. Luister bijvoorbeeld eens naar het item op BNR Digitaal hieronder. Wat is er aan de hand?
Van Safari-extensies naar app-extensies
Misschien heb je recent gemerkt dat er iets is veranderd met extensies in Safari. Gebruik je bijvoorbeeld Pocket om webpagina's te bewaren en heb je die extensie per ongeluk verwijderd, dan heb je daarna waarschijnlijk ontdekt dat de oorspronkelijke Safari-extensie niet meer is te downloaden. Apple heeft de Extensions Gallery gesloten. Er is wel een nieuwe Pocket-extensie, maar die staat nu in de App Store.
Safari kreeg al lang geleden de mogelijkheid om extensies te installeren. Dat systeem werkte met JavaScript. Een paar handige extensies zoals Pocket daargelaten, zijn de meeste extensies die mensen gebruiken adblockers. Volgens Apple zaten er nadelen aan die JavaScript-extensies: ze maakten Safari trager (iets wat bijvoorbeeld door AdBlock werd bevestigd in een blog) en daarnaast hebben al die extensies potentieel inzage in je surfgedrag: als je een pagina oproept, gaat dat via de extensie, zodat deze content kan blokkeren (zulke adblockers zijn eigenlijk een soort VPN-servers). Apple bouwde iets nieuws: App Extensies. Dat is een mogelijkheid voor applicaties om onderling te communiceren. Zo kun je bijvoorbeeld Pixelmator-effecten gebruiken in Foto's. Op dezelfde manier kunnen adblock-apps voortaan communiceren met Safari. Daarnaast heeft Apple 'Content Blocking' ingebouwd in Safari. De browser heeft dus zelf het mechanisme om onderdelen van een webpagina te blokkeren aan boord. De stap die Apple nu zet, is dat adblockers voortaan niet meer zelf advertenties blokkeren, via hun eigen JavaScript-route, maar dat ze aan Safari vertellen wat geblokkeerd moet worden. Ofwel: AdBlock en andere blockers overhandigen via een app-extensie een lijst van te blokkeren zaken aan Safari, en Safari blokkeert die dan zodra jij een site bezoekt waarop die ongewenste zaken verschijnen. Op die manier wordt er wel geblokkeerd, maar gaat jouw surfverkeer niet meer langs externe adblock-partijen.
Gemopper om 50.000 regels
Er klinkt veel kritiek – vooral uit de hoek van AdBlock en soortgelijke advertentieblokkeerders – dat Apple goede adblocking de nek omdraait. Want de nieuwe werkwijze zou veel te simpel zijn. Een veelgehoord kritiekpunt is dat een app-extensie maximaal 50.000 regels mag communiceren aan Safari. Dat klinkt als heel veel, maar adblockers zitten al snel aan zulke aantallen.
Maar zijn die kritische woorden niet gewoon krokodillentranen van bedrijven die opeens al dat surfverkeer niet meer via hun servers zien lopen? Er is namelijk ook een adblocker die helemaal geen problemen met de nieuwe situatie lijkt te hebben: 1Blocker. De nieuwste variant van die blocker, 1Blocker X (nu alleen nog beschikbaar op iOS), heeft ondanks de beperkingen van Apple tóch meer dan 120.000 regels. Hun oplossing is kinderlijk eenvoudig: ze hebben de regels in hun app verdeeld over zeven verschillende extensies. Daar merk je als gebruiker niks van, maar zo kunnen ze voorlopig regels stapelen tot 350.000 stuks. 1Blocker op de Mac is zover nog niet, maar krijgt ongetwijfeld binnenkort een update.
Ook op de Mac maakt 1Blocker al wel gebruik van Content Blocking door Safari – nu doen ze dat nog met net geen 50.000 regels. Bij MacFan gebruiken we 1Blocker al geruime tijd, en eerlijk gezegd vinden we de app prima werken. Dus luister nu nog eens naar dat item in BNR Digitaal, en vraag je dan af: hebben ze daar nou echt begrepen hoe de vork in de steel zit?
Een blok aluminium met 5 TB
Van LaCie mochten we even spelen met hun Mobile Drive – een portable harde schijf met USB-C-aansluiting. We kregen een exemplaar in handen waar je 5 TB op kunt wegschrijven... we mijmerden meteen over onze oude iPod Classic. Die had 160 GB opslagruimte, en dat vonden we destijds megaveel. Nu is het niks – het gaat om terabytes tegenwoordig.
Dingen veranderen. Ook de aansluitingen van externe schijven: de LaCie Mobile Drive heeft een USB-C-aansluiting. Misschien moeten we daarover meteen even een misverstand uit de weg ruimen: bezitters van oudere Macs zonder USB-C-poort, kunnen de Mobile Drive ook prima gebruiken. De Mobile Drive komt namelijk met twee kabeltjes: een moderne USB-C-kabel en een 'ouderwetse' USB 3.0-kabel.
Wat is USB-C eigenlijk?
USB-C is simpel gezegd niet meer dan een plat stekkertje. Waar het echt om gaat, is het protocol waarmee dataoverdracht plaatsvindt. Via dat USB-C-stekkertje kunnen meerdere protocollen: USB 2.0, 3.0 en 3.1. De vraag is welke van deze protocollen je Mac ondersteunt. Heb je bijvoorbeeld een wat oudere MacBook Air (zonder USB-C-poort) dan werk je met 3.0. De protocollen verschillen in snelheid: bij USB 2.0 is dat 480 Mbps, bij USB 3.0 zit je op 5 Gbps en met USB 3.1 zet je 10 gigabit per seconde over. USB-C kan ook overweg met het Thunderbolt-protocol, waarmee je nóg sneller data kunt verplaatsen: met 40Gbps. Dat is vier keer zo snel als USB 3.1. Kortom, zo'n Mobile Drive is zo snel als het protocol dat je Mac ondersteunt. Met de traditionele USB 3.0-kabel die erbij zit, zet je dus prima je bestanden over, maar het duurt wat langer.
Als je een externe schijf koopt voor een oudere Mac, is het eigenlijk raadzaam om te gaan voor zo'n nieuwe USB-C-schijf. Je benut dan misschien niet de volle snelheid, maar je hebt wel meteen een disk die op je volgende Mac enorm kan knallen.
Diamantgeslepen drive
De aluminium Mobile Drive van LaCie is met zijn diamantgeslepen hoeken een fraaie verschijning. De 4 en 5 TB-versies zijn wat dikker en voelen uiterst degelijk. Als een blok aluminium. We zouden er bijna een spijker mee in de muur durven slaan, zonder ons zorgen te maken over de data op de schijf. De varianten met 1 en 2 TB zijn de helft dunner en wegen ook minder. Handig als je weinig ruimte in je tas hebt. Verder heeft de schijf geen poespas, en dat is wel zo fijn. Geen aan/uit-knop, geen aparte stroomtoevoer, niet eens schroefjes – gewoon een blok aluminium met een USB-C-poort en zeeën van ruimte om 4K-beelden of complete fotobibliotheken op weg te schrijven. Wat wil je nog meer?
LaCie Mobile Drive | vanaf € 89,99 (1 TB) | ★★★★★
Volgende week
Volgende week gaan we in de members-only MacFan aan de slag met een wonderlijk Mac-appje dat bedoeld is om je te motiveren bij het schrijven, maar dat op een bijzonder onpraktische manier doet. En het grappige is: het werkt nog ook. En we kijken even naar de problemen met 'Netflix-flickering' in Safari. Hoe los je het op?
Tot slot... Wat zegt Jack?
Ik ben bezorgd. Ik zie opeens het scherm van mijn MacBook Pro (juni 2014) flakkeren, of het beeld uiteenvallen in blokjes. Ik moet hem soms twee keer per dag herstarten omdat wifi niet meer verbindt of omdat apps niet meer reageren. Kaarsjes opsteken voor Sint Steve helpt niet. Het ritueel offeren van de buurkatten bij volle maan ook niet. Dat betekent maar één ding: een clean install. The horror. The horror.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 15 oktober.