Tim Cook over toekomstige producten (nou ja, bijna)
Apple praat nooit over toekomstige producten. Dus als CEO Tim Cook dan toch praat over toekomstige ontwikkelingen – ook al is het maar mondjesmaat – dan is dat meteen interessant. Kara Swisher van de New York Times interviewde Cook recent. Haar gesprek met de Apple-voorman ging voornamelijk over privacy-kwesties en het beleid van de App Store, maar ook over augmented reality en de mogelijkheid van een Apple Car. Ook al werd Cook nergens echt concreet, het werd wél duidelijk dat hij serieus in augmented reality gelooft. Over een Apple Car bleef hij veel vager; hij omschreef slimme auto's vooral als 'robots' die door artificial intelligence (AI) worden gedreven – en die AI is een speerpunt van Apple, maar of dat nou echt in een auto moet resulteren, was voor Cook minder duidelijk. Zo klonk het althans.
Het interview van Swisher met Cook kun je beluisteren als podcast.:
Het interview duurt 35 minuten en is zeker het beluisteren waard. Geen concreet Mac-nieuws (afgezien van verwikkelingen rondom de App Store), maar wel een mooi gesprek met de Apple CEO. Die ook iets zegt over zijn eigen toekomst bij Apple.
Ja! Doe dan! Een waterdicht toetsenbord!
Wij kijken uit naar het moment dat we onze MacBook weer kunnen openklappen in een gezellig koffiebarretje. En dan een stukje voor MacFan tikken met een goede espresso erbij. Waar we ook naar uitkijken: het moment waarop het niet meer erg is als die espresso omkukelt en over je toetsenbord stroomt. Hoe kan het toch dat we anno 2021 nog steeds moeten uitkijken met drinken in de buurt van een toetsenbord? Met een Apple Watch kun je notabene in een zwembad springen! We waren dan ook verheugd toen we zagen dat het Amerikaanse patentbureau deze patentaanvraag publiceerde:
Een patent van Apple voor een Magic Keyboard dat waterdicht is dankzij een membraan! We zien vaak patenten van Apple voorbij komen, en van sommige denken we meteen 'dat gaan ze nooit doen', maar bij deze veerden we op en riepen uit: 'Ja! Doe dan! Waar wachten jullie nog op?'
Dat laatste vragen we ons nog steeds af. Want de patentaanvraag werd weliswaar op 1 april van dit jaar gepubliceerd, maar stamt al uit september 2019. Waarom zit dat membraan niet gewoon in de nieuwste MacBooks? O, Apple, laat ons toch niet wachten – we willen zorgeloos espressootjes drinken boven ons toetsenbord!
Hand Mirror wordt volwassen
Een jaar geleden, toen de eerste lockdown net in volle gang was, beschreven we de app Hand Mirror: een simpel appje dat je jezelf laat zien tijdens videocalls. Dat klinkt nogal ijdeltuiterig, maar zeker in virtuele vergaderingen in Google Meet (waarin iedereen groot te zien is, maar jijzelf slechts ter grootte van een kwart postzegel), kan het toch handig zijn als je even kunt checken hoe anderen jou nou eigenlijk in beeld hebben. Bijvoorbeeld als je opeens vermoedt dat er chocolademelk in je mondhoeken zit, of als je wilt checken of iets wat je voor je camera houdt wel goed te zien is. Hand Mirror is een appje dat zich in je menubalk nestelt, en met één klik op het icoontje heb je een pop-up met je eigen camerabeeld. Super handig – het is een van de weinige apps die we een jaar na de review nog steeds gebruiken.
Slechts één ding stond ons een beetje tegen aan Hand Mirror: het icoontje. En da's meteen de reden dat we er vandaag over berichten, want dat icoontje is veranderd. Zie hier, links het oude en rechts het nieuwe icoon:
Hand Mirror moet een van de weinige apps zijn waar een foto van de ontwikkelaar zelf in het icoon zit... en wat voor foto. Die frons! Op de een of andere manier voelde het nooit helemaal goed om Hand Mirror op te starten tijdens een intens serieuze bespreking. Die tronie! Tijdens een belangwekkende conferencecall! En nog veel erger... als je dat icoon wat groter bekeek, dan zag je dit:
Jawel... een pukkel! Dit moet het enige app-icoon ter wereld zijn met een puistje! Wie stopt er nou een foto van zichzelf-met-puistje in een icoon? Het is één klik in Pixelmator om die pukkel te verwijderen! En het ergste is: als je het eenmaal hebt gezien, kun je het niet meer niet-zien. Elke keer als we Hand Mirror opstartten, dachten we meteen: de pukkel! Probeer dan nog maar eens zonder zorgen over oneffenheden in je eigen huid aan de vergadering te beginnen. Wij sprongen dan ook een gat in de lucht toen bleek dat er een nieuwe versie van Hand Mirror was – tronieloos en pukkelschoon.
Daarbij heeft de app een paar extra functies gekregen. Zo kun je de grootte van de overlay van je eigen camerabeeld bepalen en zijn er ook meerdere menubar-icoontjes om uit te kiezen (voor het geval je het handspiegeltje ook wat kinderachtig vond). Ook heel handig: je kunt het pop-up venstertje met je camerabeeld nu overal in je beeldscherm plaatsen. Niet langer zit het 'vast' aan de menubalk.
Hand Mirror kon je aanvankelijk alleen via de website van de ontwikkelaar downloaden, aangezien Apple de oorspronkelijke app 'te simpel' vond om als serieuze app te worden aangeboden in de Mac App Store. Maar met de toegevoegde instellingen volstaat het kennelijk wel, en dus kun je Hand Mirror al een tijdje gewoon downloaden in de Mac App Store. Wel zo fijn voor mensen die een app van een onbekende website een beetje griezelig vinden om te installeren – het kan nu veilig via Apple. En de app is nog steeds gratis!
Hand Mirror | gratis | ★★★★★
En nog even iets grappigs: Rafael Conde, de ontwikkelaar van Hand Mirror, heeft een website met een hilarische homepage. Klik hier om naar die webpagina te gaan, maar doe eenmaal daar niks... scroll vooral niet naar beneden. Een animatie van Rafael zelf verschijnt bovenaan de pagina, en probeert je (vergeefs, wellicht) te stimuleren om naar beneden te scrollen:
Tot slot: Zet je schrap voor macOS 12
Nadat we bijna twee decennia hebben gedaan met Mac OS X (de naam veranderde van Mac OS X naar OS X naar macOS, maar alle versienummers begonnen altijd met '10'), kreeg macOS Big Sur afgelopen jaar opeens nummer 11. Omdat het een grote verandering was, die overgang naar Apple Silicon. Maar het lijkt erop dat versie 11 maar een jaar blijft bestaan... dit jaar krijgen we waarschijnlijk al macOS 12. Dat heeft 9to5Mac ontdekt in een stukje code van WebKit:
Daarmee gaat macOS dus iOS achterna: elk jaar een nieuw nummer. Dit jaar macOS 12, volgend jaar macOS 13. En nu de meest spannende vraag: krijgen die toekomstige versies nog een bijnaam, zoals macOS 11 'Big Sur' heet, of is het daar straks ook mee gedaan? Afwachten maar... we horen het vast tijdens het aankomende WWDC!
MacFan verschijnt voor betalende leden elke dinsdag. Tot volgende week!