Hello!
Met het simpele woordje Hello! introduceerde de eerste Macintosh zichzelf. En met diezelfde groet versturen we vandaag de eerste MacFan-nieuwsbrief. Een tweewekelijkse nieuwsbrief met tips, trucs, apps en nieuws voor Mac-gebruikers – van de makers van Machina magazine.
Druk je fotoboeken in Foto's toch gewoon af
Fotoboeken afdrukken in Foto's kan niet meer. Afgelopen zondag was je laatste kans om nog een boek te bestellen; Apple stopt met de printservice. Wat nu, als je nog met een aantal onvoltooide boeken zit? Helemaal opnieuw beginnen in Albelli? Dat hoeft niet. Apple drukte nooit zelf boeken, maar had dat uitbesteed aan onder andere de Amerikaanse drukker RR Donnelley. Die heeft een app uitgebracht, Motif, die een extensie toevoegt aan Foto's, waarmee je je boeken alsnog kunt laten afdrukken. Met dezelfde kwaliteit die je van Apple gewend was. Helaas is Motif nu nog alleen in Amerika beschikbaar, maar er is goed nieuws: RR Donnelley heeft aan MacFan laten weten dat Motif dit najaar ook in Nederland en België beschikbaar komt. Houd de App Store dus in de gaten!
Spuuglelijke fonts in Mojave? Fix het in Terminal
Het is even schrikken als je macOS Mojave installeert op een Mac zonder Retina-beeldscherm. Wat heeft Apple met de fonts uitgespookt? Blijkt dat Mojave 'font smoothing’ uitzet. Daar merk je op een Retina-scherm niets van, maar op een gewoon beeldscherm zijn letters opeens vaag en iel. Sommige websites suggereren dat je moet spelen met ‘font smoothing’-instellingen via Terminal. Je kunt dan kiezen of die smoothing op stand 1, 2 of 3 moet staan. We hebben het geprobeerd, maar het resultaat was eigenlijk alleen maar erger. Gelukkig wist Twitter raad. We vonden er het verlossende commando dat de fonts weer terugbrengt in de oorspronkelijke staat. Open Terminal en plak er het volgende commando in:
defaults write -g CGFontRenderingFontSmoothingDisabled -bool NO
Druk op enter, log vervolgens uit en weer in (anders verandert er niets) en haal opgelucht adem. Alles is weer zoals het hoort.
iCloud vol en snel ruimte nodig? Gebruik deze truc!
Je kent die momenten wel: je hebt acuut extra opslagruimte nodig in iCloud, maar geen creditcard bij de hand om even wat extra GB's aan te schaffen (of geen zin om dat te doen). Wat doe je dan? We ontdekten een truc voor gebruikers van de iCloud-fotobibliotheek: als je foto's en filmpjes weggooit, komen ze in de iCloud-map Verwijderde items. De schijfruimte van deze map staat los van de opslagruimte voor je iCloud-account. Al gooi je er 20 GB in; het wordt nergens meer meegeteld. Ondertussen blijven die foto's en video's wel 30 dagen op die plek staan. En dus heb je bijna een maand om ze weer terug te plaatsen of elders op te slaan. Een beetje met vuur spelen is het wel, want als je het vergeet, zijn je bestanden ook echt weg. Maar het kan zomaar dé oplossing op een kritiek moment zijn, als je stante pede heel veel iCloud-GB's nodig hebt.
Maak met ScreenFlow een film op je bureaublad
De film Searching (over een vader die op zoek gaat naar zijn vermiste dochter) speelt zich bijna helemaal af in FaceTime, iMessage, Google en talloze browservensters. Hoe dat eruit ziet, kun je al in de trailer zien. (Leuk detail: beelden uit een ver verleden zijn gemaakt op Windows, beelden in het heden op de Mac!) Zeker op het grote bioscoopscherm (de film draait nu nog in meerdere steden) is het verbluffend hoe haarscherp al die beeldschermpixels te zien zijn. Regisseur Aneesh Chaganty richtte voor zijn debuutfilm duidelijk geen camera op zijn iMac, maar nam het beeldscherm in de computer op. Grote kans dat hij daarbij gebruik maakte van ScreenFlow. Wij kregen de smaak te pakken en wilden het ook eens proberen. Een film maken vanachter je bureau, gewoon met je muis en toetsenbord. Ideaal!
We downloaden ScreenFlow 8 en het is verbluffend hoe snel we er creatief mee zitten te prutsen. Het programma werkt heel makkelijk, zeker als je al een beetje gewend bent aan bijvoorbeeld Final Cut Pro. Het opnemen van (een deel van) je scherm én het editen gaat allemaal vanuit ScreenFlow. Eigenlijk kun je opnemen en editen tegelijk, en dat geeft een lekker gevoel – het schiet op! Werken met twee schermen is aan te raden: één scherm als 'stage' waarop je filmt, en een ander scherm voor alle andere venster die je open hebt staan maar niet in beeld wilt hebben. Zo scherp als in Searching kregen wij het niet; maar ons testbeeldscherm heeft een lage resolutie en dat bepaalt meteen de kwaliteit van je film. Inzoomen maakt het bij ons te onscherp. We willen betere hardware dus – maar ScreenFlow 8 werkt prima. Zonder enige tutorial hadden we in een minuut een shot opgenomen, het iets versneld omdat het typen wat lang duurde en een zoom toegevoegd. We overwegen nu een MacFan Wedstrijd voor de Beste Screenfilm. Wie doet mee?
ScreenFlow 8 | € 149,99 | ★★★★☆
Dit vonden we ook nog voor je:
Affinity komt met een concurrent voor InDesign: Affinity Publisher. Nu gratis te proberen als bèta. En straks ook betaalbaar: Publisher wordt een eenmalige aankoop, geen abonnement.
Skylum (voorheen Macphun) heeft de retoucheer-app Snapheal en de fotobewerking-apps Intensify (filters voor contrast) en ColorStrokes (laat een deel van je foto in kleur en maak de rest zwart-wit) gratis gemaakt. De apps krijgen overigens geen updates meer. Dus het is de vraag hoe lang je er nog van kunt genieten.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Meningen zijn makkelijk. Touchscreen Mac? Hahaha! Toen kocht ik een iPad 2018 met Logitech Slim Folio toetsenbord. Nu voelt mijn MacBook Pro opeens hopeloos ouderwets. Ik wil een MacBook met touchscreen en afkoppelbaar toetsenbord.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
De volgende nieuwsbrief verschijnt op 16 oktober.