Het laatste lichtgevende appeltje
In aanloop naar het WWDC volgende week, presenteerde Apple vorige week alvast een vernieuwde MacBook Pro. Uiteraard is het de snelste MacBook ooit, nu met een 8-core processor. Belangrijker nog dan de snelheid, zijn de aanpassingen die Apple aan het toetsenbord heeft gedaan – al spreekt Apple daar zelf liever niet te veel over. Sinds de introductie van Apple's 'vlindermechanisme' (de opvolger van het traditionele schaarmechanisme in toetsenborden) zijn er al klachten over toetsen die blijven hangen of helemaal stuk gaan. Apple heeft een serviceprogramma in het leven geroepen voor iedere MacBook-gebruiker met vlindermechanismeklachten (het probleem wordt kosteloos verholpen) en daarnaast blijft Apple sleutelen aan de nieuwe toetsenborden. Ook al zouden veel gebruikers liever zien dat Apple het vlindermechanisme in de prullenbak kiepert (er was vorig jaar zelfs een petitie voor), in Cupertino blijven ze proberen het goed te krijgen. Bij de nieuwste versie van de MacBook Pro zijn iets andere materialen gebruikt onder de toetsen.
Of dat genoeg is? Wie het risico niet wil nemen, kiest een MacBook met het oude schaarmechanisme. Je moet goed zoeken, maar Apple verkoopt er nog steeds eentje: de oude MacBook Air. Het is de goedkoopste MacBook die je kunt kopen, al is € 1.097,91 best prijzig voor een verouderde machine. Je weet in ieder geval wel zeker dat je geen toetsenbordgedonder krijgt. En de oude MacBook Air heeft ook als enige nog 'gewone' usb-poorten – wat best fijn is.
En er is nog iets waarmee die oude MacBook Air de allerlaatste is. Een iconische ontwerpkeuze, die we de afgelopen twintig jaar overal zagen: in films en tv-series, op het podium, in collegezalen, in cafés over de hele wereld... ja, overal waar mensen hun MacBook openklapten: dat beroemde lichtgevende appeltje. Het oplichtende Apple-logo hoorde net zo bij de MacBook als witte oordopjes bij de iPod. Als andere fabrikanten de MacBook na-aapten, dan zag je in één klap dat het nep was, omdat het verlichte appeltje ontbrak. Apple is jaren geleden al gestopt met het lichtgevende logo op nieuwe MacBooks. Ook de nieuwe MacBook Air heeft 'm niet meer. Alleen de oude Air, diep weggestopt in de Apple Store, licht nog vrolijk op als je hem openklapt. Nog eventjes dan. Want lang zal hij er vast niet meer rondhangen.
In je agenda zetten: Keynote op 3 juni
Om even te noteren: van 3 tot en met 7 juni vindt de jaarlijkse Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) plaats. Die begint op maandag 3 juni zoals gebruikelijk met een keynote, waarin Apple een update geeft over onder andere de volgende versie van macOS. Er staan een paar grote dingen te gebeuren:
Apple zal Marzipan verder uitrollen. Met Marzipan kunnen app-ontwikkelaars iOS-apps makkelijk omzetten naar Mac-apps. Apple wil dat graag, want er zijn veel meer iOS-apps dan Mac-apps. In Mojave zitten al drie apps van Apple zelf die met Marzipan zijn gemaakt: Aandelen, Woning en Dictafoon. In de volgende versie van macOS krijgen ook apps als Podcasts en Books mogelijk een redesign op basis van Marzipan.
Ontwikkelaars moeten waarschijnlijk nog tot 2021 wachten voor zij ook Marzipan-apps kunnen uitbrengen, maar Apple komt mogelijk al in juni met een SDK waarmee zij al wel kunnen experimenteren met het omzetten van iPad-apps naar Mac-apps. Volgend jaar zou Apple hetzelfde willen mogelijk maken voor iPhone-apps.
De volgende versie van macOS betekent misschien ook het einde van iTunes. Apple zou werken aan een nieuwe Music-app, waaruit alles is gestript dat niet met muziek heeft te maken (zoals podcasts, films, etc.). Voor wie zich heel erg zorgen maakt hierover: volgens de laatste berichten wordt Music geen Marzipan-kloon van de gelijknamige iOS-app, maar wordt de nieuwe muziek-app gebaseerd op het oude iTunes.
Ook een grote kans dat deze iOS-dingen (eindelijk) naar de Mac komen: Screen Time en (hoera!) speciale effecten zoals ballonnen en confetti in iMessage.
Ook gehoord: in de volgende versie van macOS kun je een iPad gebruiken als tweede scherm voor je Mac.
En Apple zal het misschien niet meer benoemen, maar het is wel een feit: in de volgende versie van macOS werken 32-bit apps definitief niet meer.
Dat is behoorlijk wat, bij elkaar. En dan hopen we ook nog dat Apple eindelijk eens komt met nieuws over de nieuwe Mac Pro, die ze al in 2017 aankondigden.
Helvetica Now: beter laat dan nooit
Helvetica is misschien wel het meest gebruikte lettertype ter wereld – ook Apple gebruikte het lange tijd als standaardfont op de Mac. Nu stamt Helvetica uit 1957 en was dus nooit ontworpen voor gebruik op beeldschermen. Ook de update uit 1983, Neue Helvetica, was nog steeds een letter voor drukwerk. Misschien dat Apple daarom in 2014 besloot Neue Helvetica te vervangen door het zelfontworpen San Francisco. Nu, volgens velen tien jaar te laat, komt het bedrijf achter Helvetica, Monotype, met een update van Helvetica die wél is bedoeld voor het displaytijdperk. En die update heet Helvetica Now.
De nieuwe Helvetica heeft drie smaken: Micro (bedoeld voor heel kleine tekstregeltjes, bijvoorbeeld op verpakkingen), Text (voor langere teksten, met een fontgrootte van 8 tot 12 punten) en Display (voor grotere letters, van 14 punten en groter). Die drie komen elk in meerdere gewichten, van thin en light tot bold en black. Dit artikel op Medium laat goed zien wat er nieuw is aan Helvetica Now. En mocht je het een aanwinst vinden: je kunt één gewicht gratis downloaden bij Monotype. De rest moet je kopen, uiteraard.
LEZERSPOST
Bruno Van Mieghem stuurde ons deze vraag:
Bij een update van macOS naar versie 10.14.5 werd de app Similar Photo Cleaner geïnstalleerd. Is dat een app van Apple of is dat een niet te vertrouwen app? Met andere woorden: verwijder ik deze app?
Similar Photo Cleaner is zeker niet van Apple en vermoedelijk was deze app al eerder op je Mac geïnstalleerd. De app is zogenaamde scareware: met overdreven waarschuwingen probeert de app je een (dure) licentie te laten kopen. Het is beter om deze app te verwijderen. De app zelf weggooien is daarbij niet voldoende; het ding laat nogal wat bestanden op je systeem achter. Grondig verwijderen is aanbevolen. Dat kan handmatig, maar je kunt ook een app-verwijderaar gebruiken. Wij gebruiken zelf al jaren AppZapper om applicaties grondig te verwijderen van onze Macs. We lezen ook veel goede reviews over App Cleaner & Installer van Nektony (let op: er zijn meer apps die ‘App Cleaner’ heten, maar dat zijn soms juist adware-installers; zorg dus dat je de Nektony-app hebt). Deze app verwijdert ook achtergebleven bestanden van apps die je al eerder hebt weggegooid – handig.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Als Apple nadrukkelijk iets ontkent, is het onontkoombaar. Apps voor de iPhone? Nope! Een iPad mini? Hoe kom je erbij! Samenvloeien van macOS en iOS? Hahaha! En dus werkt Apple aan een platform dat het mogelijk maakt een app in één keer te ontwikkelen voor Mac, iPad en iPhone. Of om te zetten van iOS naar macOS. Broodnodig, want veel iOS-apps zijn gebruiksvriendelijker en handiger dan Mac-apps. Op mijn iPhone kan ik foto’s en filmpjes simpel en uitzinnig bewerken, maar op mijn Mac heb ik daarvoor Photoshop met ondoorgrondelijke plug-ins nodig. iOS staat qua gebruiksgemak tot macOS als vroeger de Mac tot Windows. Dus laat maar komen, maar dan wel veilig en gecontroleerd. Via de Mac App Store graag, die er volgens Steve Jobs trouwens ook nooit zou komen.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
De volgende nieuwsbrief verschijnt op 11 juni.