Hoe de M1 het onmogelijke voor elkaar bokst
‘People who are really serious about software should make their own hardware.’
Het citaat hierboven is van informaticus Alan Kay. Hij stond aan de wieg van de grafische interface en de eerste laptop. Wie heeft er geluisterd naar die beroemde woorden, die hij uitsprak op 20 juli 1982? Niet Microsoft, dat nog steeds programma's maakt voor andermans computers. Niet Samsung, dat telefoons maakt met Google's Android.
Apple deed het wel. De Mac, het bijbehorende besturingssysteem macOS, en zelfs een hele reeks applicaties komen van Apple zelf. Apple controleert de hele ervaring. Sinds een paar weken zelfs nog meer dan voorheen, want Apple ontwerpt nu ook zelf de chips voor een aantal Macs. Daarmee kan Apple dingen doen die ongelooflijk lijken. De nieuwe Mac mini, MacBook Air en MacBook Pro (allemaal met Apple's eigen M1-chip), zijn zó snel, dat zelfs alle apps in je Dock tegelijkertijd openen moeiteloos gaat:
Op YouTube vind je veel meer indrukwekkende ervaringen met de M1. Negentig audiotracks in Logic? Geen probleem. 6K-video editen? Gaat moeiteloos. En dan bedoelen we ook écht moeiteloos: zonder dat het apparaat opeens staat te hijgen en te sissen. Nee, de Macs blijven stil, blijven koel, en verbruiken verbijsterend weinig stroom. Op YouTube kom je verontrustende video's tegen van Mac-testers die recent een Mac Pro hebben gekocht voor 9.000 of zelfs 15.000 dollar, om nu te ontdekken dat een Mac mini met een M1 op een heel aantal fronten sneller is (niet op alle) – voor een fractie van de prijs:
Hoe kan dat toch, vraag je je dan af. Want de meeste van die M1 Macs komen met maar 8 GB aan geheugen. En met een 'ARM processor', waarvan altijd werd beweerd dat die minder krachtig zijn dan een x86 processor (zoals die van Intel). Dit artikel van Erik Engheim duikt in de 'geheimen' van de M1-chip. Een belangrijk aspect van de ongelooflijke snelheid van de M1 is niet zozeer de 8-core CPU, maar de aanwezigheid van een aantal gespecialiseerde chips. Zo zit er in de M1 een Neural Engine voor machine learning-taken en een Secure Enclave voor encryptie, maar ook een Digital Signal Processor voor zware wiskundige taken zoals het decomprimeren van audiobestanden, een Image Processing Unit voor het bewerken van afbeeldingen en een video decoder/encoder voor het converteren van video. Apple kan optimaal gebruik maken van al die gespecialiseerde chips, omdat Apple ook de software maakt: macOS weet precies welke taak hij waar moet uitbesteden voor het snelste resultaat. Dit is precies wat Alan Kay bedoelde toen hij zei dat software-makers hun eigen hardware zouden moeten maken... apps maken zo optimaal gebruik van de hardware. Het zal nog lang duren voor andere computerbouwers dit kunnen evenaren.
Een prijzig tweedehandsje
Met al die M1-snelheid in gedachten, is het leuk om even te kijken hoe het ook alweer begon: met de Apple-1, waarvan er in 1976 175 gemaakt werden (en verkocht vanuit de garage van de ouders van Steve Jobs). Vandaag de dag bestaat nog maar de helft van die 175 computers. En soms wordt er opeens eentje geveild, zoals deze:
Je hebt er niet echt wat aan, zo'n Apple-1, maar het is wel echt een stuk geschiedenis. Deze Apple-1 wordt vanaf 10 december geveild. Eerdere exemplaren gingen van de hand voor $ 458.711 en $ 815.000. Wij houden het maar bij het YouTube-filmpje...
Nieuwe muziek van je favoriete artiesten
Hoe blijf je op de hoogte van nieuwe releases van je favoriete muzikanten? Platforms zoals Spotify en Apple Music hebben allerlei manieren om nieuwe muziek te ontdekken, maar wij willen gewoon op de hoogte blijven van de nieuwste releases van een handjevol artiesten die we graag draaien. Niet tussen allerlei andere aanbevelingen, maar gewoon op een simpele pagina met een overzicht van nieuwe albums, EP's en singles. Dat kan nu met MusicHarbor. Die app bestaat al een paar jaar voor iPhone en iPad, maar is sinds drie weken ook beschikbaar op de Mac.
In MusicHarbor maak je eerst een lijst van artiesten die je wilt volgen. Die kun je handmatig één-voor-één invoeren, maar via de settings kun je ze ook importeren uit Apple Music, Spotify of je Muziek-bibliotheek. Zodra je een lijst met favoriete zangers, zangeressen, componisten en bands hebt samengesteld, zie je in MusicHarbor een aantal pagina's:
Latest Releases
Upcoming
Music Videos
Concerts
Bij Latest Releases zie je albums, EP's en singles die reeds zijn verschenen, bij Upcoming werken die nog moeten verschijnen. Het werkt heel simpel, maar doeltreffend. Zie je een album waar je geïnteresseerd in bent, dan klik je erop om de tracklist te bekijken en wat fragmenten te horen:
Als het je aanstaat, klik je meteen door naar de iTunes Store of voeg je het nummer toe aan een afspeellijst op Apple Music. Toevoegen aan Spotify kan ook, maar daar heb je een in-app aankoop voor nodig. Die je niet echt hoeft te doen; je kunt het nummer natuurlijk ook gewoon in Spotify invoeren, en dan heb je hem ook.
MusicHarbor heeft een sympathiek businessmodel: de hele app is gratis, en werkt prima zonder te betalen. Er zijn wat kleine in-app aankopen waarmee je de app kunt tweaken. De aankoop 'Filter released by type' geeft je bijvoorbeeld wat meer sorteeropties, en geeft je de mogelijkheid om albums die je hebt bekeken automatisch te verbergen. Andere aankopen laten je de vormgeving van de app enigszins aanpassen. Het is allemaal niet strikt noodzakelijk, maar een leuke manier om de ontwikkelaar te steunen met een klein bedrag.
MusicHarbor | gratis | macOS Big Sur | ★★★★☆
Tot slot nog een reminder...
Had je onze tip gebruikt om goedkoper aan de app AirBuddy 2 te komen – door voor de release eerst nog snel de originele AirBuddy-app aan te schaffen en dan later gratis te upgraden? Vergeet dan niet dat upgraden inmiddels kan! AirBuddy 2 is sinds 11 november verkrijgbaar.
Voor wie de nieuwsbrief over AirBuddy heeft gemist: met AirBuddy en AirBuddy 2 krijgt je Mac dezelfde interface die je ook ziet op je iPhone als je AirPods koppelt.
MacFan verschijnt voor members elke dinsdag. Tot volgende week!