Het is tijd voor een reader
Het is altijd een gezellig momentje aan het begin van de dag: met een mok koffie in de hand even langs alle favoriete nieuwssites klikken. Voor ons is dat standaard een rondje langs MacRumors, Daring Fireball, The Loop, TechCrunch en The Verge – voor al het Mac-, Apple- en andere tech-nieuws. Maar ook even met een klik langs Stereogum voor een update uit de muziekwereld, daarna even een snelle blik op CNN en The Guardian om de laatste strapatsen van Donald Trump te zien, om dan hoofdschuddend nog even snel door te surfen naar Cool Hunting en Freshgadgets voor een blik op de toekomst.
We zijn pop-up-moe
Maar dat lekkere momentje wordt de laatste tijd steeds minder lekker. We worden helemaal gaar van cookie-pop-ups (en al helemaal van pop-ups die door onze adblocker worden tegengehouden, waardoor een website helemaal niet meer werkt totdat je 'materiaalblokkeringen' voor de betreffende site uitschakelt – wat niet goed voelt). Dan zijn er ook sites die steeds weer smeken om een bijdrage, en bij andere verschijnt een complete opera aan advertenties voor je daadwerkelijk iets van inhoud ziet. We overdrijven hè. Maar we worden wel een beetje pop-up-moe. En dus is het tijd voor iets waar we lang niet aan wilden beginnen: een RSS-reader. Zodat we dat rondje langs alle laatste berichten buiten een browser om kunnen doen. En pas lastig worden gevallen met ads en pop-ups als we écht iets willen lezen. Wij wilden nooit aan een reader, omdat het surfen langs verschillende websites zo zijn eigen charme heeft. Maar de frustratie doet ons nu anders besluiten. We downloadden de gloednieuwe, vijfde versie van Reeder. En werden eigenlijk heel enthousiast. Ook door vernieuwingen in Reeder 5 die zelfs voor ervaren reader-lezers aantrekkelijk zijn.
In een reader lees je RSS-feeds van websites. Dat 'RSS' wordt tegenwoordig vaak weggelaten; iedereen spreekt simpelweg over 'feeds'. De meeste (nieuws)sites hebben een RSS-feed, waarmee je constant de nieuwste berichten van die websites kunt binnenhalen. Zo'n stroom van berichten heeft een eigen URL, en die moet je eenmalig invoeren in je reader om voortaan alle nieuwe posts van die website binnen te krijgen. Zo'n RSS-URL kun je op veel websites wel ergens vinden, maar met Reeder kun je je de moeite van het zoeken besparen. Klik in Reeder op de + en tik vervolgens gewoon de website in waar je de feed van wilt hebben. Reeder zoekt er zelf de feeds bij. Dat is snel gepiept.
Feeds in mappen
In Reeder 5 maak je vervolgens mappen aan, zodat je je feeds in categorieën kunt verdelen. Wij hebben een map met de naam 'Mac', maar ook eentje met 'Muziek', en eentje die gewoon 'Cool' heet. Je kunt het indelen zoals je wilt. Als je een paar feeds hebt ingevoerd, zie je meteen hoe het werkt: links een kolom met al je feeds en mappen, direct daarnaast een kolom met alle berichten van de feed of map die je hebt geselecteert, en dan rechts een brede kolom waarin het artikel verschijnt dat je in die feed aanklikt.
Scrollen door je feeds geeft je snel een overzicht van alle nieuwe berichten van jouw favoriete websites. Ben je benieuwd waar een artikel over gaat, dan klik je het aan en zie je een preview of het hele artikel in een simpele tekstmodus (of je het hele artikel ziet of slechts een deel ervan, hangt van de feed af). Omdat er niet meteen een webpagina wordt geladen, maar simpele tekst, heb je niks van doen met cookies, pop-ups, ads en andere ongein. Wil je een artikel toch bekijken zoals het op de webpagina staat, dan klik je op de titel van het artikel en krijg je het origineel alsnog te zien –nu wel inclusief alle pop-ups en andere stoorzenders die daarbij horen. Maar dat is minder erg als het om een artikel gaat dat je ook echt wilde lezen.
Gemarkeerd als gelezen
Reeder markeert nieuwsberichten als 'gelezen' zodra je ze hebt gezien, net als een mailprogramma. Je kunt er in Reeder 5 zelfs voor kiezen om alle berichten waar je alleen maar langs scrollt, op 'gelezen' te zetten. Zo ga je razendsnel door grote hoeveelheden berichten heen en is altijd duidelijk wat je al hebt gezien.
Reeder in iCloud
Ook nieuw in Reeder 5: synchronisatie via iCloud. Handig als je de app op meerdere apparaten gebruikt (Reeder is er ook voor iPhone en iPad). iCloud is niet alleen voor het synchroniseren van feeds op al je apparaten, maar bijvoorbeeld ook voor je Read Later-lijst (die in deze app eigenlijk Reed Later had moeten heten, natuurlijk).
Bionic Reading
De app heeft verder nog een functie die Bionic Reading heet – een weergave van tekst die je bijvoorbeeld geconcentreerder zou moeten laten lezen. Wij geloven er niet zo in – maar lees gerust eens wat Bionic Reading precies is...
Al met al een aanrader. Met een prijs van elf euro is Reeder wel wat prijzig, maar als het vervolgens je dagelijkse nieuwsbron wordt, is dat zeker de moeite waard.
Reeder 5 | € 10,99 | macOS 10.15 of later | ★★★★★
Als je je eigen regel breekt...
Wij hebben zo vaak in deze nieuwsbrief gezegd: 'Wij doen niet aan speculatie'. Ja, aan het begin van het jaar vinden we het leuk om voorspellingen voor het nieuwe jaar te doen, maar verder doen we liever niet mee aan het speculatiecircus. Hoe verleidelijk het ook is om dat wel te doen. Maar vorige week hadden we een moment van zwakte: we dachten toch echt zéker te weten dat de AirPods Studio (een nieuwe over-ear koptelefoon van Apple) vorige week gelanceerd zou worden. En dat niet alleen, we wisten ook vrij zeker dat het 't einde van Apple's koptelefoonmerk Beats zou betekenen. Alles wees er gewoon op, de signalen waren zo duidelijk.
Maar niets is ooit heel duidelijk bij Apple, tot het daadwerkelijk uitgebracht is. Er was geen AirPods Studio. En Beats was niet opgedoekt. Integendeel, Apple lanceerde doodleuk nieuwe Beats-oortjes. Zo braken wij onze eigen regel en werden meteen afgestraft. Dus wij knopen weer in onze oren: geen speculatie. Dat laten we met alle plezier aan andere mensen over:
Nee, wij zeggen er niks over.
Echt niet.
Tot volgende week!
MacFan verschijnt voor members elke dinsdag. Tot volgende week!