De Mac mini M1: happen of wachten?
Vorige week recenseerde Harry Hol zijn gloednieuwe Mac mini M1 – en misschien pieker je door zijn enthousiaste woorden of je ook al moet overstappen op zo'n supersnelle Mac met een M1-chip. Of... is het toch beter om even te wachten?
Als een nieuwe Mac geen hoge nood is, maar de snelheid van Apple silicon wel lonkt, dan is dat nu de grote vraag. Om je te helpen een goede keuze te maken, gaan we eens kijken naar de toekomst van de Mac mini. En andere Macs. Daarvoor moeten we eerst kijken naar de M1-chip: wat voor ding is dat nou eigenlijk, en welke vernieuwingen kunnen we op korte termijn verwachten? Ga er even goed voor zitten... dit wordt een wat langer verhaal!
Elk jaar een nieuwe chip
Apple maakt voor alle andere apparaten (iPhones, iPads, Apple TV's) al jarenlang zelf chips. Op de Apple Watch na, hebben die allemaal een A-chip: dat begon met de A4 in 2010, en sindsdien heeft Apple elk jaar een nieuwe chip uitgebracht. Een chip met CPU- en GPU-cores die elk jaar weer wat sneller en efficiënter zijn. We zitten inmiddels bij de A14 (voluit de Apple A14 Bionic). Apple hanteert een welhaast meedogenloos ritme: elk jaar krijgt de nieuwe iPhone een nieuwe chip.
Zoals gezegd: iPhones, iPads, iPods en Apple TV's hebben allemaal een A-chip. De Apple Watch heeft een S-chip (het kleine formaat van het horloge vraagt om iets dat kleiner en zuiniger is) en de Mac heeft nu dus ook een eigen chip gekregen: de M1. Nu is de vraag: gaat Apple die ook jaarlijk updaten? Verschijnen er eind volgend jaar dan dus Macs met een M2?
Een M1 is min of meer een A14
De Mac-chips hebben een eigen naam gekregen, omdat het wezenlijk anders zijn dan de chips in iPhones en iPad. Denk alleen al aan de andere eisen die een Mac stelt aan I/O. Een iPhone of iPad heeft één poort; Macs hebben er een heel aantal. Op dat vlak verschilt een M-chip dus van een A-chip, en zo zijn er nog wel wat meer verschillen. Maar de CPU- en GPU-cores van de M1 zijn eigenlijk min of meer gelijk aan de A14. De chips zijn dus familie – en dat betekent dat Apple in principe hetzelfde jaarlijkse ritme kan aanhouden voor de Mac. Volgend jaar een M2, het jaar erop een M3, en ga zo maar door.
Of gaat de Mac de iPad Pro achterna?
De iPhone krijgt elk jaar een nieuwe chip, maar andere apparaten van Apple doen niet mee aan dat meedogenloze ritme. De Apple TV HD doet het nog steeds met een A8-chip, net als de Homepod (niet de Homepod mini overigens, die heeft een S-chip gekregen). De iPod touch is blijven steken op een A10, en het instapmodel van de iPad doet het nog met een A12.
Maar misschien is de iPad Pro het meest interessante vergelijkingsmateriaal. Terwijl de iPad Air al beschikt over een gloednieuwe A14, zit de iPad Pro nog op een variant van de A12: de A12Z. Die iPad Pro is in maart dit jaar uitgebracht, maar heeft dus geen A14 en zelfs geen A13, maar een A12-variant. Apple geeft de iPad Pro niet jaarlijks, maar elke anderhalf jaar een update. De eerste generatie had een A9X, de tweede een A10X, de derde een A12X en de vierde dus een A12Z. Als de Mac zich daaraan spiegelt, zou een M2 wellicht niet gebaseerd zijn op de A15 volgend jaar, maar bijvoorbeeld op de A16 het jaar erop. Dat zou betekenen dat de M1 nog wel een tijdje actueel blijft.
Wat betekent toch die X of Z?
Wat opvalt aan die iPad Pro's, is dat ze chips hebben met een extra letter. Geen A12, maar een A12X of A12Z. Wat betekent dat? En wanneer krijgt een Apple-chip een nieuw cijfer en wanneer een extra letter?
De nieuwe A-chip die Apple elk jaar uitbrengt, heeft CPU- en GPU-cores die daadwerkelijk anders zijn dan die van vorig jaar. Daarom krijgen ze een nieuw nummer. Maar Apple maakt ook nieuwe chips met weliswaar dezelfde cores – alleen zijn het er dan méér. Neem de A12 als voorbeeld. De 'gewone' A12 heeft 6 cores: twee voor zware rekenkracht, en vier energie-zuinige voor simpeler taken. De A12X heeft precies dezelfde soort cores, maar nu zijn het er 8: vier 'grote' en vier 'kleine'. Nog weer later bracht Apple de A12Z uit, die evenveel CPU-cores heeft als de A12X, maar één GPU-core meer dan zijn voorganger (8 in plaats van 7).
Single-core performance
Als je één core zou gebruiken van de A12, A12X of A12Z, dan zijn die drie dus even snel. Pas bij multi-core toepassingen zijn de X- en Z-varianten sneller. Omdat ze meer cores hebben – heel simpel.
Dit is verklaart waarom de M1 Macs tot op zekere hoogte sneller zijn dan Mac Pro's van duizenden euro's. De M1 heeft 8 cores en die zijn supersnel. Sneller dan Intel-processoren. Pas als die 8 cores het niet meer trekken, omdat het aantal taken echt te veel wordt (dan moet je het overigens erg bont maken), dan loopt de M1 vast, terwijl een Mac Pro het met een Intel-chip met 12, 16, 24 of zelfs 28 cores nog wel aankan.
De eerstvolgende nieuwe Macs krijgen een X of Z
Als Apple in de eerste helft van volgend jaar nieuwe Macs uitbrengt (iMacs wellicht) dan hebben die vrijwel zeker nog geen M2. Maar wel een M1X (of welke letter Apple ook besluit erachter te plakken). Precies dezelfde cores als de huidige M1 dus – alleen zijn er er een paar meer. Voor heel wat taken is zo'n M1X dan even snel als een M1 – alleen bij echt zwaar werk merk je dat meer cores ervoor zorgen da de Mac snel blijft, en niet begint vast te draaien.
Het is dus helemaal niet zeker dat we volgend jaar al meteen een M2 krijgen: wellicht blijven we nog een jaar bij de M1, maar krijgt die steeds meer cores. De huidige M1 heeft 4 high performance cores (en 4 high efficiency cores); volgens geruchten werkt Apple aan chips met 12, 16 en zelfs 32 cores. Dat zou best gewoon een M1 kunnen zijn, net zoals de iPad Pro nog draait op een A12-met-meer-cores. Zo'n Mac is voor de meeste huis-, tuin- en keukentaken niet veel sneller dan de huidige M1. Als je dus geen extreme dingen op je Mac doet, kun je met een gerust hart een Mac met een M1 kopen, en voorlopig nog even in de chip-voorhoede zitten.
Maar... waar gaat de Mac mini heen?
We waarschuwen even: waar al het bovenstaande vooral een analyse is, is het volgende ronduit speculatie. Of laten we zeggen: stof tot nadenken. Laten we eens beginnen met deze tear-down-video, waarin een gloednieuwe Mac mini M1 wordt opengeschroefd:
Wat opvalt bij het openmaken? Er is héél veel lege ruimte in de nieuwe mini. Zoveel eigenlijk dat het raar is. Zoals Jack Nouws een paar weken geleden schreef: de nieuwe Macs zijn 'nieuwe wijn in oude zakken'. De M1-chip aan de binnenkant is volledig nieuw, maar van de buitenkant zijn de Macs geen spat veranderd. Vooral bij de Mac mini is dat vreemd: er is een zee aan lege ruimte in het apparaat ontstaan, en het 'deksel' aan de onderkant is compleet overbodig nu je zelf niks meer kunt upgraden. Al die lege ruimte is vast goed voor de koeling, maar de MacBook Pro en MacBook Air hebben ook geen zeeën van lege ruimte aan de binnenkant. Dat kan maar twee dingen betekenen: of de volgende versie van de Mac mini krijgt wél mogelijkheden voor uitbreidingen (een slot voor een extra SSD-schijf bijvoorbeeld), of de volgende Mac mini wordt radicaal anders. En wij vermoeden eigenlijk het laatste. Als je ziet hoe compact het allemaal is aan de binnenkant, dan is het eigenlijk helemaal niet zo'n rare gedachte dat de volgende generatie Mac mini het formaat van een Apple TV heeft. Waarschijnlijk sneuvelt er dan wel een en ander: de USB-A-poorten bijvoorbeeld, en de mini-jack voor een koptelefoon of speakers (Apple zet sowieso in op draadloos, met alle AirPods en HomePods). Het aantal poorten op de huidige Mac mini is alvast wat teruggeschroefd, om je er langzaam aan te laten wennen. Ons zou het niet verbazen als de volgende Mac mini in je binnenzak past, en alleen nog een HDMI-poort, twee USB-C-aansluitingen, wellicht een ethernet-poort en natuurlijk een stroomkabel heeft. Maar meer ook niet. De 'active cooling' wordt er ook uitgehaald (net als de bij de huidige MacBook Air al het geval is) – dat betekent weliswaar dat de kloksnelheid iets omlaag moet om niet oververhit te raken, maar dat wordt waarschjijnlijk gecompenseerd door de hogere efficiëntie van de volgende generatie M-chips. En bovendien: als je brute rekenkracht wilt, heeft de iMac of Mac Pro tegen die tijd ook een M-chip. De mini gaat radicaal veranderen – dat kan eigenlijk niet anders. Of slaan we door in onze fantasie? Wij durven de voorspelling wel aan. Volgend jaar zien we hem misschien nog niet. Maar het jaar erop zou het ons zeker niet verbazen.
Cadeautips voor de thuisshopper
Even heel wat anders. We zitten allemaal thuis vanwege de lockdown, en kerstcadeautjes kopen kan alleen nog online. Kun je nog wat ideeën gebruiken? Hier twee suggesties voor MacFans:
Timeular
We wilden deze nieuwe gadget eigenlijk volgende week pas bespreken – we zijn nog bezig met testen. Maar de uitpakvideo geven we alvast. Timeular is een soort achtkantige dobbelsteen, die je op je bureau zet om bij te houden hoe lang je aan iets werkt. Handig als je je uren moet bijhouden. Dat kan met heel veel apps, maar het nadeel van apps is dat je er steeds aan moet denken om de urenteller aan of uit te zetten. De Timeular ligt voor je neus op je bureau: dat vergeet je minder snel. Het ding werkt eenvoudig: je kunt met stickers of potlood de acht zijden van het ding markeren. Elk project waaraan je werkt, krijgt een symbool. Draai je een symbool naar boven, dan begint Timeular voor dat project de tijd bij te houden. Dat gebeurt in de bijbehorende app (beschikbaar voor iOS en macOS). Handig? Wij zijn het nog aan het uitproberen. Maar wellicht is het een leuk cadeau-idee. Timeular kost 89 euro voor het apparaat en de app. Er is ook een aanvullend abonnement voor extra functionaliteiten, maar je kunt het ding ook zonder die extra maandelijkse kosten simpelweg uren laten tellen.
Levit8
Misschien heb je wel eens verlangend gekeken naar zo'n bureau dat in hoogte verstelbaar is: je kunt erachter zitten, maar ook staan. Soms is het best fijn om al dat zitten even te onderbreken door staand wat mailtjes te beantwoorden of wat dan ook. Maar zo'n bureau is niet in elk interieur een optie. Werk je op een MacBook en wil je af en toe eens gaan staan achter een niet-in-hoogte-verstelbaar bureau, dan is de Levit8 een idee. Het is een plat ding (makkelijk mee te nemen met je MacBook) dat je met een simpele vouwbeweging uitklapt tot een verhoging voor je MacBook. Om lekker even te kunnen staan achter je bureau. Ook handig bij presentaties voor een groep mensen (al zal dat de komende weken niet voorkomen). De Levit8 komt in vier maten (S, M, L, XL), elk met een iets andere hoogte. Aan de prijs kun je je geen buil vallen: € 23,95.
Korting van MacFan
En er gaat nog wat van die prijs af. Je koopt de Levit8 op DesignNest.eu; een website waar je nog veel meer handige dingen vindt. Op het complete assortiment krijg je 15% korting met deze coupon-code:
MACFAN15OFF
Hebben we speciaal geregeld vanwege de lockdown – bestel snel wat je wilt hebben, want bezorgtijden zouden wel eens op kunnen lopen nu iedereen online cadeautjes koopt.
Tot volgende week!
MacFan verschijnt voor members elke dinsdag. Tot volgende week!