Is je volgende Mac gewoon een bril?
De geruchten houden maar aan: Apple zou binnenkort een VR-bril lanceren. Later gevolgd door 'AR glasses'. De VR-bril zou volgens sommigen dit jaar al komen, anderen gaan uit van volgend jaar. En de AR-bril dan in 2023. Het is geen geheim dat Apple aan met name augmented reality (AR) werkt. Die technologie zit al stevig in iOS ingebakken, Apple heeft meerdere VR- en AR-bedrijven opgekocht, Tim Cook noemde AR een tijdje terug 'profound', en bovenal lekken er ook allerlei patenten uit met AR-innovaties van Apple. Als je de complete stand van zaken rondom de VR-headset en de AR-bril van Apple wilt lezen, dan heeft MacRumors een aardige pagina met alles wat er tot nu toe bekend is of wordt vermoed.
De VR-headset lijkt het apparaat te zijn dat het eerste gaat verschijnen. Voor een ongelooflijk bedrag van 3.000 dollar – als de geruchten kloppen. Een enorme smak geld, voor een apparaat dat volgens geruchten niet veel afwijkt van bijvoorbeeld een Oculus-headset. En dat is waar onze nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. En waar we de geruchten niet helemaal kunnen geloven. Want dat is niet hoe Apple opereert. Apple is geen ik-ook-bedrijf.
Ik-ook-bedrijven
Samsung wel. Miele maakt wasmachines? Samsung maakt ook wasmachines! Apple maakt slimme telefoons? Samsung maakt ook slimme telefoons! Het is een beproefde strategie: Samsung weet altijd waar vraag naar is, spaart een hoop researchkosten uit en kan dus goedkoper leveren. Een ik-ook-bedrijf. Vroeger noemden we dat me-too-bedrijven, maar die term heeft een wat andere betekenis gekregen.
Apple is geen copycat. Geen ik-ook-bedrijf. In Cupertino komen ze pas in actie als er een probleem op te lossen is. Als er iets beter kan. Anders vindt Apple het gewoon niet interessant. Dus als Apple een VR-headset maakt... wat doen ze dan anders? Wat is het nieuwe idee? Hoe gaan ze onze wereld veranderen?
Eerst maar even het verschil: VR, AR en MR
In het geruchtencircuit wordt steeds gesproken over VR-headsets en AR-brillen. Ofwel virtual reality en augmented reality. En dan heb je ook nog mixed reality. Wat is het verschil? Heel snel:
Virtual reality sluit je helemaal af van de echte wereld. Je draagt een headset waardoor je alleen nog maar ziet wat de computer je voorschotelt. Zoals de Oculus Rift dat doet.
Augmented reality voegt een digitaal laagje toe over de werkelijkheid. Je ziet gewoon de wereld om je heen, maar krijgt er meer informatie bij. Denk aan Google Glass. De extra informatie ligt als een sticker over de werkelijkheid heen.
Mixed reality is een stap verder dan augmented reality. Hierin is de digitale laag niet langer een plakplaatje over de werkelijkheid heen, maar is de digitale content echt onderdeel van de ruimte. Denk aan de Hololens van Microsoft. Een simpel voorbeeld: als je met AR een digitale tafel neerzet in een ruimte, en je zet er vervolgens een echte stoel voor, dan kan dat niet. De digitale tafel is een plakplaatje; je kunt hem niet deels aan het zicht onttrekken met echt voorwerpen. Met mixed reality kan dat wel. Het virtuele object is dan echt onderdeel van de ruimte, en je kunt er dus van alles omheen doen.
Nu de vraag: wat wil Apple met een 'gewone' VR-headset? Mixed reality klinkt veel interessanter, augmented reality ook. Hoe past een VR-headset in Apple's visie voor het verrijken van de werkelijkheid? Gaat Apple echt een VR-bril maken voor gaming, net zoals Oculus dat doet? En wie gaat daar dan 3.000 euro voor betalen?
Wij raakten op een ander spoor toen we begin deze maand deze patentaanvraag van Apple zagen:
Hij is niet sexy getekend, maar dat zijn patentaanvragen nooit. Apple geeft niets weg over design als dat niet hoeft. De tekening hierboven spreekt duidelijk over een 'VR-device' – niet eens een mixed reality-apparaat dus. Een apparaat dat je afsluit van de wereld; je ziet alleen wat de bril je voorschotelt. En een toepassing lijkt dit plaatje ook al te verklappen: deze bril is je nieuwe Mac! Niks gaming... het poppetje zit achter een toetsenbord met trackpad. Alleen is er geen beeldscherm. De bril is je beeldscherm. Als je je hoofd naar beneden beweegt, zie je waarschijnlijk virtueel je toetsenbord, zodat je kunt typen. Het is een interessant idee. Stel, je zit als passagier in een auto. Of in een vliegtuig. En je hebt geen ruimte voor een groot beeldscherm. Of je zit op een plek met veel mensen, en je wilt niet dat iedereen mee kan gluren op je scherm. Dan biedt een Mac-bril een oplossing. Zou dat het 'nieuwe' zijn dat Apple heeft verzonnen? Een VR-headset als Mac?
Of toch mixed reality?
Misschien wordt het toch een mixed reality-headset, en dan ziet het er helemaal gaaf uit. Deze twitteraar visualiseerde alvast hoe het eruit kan zien als je met zo'n bril een virtueel tweede beeldscherm instelt:
We weten het natuurlijk allemaal niet totdat Apple iets presenteert. Wij kunnen niet wachten tot het zover is... We willen zeker een Mac-bril!
Jawel, er waren gegadigden...
Twee weken geleden schreven we over een product dat ons was opgestuurd: een USB-C-naar-VGA-adapter. "VGA, dat doet ons denken aan de jaren 90", schreven we. "En we kunnen eigenlijk niet verzinnen waarom iemand met een computer met USB-C nog een VGA-aansluiting nodig heeft." Maar die mensen zijn er dus wel degelijk. We boden aan het ding op te sturen naar iemand die 'm goed kon gebruiken, en tot onze verbazing kregen we meerdere mailtjes. Het was lastig kiezen, maar uiteindelijk hebben we besloten de adapter op te sturen aan Bas Harmse. Hij schreef ons dit:
Ah ja, dan ben ik waarschijnlijk de enige die reageert.
En ja ik werk nog met een “oude” beamer die alleen VGA en nog zo’n scart-achtige aansluiting heeft, helaas krijg ik geen geld voor een nieuwe beamer van mijn baas. ‘Hij doet het toch nog’ is het antwoord, dus ja ik ben blij met de adapter!
De adapter komt eraan Bas! En voor degenen die nu achter het net vissen... voor een paar tientjes vind je 'm hier.
Apple & Eple
Twintig jaar geleden verscheen het debuutalbum Melody A.M. van Röyksopp en dat is Mac-nieuws omdat op dat album het nummer Eple stond. Het nummer dat Steve Jobs (zo wordt verteld) hoogstpersoonlijk selecteerde als het welkomstmuziekje dat je hoorde als je Mac OS X 10.3 (Panther) voor het eerst opstartte. Je herkent het nummer vast meteen:
En Eple is dus alweer twintig jaar oud. De tijd vliegt. Röyksopp nam de kans te baat om een gelimiteerde editie op vinyl uit te brengen van hun debuut... leek ons een leuke tip voor nostaligische Mac-fans, maar helaas... de lp was in no-time uitverkocht. De oorspronkelijke Eple-single is ook opnieuw uitgebracht op vinyl... en als cd's. Vooral dat laatste is hilarisch in de tijd van Spotify. Maar als je ze toch voor je collectie wilt hebben: zie hier (cd 1) en zie hier (cd 2). En probeer vervolgens dat deuntje maar eens uit je hoofd te krijgen!
MacFan verschijnt voor betalende leden elke dinsdag. Tot volgende week!