Een fijne kerst op je Mac!
Zit je de komende dagen nog flink wat uren achter je Mac – maar wil je toch wat kerstsfeer? We kregen een mailtje van Rick Jansen, die 34 jaar geleden (in 1984) op een Lisa een programmaatje schreef waarmee het kon sneeuwen op je scherm. In tegenstelling tot veel andere ontwikkelaars, gaf Rick niet op als Apple de koers weer eens flink omgooide. Het sneeuwprogramma begon als een soort digitale kerstkaart die mensen op een diskette aan elkaar konden geven en transformeerde langzaam in een bureaubladapp die nu 64-bit is, meerdere schermen ondersteunt en in de App Store staat als iSnow Classic. Voor 49 cent haal je het Mac-apje binnen, en zodra je de app opstart, beginnen de sneeuwvlokken over je scherm te dwarrelen. Op een prettige manier: alleen op je bureaublad; niet in de vensters waarin je werkt. De sneeuw hoopt zich wel op bovenop die vensters, en aan de onderkant van je scherm. Lekker winters. Af en toe banjert er een ijsbeer door je scherm, of vliegt de kerstman in zijn arreslee voorbij, maar het is allemaal niet storend. Er kan ook een windje opsteken en dan vliegen de sneeuwvlokken heel even een andere kant op. Een ideaal appje voor wat wintersfeer op je Mac, zo vlak voor de feestdagen. Wij werden er helemaal kerstig van.
iSnow Classic | € 0,49 | ★★★★☆
Presenteren zonder pikantheden
We zaten laatst bij de notaris voor een aandelenoverdracht. Het was een moderne notaris, die de akte op een groot tv-scherm liet verschijnen, zodat wij mee konden kijken naar de dingen die hij voorlas. Helaas deed hij iets onhandigs waardoor de verbinding tussen zijn MacBook en de tv even wegviel, en opeens staarden we naar twee bevallige dames, waarvan één in een kort jurkje en één in een strak pakje, die uitdagend poseerden met de ruggen tegen elkaar. Het was de filmposter van The Spy Who Dumped Me, die samen met nog wat andere titels verscheen op het thuisscherm van de Apple TV die hij gebruikte. Niet erg, maar de man voelde zich toch wat opgelaten. Het oogde niet professioneel.
Streamen via de Airtame 2
Iedereen die voor zijn werk wel eens wat moet presenteren, kent het probleem: je wilt dat de klant alléén je presentatie ziet, of een pdf-document, of een website... maar niet je bureaublad, en ook niet het app-scherm van de Apple TV met al die filmposters, of de berichtjes van je vriendin die rechtsboven in beeld verschijnen. De Airtame 2 lost dat voor je op. Een hockeypuck-vormig apparaatje dat zich magnetisch vastkleeft aan de achterkant van je tv (op op je beamer). Je kunt er alles naartoe streamen vanaf je Mac (en ook van andere apparaten, zoals je iPhone of iPad) zolang die op hetzelfde netwerk zit. Ideaal daarbij: zolang je niks streamt, kijkt je publiek naar een mooie foto of een website die jij zelf hebt geselecteerd. Zodra je iets wilt laten zien, kies je op je Mac of je je hele scherm wilt delen of een enkel venster. Dat kan Keynote zijn, maar ook Excel, of zelfs een klein appje als de Rekenmachine. Alles kan. Met een paar handige knoppen schakel je de stream eenvoudig weer uit als je klaar bent, en dan kijkt iedereen weer naar de mooie foto. Zo heb je totale controle over wat je publiek ziet.
Airtame Cloud
Via een cloud-functie kun je schermen ook op afstand bedienen – handig voor bijvoorbeeld tv-schermen in wachtruimtes. Daarbij kun je Homescreen Apps instellen die het beeld van je televisie vullen op het moment dat je er niet naar streamt. Je kunt er een Google Slides presentatie op laten draaien, of boards van Trello. Homescreen Apps zijn nog in een bèta-stadium; later komen er meer mogelijkheden.
Wij waren al snel stapelgek op onze Airtame, omdat het bij presentaties volledige controle geeft, zonder veel gedoe. Het enige nadeel: de prijs. Vierhonderd euro is aan de hoge kant, zeker als je het vergelijkt met een Apple TV, die je al voor 159 euro koopt (en dan zwijgen we nog maar over een Chromecast van een paar tientjes). Maar die apparaten zijn wel echt gemaakt voor de huiskamer – en Airtame veel meer voor op de werkvloer. Als je het budget ervoor hebt, is het een aanrader.
We pakken de Airtame in het filmpje hierboven uit, zodat je kunt zien wat je ervoor krijgt.
Airtame 2 | € 399 | ★★★★☆
REACTIES OP DE VORIGE NIEUWSBRIEF:
Voormalig MacFan-hoofdredacteur Miro Lucassen mailde een tip naar aanleiding van onze review van VideoDuke(een app waarmee je YouTube-video's kunt downloaden): 'Ik gebruik deze donationware: ClipGrab. De ontwikkelaar komt geregeld met updates.'
Jacques de Neef merkt op dat de uitgebreide schermafbeelding-opties (⌘-shift-5) in macOS Mojave veel meer doen en veel beter zijn dan de app BrowseShot die wij eerder bespraken. Maar BrowseShot doet precies dat ene ding dat macOS volgens ons niet doet: een schermafbeelding maken van een complete webpagina (inclusief alles wat buiten beeld valt). Maar als iemand weet hoe dat wel kan in macOS: geef het door, dan deïnstalleren wij BrowseShot meteen!
Roger Bergmans reageert op onze iWeb Nostalgie Galerie (het overzicht van webpagina's die anno 2018 nog steeds in iWeb worden gemaakt): 'Ook ik heb een aantal websites in iWeb gemaakt en tot volle tevredenheid. Maar in Sparkle heb ik een aardige opvolger gevonden. Sparkle neemt iWeb-pagina’s een op een over.' Dat laatste hebben wij nog niet getest – maar als het zo is, schaffen we de app meteen aan.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Dertig jaar Mac-bezitter in 2019. Mijn Mac-opstelling in 1989: 8 MHz 9” Macintosh Plus (ED) (2.450 gulden), harde schijf van 47 MB (2.132 gulden) en geheugenuitbreiding naar 2,5 MB (650 gulden). Koopkracht van 5.232 gulden nu: 3.855 euro, een vet uitgeruste 27” iMac. Macs kun je duur noemen, maar duur is relatief.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Dit was de laatste MacFan-nieuwsbrief van dit jaar. Je vindt ons weer in je mailbox op 8 januari 2019. Heel fijne feestdagen!