Discover more from MacFan
2019 wordt wederom heel kunstmatig intelligent
In 2018 kon je al geen gesprek over technologie hebben zonder dat de term 'kunstmatige intelligentie' viel. En het ziet er niet naar uit dat we in 2019 klaar zijn met dat onderwerp. Maar mogen we zeggen dat die kunstmatige intelligentie soms behoorlijk tegenvalt? En dat je dan zelfs van kunstmatige domheid zou mogen spreken?
Een algoritme dat kan knippen
Als je vroeger iemand uit een foto wilde knippen, zodat je alleen die persoon zonder achtergrond overhield, dan was dat een eindeloos gepriegel met gummetjes, maskers en selecties in Photoshop. Wilde je het snel gedaan hebben, dan stuurde je je foto naar een Photoshop-farm in India, waar het tijdrovende klusje voor een habbekrats werd verricht. Maar er bleek één ding nog goedkoper dan een mannetje in India: een algoritme. Selectietools in apps als Photoshop of Pixelmator werden steeds slimmer, en een persoon vrijstaand maken werd almaar makkelijker. Wij gebruiken vaak Pixelmator op de Mac, en de Quick Selection Tool is verbluffend. We selecteren eerst de hele achtergrond met dat gereedschap, en verfijnen dan waar nodig de selectie. Want een perfecte selectie met één klik – dat is voorlopig nog even een droom. Pixelmator komt aardig in de buurt, maar we moeten mee blijven kijken.
Of toch niet? De website remove.bg belooft zonder muisklik de achtergrond in foto's te verwijderen. In 5 seconden ook nog. Upload simpelweg een foto, en bam: je krijgt de uitgeknipte versie meteen terug. Je hoeft niks te doen. Kennelijk voelen de ontwikkelaars al zo veel vertrouwen in hun algoritme, dat ze het woord 'bèta' niet eens gebruiken op hun website. In plaats daarvan roepen ze dat hun methode 'tijd en geld bespaart'. We probeerden het uiteraard meteen uit.
Het is nog niet zover
De eerste foto die we probeerden, was van een neefje die een boek leest op de bank. Je ziet de foto hierboven. Remove.bg is gespecialiseerd in het uitknippen van personen, en het moet gezegd: het hoofd is heel aardig losgemaakt van de achtergrond. Bij het linkeroor zien we een iets te scherpe gumlijn (daar is wat haar voor bank aangezien), maar het oogt nog wel geloofwaardig. Maar dan het boek dat hij in zijn handen heeft. Links zie je de originele foto, rechts de uitgeknipte. Er zijn complete happen uit de omslag, en wat het vreemde is: de delen die zijn verwijderd, zijn qua kleur en belichting overduidelijk hetzelfde als de delen die níet zijn verwijderd. Hoe is dit algoritme in vredesnaam te werk gegaan? Gooien we dezelfde foto in Pixelmator, dan heeft de Quick Selection Tool geen enkele moeite om de randen van het boek keurig te herkennen. Het is eigenlijk een heel makkelijk plaatje. Remove.bg maakt er toch een puinhoop van. De makers zeggen weliswaar dat hun algoritme is gemaakt om mensen te herkennen (en niet voorwerpen), maar kijk links op de foto: daar is ook een vinger verdwenen! Foei! En hoeveel bruikbare foto's blijven er eigenlijk over als de gefotografeerde persoon nooit iets in zijn handen mag hebben? We probeerden ook een wat makkelijker foto (zie helemaal boven) met een heel duidelijk contrast. Het ging bijna goed – tot je kijkt naar de rechtervoet.
Misschien zijn we soms iets te scheutig met de term kunstmatige intelligentie. Algoritmes hebben geen idee wat ze doen.
Remove.bg | gratis | ★☆☆☆☆
Meer vorm aan je tekst
Een enkel keertje doen we verzoeknummers in MacFan. Zo schreef Riki Damen ons:
Misschien kunnen jullie volgende keer een tip opnemen om tekst makkelijk en netjes in een halve of hele boog te zetten, zonder Illustrator of Inkscape. Ik heb dit wel eens nodig als ik in Pixelmator of Pages aan het werk ben. Ik heb me al suf gezocht en wel het een en ander gevonden, maar dé oplossing heb ik nog niet. Het is een beetje behelpen, bijvoorbeeld met deze webtool. Niet iets waar ik direct vrolijk van word.
Een handige plugin voor Pages, waarmee je teksten kunt vervormen: dat zouden wij ook wel willen. Helaas is zoiets er niet, en dus ontkom je er niet aan om in een andere app een plaatje te maken van de tekst zoals je die wilt hebben, om dat plaatje vervolgens in je document te gebruiken. Photoshop en Illustrator zijn daar natuurlijk geschikt voor, maar als je niet meteen een Creative Cloud-abonnement wilt nemen om af en toe eens een tekst in een boogje te zetten, dan is de app Art Text 3 misschien een leuk alternatief. Het programma is speciaal gemaakt voor het vormgeven van tekst. Je kunt woorden in een boog zetten, of anderszins vervormen, en je kunt je letters ook allerlei effecten meegeven. Van kaasletters en chocoladewoorden tot houten en gouden zinnen. Met € 32,99 nog steeds een prijzig grapje, maar de app kan wel heel veel. Het programma laat je werken in lagen, heeft talloze presets aan boord, en geeft je ook de nodige exporteeropties als je klaar bent: je kunt het resultaat niet alleen als jpg of (transparante) png wegschrijven, maar bijvoorbeeld ook als eps-bestand.
Art Text 3 | € 32,99 | ★★★★☆
REACTIES VAN LEZERS:
In de vorige nieuwsbrief zei Roger Bergmans: 'Ook ik heb een aantal websites in iWeb gemaakt en tot volle tevredenheid. Maar in Sparkle heb ik een aardige opvolger gevonden. Sparkle neemt iWeb-pagina’s een op een over.’ Dat laatste klonk menigeen als muziek in de oren. MacFan-lezer Arjen van Haga probeerde het meteen en mailde ons zijn bevindingen: 'Naar aanleiding van de opmerking van Roger Bergmans heb ik ook geprobeerd om mijn oude website van iWeb te importeren. Het lukte, maar daar is ook alles mee gezegd. Je moet na de import meteen aan de slag om héél veel dingen te corrigeren en aan te passen, zoals kleuren, achtergronden en koppelingen en frames. Dat is zo veel werk, dat je beter gelijk in Sparkle een nieuwe site kunt maken.' Verwacht dus niet te veel van die importfunctie. Arjen noemt Sparkle overigens nog steeds een aanrader, net als een aantal andere lezers die op dit onderwerp reageerden.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Kom op, Apple. iCal werd Agenda. iBooks heet nu Boeken en iPhoto Foto’s. Keychain werd Sleutelhangertoegang, Calculator Rekenmachine. Waarom heet Pages dan niet Bladzijden en Numbers Nummers? En waarom heet iTunes op de Mac nog niet Muziek, zoals op iPhone en iPad? Integratie van hard- en software betekent ook zorgen voor consequente naamgeving.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
De volgende nieuwsbrief verschijnt op 22 januari.
Subscribe to MacFan
Tips, trucs, apps en nieuws voor MacFans.