Laten we het eens over emoji hebben
Ooit was het taboe om Β ;-) Β in een zakelijke mail te typen. De olijkheid van zo'n getypte smiley β dat kon echt niet! Tegenwoordig kom je zelfs in de meest serieuze conversaties af en toe een π tegen. Of een π. En zelfs een π© als het tegenzit. Een π schijnt ook voor te komen, maar is natuurlijk volkomen ongepast in een zakelijke mail. Wat we maar willen zeggen: emoji zijn ingeburgerd. We gebruiken ze allemaal; het is een uitbreiding op het assortiment van letters. En moest je het vroeger doen met een Β :-) Β in leuke situaties of een Β :-( Β als het nieuws minder postief was, nu hebben we een heel emoji-toetsenbord tot onze beschikking. Met de meest uitlopende symbolen (en er komen er elk jaar weer nieuwe bij): van π€‘ tot π© en van π₯ tot π.
Wat niet veel gebruikers beseffen, is dat emoji er niet bij iedereen hetzelfde uitzien. Weliswaar is er een standaard voor emoji-symbolen, vastgesteld door het Unicode Consortium, maar de vormgeving van de symbolen wordt overgelaten aan de markt. En dus heeft elk zichzelf serieus nemend platform zijn eigen emoji ontworpen. Kijk maar eens hoe een gewone smiley er op verschillende platformen uitziet:
Je ziet: ze voldoen allemaal aan dezelfde kenmerken, maar toch zijn ze andere. Die van Microsoft hebben een zwarte rand, en de smiley in Messenger is wat driedimensionaler. Stuur je dus van jouw Mac een bericht met een smiley naar iemand met een Samsung-telefoon, dan ziet de smiley er bij hem net iets anders uit.
Kniesoor die daar een probleem van maakt, zou je zeggen, maar bij sommige emoji verandert gevoelsmatig toch ook de betekenis. Zoals deze, 'Face with Rolling Eyes':
Die van Twitter is toch wat treuriger, of teleurgestelder, en die van Emojidex wat bozer. Er zijn ook platforms die emoji's toevoegen die helemaal niet in de standaard voorkomen, en die je dus ook elders niet kunt zien. Zo heeft Dropbox Paper een cupcake die niet aan de standaard voldoet:
En Github heeft ook een paar emoji die alleen op Github zelf werken, zoals deze 'shipit' eekhoorn:
TikTok maakt het nog bonter, met een hele set van 'geheime' emoji, die je kunt gebruiken als je weet welk woord je tussen vierkante haken moet typen:
Eigenlijk allemaal wat verwarrend... emoji zijn dus niet bij iedereen hetzelfde. Als je twijfelt wat een emoji betekent, of wilt weten hoe hij eruit ziet op een ander platform, dan is Emojipedia al jarenlang de plek om naartoe te gaan. Daar kun je op een emoji zoeken, en lezen wat-ie betekent en zien hoe verschillende ontwikkelaars hem weergeven. Dan zie je bijvoorbeeld hoe een cookie eruitziet op verschillende plekken. Je kunt ook per platform zoeken, of zelfs per Unicode-versie.
Emojipedia for Mac
Maar het handigste is gewoon dat je kunt zien wat een emoji betekent. Want π, π en π zien er eigenlijk nogal hetzelfde uit. Toch hebben ze een verschillende betekenis. Op Emojipedia ontdek je dat de eerste een verward gezicht is, de tweede een 'enigszins fronsend gezicht' en de derde een bezorgd gezicht. Emojipedia zou eigenlijk ook handig zijn als app, maar er is alleen een website. Behalve voor Mac-gebruikers... daar is nog iets anders handigs voor: Emojipedia for Mac. De app is gemaakt door Matt Septhon, maar Emojipedia heeft toestemming gegeven voor het gebruik van de naam 'Emojipedia' en promoot de app ook. Met de app voeg je emoji-informatie toe aan de Woordenboek-app die standaard in macOS zit. Installeer de app, en activeer vervolgens de emoji-informatie in de voorkeuren van Woordenboek:
Heb je Emojipedia for Mac toegevoegd, dan kun je in Woordenboek op een woord zoeken en zien welke emoji daarbij horen:
Handig. Emojipedia for Mac is een gratis applicatie. Licht verontrustend is dat Emojipedia in augustus dit jaar bekendmaakte dat het is gekocht door ontwikkelaar Zedge, waardoor er opeens iets commercieels kleeft aan iets dat tot nu toe vooral ideΓ«el leek te zijn. We zullen zien hoe zich dat ontwikkelt.
Emojipedia for Mac | gratis | β β β β
Nieuw Apple-event: Unleashed
Terug naar het nieuws van vandaag. Apple heeft een nieuw event aangekondigd, dat op 18 oktober zal plaatsvinden, op de gebruikelijke tijd (19.00 uur). De titel van het event is wederom cryptisch β 'Unleashed' β maar de meeste Apple-watchers verwachten nieuwe Macs, en dan vooral MacBook Pro's. Zet dus vast in je agenda! De livestream hebben we hierboven al voor je klaargezet.
Stiekem nieuwe icoontjes
Weet je nog dat Apple met macOS Big Sur een nieuw design introduceerde? En dat ook alle icoontjes van apps waren veranderd? Niet iedereen was enthousiast over die nieuwe iconen. Bijvoorbeeld deze voor Numbers, Keynote en Pages:
Apple heeft ze stilletjes veranderd β kennelijk was in Cupertino ook niet iedereen blij met de nieuwe symbooltjes. Bij de laatste update van de apps zien de iconen er opeens zo uit:
Bijna hetzelfde als op je iPhone of iPad... maar net niet helemaal.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Ik mag hier eigenlijk niet over iPhones en iPads schrijven, maar wel als je een iPad gebruikt als tweede scherm voor je MacBook. De functie heet Sidecar en is niet beschikbaar op Macs van voor 2016. Behalve als je Duet installeert. Zelf kiezen wat je installeert, zodat je gebruik kunt maken van mogelijkheden die Apple niet benut of bewust laat liggen, dat is wat een Mac een Mac maakt, en een iPad een iPad.
β Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 26 oktober.