Zo dan, dit is editie 200 van de MacFan-nieuwsbrief. Een mijlpaal, maar laten we er niet te lang bij stilstaan... als je nummertjes gaat vieren, kun je bezig blijven... editie 195 was ook bijzonder, want toen mailden we jullie precies vier jaar, editie 222 is straks natuurlijk ook speciaal (want drie keer een twee), over een klein jaartje zitten we al bij editie 250 en dat is een kwart van duizend dus nog veel specialer dan 200, en ga zo maar door. Laten we er niet te veel woorden aan vuilmaken. Dit is editie 200, en wij vinden het nog steeds leuk om MacFan te maken!
Komt het verlichte appeltje terug?
Waaraan herkende je vroeger een iBook, PowerBook of MacBook? Aan het verlichte Apple-logo op de achterkant uiteraard. In elke collegezaal en in elk kantoor haalde je de Mac-gebruikers er zo uit. Het was een simpel idee: zodra de MacBook werd opengeklapt en actief was, straalde het licht van het beeldscherm ook door het transparante appeltje aan de andere kant. Héél soms, bij heel fel zonlicht, kon je de contouren van dat Apple-logo ook wel eens door je beeldscherm heen zien schijnen – maar doorgaans niet.
De komst van de 12-inch MacBook in 2015 luidde het begin in van het einde van het lichtgevende appeltje. Stuk voor stuk kregen nieuwe MacBooks een glimmend Apple-logo, dat geen licht meer doorliet. Apple verkocht nog een tijdje een MacBook Air die als enige nog zo'n stralend Apple-logo had, maar toen dat ook stopte, leek een tijdperk voorbij.
Maar nu opeens duikt er een patent-aanvraag van Apple op. Getiteld 'Electronic Devices With Backlit Partial Mirror Structures'. Apple heeft het patent in mei dit jaar ingediend; het U.S. Patent and Trademark Office publiceerde de aanvraag vorige week. Op de aanvraag staan de namen van drie Apple-engineers die pas sinds 2018 bij Apple werken – met andere woorden: het gaat daadwerkelijk om een recente ontwikkeling; niet om een oud idee waar Apple nu toch maar eens een patent voor heeft vastgelegd.
Als we de patent-aanvraag goed begrijpen, gaat het ook om andere technologie dan voorheen. Het document spreekt nadrukkelijk over een spiegel, waar je niet doorheen kunt kijken, maar die wel licht doorlaat. Op oude iBooks en MacBooks was het appeltje van lichtdoorlatend maar mat plastic. In de nieuwe vinding gaat het om iets dat spiegelt. Met andere woorden: staat de MacBook uit, dan zie je een glimmend Apple-logo zoals op huidige MacBooks, maar zet je hem aan dan straalt er opeens licht door.
Wij zijn heel benieuwd of Apple het lichtdoorlatende Apple-logo terug brengt in MacBooks. Of misschien ook wel in iPads en andere apparaten. Wij hopen het – het was een iconisch Apple-element.
Selectief internetverkeer blokkeren
Even een dramatisch verhaal over een MacFan-medewerker en zijn vriendin. We zullen geen namen noemen – de tragiek van dit verhaal is al groot genoeg. De twee zijn op vakantie, en sturen elkaar leuke foto's via Telegram. Maar bij haar gaat er iets mis. De app lijkt foto's dubbel te versturen. Ze wil de dubbele verzending ongedaan maken en drukt op een knop waar ‘verwijderen’ op staat. Ze krijgt van Telegram de vraag of het alleen bij haar, of ook bij haar vriend moet worden verwijderd. Want dat kan bij Telegram. Ze kiest voor de tweede optie: verwijderen bij allebei. Wat ze niet heeft gelezen, is dat ze de hele chat verwijdert. Alles, vijf jaar aan herinneringen, foto's, grapjes, lief en leed. Met een paar onachtzame tapjes op haar telefoon, is het allemaal weg. Bij haar én bij haar vriend. Er is geen undo-optie. Weg = weg.
Je kunt je het drama voorstellen. Maar de vriend en MacFan-medewerker bedenkt iets: ze zijn op vakantie, en thuis staat zijn Mac uit. Op die Mac staat ook Telegram. En aangezien de computer uitstaat en geen verbinding heeft met internet, heeft Telegram op die computer nog niet de melding gehad om alles te wissen.
Een week later, als ze thuis zijn, zet de vriend wifi thuis uit, en schakelt zijn Mac in. Zonder internetconnectie gebeurt er nog steeds niets. Hij weet dat alle foto's grotendeels op de Telegram-server stonden en dus allemaal weg zijn, maar die foto's zijn niet zo belangrijk. Die staan ook in hun beider fotobibliotheken. Het gaat om de geschreven berichtjes. En daar bewaart Telegram lokaal wél een kopie van. Hij zoekt uit waar Telegram die berichten opslaat, en kopieert zowel de Telegram app als de map met alle bestanden die erbij horen naar een USB-stick. En via die stick naar een oude MacBook, waarop hij Telegram niet gebruikte. Ook die MacBook houdt hij offline. Hij kopieert de boel naar de harddisk, en jawel: Telegram opent ook op die oude computer probleemloos, en kan de database van berichten openen. Alles staat daar nog – zolang er geen signaal van de Telegram-server komt dat het allemaal verwijderd moet worden.
Maar internet kan niet eeuwig uit blijven. En ook op die oude MacBook moet internet straks weer werken. Is er een manier om internet uit te zetten voor één app? Alleen voor Telegram, in dit geval?
Radio Silence
Ja, dat kan. Met een app zoals Radio Silence. Daarmee voorkom je dat specifieke apps verbinding met internet kunnen maken. De app werkt kinderlijk eenvoudig: open de app, kies de app die je wilt blokkeren, en dat is het dan. Geen internet meer voor die app. Je kunt Radio Silence rustig afsluiten, en dan blijft internetverkeer geblokkeerd voor die app. Pas als je de app weer uit de lijst van Radio Silence haalt, kan-ie weer online.
We hopen natuurlijk dat Telegram-drama's zoals hierboven beschreven, jullie bespaard blijven. Maar er zijn meer situaties waarin je een app offline wilt houden. Op reis kan het handig zijn om het internetverkeer van sommige apps te blokkeren, als dataverkeer een issue is. Je wilt wellicht geen podcasts downloaden als elke MB telt. Maar privacy is ook een overweging. Wellicht vind je het niet nodig dat productiviteitsapps een connectie met een server maken. Of dat spelletjes die offline te spelen zijn online contact zoeken. Wat communiceren die allemaal?
Radio Silence is een van de eenvoudigste firewalls die je kunt installeren op je Mac – en die heel selectief werkt. Je kunt de app niet downloaden in de Mac App Store, want Radio Silence heeft toegang nodig tot de processen van andere apps, en dt is iets wat niet is toegestaan bij apps die Apple verkoopt. Je moet de app dus via de website van Radio Silence installeren. Daarbij moet je de app ook toestemming geven om netwerkactiviteit te filteren.
Behalve een firewall, is Radio Silence ook een Network Monitor. Dat wil zeggen dat je met deze app precies kunt zien welke apps en processen een verbinding met je netwerk maken. Dat is boeiend om te zien. Van sommige apps (zoals Mail, Dropbox en Safari) verwacht je niet anders. Maar van andere apps verbaast het je misschien. Je ziet trouwens ook een heleboel processen met gekke namen waar je nog nooit van hebt gehoord, en die je waarschijnlijk meteen argwanend gaat googelen. Om te ontdekken dat het allemaal cruciale onderdelen van macOS zijn.
Tot slot nog een laatste positief woord over Radio Silence (we zijn er enthousiast over, dat merk je, vooral de medewerker die zijn romantische geschiedenis in een seconde zag verdwijnen is een enorme fan). Veel apps vereisen tegenwoordig een recente versie van macOS. Of soms zelfs louter de allernieuwste versie. Maar Radio Silence is ook beschikbaar voor oude Macs. Je kunt zo ver teruggaan als OS X 10.6 (Snow Leopard). Daar houden we van.
Radio Silence | $ 9 | ★★★★★
Geen nieuwe Macs meer dit jaar?
Het lijkt erop dat Apple de rest van dit jaar geen nieuwe producten meer gaat lanceren – ook geen nieuwe Macs dus. Wij zaten – net als iedereen – te wachten op onder andere een Mac Pro met Apple Silicon. Maar dat lijkt niet te gaan gebeuren, ook al had Tim Cook ooit beloofd dat de transitie van Intel naar Apple Silicon eind dit jaar afgerond zou zijn. Kennelijk heeft Apple meer tijd nodig – schaarste in de chip-industrie zou daar een rol bij kunnen spelen.
De duidelijkste indicator dat Apple dit jaar geen verrassingen meer heeft, is een opmerking van Tim Cook tijdens de presentatie van de laatste kwartaalcijfers, vorige week. "The product lineup is set", zei Cook, waarbij hij verwees naar de feestdagen. Spektakel kunnen we dus pas weer in 2023 verwachten.
Tot slot...
Een paar tweets over advertenties in de App Store, waar we verder niet veel bij hoeven te zeggen:
In Nederland lijken we nog even gevrijwaard van advertenties in de App Store – wij zien ze in ieder geval niet. Maar in met name de VS is er dus de nodige ophef over met name advertenties voor online-gok-apps in de App Store. Ze verschenen de laatste tijd overal, zelfs bij apps die mensen van een gokverslaving af moeten helpen. Apple heeft gereageerd door de casino-advertenties offline te halen.
Apple zou er beter aan doen helemaal geen advertenties in de App Store te plaatsen. Dat heeft het rijkste bedrijf ter wereld toch helemaal niet nodig, Tim.
MacFan verschijnt voor betalende leden elke dinsdag, soms wat later. Tot volgende week!