Een Mac voor aan de muur
Ooit overwogen om een overjarige MacBook uit elkaar te halen, de lossen onderdelen in te lijsten en vervolgens aan de muur te hangen?
Nee?
Bij Grid vinden ze dat de normaalste zaak van de wereld. Daar doen ze het al jaren met oude iPods, iPhones en Apple Watches. En nu, voor het eerst, ook met een Mac. Ze hebben afgedankte exemplaren van de allereerste generatie MacBook Air op de kop weten te tikken, die uit elkaar geschroefd en de losse onderdelen kunstig achter glas geplaatst. Dat ziet er fraai uit:
Het is kunstig, maar ook nog best educatief. Er staat namelijk keurig bij wat het allemaal is, en lijntjes geven aan hoe het met elkaar verbonden is. Zo steek je er nog wat van op ook.
Dat mag ook wel, want voor zo'n ingelijste MacBook Air betaal je normaal gesproken meer dan 700 euro, maar nu tijdelijk is-ie in de aanbieding voor 614,50 euro. Voor een computer die het dus niet meer doet, maar die wel de aandacht trekt aan de muur.
Is die prijs je wat te gortig, dan sloop je gewoon een eigen MacBook Air van tien jaar geleden, en koop je bij de bouwmarkt wat materiaal om een lijst te timmeren. Of je neemt genoegen met de kleinere dingen die Grid verkoopt. Zoals een in plexiglas gegoten A7-chip. Ook leuk, en je papieren waaien nóóit meer weg...
Microsoft stopt met 'Office'
Ha, daar sta je vast van te kijken! Maar onze kop is misleidend. Microsoft stopt niet met Word, Excel, PowerPoint en Outlook... maar wel met de naam 'Office'. Twee jaar geleden doopte Microsoft Office 365 (de abonnementsvorm van Office) al om in Microsoft 365. En nu gaat Microsoft nog een stap verder: de naam Office verdwijnt helemaal. De Office-app gaat dus anders heten, en ook office.com wordt omgedoopt. Er komt een nieuw icoon voor Microsoft 365 en ook een heel nieuwe vormgeving.
Vanaf nu heet alles dus Microsoft 365. Alles? Nee, een paar dingen bieden dapper weerstand en blijven toch nog wel even Office heten. Zo blijft de eenmalige aanschaf Office 2021 voor Windows en Mac nog even Office heten – beetje vreemd misschien om een product van vorig jaar van naam te veranderen en te doen alsof het nieuw is. Hetzelfde geldt voor Office LTSC (Long-Term Servicing Channel). Maar dat zijn ouwetjes die nog even in de handel blijven – voor het overige is de naam Office een naam uit het verleden. Net als iWork – de naam die Apple ooit gebruikte voor de Office-concurrenten Pages, Keynote en Numbers.
Afbeeldingen die je dringend moet converteren
Kom je op je Mac een .PNTG-bestand tegen? Da's een MacPaint-bestand, van lang geleden. Misschien heb je geen programma meer dat dat bestand nog kan openen, of kan converteren. En zo zijn er wel meer verouderde bestandstypen. Op Tedium lazen we een leuk artikel over 10 afbeeldingstypen die achterhaald zijn geraakt. Je kent ze misschien wel: de .PCX-bestanden die Microsoft Paint uitpoepte, de .TGA-plaatjes die een van de eerste waren die 'true color' hadden, de .BMP'tjes die hopeloos groot waren, en noem maar op. Het artikel was voor ons een feest der herkenning... en een wake-up call: laten we die oude plaatjes snel converteren naar iets moderners, nu het nog kan. Als we ze tenminste willen blijven gebruiken...
Als je niet meer weet wat een .WPW-bestand is
Ooit, in een ver verleden, toen computers nog grijze bakbeesten waren met een beeldbuis, zaten wij te typen in een tekstverwerker die was meegeleverd met de computer. En omdat we in die tijd nog teksten uitwisselden door ze te printen en dan aan iemand te geven, maakte het eigenlijk geen donder uit wat voor soort bestand die tekst dan was. Zolang je hem maar kon uitprinten. Dat veranderde allemaal toen er een modem in huis kwam en er teksten moesten worden doorgeseind naar de redactie. En nog later toen internet kwam, en je opeens heel makkelijk teksten kon e-mailen. Opeens deed het er wel toe wat voor bestand het was. En opeens merkten we dat een tekstbestand met de extensie .WPW iets exotisch was. En dus niet handig. We stapten snel over op iets dat gangbaarder was, maar ondertussen stond onze computer vol met .WPW-teksten. Tot op de dag van vandaag komen we nog wel eens een verdwaald exemplaar tegen. We weten nog wel wat het is, maar openen zit er op onze moderne Macs niet meer in.
Zo zijn er wel meer bestanden in onze mappen te vinden die eindigen met een raadselachtige extensie. Waarvan we soms niet eens meer weten of het een plaatje, een tekst of iets anders was. Hoe achterhaal je wat het is... en vooral: hoe je het opent?
Er zijn twee websites die je daar goed mee kunnen helpen:
FileFormat.info is een database van bestandstypen. Tik de extensie in, en je krijgt een zwik technische informatie over dat soort bestanden. Een beetje overweldigend zelfs.
FileInfo.com is wat vriendelijker. De site laat technische informatie grotendeels achterwege, maar vertelt wel wat voor soort bestand het is, en belangrijker nog: waarmee je het bestand vandaag de dag nog kunt openen.
Zoeken naar een programma dat het bestand nog kan openen, kan lastig zijn. Soms heb je dan toch een Windows-machine nodig. Of soms is er simpelweg niets meer dat het bestand nog openkrijgt.
Laten we nog eens kijken naar die .PNTG-plaatjes, die je ooit in MacPaint maakte. Waar open je dat nog mee, als je geen bejaarde Macintosh meer hebt staan? FileInfo zegt dat Adobe Flash het kan, maar zegt erbij dat dat programma is gediscontinueerd. Lemkesoft GraphicConverter kan het nog – wij hebben nog nooit van die app gehoord. En XnViewMP. En dat is het dan...
Geruststellend dat veel oude bestanden nog wel ergens mee te openen zijn, maar hoe lang nog? Je kunt maar beter zorgen dat je al je bestanden naar zo gangbare mogelijke varianten exporteert. Of is dat ondoenlijk? Er komt een tijd dat een .JPG-afbeelding achterhaald is. Maar wie gaat zijn hele fotobibliotheek zitten converteren naar iets anders?
MacFan verschijnt voor betalende leden elke dinsdag, soms wat later. Tot volgende week!