Nog even over Lightning en USB-C
Vorige week hadden we in onze member-editie een uitgebreide analyse van de beslissing van de Europese Unie om makers van oplaadbare apparaten te verplichten om voortaan USB-C te gebruiken. Voor Apple betekent dat het einde van Lightning. We concludeerden al dat Apple binnenkort waarschijnlijk toch al afscheid zou nemen van Lightning, aangezien het inmiddels tien jaar bestaat en eigenlijk te traag wordt. Niet voor het opladen van je Magic Mouse natuurlijk, maar wel voor data-overdracht. Lightning heeft de snelheid van USB 2. De nieuwste iPhones kunnen video in ProRes-kwaliteit schieten, en eigenlijk is Lightning te traag om die videobestanden vlot van je telefoon te halen. (We beschreven in die editie ook hoe Lightning 2 misschien nog steeds mogelijk is, binnen de Europese regels.)
De vraag die we de afgelopen week herhaaldelijk kregen naar aanleiding van dat artikel:
Moet ik nu wachten met de aanschaf van een Magic Keyboard, Trackpad of Mouse tot Apple ze heeft omgetoverd tot apparaten met USB-C?
En dat is een lastige vraag! En wel om deze punten:
Lightning verdwijnt niet meteen. De Europese regel gaat in eerste instantie in voor mobiele telefoons, tablets, camera's, e-readers, koptelefoons, speakers en andere kleine apparaten vanaf eind 2024. Laptops moeten volgen in 2026. Tot die tijd mag Apple nog gewoon apparaten met Lightning verkopen.
En ook ná die datum. Want de regel geldt alleen voor nieuwe apparaten. Dus als Apple bijvoorbeeld in maart 2024 een nieuwe iPhone SE uitbrengt met Lightning-poort, dan mag het die nog jaren blijven verkopen. Dat geldt ook voor Mac-accessoires: de huidige Magic Mouse mag Apple ook na 2024 blijven verkopen. Alleen een nieuwe variant van de muis moet aan de nieuwe regel voldoen. Dus Lightning is niet meteen weg.
Apple zal nog jaren Lightning-kabeltjes blijven verkopen. Net zoals je tot op de dag van vandaag een oude 30-pins dock connector-kabel voor je oude iPod of iPhone kunt kopen in de Apple Store. Dus je hoeft je niet zo snel te zorgen dat je over twee jaar met een onbruikbare muis zit omdat het kabeltje stuk is en je geen nieuwe meer kunt krijgen.
Lightning is dus niet meteen weg. De nieuwe iPhone die Apple volgend jaar uitbrengt, zal naar alle waarschijnlijkheid USB-C hebben. Maar zoals altijd zal Apple oudere varianten blijven verkopen, en die hebben dan nog een Lightning-poort.
Tegelijkertijd is het goed om te beseffen dat USB-C inmiddels ook alweer een design uit 2014 is – ook alweer acht jaar oud. Dus ook al zal Apple de komende tijd apparaten uitbrengen die zijn uitgerust met USB-C in plaats van Lightning, dat zou wel eens een korte overgangsperiode kunnen zijn. Het is aannemelijk dat Apple zich richt op een heel andere toekomst: draadloos.
Apple Pencil als lichtend voorbeeld
De Apple Pencil is misschien een goed voorbeeld van hoe Apple de transitie ooit voor ogen had. De eerste generatie Apple Pencil was uitgerust met Lightning, zodat je het ding kon opladen en kon koppelen aan een iPad.
Maar de tweede generatie Apple Pencil heeft geen Lightning – maar ook geen USB-C. Het is een volkomen gesloten apparaat, dat draadloos oplaadt en koppelt. Ook de nieuwste Apple Watches hebben geen 'verborgen' onderhoudspoort meer. Ook die zijn volledig poortloos. Ze laden op met inductie, alle gegevens gaan via bluetooth, wifi of mobiel netwerk.
De Apple Pencil laat zien hoe het zal gaan: nieuwe generaties zijn poortloos, de eerste generatie kan Apple gewoon blijven verkopen (ook na 2024). De iPhone en andere apparaten zullen ook die kant opgaan. Wij zijn niet de enigen die dat voorspellen – ook Apple-watcher Mark Gurman schrijft dat op Bloomberg.
En hoe zal het dan gaan met MagSafe op MacBooks?
In 2026 moeten ook laptops aan de Europese regels voldoen. En dan zou je kunnen denken: potverdorie, hebben we net die fijne MagSafe-poort terug, moet-ie weer weg. Maar dat is waarschijnlijk niet zo. Want MacBooks voldoen al aan de nieuwe regel van de EU. Nieuwe MacBooks kun je namelijk op twee manieren opladen: via de MagSafe-poort, of via de USB-C-poort. (Tegelijkertijd kan overigens niet, maar dat terzijde.) MacBooks voldoen dus al aan de eis – ze hebben alleen nog een extra oplaadoptie.
De negen levens van Jony Ive
Elke keer als we denken: nu is het gedaan met Jony Ive bij Apple, dan duikt-ie opeens toch weer op. De voormalige Chief Design Officer laat zich niet zomaar uitwissen – al is zijn laatste Apple-incarnatie eentje die we niet zagen aankomen...
Ive duikt opeens op als executive producer van een animatiefilm die rond kerst op Apple TV+ te zien zal zijn: The Boy, the Mole, the Fox, and the Horse. Schijnt gebruikelijk te zijn om na je vertrek bij Apple in de entertainmentindustrie aan de slag te gaan. Steve Jobs kocht Pixar toen hij bij Apple werd ontslagen, Scott Forstall produceert Broadway-theaterproducties sinds Tim Cook hem de laan uitstuurde en Jony Ive is nu dus animatie-producer.
De kerstfilm is gebaseerd op het bekroonde boek van Charlie Mackesy, en Ive produceert het samen met J.J. Abrams en Woody Harrelson. De film heeft onder andere de stemmen van Idris Elba en Tom Hollander. Niet de minsten dus. Waar het verhaal over gaat, kun je lezen in Apple's persbericht.
Alleen Apple verkoopt meer computers
De vraag naar computers – en dan bedoelen we desktop- en laptopcomputers – daalt al een tijd. Steeds meer mensen redden zich prima met alleen een smartphone, soms aangevuld met een tablet. Niet zo gek eigenlijk: als je geen pc nodig hebt voor je werk, en je alleen een computer nodig hebt voor YouTube, e-mail, twitteren en browsen over het web, dan volstaat een iPad prima. Daardoor dalen computerverkopen al een tijdje – maar niet bij Apple. De cijfers over het derde kwartaal van dit jaar laten zien dat alle computerfabrikanten minder exemplaren verkopen ten opzichte van vorig jaar, behalve Apple. De verkoop van Macs is juist behoorlijk gestegen, volgens een rapport van IDC. Dat verbaast ons als MacFans natuurlijk niks. Wij vinden het sowieso onbegrijpelijk dat er nog pc's met Windows bestaan.
Of eh... toch niet?
Klopt dat rapport van IDC helemaal niet? Gartner heeft ook zo'n rapport, maar daarin staat dat Apple niet 10 miljoen Macs heeft verkocht in het derde kwartaal, maar 'slechts' 5,8 miljoen. Dat zou dan juist een daling van bijna 16 procent zijn. IDC en Gartner doen wel vaker voorspellingen die iets uit elkaar liggen, maar nooit zo veel als nu. Dat komt omdat dit het eerste jaar is dat Apple niet meer bekendmaakt hoeveel Macs, iPhones en andere apparaten het heeft verkocht. Apple presenteert alleen nog algemene cijfers, maar niet meer uitgesplitst per product. En dus weten we het gewoon niet. Vanaf nu moeten we al dit soort cijfers met een korreltje zout nemen. De verkoopcijfers worden net zo mysterieus als toekomstige producten...
Tot slot... Wat zegt Jack?
'One plug to rule them all. Ik ben een enorme voorstander van de USB-C-poort. Eén plug is genoeg om alles aan te sluiten: oplader, externe opslag, netwerk, monitor, tv en vooruit een toetsenbord en muis. Zelfs mijn oplaadbaar fietslampje heeft al een USB-C-poort. Maar ja. Mijn collectie kabels zal niet kleiner worden. Er zijn USB-C-kabels die telefoons kunnen opladen, maar geen MacBooks Pro. USB-C-kabels die data kunnen overpompen, maar geen videosignaal. Of wel data via het Thunderbolt-protocol, maar niet via USB4.
Dus nog steeds hetzelfde als met HDMI, DisplayPort, DVI, Thunderbolt, USB en FireWire, met het verschil dat alle kabels er nu hetzelfde uitzien.'
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt rond 25 oktober.