'Je microfoon staat uit'
Je zit in een videocall en je steekt een heel betoog af. Het is een gevoelig punt dat je aansnijdt, maar je vindt de juiste woorden en een goede intonatie. Met de woorden "Daar komt nog eens bij dat..." begin je het tweede deel van je argumentatie, om vervolgens ruw door iemand onderbroken te worden met de opmerking "Je microfoon staat uit." Niemand heeft ook maar iets gehoord; een paar zinnen lang zat je erbij als een acteur in een stomme film. Je loopt rood aan, je hand grijpt naar je muis, en je zoekt koortsachtig op je scherm waar je muispijl is. Je ziet hem altijd, maar nu natuurlijk niet, en zo verstrijken er seconden die aanvoelen als minuten voor je klikt op 'Unmute'. "Sorry", lach je schaapachtig, en je begint stuntelig opnieuw met je argumenten.
Hoe vaak maak je dat wel niet mee? Ben je het zelf niet, dan is het wel iemand anders in een Zoom-, Webex- of Teams-videogesprek. Iedereen zet zijn microfoon steedt uit, om geluidsoverlast te voorkomen terwijl anderen spreken (geen hoorbaar geslurp aan je cola). Maar dan moet je er wel aan denken om de microfoon weer open te zetten. En dat is ook als je er wél aan denkt lastig, want terwijl jij je microfoon unmute om en opmerking te maken, tettert een ander er al doorheen. Je kans om in te breken in het gesprek is snel verkeken als je te traag bent met unmuten.
'Je microfoon staat nog aan'
Dus dat moet allemaal wat makkelijker. Je wilt die microfoon razendsnel aan- en uitzetten. Altijd op dezelfde manier, of je nou in Google Meet of Microsoft Teams zit. En je wilt goed zichtbaar hebben wat de status van je microfoon is. Want "Je microfoon staat uit" is irritant om te horen, maar "Je microfoon staat nog aan" is vaak nog veel vervelender. Want dan heeft iedereen je heimelijke kletspraatje met je moeder gewoon gehoord.
Mic Drop is een app die al die dingen voor je kan regelen. De app doet maar één ding: je microfoon razendsnel aan- of uitzetten. In welke app je ook zit.
Mic Drop installeert een toetscombinatie om je microfoon in of uit te schakelen. Standaard is dat ⇧⌘M. Druk je op die toetsen op je toetsenbord, dan is de microfoon meteen uit. Of aan, als-ie uit stond. Het is handig dat dat één toetscombinatie is die werkt in elke app. Alleen vinden wij ⇧⌘M niet zo handig. Drie toetsen, die niet naast elkaar zitten... daar moeten we te lang over nadenken. Gelukkig kun je via de instellingen van Mic Drop zelf kiezen welke toetscombinatie te wilt gebruiken. Wij kiezen voor ⇧/. Dat lijkt misschien een vreemde, maar de ⇧ en de / zitten aan de rechterkant van het toetsenbord op onze MacBook Air naast elkaar. Met twee vingers hebben de we knoppen heel snel gevonden en ingedrukt. Het is een makkelijk te onthouden handeling; als we die een paar keer hebben gedaan, dan slijt-ie wel in ons motorische geheugen.
Test
We doen meteen een Zoom-call, en testen het uit. Om de haverklap drukken we op ⇧/ en jawel: elke keer schakelt de microfoon keurig in of uit. En o-o-o wat werkt dat fijn! Veel fijner dan je muis grijpen en naar dat mute-knopje in je beeldscherm bewegen.
Maar... het is ook eng. Want zodra we met ⇧/ de microfoon uitschakelen, zien we in de menubalk inderdaad een rode streep door de microfoon staan. Maar in Zoom zelf gebeurt er niets. Daar staat géén streep door de microfoon. Daar staat nog steeds een knop met het woord 'Mute' erop, alsof de microfoon nog steeds aanstaat.
Dit is even wennen. Uit onze tests blijkt dat Mic Drop keurig doet wat de bedoeling is. Als er in de menubalk een streep door het microfoontje staat, dan is-ie ook echt uit. Mic Drop regelt dat op macOS-niveau. Alleen zie je dat niet terug in de app waarmee je het videogesprek doet. Dat kan je even in verwarring brengen: ben je nou te horen of niet? En het kan anderen ook in verwarring brengen, want die zien geen symbooltje dat je microfoon uitstaat.
Om ervoor te zorgen dat je echt zeker weet dat je microfoon uit staat, of aan, heeft Mic Drop een Status Window. Als je aanzet, verschijnt er een klein venstertje in beeld. Als een overlay, die altijd boven andere apps zweeft. Je kunt zelf kiezen waar je het ding in je scherm plaatst. En dat ziet er zo uit:
Als er in rode letters 'On Air' staat, is je microfoon aan. En staat er in grijze letters 'Off Air', dan is-ie dus uit.
Conclusie
Mic Drop maakt het bedienen van je microfoon veel sneller; als je tenminste een handige toetscombinatie kiest. Dat het systeembreed werkt, is al helemaal handig. Dat Mic Drop niet integreert met videocall-apps, valt de maker vermoedelijk niet aan te rekenen. Maar een beetje jammer is het wel. Daardoor geven we vier sterren en niet vijf. Maar desondanks is het een aanrader en de aankoop beslist waard.
Mic Drop • Mute Manager | € 4,99 | ★★★★☆
Europa wil geen bliksem meer
In het Europees Parlement is de kogel door de kerk: er komt een bepaling dat telefoons, tablets en andere oplaadbare apparaten voortaan moeten opladen met een USB-C-kabel. En niks anders. Dat betekent dat Apple in de nabije toekomst afscheid moet nemen van Lightning. Niet alleen in iPhones en iPads, maar ook in de Magic Mouse, Magic Keyboard en Magic Trackpad. Er is slechts één uitzondering: apparaten die te klein zijn voor USB-C, mogen een andere aansluiting hebben. Dat kan gelden voor horloges, of sensoren, en wellicht ook de Apple Pencil. Maar verder is de EU onverbiddelijk: vanaf najaar 2024 moeten apparaten die nieuw op de markt verschijnen, over USB-C beschikken. Zodat alle apparaten met dezelfde kabel kunnen opladen.
Wat moeten we daar als Apple-fans van vinden?
Tien jaar geleden riep de EU nog iets anders
Apple moppert op de maatregel van de EU. Volgens Apple zit zo'n verplichting innovatie in de weg. En Apple beargumenteert ook dat er helemaal niet zo'n chaos aan oplaadkabels is: als je naar telefoons kijkt, zijn er eigenlijk maar twee smaken: USB-C op Android-apparaten en Lightning op iPhones. Is dat nou zo erg?
Wat betreft innovatie heeft Apple wel een punt. Nog geen tien jaar geleden riep de EU iets heel anders, maar dat kwam er toen niet door. De EU wilde alle telefoonmakers toen verplichten om micro-USB te gebruiken. Was dat gebeurt, dan hadden we die aansluiting nu misschien nog gehad. Omdat-ie dan verplicht was, en Brussel beweegt niet zo snel. Dus wellicht had USB-C dan niet gemogen. Op dat punt heeft Apple gelijk.
Apple haatte micro-USB. Om meerdere redenen, maar een belangrijke was dat je dat plugje maar op één manier in je apparaat kon steken. Met de goede kant naar boven. Apple wilde dat het niet uitmaakte hoe je het stekkertje erin stak. Dat is het mooie van Lightning: je kunt 'm niet 'verkeerd om' inpluggen.
Is USB-C ook van Apple?
Er gaat een hardnekkig gerucht rond dat Apple tegelijkertijd met Lightning ook USB-C ontwierp en in het geheim aan het USB Implementers Forum gaf. Het gerucht is nooit van officiële zijde bevestigd, maar Apple-watchers zoals John Gruber zijn ervan overtuigd:
[…] from what I’ve been told, Apple ought to be getting (and taking) credit as the leading company behind USB-C’s innovations. […] I completely stand by that. But there are a lot of politics involved. One reason Apple isn’t taking more public credit for their role: they truly want USB-C to see widespread adoption; a perception that it’s an Apple technology might slow that down.
I’ll also point out that USB-C is a very Apple-like design. It is reversible and thin; because it can handle power, high-speed data transfer, and video, it (obviously, given the new MacBook) allows for a significant reduction in ports on a laptop. Every aspect of USB-C fits Apple’s design goals. You can’t say that about any previous USB port.
Apple was op zoek naar een nieuwe connector toen het de iPhone 5 ontwikkelde. De oude dock-connector was te groot voor het nieuwe toestel. Apple ontwierp volgens de verhalen van insiders USB-C. Apple was een paar jaar later zelf een van de eersten die USB-C inbouwde; in de 12-inch MacBook, die door sommigen gehaat werd omdat het ding alleen maar één USB-C-poort had. Sindsdien hebben alle Macs USB-C gekregen, en inmiddels ook een heel aantal iPads. Alleen de iPhone blijft nog steeds volledig op Lightning aangewezen.
Lightning werd tegelijkertijd met USB-C ontwikkeld. Apple wilde in 2021 niet wachten op de definitieve USB-C-standaard, en ontwikkelde Lightning voor de iPhone 5. Lightning was in veel opzichten een strakker ontwerp dan USB-C. Het was dunner, en waterdichter. Lightning kon ook minder dan USB-C, maar was daardoor ook minder complex. Het werkte perfect voor de iPhone 5, en Apple bleef Lightning daarna ook voor alle volgende iPhones en accessoires zoals muizen en toetsenborden gebruiken. Apple maakte eigenlijk voor elk apparaat een afweging. Een iPad Pro moet op andere apparaten aangesloten kunnen worden; dan is USB-C beter. Een Magic Mouse moet alleen maar opladen; dan is Lightning beter.
Lightning is al aan zijn einde
Nu stelt de EU dat Lightning moet verdwijnen, maar het is waarschijnlijk dat Apple dat zelf al lang van plan was – ook al moppert het over politici die zich met technologie bemoeien. Lightning is inmiddels 10 jaar oud. Bij de introductie noemde Phil Schiller het 'de connector voor het volgende decennium'. Welnu, die tien jaar zijn nu voorbij. En dat merk je ook wel. Lightning is niet snel meer. De kabels hebben een snelheid die overeenkomt met USB2; een halve gigabit per seconde. Als je bedenkt dat een nieuwe iPhone 10-bit ProRes HDR-video kan filmen, dan is Lightning eigenlijk veel te traag om al die kolossalen videobestanden vlot van een iPhone te halen. Lightning is sowieso aan vervanging toe; wat de EU ook bepaalt.
De vraag is dan: komt er een iPhone met USB-C? Er is wellicht een reden dat Apple dat tot nu toe niet heeft gedaan: USB-C is inmiddels ook alweer acht jaar oud. Misschien wil Apple niet overstappen op een poort die zijn beste tijd eigenlijk alweer achter zich heeft liggen. Misschien mikt Apple liever op nog iets nieuwers.
Poortloze apparaten
Er wordt lang gespeculeerd over de vraag of Apple helemaal van fysieke connectoren af wil. iPhones kunnen al draadloos opladen, en data kun je ook uitwisselen via bluetooth of wifi. Het argument om een poort te behouden, was altijd dat het voor onderhoud belangrijk zou zijn. Als je met een kapotte iPhone naar de Apple Store gaat, is het fijn als ze het ding daar meteen aan meetapparatuur kunnen hangen. Dat was de reden dat de Apple Watch lange tijd een verborgen onderhoudspoort had. Maar niet meer – Apple durft het al aan om horloges zonder poort te verkopen. Kennelijk zijn er andere manieren voor onderhoud.
Toch zien wij iPhones nog niet meteen poortloos worden. Maar wat komt er dan? Geen Lightning 2 of een ander nieuw kabeltje. Het moet USB-C zijn van de Europese Unie. Maar USB-C is eigenlijk alleen maar het ontwerp van een stekkertje. USB-C is alleen maar een ding. Door een USB-C-kabel gaan data volgens een bepaald protocol. Het USB-protocol bijvoorbeeld. USB4 is op dit moment de snelste variant van USB. USB-C-kabels werken met het USB4-protocol. Maar hier wordt het verwarrend: USB-C-kabels kun je óók gebruiken voor Thunderbolt. Thunderbolt is ook een protocol, ontworpen door Intel en (alweer) Apple. Ook Thunderbolt is inmiddels bij versie 4. Thunderbolt 1 en 2 gebruikten de Mini DisplayPort als connector. Thunderbolt 3 en 4 gebruiken USB-C. Dus door een USB-C-kabel gaan zowel USB4 als Thunderbolt 4. Is het dan gek om te denken dat Apple met Lightning 2 als protocol komt... en dat Lightning 2 ook werkt met een USB-C kabel? Dat zou niet eens zo'n gekke gedachte zijn. Over USB4 heeft Apple geen controle, over een eigen protocol wel. Thunderbolt lijkt een kandidaat, maar vraagt misschien te veel van een iPhone; dan moeten er ook extra controllers in het toestel. Dat past misschien niet, en is ook een beetje overkill. Lightning 2 via een USB-C-kabel zou wel eens veel makkelijker kunnen zijn.
Iets nieuws, dat we nog niet kennen
Dit is allemaal maar wilde speculatie. Wij weten ook niet wat Apple gaat doen. Maar feit is wel dat Apple waarschijnlijk sowieso íets had moeten doen op korte termijn, want Lightning raakt gedateerd (vooral qua snelheid). En Apple is een fan van USB-C, dat het volgens geruchten zelf heeft ontworpen. Kijk naar Macs: USB-C is overal. In dat licht maakt het besluit van het Europees Parlement niet zo veel uit. Tenzij Apple iets veel beters in gedachten had dan USB-C. Iets nieuws dat we nog niet kennen. Daar kan Apple in Europa voorlopig dan even niks mee. Dat is dan vooruitgang, volgens de Europese Unie.
MacFan verschijnt voor betalende leden elke dinsdag, soms wat later. Tot volgende week!