Je tweets veilig voor je nageslacht
We zijn laat deze week, en dat komt ook omdat er niet zo veel te melden is. Ja, over Twitter en Elon Musk zouden we pagina's vol kunnen schrijven. Misschien moeten we dat ook maar doen, nu zelfs Apple-fellow Phil Shiller Twitter heeft verlaten. Opvallend, want Schiller was een fervent twitteraar. Het zou kunnen dat Schiller alvast vooruitloopt op een conflict tussen Apple en Twitter – een conflict dat in sommige media al wordt aangekondigd. De twee techbedrijven zouden op ramkoers liggen omdat Musk gebruikers wil laten betalen voor Twitter Blue, maar geen zin heeft dat Apple daar 30 procent van opstrijkt als dat abonnement wordt afgesloten via een Twitter-app die via de App Store van Apple is gedownload. En er is nog een probleem: Apple stelt eisen aan moderatie voor alle apps die via de App Store worden verspreid. Dat was al eerder een probleem voor Parler, dat uit de App Store werd verwijderd omdat het de moderatie niet goed voor elkaar had. Nu Elon Musk personen van wie het Twitter-account was opgeheven vanwege wangedrag weer toelaat op het platform, lijkt het erop dat moderatie niet meer zo serieus wordt genomen (behalve als je Elon Musk zelf beledigt, dan wordt je account meteen opgeschort).
Het kan ook zijn dat Phil Schiller helemaal niet op zulke zaken vooruitliep, en gewoon net zo somber is over Twitter als een groot deel van de twitterende wereldbevolking. Een week geleden hing er een sfeer dat Twitter het weekend niet zou overleven, en #RIPTwitter was een paar dagen trending. Mensen namen afscheid van elkaar op het platform alsof al vaststond dat het voorbij was.
Wij weten nog niet zo zeker of het ook echt voorbij is met Twitter. In ieder geval niet heel snel. Elon Musk heeft het bedrijf voor 44 miljard dollar gekocht; dan geef je het niet binnen een week op.
Musk reageerde zelf na het weekend ook nogal laconiek op het #RIPTwitter-fenomeen:
Tegelijkertijd is de toekomst uiterst onzeker. En dat betekent dat wij voor de zekerheid maar wel onze Twitter-archieven hebben gedownload. Want dat kan. Open Twitter in je browser, log in, ga naar Instellingen, kies dan 'Jouw account' en vervolgens 'Archief van je gegevens downloaden'. En dan wordt het spannend... want zodra je het archief opvraagt, zie je dit:
Wij vroegen het archief aan voor meerdere accounts. De eerste die we opvroegen, arriveerde ongeveer na 24 uur. Twee andere deden er 48 uur over. Een vierde moeten we nog steeds ontvangen. Dat gaat dus niet vlot. En het feit dat het grootste deel van het Twitter-personeel is verdwenen, zou daar wel eens een oorzaak van kunnen zijn.
Als je eenmaal een downloadlink van Twitter hebt ontvangen, kun je een mapje downloaden. In dat mapje zit een html-bestand: het archief opent dus in je browser. Dan zie je in eerste instantie dit:
Een pagina met wat statistieken. Hoeveel tweets je hebt geplaatst, hoeveel dingen je leuk hebt gevonden en noem maar op. Leuk, maar het gaat ons natuurlijk om de data. Die vinden we via het menu:
Al je tweets staan erin, en ook elk plaatje dat je postte. Dat is heel fijn. Je ziet ook hoe vaak een tweet was geretweet, of een vind-ik-leuk kreeg. Maar... je ziet niet meer door wie. In je archief vind je namelijk geen data van anderen. Ook geen namen dus. Dat levert soms wat vreemde dingen op. Zo zijn privéberichten wel opgenomen in het archief – inclusief de teksten van de ander – maar zonder namen. Dus dan moet je zelf maar onthouden met wie dat gesprekje was...
Gaan we al die tweets en chats ooit nog een keer teruglezen tijdens ons leven? Vast niet. Maar het is een fijn idee dat het kan, als je zou willen. Zelfs als Twitter zelf ten onder is gegaan.
Gemopper op Boeken
Apple-fans willen graag nieuwe dingen – maar als er iets nieuws is, dan hadden ze toch ook wel weer graag gewild dat alles bij het oude was gebleven. Dat merk je de laatste tijd aan reacties van mensen op de app Boeken (voorheen iBooks). Apple's vormgevers hebben daar wat in zitten rommelen, en niet iedereen is daar blij mee. Zo kun je op de mobiele versie van die app tegenwoordig deze knop tegenkomen:
Een wat wonderlijke kruising van een hamburger-knop en de knop met drie puntjes. Niet iedereen is erover te spreken. Maar meer ophef (onder hardcore-fans dan) is er over het verdwijnen van de animatie die het omslaan van een pagina weergaf. Dat zag er vroeger waanzinnig mooi uit op een iPad of iPhone. Alsof je écht een pagina omsloeg. De Mac mocht nooit meedoen in die feestvreugde; op de Mac gleed je gewoon naar de volgende pagina, zonder noemenswaardige animatie. Wij hoopten er altijd op dat de Mac dezelfde behandeling zou krijgen als de iPad. Dat is nu wel gebeurd, maar helaas niet zoals wij (en veel anderen) wilden. Het geanimeerde effect van het omslaan van een pagina is nu verdwenen van iPads en iPhones, En daarvoor in de plaats is een animatie gekomen die eruitziet alsof een boek een stapel losse kaarten is. Kijk maar:
De Mac heeft dus precies dezelfde animatie gekregen. En nee, niet iedereen is er dus blij mee. Persoonlijk vinden wij het ook geen geslaagde animatie. Op de Mac vonden we de oude situatie – zonder animatie – eigenlijk beter.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Voor Sinterklaas krijg ik een 4K-monitor van mezelf. Naast een retinascherm is de gevoelsresolutie van een HD-scherm gelijk aan die van een 8mm-projector. Het is eigenlijk bizar dat ik er zo lang mee gewacht heb. Nu nog beslissen of het een 27” of een 32” wordt.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt rond 6 december.