Een heel fijne Koningsdag
Een MacFan op Koningsdag! We hebben maar meteen de nieuwe oranje iMac bovenaan deze editie gezet. Een verplichte aanschaf voor W.A. te 's-Gravenhage, lijkt ons zo. Koningsdag is dit jaar wat magertjes vanwege alle coronabeperkingen, maar wij moesten terugdenken aan een observatie van toenmalig MacFan-redacteur Ben Melis, die in september 2007 in een column van onze hoofdredacteur belandde:
Het moest een keer gebeuren, maar toch schrok ik toen daar zomaar een iMac stond op de vrijmarkt. Op een stukje plastic op de koude grond. Weliswaar op de sjieke Apollolaan, maar toch. De verkoper verzekerde me dat ‘de computer’ in perfecte staat was. Nauwelijks gebruikt. Harde schijf van 20 GB, en ‘maar liefst’ 192 MB RAM. Prijs van dit alles? 45 euro. Ik heb heb hem niet gekocht, want ik heb er thuis al twee staan, maar wel getwijfeld. Toch vreemd, en naïef ergens, dat ik het bijna een belediging vind dat dat model op straat te koop is. Een LC op Koninginnedag kan ik nog wel hebben, maar een iMac niet. Ik vrees dan ook het moment dat ik een iMac G4 tegenkom. Heb ik eveneens niet nodig, maar toch; ik zie me al sjouwen met het scherm voor m’n buik, en het bolletje tegen de achterkant van m’n middel geklemd.
Wat dat betreft hebben we dit jaar een geruststellend veilige feestdag. Met niet te veel iMacs op kleedjes op straat... Fijne Koningsdag!
(Hele column is terug te lezen in Gemekker – De columns over Mac-verdwazing.)
Meteen downloaden: macOS Big Sur 11.3
Gisteren bracht Apple een reeks aan besturingssysteemupdates uit – van het veelbesproken iOS 14.5 (veel in het nieuws vanwege de 'Transparantie bij tracking door apps' waar bedrijven als Facebook en Google niet zo blij mee zijn) tot updates voor iPadOS, tvOS, watchOS en HomePod. En natuurlijk was er ook een update voor macOS: Big Sur springt naar nummer 11.3. Tussentijdse updates zijn niet altijd even spannend (het wachten is vooral op de opvolger van Big Sur, waar we tijdens het WWDC in juni vast meer over gaan horen), maar deze heeft toch wat leuke dingetjes:
Uiteraard is er nu ondersteuning voor AirTags ingebouwd;
In Safari kun je de startpagina iets meer naar eigen smaak inrichten: je kunt schuiven met de volgorde van favorieten, leeslijst, en noem maar op;
macOS heeft op M1-Macs nu een paneel met 'Touch Alternatives': toetscombinaties die de multitouch-bewegingen van iOS-apps vervangen (zodat je die apps beter op een Mac met een M1-chip kunt gebruiken). We schreven er al eerder over;
Er zijn op M1-Macs ook nieuwe Game Control-opties, waarmee je zonder gamecontroller spellen kunt spelen op je Mac waar eigenlijk wel zo'n controller voor nodig is;
Heb je wél een gamecontroller, dan ben je misschien blij dat macOS 11.3 nu de PlayStation 5 DualSense en de Xbox Series X/S controllers ondersteunt.
Niet iedereen vindt de nieuwe iMac mooi
Wij vinden de nieuwe iMac een juweeltje – maar zo denkt niet iedereen erover. De voornaamste kritiek: het beeldscherm heeft een witte rand. En dat zou ervoor zorgen dat het scherm gevoelsmatig aan contrast verliest. Een zwarte rand is veel beter, aldus deze critici. Wij vinden het de grootst mogelijke onzin. De klagers doen alsof een zwarte rand de normaalste zaak van de wereld is, maar dat is het bij een iMac nooit geweest. Kijk nog eens naar de allereerste iMac:
Of naar de iMac G4:
En de iMac G5:
Valt je een patroon op? En dan hebben we het nog niet eens over de MacBook Air, die generaties lang een aluminiumgrijze rand had, of al die oude Cinema Displays, die ook licht van kleur waren. De nieuwe iMac past in een lange traditie van Apple-schermen-zonder-zwarte-randen. Toen hoorden we daar nooit iemand over. Maar nu...
"Het! Moet! Zwart!"
Als er mensen klagen, dan is er altijd wel iemand anders die een gat in de markt ruikt. En dus – jawel – is het nu mogelijk om een hoesje voor je gloednieuwe iMac te kopen. Een zwart hoesje uiteraard. Om alle vrolijke lentegevoelens meteen in de kiem te smoren. Kijk maar eens op de site van dbrand:
Je kunt alleen de rand van je nieuwe iMac zwart maken met een hoesje, of de hele voorkant, of meteen maar de hele iMac. Als je er gelukkig van wordt, moet je het zeker doen – maar wij vinden het doodzonde.
Maak werk van je wachtwoorden. Nu!
Anderhalve week geleden kregen we deze mail van allekabels.nl, waar we wel eens iets hebben besteld:
Beste klant van Allekabels,
Uw wachtwoord is gelekt bij een datalek en hebben wij om deze reden gewist. Laten we beginnen om onze welgemeende excuses aan te bieden voor eventuele overlast welke gepaard gaat met dit datalek en het feit dat dit nu pas duidelijk is geworden.
Het is niet de eerste keer dat we zo'n mailtje zien. Er worden aan de lopende band bedrijven gehackt, en daarbij komen steeds weer nieuwe data op straat te liggen. Het mailtje van allekabels.nl gaat door:
Ons bedrijf is op 23 augustus 2020 slachtoffer geworden van een hack door cybercriminelen en heeft daar meteen melding van gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de technologische beveiliging maximaal opgeschroefd. Ondanks het feit dat de wachtwoorden van de klanten zijn versleuteld werd hedenmorgen in de media melding gemaakt dat er wachtwoorden van klanten zijn gekraakt.
Een hack in augustus 2020 – en dat horen wij pas in april 2021. Dat is niet eens een verwijt aan die online kabelwinkel – zij zaten ook niet op die hack te wachten. Maar ons wachtwoord lag dus wel bijna 8 maanden op straat zonder dat wij er erg in hadden.
Is dat erg?
Wij liggen er niet wakker van als iemand kan achterhalen wat voor kabeltje wij hebben besteld. Maar we lagen er wél wakker van dat die bestelling uit 2016 was – zo vonden we terug in onze mailbox. Uit een tijd dat we wachtwoorden nog niet zo heel serieus namen. Uit de periode dat we overal hetzelfde wachtwoord voor gebruikten, want dat was lekker makkelijk. Tegenwoordig laten we Safari voor elke website een uniek wachtwoord aanmaken. Maar toen deden we dat niet. Natuurlijk, we hebben braaf onze wachtwoorden van belangrijke dingen veranderd: van ons Dropbox-account, en van iCloud, en van Instagram, en noem maar op. Maar allekabels.nl deed ons opeens beseffen dat we in het verleden ook wachtwoordgemakzucht vertoonden bij websites waar we al die jaren nooit meer zijn geweest. En ja, met het wachtwoord van allekabels.nl kon je vermoedelijk ook inloggen bij tig andere accounts die we alweer waren vergeten. En dat is een onprettige gedachte. Tijd om in actie te komen dus. Gelukkig kan macOS je daar vanaf Big Sur een beetje bij helpen. En dan vooral Safari. Apple's browser kan je namelijk haarfijn laten zien welke wachtwoorden te makkelijk zijn, welke passwords je op meerdere plekken hebt gebruikt, en welke toegangscodes zelfs zijn gehackt en gewoon op straat liggen. Als je je bekommert om je privacy, trek er dan eens een middagje voor uit om te bestuderen wat voor wachtwoordpuinhoop je er zelf van hebt gemaakt. Kijk maar eens mee – niet schrikken hè!
Start Safari. Klik op Voorkeuren en kies dan Wachtwoorden. Je moet even je gebruikerswachtwoord intikken om verder te komen. Als je Safari nooit hebt gebruikt, of als je Safari nooit iets hebt laten opslaan, dan ga je weinig zien. Maar voor de meeste gebruikers geldt dat er een lange lijst van inloggegevens verschijnt. En vermoedelijk zie je al meteen gele gevarendriehoekjes:
Bovenaan onze lijst staat a-mac.nl – waar we ook wel eens wat hebben gekocht. Met een geel waarschuwingsteken. We klikken erop, en zien dat we niet alleen een wachtwoord hebben gebruikt dat we ook op andere plekken gebruiken, maar ook dat A-mac ooit is gehackt en dat die gegevens mogelijk buit zijn gemaakt.
We stellen ons even gerust met het feit dat de Mac-winkel het domein a-mac.nl (met streepje) niet meer gebruikt. Het huidige domein (amac.nl) staat eronder, en daar hebben we wél een veilig wachtwoord gebruikt. Sterker nog, dat wachtwoord van die oude site werkt dus helemaal niet meer. Even halen we opgelucht adem, tot we beseffen dat er 'hergebruikt' staat. Ook al hebben we dat onveilige wachtwoord bij Amac aangepast; we gebruiken het kennelijk ook op andere plekken. Als iemand met dat wachtwoord lukraak bij andere websites gaat inloggen, zou-ie wel eens een keertje geluk kunnen hebben.
Tijd voor actie
We moeten onze wachtwoordgemakzucht uit het verleden herstellen; dat zien we nu meteen. We gaan aan de slag en klikken op elke veiligheidswaarschuwing in de lange lijst. Het is eng om te zien hoeveel er eigenlijk gehackt is. Het zijn er niet een paar, nee, het zijn er heel veel. We schrikken ook van ons wachtwoordherhaalgedrag uit het verleden. Wat waren we roekeloos! Safari maakt het makkelijk: vanuit elke waarschuwing kun je linea recta doorklikken naar de site in kwestie, om daar in te loggen en meteen je wachtwoord een te passen. Bij heel veel websites gaan we nog een stap verder: we heffen het hele account op. Op hoe minder plekken we gegevens hebben staan, hoe beter, nietwaar?
We merken ook dat dat niet altijd meer kan. Soms bestaan websites niet meer. In dat geval gooien we de logingegevens ook maar weg op onze Mac.
Eigenlijk maken we steeds drie afwegingen:
Bestaat de website nog? Al dat niet zo is, dan verwijderen we de logingegevens ook van onze Mac.
Bestaat de website nog, maar willen we niks meer met het account? Dan heffen we het account op en verwijderen daarna ook de inloggegevens op onze Mac.
Bestaat de website nog en willen we het account behouden? Dan wijzigen we het wachtwoord.
Je moet wel secuur kijken. Zo staat er bij verzekeraar AllSecur dat we een wachtwoord hebben gebruikt dat vaker in de lijst voorkomt. Dat is vreemd, want we weten vrij zeker dat we dat account met een door Safari verzonnen wachtwoord hebben afgeschermd. Dan zien we opeens dat het er inderdaad twee keer in staat: AllSecur heet nu Allianz Direct. Safari heeft de login twee keer opgeslagen en het dus als 'hergebruik' aangemerkt – maar het gaat om hetzelfde account. Niet alles met een geel driehoekje is dus meteen alarmerend. Maar eerlijk is eerlijk: een heleboel andere gevarendriehoekjes zijn dat wel. Wij zijn er maar eens grondig doorheen gegaan. Bij een volgend mailtje zoals we dat van allekabels.nl ontvingen, maken wij ons geen zorgen meer.
Zoom komt met écht virtuele vergaderingen
Videocalls zijn suf. Elke keer weer zit je naar een mozaiek van collega's, klanten, vrienden of familieleden te kijken. De een zit voor een witte muur, de andere in een troeperige zolderkamer, weer een ander doet alsof-ie op een tropische eiland zit met een virtueel achtergrondje. Het is allemaal wat fragmentarisch en onoverzichtelijk. Dat kan beter, dachten ze bij Zoom. En daarom presenteert Zoom nu iets wat er wél gaaf uit ziet: échte virtuele vergaderingen. Waarbij je daadwerkelijk samen aan een virtuele tafel zit. Wij hebben nu al zin in de volgende videocall – en nu maar hopen dat die in Zoom is, en niet in Microsoft Teams.
Een verbluffende Macintosh van LEGO
Op LEGO Ideas heeft iemand zich kwaad gemaakt op een Macintosh Plus gebouwd van LEGO-steentjes. En niet onverdienstelijk: het ding ziet er prachtig uit. (En het valt ons opeens op dat die oude Macintosh ook geen zwarte rand om het beeldscherm had, beste zwartkijkvrienden.)
Kijk ook eens naar een klein detail zoals de floppy:
Wow. Wat mooi.
Je kunt de LEGO-knutselaar supporten op LEGO Ideas. We hebben ons niet helemaal in dit platform verdiept, maar het schijnt dat als-ie 10.000 supporters haalt, er een kans is dat LEGO dit ook echt in productie neemt. Vooralsnog heeft-ie er evenwel slechts 1.252, dus het schiet nog niet op. Er zijn nog wel 593 dagen te gaan, dus er is nog hoop. Voor zover wij zien, kost supporten niks, maar je moet natuurlijk wel een account aanmaken, en daar waren we net een beetje van teruggeschrokken...
'Echt niet', zegt Greg Joswiak
Vorige week werd onze nieuwsbrief misschien wat sinister, toen we het over de M1-chip in de iPad Pro hadden, en opmerkten dat de Mac en de iPad steeds dichter bij elkaar komen... wij waren niet de enigen die insinueerden dat Apple de twee wel eens zou kunnen samenvoegen tot één nieuw apparaat. Een schrikbeeld, wat ons betreft, maar gelukkig kwamen er geruststellende woorden uit Cupertino. Uit de mond van Greg Joswiak, marketing-opperhoofd van Apple:
There's two conflicting stories people like to tell about the iPad and Mac. On the one hand, people say that they are in conflict with each other. That somebody has to decide whether they want a Mac, or they want an iPad.
Or people say that we're merging them into one: that there's really this grand conspiracy we have, to eliminate the two categories and make them one. And the reality is neither is true. We're quite proud of the fact that we work really, really hard to create the best products in their respective category.
Met die geruststellende woorden sluiten we af. Of nee, we gaan eerst nog even kort naar Jack:
Tot slot... Wat zegt Jack?
Van de nieuwe 11,5 mm dikke iMac in kekke kleurtjes van lifestylemerk Apple krijg ik heimwee naar Apple Computer Inc.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 11 mei.