Iets minder zwart-wit
Donkere modus in macOS Mojave is prachtig, maar Apple geeft je maar weinig opties: je zet 'm aan of uit. Wat nou als je donkere modus wel fraai vindt – maar niet bij alle apps? Laten we eens kijken of er niet wat meer in te stellen valt.
Minimale donkere modus
Voordat Apple een ‘echte’ donkere modus lanceerde in Mojave, was er al een soort minimale donkere modus: vanaf Mac OS X Yosemite kon je de optie ‘Gebruik donkere menubalk en donker Dock’ aanvinken in de systeemvoorkeuren. Vensters bleven gewoon licht; alleen de menubalk kleurde zwart en het Dock werd wat donkerder. In combinatie met sommige bureaubladachtergronden was het erg fraai. Met de komst van de 'echte' donkere modus, is die minimale optie verdwenen. Althans, in de Systeemvoorkeuren. Via Terminal boks je het nog steeds voor elkaar om alleen de menubalk en het Dock donker te maken, met dit commando:
defaults write -g NSRequiresAquaSystemAppearance -bool true
Even uitloggen en opnieuw inloggen om het effect te zien. Wil je het terugdraaien? Kan natuurlijk ook:
defaults write -g NSRequiresAquaSystemAppearance -bool false
Finetunen met Nightowl
Maar waarom zijn er niet meer opties? Veel gebruikers hebben zo hun eigen voorkeuren. Wij vinden bijvoorbeeld Keynote en Foto's heerlijk in donkere modus, maar Mail lezen we liever in een licht venster. Wonderlijk genoeg kunnen ontwikkelaars wel bepalen of een app licht of donker is (iMovie en Pixelmator zijn verplicht donker, onze favoriete maar nog niet voor Mojave geoptimaliseerde tekstverwerker Byword is altijd licht), maar gebruikers hebben daar niets over te zeggen.
Tot je NightOwl installeert. Een gratis app die je de donkere modus van Mojave laat finetunen.
NightOwl nestelt zich in de menubalk, waardoor je snel kan schakelen tussen lichte en donkere modus (daar kun je ook sneltoetsen voor gebruiken, als je nog sneller wilt kunnen schakelen). Je kunt ook een tijdschema instellen, zodat je Mac overdag lichte modus gebruikt en 's avonds donkere. Dat kun je doen met vaste tijden, of je kunt Sunrise/Sunset aanvinken zodat het automatisch gaat.
Leuk allemaal, maar het mooiste moet nog komen: als je naar donkere modus schakelt, kun je vervolgens bepalen welke apps altijd licht moeten blijven. Met een simpel vinkje. Je kunt alle apps uitsluiten (dan heb je eigenlijk de minimale donkere modus), of per app uitsluiten. Zo houd je bijvoorbeeld Mail licht, terwijl Keynote donker mag zijn.
Een paar dingen om in de gaten te houden:
Schakelen tussen lichte en donkere modus werkt meteen, maar voor het uitsluiten van een app moet je de betreffende app opnieuw starten.
Als je NightOwl zelf afsluit, dan zijn de instellingen nog steeds van kracht, ook na uitloggen en weer inloggen.
NightOwl gebruikt Google Analytics om gegevens te verzamelen over het gebruik van de app. De ontwikkelaar, Benjamin Kramser, is daar overigens erg transparant over: je kunt de melding niet missen bij het downloaden. Als je dat getrack liever niet hebt, dan kun je het uitzetten in de instellingen van NightOwl.
NightOwl | gratis | ★★★★☆
50 jaar na de 'Mother of All Demos'
In december was het precies 50 jaar geleden dat computerpionier Douglas Engelbart een demonstratie gaf die vandaag de dag de ‘Mother of All Demos’ wordt genoemd. Engelbart demonstreerde een computer met een grafische interface, die je kon bedienen met een muis, en toonde ook dingen die wij tegenwoordig heel gewoon vinden, zoals vensters, hyperlinks en knippen & plakken. Engelbart demonstreerde op die dag de personal computer – en vrijwel alles wat hij toonde, gebruiken we in 2019 nog steeds. In ons magazine Machina gaan we terug in de tijd, terug naar die legendarische presentatie. Dat doen we samen met een Nederlandse computerpionier die er destijds bij was, en die later een speciale band met Steve Jobs ontwikkelde: Andries ‘Andy’ van Dam. Hij heeft zo'n grote rol gespeeld in de ontwikkeling van computergraphics, dat het jongetje Andy in Toy Story naar hem vernoemd zou zijn...
Het bijzondere gesprek met Andries van Dam – hij is inmiddels 80 – vind je in Machina #8, die komende vrijdag in de winkels ligt. Of op je deurmat als je abonnee bent.
NU WE TOCH IN EEN NOSTALGISCHE BUI ZIJN:
De allereerste webbrowser heette WorldWideWeb (later Nexus) en zag het levenslicht in december 1990. Het programma draaide op een NeXT-computer bij CERN. Als je eens wilt ervaren hoe surfen op het web er toen uitzag: de eerste-browser-ter-wereld is nu nagebouwd als een webapplicatie die je in je huidige browser kunt openen. Het spreekt misschien niet meteen voor zich hoe het werkt, maar deze pagina vertelt hoe je simpel een url kunt openen. Niet alles werkt. MacFan.nl geeft een foutmelding. Maar MachinaMagazine.nl is best leesbaar.
Mooi verhaal op CNN: New Yorker John Pfaff ontdekt op de zolder van zijn ouders een 30 jaar oude Apple IIe. Tot zijn stomme verbazing gaat de computer drie decennia later nog aan ook. Als hij er een floppy met de game Adventureland in stopt, vraagt de Apple IIe doodleuk: ‘Want to restore previously saved game?’
Tot slot... Wat zegt Jack?
In Utrecht is een schrijver aangehouden die een MacBook Pro bezat. Over het algemeen zijn schrijvers armlastig en hebben ze genoeg aan een tweedehands Medion-laptop. Na een background check bleek dat de gesubsidieerde schrijver voor diverse bladen en sites schreef. De Belastingdienst heeft de patsersnotebook van de fraudeur geconfisqueerd.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
De volgende nieuwsbrief verschijnt op 5 maart.