Mijmeren bij een icoontje
De app-iconen in macOS zie je meestal maar klein – best jammer, want als je ze groter bekijkt, zie je pas hoe mooi ze zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit bekende GarageBand-icoon:
Er staat zelfs 'GarageBand' op de speaker, een beetje in de stijl van klassieke Marshall-speakers. Prachtig. Vorige week keken we in onze member-nieuwsbrief uitvoerig naar macOS Big Sur – en vooral ook naar het vernieuwde design. We bespraken hoe je de kleine lettertjes in menubalken en Finder-vensters weer iets groter kunt maken, én we keken ook uitvoerig naar de nieuwe app-iconen. Over dat laatste mijmeren we nu nog even door... kun je de oude app-iconen uit Catalina bijvoorbeeld behouden als je ze mooier vindt?
Rommelen met app-iconen
Laten we eerst eens zien hoe je die app-iconen mooi groot kunt bekijken, zoals het GarageBand-icoon hierboven. Als voorbeeld nemen we de app Schaken, die standaard in macOS zit. Ga in Finder naar de map met apps, selecteer Schaken en druk dan op de toetsen ⌘I. Je ziet dit informatievenstertje:
Linksboven staat het icoon van de app, en die kun je selecteren door erop te klikken. Zodra het blauwe selectierandje is verschenen, druk je op ⌘C om het icoon te kopiëren. Open nu Voorvertoning, klik in de menubalk op Archief en kies dan 'Nieuw van klembord'. En hop, dit verschijnt:
Het icoon verschijnt in een reeks afmetingen; de bovenste is de grootste. Mooi om te zien, en je kunt hem als afbeelding opslaan: kies Archief en dan Exporteer en je kunt het icoon als plaatje opslaan. Leuk voor later. Of voor je volgende versie van macOS. Want er is veel gemopper bij Apple-fans over de nieuwe iconen in macOS Big Sur – en toegegeven: wij waren ook niet meteen enthousiast. Sommige iconen, zoals van GarageBand en Compressor, vonden we zelfs spuuglelijk. Maar eerlijk is eerlijk, in het groot zijn ze eigenlijk best fraai:
Het probleem is dat de iconen lijken ontworpen op groot formaat – en vervolgens worden ze in macOS klein gebruikt. Dat was altijd al zo: leuke details in iconen waren altijd een beetje een 'easter egg' (zo staat er daadwerkelijk een tekst in het oude Pages-icoon, en staat er 'Hello from California' in het poststempel in het Mail-icoon – bekijk ze maar eens groot, als je de overstap naar Big Sur nog niet hebt gemaakt).
Bij de nieuwe iconen gaat er ook wat verloren, maar nu is het meer de nuance. De speaker in het GarageBand-icoon wordt een zwarte achtergrond in je Dock, en de subtiele kleurspiegeling in het Compressor-icoon verandert op klein formaat ook in een zwart vlakje.
Kun je app-iconen veranderen?
Als je een icoon echt niet om aan te zien vindt, kun je het in sommige gevallen veranderen. Het werkt niet bij apps die onderdeel zijn van macOS (Mail, Safari, Foto's, etc.), maar wél bij Apple-apps uit de App Store (GarageBand, Final Cut Pro X, Keynote, Pages, etc.). En bij alle apps van andere ontwikkelaars. Dit is wat je moet doen:
Open wederom de map met apps in Finder, selecteer de app waarvan je het icoon wilt wijzigen, en druk op ⌘I.
In het info-venstertje selecteer je weer het icoon linksboven. Maar in plaats van ⌘I om te kopiëren, gebruik je nu ⌘V om iets te plakken. Daarvoor je dus wel eerst iets hebben gekopieerd. Dat kan vanalles zijn: een icoon van een andere app, maar een foto of een plaatje kan ook (let op: om een foto of afbeelding te gebruiken, open je eerst die foto of afbeelding in Voorvertoning, kies je 'Selecteer alles' en dan druk je op ⌘C).
Als je nog niet bent overgestapt op Big Sur, zou je nu dus alle iconen van je favoriete apps in Catalina als plaatjes kunnen opslaan, om ze na de overstap naar Big Sur te gebruiken als vertrouwde iconen. Let wel: bij een update van de app moet je het oude icoon er steeds weer opnieuw in plakken. Heb je iets veranderd, maar wil je weer terug naar het oorspronkelijke icoon? Dat kan altijd: open weer het info-venstertje, selecteer linksboven het icoontje, en druk op backspace. Het originele icoon wordt hersteld.
(NB – Tot en met macOS Catalina kon je iconen in Voorvertoning exporteren als een .ICNS-bestand: het bestandstype dat in macOS wordt gebruikt voor iconen. Maar Voorvertoning in Big Sur doet dat opvallend genoeg niet meer.)
Download icoon-alternatieven
Online zijn er talloze alternatieven te vinden voor app-iconen op je Mac. Een leuke site om even rond te struinen is macosicons.com. Je vindt er een paar duizend alternatieven, voor vrijwel alle bekende apps. En er zitten interessante opties tussen:
Een koptelefoon voor de sier – en om te luisteren
Genoeg over iconen. We gaan het over iets anders hebben: een draadloze koptelefoon voor je Mac. Wij hebben de afgelopen maanden bij elke presentatie van Apple reikhalzend uitgekeken naar AirPods Studio: de over-ear koptelefoon van Apple die zou moeten werken zoals de in-ear AirPods die we al kennen. Maar ondanks alle geruchten, hebben we die koptelefoon nog steeds niet gezien. Jawel, er doken icoontjes van het ding op in een bèta-versie van iOS 14:
Maar ze verdwenen ook weer. Je weet bij Apple nooit of een product ook écht een keer zal verschijnen. En dus gingen we op zoek naar iets anders, want onze behoefte aan een draadloze koptelefoon werd opeens heel groot. Een koptelefoon was vroeger niet meer dan een praktisch ding. Je plugde het kabeltje in je Mac als je anderen niet wilde storen, of als je heel geconcentreerd wilde luisteren. Wilde je vervolgens even een bakje koffie inschenken, of moest je je werkplek om een andere reden even verlaten, dan zette je hem even af. Dat kon niet anders, met zo’n kabel. En eerlijk gezegd gebruikten wij nog tot kort geleden een bekabelde koptelefoon bij onze Mac. ‘Een draad werkt prima’, riepen we dan.
Het einde van de draad
Tot we Apple’s AirPods gingen gebruiken in combinatie met onze iPhone. In no-time waren we eraan gewend geraakt dat we die dingen gewoon in onze oren konden laten zitten. En opeens ergerden we ons suf als we met een bedrade koptelefoon achter onze Mac zaten en hem verdorie af moesten zetten omdat we naar de boekenkast een paar meter verderop moesten lopen. We waren verwend geraakt door onze AirPods – en wilden datzelfde gemak nu ook met een over-ear koptelefoon. Aangezien de AirPods Studio eindeloos lang op zich laat wachten, werd het tijd voor iets anders. En precies op dat moment vonden we in onze mailbox een persbericht over de nieuwe Teufel Supreme On on-ear koptelefoon. Compleet draadloos. In fraaie kleuren ook nog, want laten we niet vergeten: een koptelefoon dient tegenwoordig bij je outfit te passen. We vroegen een recensie-exemplaar aan pakten hem daags later uit:
Een koptelefoon is vandaag de dag veel meer dan een draadje en twee oorschelpen. Het is een halve computer. De Supreme On heeft Bluetooth 5.0 aan boord, en een NFC-chip om hem snel te koppelen met een ander apparaat (heb je op je Mac niks aan, maar we vermelden het toch maar), alsook een ingebouwde microfoon en Qualcomm-chip die draadloos bellen, Skypen en FaceTime mogelijk maakt. En zelfs Siri werkt! Weliswaar niet door 'Hé, Siri' te roepen (dat kan alleen met AirPods of Beats-koptelefoons die een H1-chip van Apple aan boord hebben), maar je hoeft alleen maar het mini-joystickje op de koptelefoon ingedrukt te houden, en Siri wordt wakker. Werkt perfect. Vervolgens kun je gewoon spraakopdrachten geven, en hoor het antwoord van Siri via de koptelefoon.
Die mini-joystick is overigens een genot, en is meteen de reden dat we de Supreme On binnenshuis meer gebruiken dan onze AirPods. Het beweeglijke knopje is makkelijk op de tast te vinden, en kan véél: een track vooruit of achteruit, het geluid harder of zachter zetten, een binnenkomende FaceTime-gesprek accepteren, Siri een vraag stellen... het kan allemaal. Wij zijn van die luisteraars die constant het geluid harder en dan weer zachter zetten, en dan is het ideaal als dat heel intuïtief op de koptelefoon zelf kan. Helemaal leuk, maar dan moet je er wel twee hebben: via de Share Me-functie kun je met zijn tweeën luisteren naar de muziek van één telefoon. En met de Partymodus kun je juist één koptelefoon aansluiten op twee devices – handig bij het dj'en.
Maar al die functies zijn alleen maar 'extra'. En zo vaak gebruik je ze niet. Het gaat natuurlijk om het geluid en draagcomfort. De Supreme On draagt lekker: het is een on-ear koptelefoon met dikke kussens. Dat voelt prettig, en ook een brildrager kan ze comfortabel dragen. Met 165 gram is de koptelefoon lekker licht; ook fijn. Het geluid is goed en de bediening erg makkelijk. Ofwel: een koptelefoon die je gewoon lekker op je hoofd laat zitten als je hem eenmaal op hebt. En als je hem trouwens afzet, dan stopt de muziek automatisch – en gaat weer door als je hem weer opzet.
Het moet gezegd dat de eerste koppeling via bluetooth wat frustrerend was: onze Mac kon de Supreme On maar niet vinden. Maar toen het eenmaal één keer was gelukt, ging het alle volgende keren moeiteloos. Het pairen van apparaten blijft een lastig ding; Teufel heeft er weliswaar iets voor verzonnen met een NFC-chip, maar dat wordt niet ondersteund door je Mac.
Teufel Supreme On | € 149,99 | ★★★★☆
Tot slot... Wat zegt Jack?
Als je op de Pricewatch-pagina van Tweakers naar draadloze muizen zoekt, zie je dat driekwart daarvan geen gebruik maakt van bluetooth. Merkwaardig. Waarom zou je een USB-poort bezetten voor een zendertje naar je muis? Als er bluetooth is! Een toetsenbord. Een muis. Een trackpad. Een speaker. Mijn iPhone. En een koptelefoon. Alles draadloos verbonden met mijn Mac. Het is zo praktisch en gebruiksvriendelijk dat je bijna vergeet dat het ooit iets magisch had, verbinden zonder draadjes, zonder adaptertjes. Het nu gewoon een vinkje op de lijst met specificaties. En binnenkort treed ik – zij het laat – toe tot weer een nieuw universum: dat van de noisecancelling koptelefoon. Ik kan me de eerste verhalen daarover nog herinneren... geluid bestrijden met antigeluid. Pure toverij. Binnenkort kan ik thuiswerken zonder de droger te horen, of de Norwegian black death metal die uit de slaapkamer van mijn jongste zoon klinkt, terwijl wel de lome mixen van Coccolino Deep in mijn oren klinken. Ik voel me bijna als mijn oma die de komst van de auto, het vliegtuig, het elektrisch licht, de elektrische trein, de telefoon, de radio, de televisie, de kleurentelevisie en de ruimtevaart, om er een paar te noemen, bewust heeft meegemaakt.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 8 december.