Stage Manager is 16 jaar oud
Een paar dagen geleden schreven we in onze extra editie over Stage Manager – een nieuwe manier om vensters te ordenen in macOS Ventura. Of is Stage Manager helemaal niet zo nieuw? Vorige week lazen we een verbluffend artikel van 'Cricket', een voormalige Apple-engineer die op zijn blog Tech Reflect geregeld leuke artikelen plaatst over zijn ervaringen in Cupertino (zoals deze, over die ene keer dat Steve Jobs over een icoon in macOS zou hebben gezegd dat het 'horsey' was – en niemand wist wat hij daarmee bedoelde; wat het goed of slecht, en hoe maak je een icoon minder paard-achtig?). We hebben al vaker over de anekdotes van Cricket bericht. Maar zijn laatste post was niet zomaar een herinnering, maar ging over iets heel actueels: Stage Manager. Of eigenlijk over'shrinkydink'; de bijnaam van een project waar Cricket in 2006 aan werkte. Zestien jaar geleden dus. En dit is hoe Shrinkydink eruit zag:
Dat lijkt verdraaid veel op Stage Manager. En kennelijk heeft Cricket daarmee iets pijnlijks onthuld, want inmiddels is zijn blog offline gehaald. Voelde Apple zich opgelaten dat het een zestien jaar oud idee als iets nieuws had gepresenteerd?
Via de cache van Google kun je de post voorlopig nog wel lezen.
Te mooi om gratis te zijn?
Tijdens het WWDC vorige week maakte Apple – zoals altijd – ook de genomineerden en winnaars van de Apple Design Awards bekend. De categorieën zijn ditmaal wat anders dan voorheen; zo zien we onder andere 'Inclusivity' en 'Social Impact' als categorieën. Wat hetzelfde is als de voorgaande jaren, is dat het merendeel van de genomineerde apps voor iOS en iPadOS zijn. Ben je in het bezit van een Mac met een M1-processor, dan kun je die apps voor het overgrote deel ook op je Mac draaien, maar echt native Mac-apps zijn dun gezaaid in de lijst. Browse er zelf maar eens doorheen. Toch is er één app die wel een echte Mac-variant heeft... en die app is het vermelden waard: Vectornator (niet te verwarren met Vectormator; de vectormodus van Pixelmator Classic, die we een tijdje terug bespraken).
Vectornator was genomineerd in de categorie 'Interaction Winners'. De omschrijving van Apple:
Winners in this category deliver intuitive interfaces and effortless controls that are perfectly tailored to their platform.
Vectornator won uiteindelijk niet, maar de makers waren met de nominatie waarschijnlijk al heel blij. Want zoiets zorgt voor aandacht – en daar lijken de makers actief op uit.
Maar eerst maar even uitleggen wat Vectornator is: een tekenprogramma dus, waarmee je lijnen (vectoren) kunt tekenen. Ideaal voor het ontwerpen van een logo, of het maken van een plattegrond, of – als je het kunt – een compleet stripalbum. Het voordeel van tekenen met vectoren boven het tekenen met pixels (zoals je dat doet in Pixelmator of Photoshop) is dat een vector geen verzameling pixels is, maar veel meer een formule. Een lijn bestaat uit een aantal punten, die met elkaar zijn verbonden. Die lijn kan een curve hebben, en er is een dikte die gerelateerd is aan de lengte. Al die eigenschappen zijn vastgelegd in het vectorbestand. Voordeel: je kunt je vector-logo onbeperkt groter maken, zonder enig verlies van kwaliteit. Al wil je het zo groot als een flatgebouw.
Gratis!
Vectornator laat je dus tekenen. Gratis ook nog. Dat lijkt niet zo speciaal; er zijn zo veel gratis apps. Maar Vectornator is een heel goede app. Apple nomineert de app niet voor niks. Maar ondertussen lijkt er geen enkel verdienmodel aan ten grondslag te zitten. Er zijn geen abonnementsgrapjes, geen in-app aankopen, geen advertenties... niks. Het is alsof je Adobe Illustrator gewoon gratis krijgt. Dat leidt bij sommige gebruikers welhaast tot argwaan. Zo schrijft iemand in de Mac App Store:
Te goed voor gratis software! [...] Op de software zelf dus niets aan te merken, maar ik vraag me wel af wat voor businessmodel de developers van Vectornator hebben. Addertjes onder het gras ben ik tot op heden niet tegengekomen. Na wat research op het internet blijft het voor mij een raadsel waarom het bedrijf achter Vectornator zoveel investeert in dit programma.
Antwoord van Vectornator is er ook:
At the moment we're focused on building our product and looking for your feedback and were backed by amazing investors who believe in us. Of course, we will explore ways to earn revenue in the future. [...].
Misschien zit er juist wel een briljante businesscase achter. Want wat moet je doen als je met een nieuw programma oudgedienden zoals Adobe Illustrator, Sketch en Affinity Designer wil verslaan? Veel geld voor je app vragen, is geen goed startpunt om mensen weg te lokken bij die andere apps. En dus bieden de makers van Vectornator hun app gratis aan. Zodat steeds meer mensen denken: toch eens proberen, het is gratis, dus waarom ook niet? Let maar op onze woorden: over een tijdje is de app niet meer gratis. Als ze een bepaald marktaandeel hebben veroverd. Dan komt er opeens een abonnementssysteem aan te haneg of wat dan ook. Maar dat tegen die tijd alleen voor updates. Heb je de huidige app gedownload, dan heb je die gewoon lekker gratis. Het enige wat je moet doen, is opletten dat je in de toekomst niet per ongeluk update naar een versie waar je wél voor moet betalen. Tenzij je de makers graag financieel ondersteunt natuurlijk!
Wij hebben Vectornator in ieder geval snel gedownload.
Een Apple Pencil in je MacBook
Over tekenen gesproken... heel wat illustratoren grijpen liever naar de iPad dan naar de Mac om te tekenen. Al was het maar dat de iPad een Apple Pencil heeft, en de Mac niet. De Mac heeft niet eens een aanraakscherm. Of gaat dat veranderen? Dit patent wijst erop dat Apple onderzoekt hoe de Apple Pencil kan worden gecombineerd met een MacBook:
Je ziet overduidelijk een uitsparing voor de Pencil boven het toetsenbord. En dat betekent uiteraard dat het beeldscherm van deze Mac ook (multi)touch moet ondersteunen...komt die MacBook-met-aanraakscherm dan toch dichterbij?
MacFan verschijnt voor betalende leden elke dinsdag, soms wat later. Tot volgende week!