Cadeautje van Trump
Op de valreep van zijn presidentschap – morgen wordt zijn opvolger Joe Biden geïnaugureerd – heeft Donald Trump een executive order uitgevaardigd voor de totstandkoming van een National Garden of American Heroes. Een soort beeldentuin, als we het goed begrijpen, met 244 historische personen die Trump 'heroes' vindt. Uiteraard buitelen criticasters over elkaar heen bij het reageren op dit nieuws – want wie er dan wel in die tuin moet en wie niet, is natuurlijk voer voor eindeloos veel discussies. Apple-fans mogen hun handen dichtknijpen: Steve Jobs is door Trump aangewezen als één van die 244. Of Jobs zelf blij zou zijn met een status als historisch figuur vragen we ons af – hij was sowieso niet iemand die graag naar het verleden keek. Hij keek liever naar de toekomst.
Maak met AI een schilderij van jezelf
Kunstmatige intelligentie gaat ons in de toekomst nog voor aardig wat problemen stellen, als we niet meer goed kunnen beoordelen wat echt is en wat niet. Maar voorlopig is het nog erg leuk. Algoritmes kunnen steeds beter waanzinnige effecten op bijvoorbeeld foto's loslaten. Waarbij ze veel slimmer zijn dan een dom filter: ze interpreteren een foto, en passen er dan effecten op toe. AI Gahaku is de naam van een artificiële kunstenaar (of moeten we kunstvervalser zeggen?) die portretfoto's omzet in geschilderde portretten. In allerlei stijlen: van barokke werken tot pop-art, en van impressionisme tot art nouveau. AI Gahaku is een creatie van de Japanse ontwikkelaar Sato, en je kunt 'm eens proberen op deze website. Wij lieten Tim Cook model staan voor Gahaku:
Je kunt simpelweg een foto uploaden, vervolgens kies je een stijl, en in no-time heb je je 'schilderij'. We zetten het tussen aanhalingstekens, want het resultaat is veel te klein om in te lijsten, maar het voldoet prima als profielfoto. Er is ook een iOS-app van AI Gahaku. Die werkt eigenlijk prettiger dan de website. En als je een Mac met M1-processor hebt, kun je die iOS-app ook gewoon downloaden in de Mac App Store en draaien op je Mac. Fantastisch.
Ondertussen gaan wij nog even door met Tim Cook schilderen:
Al benoemt AI Gahaku geen beroemde kunstenaars, je ontdekt makkelijk de hand van Rembrandt, Vermeer, Van Gogh, Monet, Warhol en anderen. Leuk om eens mee te spelen. Al zou het leuker zijn met afbeeldingen op hogere resolutie.
AI Gahaku | gratis | ★★★☆☆
To sleeve or not to sleeve
Als wij de deur uit gaan met onze MacBook, dan is het altijd weer de vraag: tas of sleeve? Travel light, is ons devies, dus bij voorkeur laten we zo veel mogelijk spullen thuis. Het liefst steken we de iPhone in de binnenzak, en de MacBook in een sleeve. Geen tas die over de schouder bungelt, maar lekker lichtgewicht alleen de gehoesde MacBook onder de arm. Tot we dan denken: hm, misschien hebben we vandaag toch ook de oplader nodig. En een oplaadkabeltje voor de iPhone. En de AirPods. En voor we er erg in hebben, grijpen we dan alsnog naar de tas. En als de tas eenmaal gekozen is, gaat er nog meer in: toch ook maar een notitieblokje. En een pen. Nee, twee pennen, stel dat er eentje leeg gaat. iPad toch ook maar mee. Pakje zakdoekjes. Paraplu natuurlijk. Voor we erg in hebben, zijn we bepakt en bezakt alsof we een weekendje weggaan.
Zo ging dat altijd. Tot we de Laptop Sleeve van het Nederlandse bedrijf Ekster ontdekten... en uit enthousiasme meteen een korting voor jullie bedongen.
Review: Ekster Laptop Sleeve
Ekster stuurde ons een Laptop Sleeve in Classic Brown. De sleeve bestaat voor het grootste deel uit stevig zwart canvas, met aan de bovenkant een stijlvolle klep van echt leer (van ECCO) in naar keuze bruin, groen of zwart. Die klep sluit magnetisch, en dat voelt meteen een stuk chiquer dan klittenband of een rits. Het is sowieso een prachtig ontwerp, waarmee je gezien mag worden.
De sleeve voelt uiterst degelijk; ook zonder iets erin buig je hem niet zomaar om. Belangrijker nog: de binnenkant is gevoerd met fluweelzachte microvezels. Zo is je MacBook bescherm tegen krasjes. De hoeken van de hoes zijn verstevigd; handig omdat dat meestal de plek is waar je gehoesde MacBook de grond raakt als je hem laat vallen.
Elastieke banden
Maar hét grote voordeel van de Ekster-sleeve is dat-ie meer opbergruimte heeft dan een groot vak voor de computer. Aan de voorkant zitten twee grote vakken, waar je platte dingen in kunt steken, zoals je iPhone, pasjes, of je paspoort. Aan de achterkant zit het écht handige deel: een in vakken verdeelde elastieken band, waar je vanalles in kunt steken: je Magic Mouse, een lightning-kabel voor je iPhone, pennen, je oplader. Maak je geen zorgen dat je muis of adapter eruit valt: het elastiek zit loeistrak.
Natuurlijk oogt je sleeve wat minder strak met al die accessoires eraan bevestigd, maar het is nog steeds stylish. Als we een nadeel moeten noemen van deze hoes, dan is het dat de sleeve alleen voor 13-inch MacBooks beschikbaar is. Heb je een groter exemplaar, dan past die er beslist niet in. De MacBook Air waarmee wij testten, pastte voor ons gevoel precies. Volgens Ekster is de hoes geschikt voor alle MacBook Airs vanaf 2012 en alle MacBook Pro's vanaf 2011. Hij is ook geschikt voor de 12,9-inch iPad Pro. Wij raden Ekster aan snel met een 16-inch versie te komen...
Extra korting voor MacFan-lezers
De feestdagen zijn voor ons gevoel nog maar net achter de rug, maar Ekster richt zich alweer op de volgende speciale dag: Valentijnsdag. Al hun producten hebben tijdelijk 20% korting, als je ze via hun website koopt. Als MacFan-lezer krijg je daar nog eens 5% bovenop, als je tijdens het afrekenen deze kortingscode invult: MACFAN
Ekster Laptop Sleeve | $ 109 (zonder korting) | ★★★★★
Wat we verder nog voor je vonden...
Welke betaalde diensten zou Apple kunnen lanceren na Apple TV+, News+ en Fitness+? Loup Ventures speculeert erop los en ziet talloze mogelijkheden: Mail+, Maps+, Podcasts+, Stocks+ en Health+. Ze klinken allemaal logisch, maar Podcasts+ is wellicht de meest aannemelijke op korte termijn, aangezien Apple al een tijdje op overnamepad is als het gaat om podcastbedrijven (soms succesvol, soms niet).
We hebben het in MacFan nog helemaal niet gehad over ProRAW; Apple's versie van RAW-foto's. Vooralsnog kun je alleen foto's in ProRAW schieten op een iPhone 12 Pro of iPhone 12 Pro Max, dus de meeste van onze lezers doen er nog niks mee. Maar het is wel interessant om te zien hoe Apple het RAW-formaat – dat eigenlijk bedoeld is voor pro's – toegankelijker probeert te maken voor het grote publiek. Ben Sandofsky van de camera-app Halide heeft een zéér uitvoerige blog geschreven over wat ProRAW is (waarbij hij begint met wat fotografie eigenlijk is, hoe digitale fotografie werkt, en wat RAW is), getiteld Understanding ProRAW. Uiterst lezenswaardig – maar ga er even een uurtje voor zitten. Het is een uitvoerig verhaal!
Tot slot... Wat zegt Jack?
Ik hou van de extreem doorgevoerde huisstijl van Apple. Van MacBook tot Apple Store, van doosje tot kabel, je ziet meteen: dat is het minimalisme van Apple. En tegelijk maakt het me ongemakkelijk. De obsessie met eenvoud slaat soms door. De 12-inch MacBook met die ene USB-C-poort, en die prullenbakvormige Mac Pro waren weliswaar het toppunt van notebook en pc, maar ook het omgekeerde toppunt van ‘form follows function’. Ik veerde dus onmiddellijk op toen ik las dat er in 2021 MacBooks komen die de rigide vormgeving los gaan laten en meer poorten zullen hebben dan twee of vier keer USB-C. Je zou het kunnen zien als de definitieve breuk met het Jony Ive-tijdperk, maar het past bij de bedrijfscultuur van Apple, dat niet bang is het roer weer om te gooien als iets niet werkt, of als het anders beter kan. Zo verging het de PowerBook Duo, de G4 Cube, de G4 iMac, verschillende iPods en diverse processoren – allemaal verdwenen en bedolven onder superlatieven voor de opvolgers. Ik kan ermee leven. Als het waar is.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 2 februari.