Twee uur aan details
Goed, dat was een lichte deceptie. We schreven al eerder: het WWDC draait om software en ontwikkelaars, dus verwacht geen nieuwe hardware tijdens de keynote. Die was er maandag dus ook niet. Geen nieuwe MacBook Pro's. Geen woord over een M1X- of een M2-chip. Ook geen enkele opmerking over een op hand zijnde update van de Mac Pro (met Intel-processor), terwijl verwijzingen daarnaar wel zijn opgedoken in een bèta-versie van Xcode. En al helemaal geen VR-headset of AR-bril. Wat we wel kregen? iOS 15, watchOS 8, macOS Monterey, iCloud+, en een oceaan aan nieuwe functionaliteiten in Apple's platformen. Vaak leuke dingen, maar je vraagt je wel een beetje af of het allemaal bij elkaar nou een keynote van bijna twee uur waard was. Dat Safari de tabbladen nu efficiënter weergeeft, had wat ons betreft ook via een tweet gekund.
Een lichte teleurstelling dus, maar we zetten de belangrijkste dingen voor Mac-gebruikers toch even op een rijtje:
Het nieuwe macOS heet Monterey
Wij dachten dat Apple af zou stappen van de bijnamen voor macOS. Vorig jaar kregen we macOS 11, en dit jaar krijgen we niet macOS 11.2 of zoiets, maar gewoon macOS 12. Desondanks moet er nog steeds een bijnaam bij, en dit jaar is dat Monterey. De nieuwe versie van macOS verschijnt dit najaar.
Safari voegt locatiebalk en tabbladen samen
Tabbladen in Safari zijn handig, maar het is wel weer een extra rij onder de menubalk en de locatiebalk. Dat gaat allemaal ten koste van de ruimte voor webpagina's. Apple doet nu iets slims: de locatiebalk en tabbladenbalk worden in het nieuwe Safari samengevoegd. De actieve tab fungeert daarbij als locatiebalk. Slim gedaan. De balk met tabbladen neemt ook de kleur van de actieve website aan, wat er erg fraai uitziet. Safari krijgt ook de mogelijkheden om tabbladen te organiseren in groepen, zodat je ze niet allemaal tegelijkertijd in beeld hoeft te hebben. Er is dan wel weer een tabgroepenbalk nodig om tussen die groepen met tabbladen te schakelen.
Tekst uit foto's kopiëren
Veel mensen maken foto's van teksten – onze columnist Jack Nouws is zo iemand (zie zijn slotwoord onderaan deze nieuwsbrief). Even een serienummer van een aankoop 'opslaan', even de achterkant van een boek vastleggen om te onthouden waar het over ging, even een tekstbordje in een museum fotograferen om het laten nog eens rustig te kunnen nalezen. Voor al die mensen die dat doen (en is dat eigenlijk niet iedereen?) is er een briljante nieuwe functie in macOS 12 Monterey: Live Text. Jawel, je kunt teksten in foto's selecteren, kopiëren en elders plakken! Geniaal!
Met je Mac je iPad bedienen
Misschien was dit het coolste nieuwigheidje in de keynote: met een nieuwe functie die Universal Control heet, bedien je met de toetsen, trackpad en muis van je Mac ook je iPad (als die naast je Mac staat). Beweeg simpelweg met je muispijl richting de iPad, en de muiscursor 'springt over' en vanaf dat moment bedien je met je Mac de iPad. Handig als je de twee apparaten naast elkaar hebt staan en op beide tegelijk dingen moet doen. De iPad fungeert niet als tweede scherm (je kunt geen vensters van je Mac naar de iPad schuiven); het gaat simpelweg om twee apparaten bedienen met de inputdevices van één. Bonus is dat je wel bestanden over en weer kunt slepen... zo sleep je een track uit Apple Music op je iPad zo in je iMovie-project op je Mac.
TestFlight komt naar de Mac
TestFlight is een app die ooit werd bedacht om ontwikkelaars apps te kunnen laten testen door andere mensen, zonder de app in de App Store te hoeven zetten. Apple kocht de app enkele jaren geleden – TestFlight was onmisbaar voor app-makers – en brengt TestFlight nu ook naar de Mac. Wat niet eens zo heel logisch is, want test-versies van een app kun je op een Mac op allerlei manieren distribueren; daar is op zich geen TestFlight voor nodig.
Opdrachten komt ook naar de Mac
Opdachten (Shortcuts in het Engels) is de app op je telefoon waarmee je handelingen die je vaak verricht kunt automatiseren. Een beetje zoals dat met Automator kan, maar dan simpeler. Opdrachten komt nu naar de Mac, met een speciale Opdrachten-editor. Apple gaf nadrukkelijk aan dat het Automator ook blijft ondersteunen.
Overal komt een + achter, ook achter iCloud
Steeds meer diensten van Apple komen in een premium-versie, waar dan een + achter staat. Denk aan Apple TV+, Apple News+ en Fitness+. En nu komt er ook iCloud+. De meest interessante functie daarvan is iCloud Private Relay: een manier waarbij je volledig versleuteld kunt internetten. Ook interessant: iCloud+ kunnen in Safari overal waar dat nodig is tijdelijke e-mailadressen gebruiken, zodat ze hun eigen adres nooit prijs hoeven te geven. Prijzen voor iCloud+ variëren: het begint met 99 dollarcent per maand. De factor die de hoogte van de prijs bepaalt, is het aantal beveiligingscamera's dat je in iCloud wilt gebruiken. iCloud+ slaat beelden van al die camera's secure voor je op.
iCloud met je eigen domeinnaam
Nogal groot nieuws, en Apple noemde het niet in de keynote: in iCloud+ kun je straks je eigen domein koppelen aan je iCloud-account. Zodat je niet langer vastzit aan een iCloud-mailadres, maar een eigen adres kunt gebruiken. Eindelijk, zouden we willen zeggen.
Snelle notities
Notities op je Mac kende je al, maar 'Snelle notities' zijn iets nieuws. Het is een manier om in elke app en op elke website die je op je Mac bezoekt snel notities te maken. Werkt ook bij projecten waarbij je samenwerkt met anderen.
En verder...
Met Focus kun je beter focussen als je werkt op je Mac, door niet-relevante notificaties tijdelijk uit te zetten.
Spatial Audio komt naar FaceTime op de Mac, waardoor gesprekken natuurlijker klinken en gesprekken met veel mensen beter zijn te volgen. FaceTime op de Mac krijgt ook Portretmodus, waarmee je de achtergrond kunt blurren.
Macs met een M1 kunnen straks ook Spatial Audio sturen naar je AirPods Pro of AirPods Max.
SharePlay is een nieuwe functie waarmee je via FaceTime muziek, series, films en andere dingen live met anderen kunt delen – je luistert of kijkt er dan precies tegelijkertijd naar.
AirPlay naar je Mac: in macOS 12 kun je niet alleen muziek en video streamen van je Mac naar een speaker of tv, maar kun je ook van andere apparaat streamen naar je Mac.
VADERDAGTIP:
Een slimme autoruiten-portemonnee
Zoek je nog een cadeautje voor vaderdag? We raden je graag een nieuwe iMac in een vrolijk kleurtje aan – maar wellicht is dat wat boven budget. Misschien heb je een AirTag overwogen – een van de weinige producten van Apple die een beetje in de prijscategorie 'aardigheidje' vallen. AirTags (en trackers van concurrenten zoals Tile) worden vooral gebruikt om twee dingen te traceren: sleutels en portemonnee's. In beide gevallen hebben AirTags een nadeel. Voor een sleutelbos werkt AirTag fantastisch – maar het roestvrije staal krast als een gek. Onze AirTag zag er na een week aan de sleutelbos al uit alsof er een auto overheen was gereden. Misschien was roestvrij staal geen handige keuze voor een dergelijk product. Bij portemonnee's zit de vorm tegen. Een AirTag is meestal te dik voor een slanke portemonnee. Zeker voor portemonnee's waar alleen pasjes in gaan, is de AirTag geen optie. (@Apple: Maak ook eens AirTags in andere vormen!)
Het Nederlandse Ekster stuurde ons een tracker-alternatief voor de portemonnee: een Parliament Wallet met Tracker Card. (Het zijn twee losse producten; je kunt de Tracker Card ook los kopen en in je huidige portemonee stoppen.) De Parliament Wallet is om meerdere redenen een slimme portemonnee. Ten eerste is het ding gemaakt van vegan leather – wat je niet eens meteen merkt als je hem in je handen hebt. Wonderlijk: het nepleer is gemaakt van voorruiten afkomstig van de autosloop. (@Apple: dat AirTag-sleutelhangers van echt leer zijn gemaakt, kan eigenlijk echt niet meer.) Het andere slimme aspect van de portemonnee is dat het pasjesdeel is gemaakt van aluminium, waardoor je pasjes zijn afgeschermd voor kwaadwillenden die met scanapparatuur je portemonnee proberen te hacken. Mocht je nog eens wel bankbiljetten bij je hebben, dan heeft de portemonnee daar een handige elastiekband voor, aan de binnenkant.
Maar het echte vernuft zit hem in de Tracker Card. Dat is een tracker zoals een AirTag, alleen dan op creditcardformaat, zodat-ie tussen je pasjes past. (Hij is iets dikker dan een bankpas, dus hij neemt wel de plek in van een paar pasjes.) De Tracker Card heeft geen batterij zoals de AirTag, maar zonnecellen. Leg hem drie uur in de zon, en hij kan er twee maanden tegenaan. Handig – zo hoef je nooit nieuwe batterijen te kopen. Ekster heeft natuurlijk geen eigen trackingdienst– het maakt de Tracker Card samen met Chipolo. Dat is een bedrijf dat trackers zoals de AirTag en Tile verkoopt. Het meest spraakmakende is de Chipolo ONE Spot; een tracker van Chipolo die werkt via het Find My-netwerk van Apple. Dat is een slimme move van Chipolo, want zo kan de One gebruik maken van het enorme mondiale netwerk van iPhones en iPads die kunnen verloren spullen kunnen spotten. Helaas is de Tracker Card van Ekster/Chipolo niet aangesloten op Find My. Dat betekent dat de portemonnee niet terug te vinden is in de app Zoek mijn op je iPhone – je moet er de Chipolo-app voor gebruiken. Die heeft allerlei leuke functies (je kunt bijvoorbeeld niet alleen via je telefoon je portemonnee laten piepen als je hem kwijt bent, maar via je portemonnee kun je ook je telefoon laten rinkelen), maar als je ook al een AirTag hebt, dan gebeurt het tracken dus in verschillende apps.
Maar als je vader nog helemaal geen andere trackers had, dan is dat misschien helemaal geen bezwaar. En dan is een portemonnee die aan de ene kant signalen afschermt (zodat de RFID-chips op je pasjes niet uitgelezen kunnen worden) maar tegelijkertijd een bluetooth-signaal uitzendt om gevonden te kunnen worden, een hartstikke leuk cadeau.
Ekster Parliament Wallet | $ 79 | ★★★★★
Ekster Tracker Card | $ 39 | ★★★★☆
Tot slot... Wat zegt Jack?
Meer dan de helft van de foto’s die ik maak met mijn iPhone is vergelijkbaar met een notitie. Ik fotografeer krantenartikelen, kookinstructies, serienummers en verkeerssituaties en zwerfvuil. Als ik dan thuis mijn MacBook open, staan de foto’s in de app Foto’s. Sinds 24 mei werkt dat niet meer. Maar waar ligt dat aan? Aan iCloud, aan mijn iPhone of aan mijn Mac? Ik heb mijn iPhone al een harde reset gegeven, ik ben uit- en ingelogd op iCloud, maar het werkt niet. De thuiswerk-Mac mini waarop de bedrijfssoftware draait is ook ingelogd op mijn iCloud-account. En jawel hoor, daarop staan keurig de laatste duizend foto’s die ik gemaakt heb in de Foto’s-bibliotheek. Het ligt dus aan de MacBook.
Dat wordt dus back-uppen, voorkeurbestanden verwijderen, herstarten, voorkeurbestanden weggooien, herstarten enzovoort. En het is altijd een momentje hoor, als de boel weer weer draait, maar tegelijk denk ik: maak iCloud nou eindelijk eens een keer in orde.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 22 juni.