Een belletje na elke tekstregel
'Als ik mijn klanten had gevraagd wat ze wilden, dan hadden ze gezegd: een sneller paard.' Dat zei autofabrikant Henry Ford ooit. Hij gaf ze iets beters: de auto.
Steve Jobs dacht hetzelfde. Hij zei geregeld dat mensen niet weten wat ze willen, tot je ze het laat zien. Daarom geloofde hij niet zo in consumentenpanels. Want stel je voor, je was een halve eeuw geleden een schrijver. Wat had je dan gezegd dat je wilde? Vast een snellere schrijfmachine, waarvan de letterarmen nooit vast kwamen te zitten en waarvan de inkt nooit zou opraken.
Misschien is de app Winston wel precies wat schrijvers in die tijd zouden hebben gevraagd. Een tekstverwerker die exact een typemachine nadoet. Inclusief het geluid van de letterhamertjes die op het papier slaan. Zonder cursor die over het scherm beweegt, maar met een vel papier dat heen en weer gaat bij het typen. Compleet met belletje als je aan het einde van de regel bent. De inkt raakt nooit op, het papier ook niet, en de letterarmen raken nooit in de war. Maar alle beperkingen zijn er ook: geen knippen en plakken, niet ergens even een stukje tekst invoegen. Geen plaatjes en tabellen. Geen keuze uit honderden lettertypen. Geen backspace – je kunt wel XXXX over een woord heen typen.
Winston is een typemachine op je computer. Een beetje zoals de eerste auto eigenlijk gewoon een koets zonder paarden ervoor was. Het is volkomen ridicuul om Winston te gebruiken, hoe mooi gemaakt de app ook is. Je kunt zelfs het uitzicht achter de typemachine kiezen: van stijlvolle werkkamer met uitzicht op New York tot een schrijfhutje aan het strand. Een paar concessies hebben de makers wel gedaan. Als je het wilt, kun je backspace toch aanzetten. En als je per se een cursor wilt, dan kan dat ook. En de app wil best woorden voor je tellen. En goddank kun je getypte tekst wel kopiëren en dus overbrengen naar een ander document. Maar daar stopt de knieval. Winston is vermoedelijk ook niet bedoeld als serieuze tekstverwerker – zelfs voor minimal writers is-ie te beperkt. Winston is vooral leuk om zelf weer eens even te voelen hoe enorm veel er is veranderd in de afgelopen paar decennia. En hoe geweldig vanzelfsprekendheden als tekst selecteren, kopiëren en plakken eigenlijk zijn. En omdat de app gratis, vinden wij die ervaring best vier sterren waard. Daarna mag je Winston weer verwijderen.
Winston | gratis | ★★★★☆
Een iMac van glas
Deze week dook er opeens een design voor een radicaal nieuwe iMac op: Apple heeft een patent vastgelegd voor een desktopcomputer die is gemaakt van glas, en waar het toetsenbord in is geïntegreerd. Ook vernieuwend: twéé trackpads, aan weerszijden van het toetsenbord. Begin dit jaar schreven we dat de iMac volgens velen een kanshebber is voor een make-over in 2020 – maar dat wij betwijfelen of er echt een radicaal andere iMac gaat komen. Wellicht dat de iMac Pro eerder een update krijgt dan de gewone iMac. Terwijl de rest van de wereld feestviert vanwege dit nieuwe patent, zien wij er juist een teken in dat deze nieuwe Mac er niet gaat komen. Want alhoewel er nog wel eens wat uitlekt over nieuwe Apple-producten, zijn dat eigenlijk nooit patenten. Vooral informatie uit fabrieken lekt uit; met patentregistraties lijkt Apple te wachten tot een nieuw product is verschenen. En patentregistraties van nog-niet-bestaande producten, zoals deze glazen iMac met ingebouwd toetsenbord? Die zijn simpelweg onderdeel van het patentenportfolio – dat vooral bedoeld is om te voorkomen dat anderen zoiets gaan maken.
Jammer: de pret is alweer over
Vorige week tipten we in MacFan The (Unofficial) Apple Archive. We hadden kunnen weten dat de pret van korte duur zou zijn: Apple stuurde een aantal advocaten af op de maker van dit onofficiële archief van commercials, keynotes, promofoto's en nog veel meer Apple-beeldmateriaal van de jaren 70 tot nu. Want ja, er zit natuurlijk auteursrecht op al die dingen. Wij hebben er in ieder geval een paar leuke uurtjes aan beleefd – en de maker schrijft zelf op zijn website:
My videos may be down but my spirit is up. Standby please.
Wie weet is hij op dit moment zoekende naar een server in Noord-Korea, of waar dan ook.
Nog even over Front and Center
In de vorige MacFan-voor-leden schreven we over de app Front and Center. Met die app kun je een oude eigenschap uit 'classic' Mac OS terugbrengen: als je van een programma meerdere vensters open hebt staan, en je klikt er op eentje, dan komen ze allemaal naar voren. In het huidige macOS is dat niet zo: als je op een venster klikt, komt alleen dat ene venster naar voren. Alle vensters van een applicatie naar voren halen, kan wel door bijvoorbeeld in het Dock op het programma-icoon te klikken. Met Front and Center kun je dat oude gedrag dus herstellen. Daarbij kun je switchen tussen een Classicen Modern modus. Wij vonden het onhandig: het verschilt per keer wat praktisch is. Soms zouden we alle vensters van Finder naar voren willen halen, en soms ook niet. Om dan constant te gaan zitten switchen tussen Classic en Modern, is nogal een gedoe. Maar dat hebben we verkeerd begrepen, als we John Grubers enthousiasme over de app nog eens lezen. De 'killer feature', volgens hem, is dat je een shift-klik kunt gebruiken. Dus stel je hebt Front and Center standaard in de moderne modus, dan haal je met een gewone klik één venster naar voren. Maar met een shift-klik haal je dan alle vensters van die app naar voren, op de klassieke manier. Toegegeven: dat is handig. Al moet je het wel even in je systeem krijgen om die toets te gebruiken.
Tot slot: een onderzoek naar de ✂️
Je moet wel een ongelooflijke nerd zijn om dit te gaan onderzoeken – al moeten we toegeven: het is ook hilarisch. Als je vaak emoji gebruikt, weet je vast dat er ook een emoji is voor de schaar. Dat icoontje toont altijd een open schaar. En jawel, er was dus iemand die zich afvroeg: zijn die scharen zo realistisch dat ze ook dicht zouden kunnen? En zou je er dan goed mee kunnen knippen?
Emoji zijn niet overal hetzelfde. Elk platform geeft ze zelf vorm. Een schaar-emoji ziet er dus anders uit op een Samsung-telefoon dan op een iPhone. Microsoft, Apple, Facebook, Google, WhatsApp, Twitter... ze hebben allemaal hun eigen emoji. En dus kun je vergelijken wie de meest realistische schaar maakt. En er een hele webpagina over vullen. Jazeker, er zijn belangrijker dingen in de wereld... en toch wilden wij graag weten hoe goed Apple het er vanaf bracht. En wie eigenlijk de beste schaar-emoji heeft ontworpen. Nou maar hopen dat het niet Samsung is...
MacFan verschijnt voor members elke dinsdag. Tot volgende week!