Typen op een Volkswagen
Even een leuk verhaal om mee te beginnen. Als je zit te typen op je Mac, welk lettertype gebruik je dan? Voordat je 'Georgia!' of 'Times New Roman!' roept: er is een grote kans dat je het lettertype VAG Rounded gebruikt. Nooit van gehoord? Nooit gekozen? Dat kan kloppen, want VAG Rounded is niet het lettertype op je beeldscherm, maar het lettertype dat Apple lange tijd gebruikte op toetsenborden. Tegenwoordig gebruikt Apple daar het zelf-ontworpen font San Francisco voor (het lettertje dat ze inmiddels zo'n beetje overal voor gebruiken), maar van 1999 tot 2015 gebruikte Apple VAG Rounded voor toetsen, op MacBooks en losse keyboards. En nu het grappige: dat is een lettertype ontworpen voor Volkswagen. Het Volkswagen-concern zocht in de jaren 70 naar een lettertype dat zowel voor hun merken Volkswagen als Audi gebruikt kon worden door dealers die beide merken verkochten. Volkswagen gebruikte tot dan toe het schreefloze font Futura, en Audi de schreefletter Times. Het bedrijf bedacht dat een nieuw font voor beide merken er als het ware tussenin moest zitten, en kwam met een geronde letter als middenweg. Omdat er geen bestaand font kon worden gevonden dat beviel, lieten ze een nieuw font ontwerpen: VAG Rounded. Waarbij onduidelijk is waar VAG precies voor staat; het zou een afkorting van Volkswagen AG kunnen zijn, maar ook 'Volkwagen Audi Group' en zo waren er nog wat varianten.
Op deze blog kun je een mooi verhaal lezen over VAG Rounded en de connectie tussen Volkswagen en Apple. Volkswagen stopte begin jaren negentig met het gebruiken van VAG Rounded, maar daarna begon het lettertype een tweede leven bij talloze andere bedrijven, waaronder Apple. Om alle dealers over de hele wereld toegang te geven tot het font, op een zo makkelijk mogelijke manier, had Volkswagen het font in het publieke domein ondergebracht. Zodat er geen gedoe was met licenties. Wellicht was dat de reden dat Apple – dat er eind jaren 90 bepaald niet zo florissant voorstond als nu – naar VAG Rounded greep: er zaten geen kosten aan.
Inmiddels zitten die er overigens wel aan: VAG Rounded wordt nu gelicenseerd door Adobe.
Je Mac ontgrendelen met je AirPods?
Je kunt je Mac ontgrendelen met je Apple Watch – dan hoef je geen wachtwoord in te typen. Nieuwere Macs hebben zelf ook Touch ID op het toetsenbord, zodat je je Mac kunt ontgrendelen met je vingerafdruk. Wellicht komt daar in de toekomst nog een optie bij: Apple heeft een patent ingediend voor User Identification Using Headphones. Dat zou betekenen dat je een apparaat (een iPhone, iPad of Mac) van het slot af kunt halen door simpelweg gekoppelde AirPods te dragen. Daarbij maakt het systeem onder andere gebruik van unieke eigenschappen van het oor om de gebruiker te identificeren. Uit de patentaanvraag:
For example, various characteristics of the user's ear provide an echo of the ultrasonic signal which is unique to the user. Variations in the surface of the user's ear canal may cause the ultrasonic signal to reflect off the surface and generate an echo having a signature that is associated with the user. For example, a user having a larger ear canal may result in an echo having a longer reverberation time than a user having a smaller ear canal.
‘Onzichtbare’ apps in de App Store
De App Store van Apple is best wel spartaans uitgevoerd. De zoekmachine is heel beperkt (maak je een typfoutje, dan komen er geen suggesties), ontwikkelaars kunnen maar beperkt kortingen geven, en iemand anders een app cadeau doen is in de Mac App Store totaal niet mogelijk. De App Store is misschien een veilige plek om apps te kopen, en apps up-to-date houden is ook makkelijk, maar verder is het toch wel een slome toestand. Maar soms verandert er opeens iets, en springen we allemaal een gat in de lucht om iets wat eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn. Op videoplatforms zoals YouTube en Vimeo is het bijvoorbeeld al jaren goed gebruik dat je een video kunt oploaden die alleen zichtbaar is voor mensen die de directe link van je hebben gehad. Dat is handig als je een video met een groepje mensen wilt delen, maar niet meteen met iedereen. De App Store krijgt die mogelijkheid nu ook: ontwikkelaars kunnen apps 'onzichtbaar' maken in de App Store, zodat de app alleen te vinden is voor mensen die de directe link naar die app hebben. Dat kan heel handig zijn binnen een bedrijf: als je een app hebt die je via de App Store aan alle werknemers wilt aanbieden, maar die niet bedoeld is voor mensen van buiten het bedrijf. Of het kan handig zijn als je een app een tijdje in een wat kleiner gezelschap wilt testen, voor je hem echt aan de hele wereld wilt laten zien.
Aanvraagformulier
Apple legt hier uit wat je moet doen op een app onzichtbaar te maken in de App Store. Het is helaas geen kwestie van een vinkje zetten, zoals bij YouTube of Vimeo. Nee, je moet er een aanvraagformulier voor invullen... *zucht*
Lezersvraag:
Zou de verwisselbare accu ooit terugkomen?
We kregen post van Hans Witteveen, die deze vraag stelde:
Zouden de tijden van eenvoudig in- en uit te clicken accu's voor de MacBook – ik heb zelf nog een MacBook Pro uit 2007 – ooit terugkeren???
Wij moesten ook meteen denken aan onze oude iBook G4, waar je de accu gewoon uit kon nemen en vervangen. Een muntje was genoeg om het ding los te draaien en te vervangen.
Gaan we terug naar die tijd? Waarschijnlijk niet. En waarom niet, begrijp je meteen als je naar de binnenkant van een moderne MacBook Air kijkt:
Het grootste deel van het interieur gaat op aan accu. Je ziet drie grote zwarte vlakken; dat zijn de accu's. We hebben ze rood omlijnd, voor de herkenbaarheid.
Vergelijk dat eens met de binnenkant van een oude 12-inch iBook G4:
In de iBook neemt het moederbord zelf nog de meeste ruimte in, en vult de accu maar een klein hoekje. In de MacBook Air is het moederbord verdwenen in het zwarte stripje boven de drie accu's. Bij een moderne MacBook heb je eigenlijk vooral een grote accu op schoot.
Komt er ooit weer een verwisselbare accu? De vraag is eerder andersom: komt er ooit een verwisselbaar moederbord? Dat is nog niet eens zo'n gekke gedachte: Apple registreerde ooit al een idee voor een ‘dumb laptop’: een apparaat met een beeldscherm en een accu en verder niks... behalve dan een uitsparing waar je je iPhone in kunt plaatsen. Zo wordt je iPhone dan het verwisselbare ‘moederbord’ van je computer... met het schermpje van je iPhone nog als trackpad ook.
Tot slot... Wat zegt Jack?
In de beginjaren had Google als motto ‘Don’t be evil’. Geen columnist die daar af en toe niet naar verwijst als het over de gebruikersdataslurpende zoekgigant gaat. Hoe zit het dan met het sympathieke Apple, voorheen de underdog? De VS, Rusland, Zuid-Korea, Frankrijk, Duitsland en zelfs Nederland hebben nu Apple op de korrel. Wat is er misgegaan bij onze vrienden in Cupertino? Nou heeft Apple zich nooit voorgedaan als sympathie verdienende underdog, eerder als een koppige drammer met een eigen missie, op het autistische af. Apple is qua mentaliteit hetzelfde Apple als in 1995, toen het op de rand van omkiepen stond, alleen nu tyfusrijk. Dus dat elk vermoeden van monopolistische praktijken in de App Store de bloedhonden alert maakt, is heel begrijpelijk. Ik juich het zelfs toe.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 15 februari.