Terug naar het Steve Jobs Theater
Volgende week woensdag – 7 september – is er weer een Apple Event. Het traditionele najaarsevenement waarbij Apple nieuwe iPhones en nieuwe Apple Watches introduceert. Op Mac-gebied heeft Apple meestal niet veel te melden in deze tijd van het jaar. Toch vinden we het leuk om deze gebeurtenis even te noemen in MacFan, want deze keynote is een terugkeer naar een live show in het Steve Jobs Theater. Na een paar jaar gelikte online presentaties te hebben gedaan, stappen Tim Cook en de zijnen volgende week weer ouderwets het podium op. Ergens wel logisch, want de online videopresentaties die we de afgelopen tijd zagen, zagen eruit als volwaardige Hollywood-producties... daar zat ongetwijfeld een stevig prijskaartje aan. Zo'n videopresentatie maakt het ook lastiger om op het laatste moment nog dingen te veranderen. Dus niet zo gek dat Apple nu het kan weer kiest voor de live show. Al is het best mogelijk dat ze er flink wat korte videoproducties doorheen mengen. We gaan het zien!
Far out.
De titel van het event is overigens Far out. Titels van zulke presentaties zijn niet altijd een hint naar de inhoud, maar in dit geval is er wel een ontwikkeling waar Apple naar lijkt te verwijzen: de iPhone 14 zou wel eens kunnen beschikken over satellietcommunicatie. Er gaan al een tijdje geruchten dat Apple samen met Globalstar werkt aan een ingebouwde mogelijkheid om satellietcommunicatie mogelijk te maken. Een interessante optie in afgelegen gebieden waar 4G of 5G ontbreekt, of in landen waar regimes internet reguleren dan wel platleggen.
Als Apple satellietcommunicatie toevoegt aan de iPhone, dan zijn wij benieuwd wat dat op termijn voor de Mac betekent. Zien we dan volgend jaar een MacBook Pro die dezelfde module heeft en ook via satellieten kan communiceren?
Bekijk volgende week woensdag hier de videostream:
Een alternatief voor Mail
In de MacFan van 6 juli beantwoordden we een heel aantal lezersvragen. Eentje was van Aldrik Bakker, die om allerlei redenen zocht naar een goed alternatief voor Mail. Een mail-app die simpel en intuïtief werkt, makkelijker dan Mail van Apple, maar wel met dezelde look & feel. Dat is nogal wat! Wij hadden zelf geen idee, want wij zijn verstokte Mail-gebruikers. Dus legden we de vraag aan onze lezers voor. En er kwamen heel wat antwoorden! Hieronder een bloemlezing uit de reacties.
Martin Rep:
Sinds een paar jaar gebruik ik Spark en ik ben er dik en dik tevreden over. Je installeert het, het neemt je mail-instellingen (en je oude mails) over, een paar wachtwoorden en… voilà! Een paar mooie voorbeelden (ik ben er al zo aan gewend dat ik ze gewoon ben gaan vinden):
Prachtige handtekeningen met plaatjes en links, die in Apple Mail niet mogelijk zijn.
Plannen van e-mail: nu schrijven, morgen of volgende week versturen.
Slimme postbussen, zodat je bijvoorbeeld in je inbox alleen de mailtjes ziet die je nog niet hebt gelezen. En geen nieuwsbrieven en dat soort dingen, als je dat niet wilt.
Ik heb de indruk dat het opvangen van de spam veel beter gaat dan in Apple Mail.
Mail pinnen en snoozen (komt op een bepaalde dag weer naar boven).
Het wordt gemaakt door heel vriendelijke lui uit Oekraïne, die snel reageren als je een probleem hebt
Het is gratis!
Op de achtergrond blijft Apple Mail meelopen, dus je kunt altijd zonder problemen en tijdverlies terug (ik zou niet weten waarom, maar goed).
Van harte aanbevolen, dus!
Marco Poppe:
Ik gebruik twee (gratis) alternatieven voor Mail. Ik gebruik Spark voor mijn iCloud-account en MimeStream voor mijn Google/G-Suite-account. Allebei bevatten ze heel veel handige extra's die Apple Mail niet heeft. Bijvoorbeeld een bedenktijd bij het verzenden. Apple komt er nu wel mee, maar de tijd is weer beperkt. MimeStream is vele malen beter en handiger dan de webclient van Gmail. Is pas net van start gegaan, maar werkt erg snel en makkelijk. Bijvoorbeeld door het veel makkelijker kunnen scrollen door je mail. Beide aanraders.
Ab Steenbergen:
Thunderbird heeft mij uit de problemen geholpen, en werkt prima. Is gewoon te downloaden.
Bedankt!
We willen de tipgevers enorm bedanken voor de moeite! Er waren nog een aantal lezers die op Spark en Thunderbird wezen, jullie ook bedankt!
Totaal onbelangrijk, maar wat ons meteen opviel bij het maken van dit artikel: kennelijk hoort een icoon van een Mail-programma blauw te zijn. Alle apps die werden aangeraden, hebben een blauw icoon. Wellicht zegt dat hoe trendsettend Apple is – het Mail-icoon is tenslotte ook blauw. Kom als ontwikkelaar niet met een groen of een geel e-mailicoon. Dat wil niemand, kennelijk!
Het is ook leuk om naar de websites van de drie getipte apps te kijken, dan zie je aan de kopregels meteen waar elk programma op focust:
'Love your email again'
Spark focust op handigheidjes die e-mail weer overzichtelijk en leuk maken. Met woorden als intelligent email prioritization en noise reduction. En het doel bij dat alles? 'Reach Inbox Zero for the first time.'
'Maak e-mail eenvoudiger'
Thunderbird legt de nadruk op eenvoud: 'Thunderbird is een gratis e-mailtoepassing die eenvoudig ingesteld en aangepast kan worden.'
'A native macOS email client for Gmail'
Mimestream is heel specifiek bedoeld voor Gmail: 'Mimestream combines your favorite Gmail features with the power of a native macOS app'.
Een boom door het jaar heen
In die MacFan van 6 juli stond nog een andere vraag:
Ik heb gedurende een jaar een grote eik dagelijks gefotografeerd. Meestal van op dezelfde plaats, maar er zijn toch kleine verschillen. Ik zou er een filmpje van willen maken, zodat je de evolutie ziet van een eik in de winter tot een eik in de herfst. Maar de boom zou dan telkens op dezelfde plaats in het beeld moeten staan. Heeft u een idee met welk programma ik dit zou kunnen doen? Eerst dus zorgen dat de eikenboom telkens mooi in het midden van het beeld staat, en vervolgens de beelden achter elkaar monteren tot een filmpje of animatie.
Wij gaven een kleine uitleg hoe je dat in iMovie zou kunnen aanpakken, maar een aantal lezers hadden ook suggesties.
Dirk Brandt stuurde een duidelijk advies:
'Die eik staat er nog wel even; haast is dus niet geboden. Stop met dat geklooi met die tekortschietende serie opnamen. Maak gewoon een serie nieuwe foto’s, je kent nu de tekortkomingen. Al doende leert men. En de film staks van de eik, keigoed.'
Daar heeft Dirk natuurlijk een punt, maar het is wel de vraag of de vragensteller ook de tijd heeft om zijn filmpje een jaar uit te stellen. Gerard Havik kwam met een andere suggestie:
'De vraag is een perfecte omschrijving van het doel van Growapp. In veranderingen geïnteresseerde onderzoekers hebben de hulp van het publiek ingeroepen om de ontwikkeling van bijvoorbeeld bomen in beeld te brengen, daar hoort een app bij. Deze app werkt door de foto te uploaden naar een speciale website, die foto te gebruiken als achtergrond om de nieuwe foto te positioneren. Hoewel de website bij mij nogal traag reageert zijn er mensen die geweldige resultaten laten zien.'
Misschien ook niet helemaal waar de vragensteller op doelt, maar Growapp laat inderdaad op een mooie manier de transformatie van bomen door het jaar heen zien. Het is een iPad-app, maar op een Mac met een M1- of M2-processor kun je 'm ook installeren.
Waar Tim Cook nog wel eens wakker van ligt
Herinner je de AirPower nog? Misschien wel het grootste fiasco van Apple ooit – en iets waar Tim Cook (vermoeden wij) midden in de nacht nog wel eens badend in het zweet door wakker wordt. Het is namelijk het enige product dat Apple officieel aankondigde tijdens een keynote – en vervolgens toch niet uitbracht. Apple-engineers kregen het simpelweg niet voor elkaar om het ding te laten functioneren zoals ze wilden. Het idee van AirPower was simpel: een oplaadmatje waarop je je iPhone, AirPods en Apple Watch kon opladen, tegelijkertijd, zonder je te bekommeren over hoe je die apparaten precies op het matje legt. Dat laatste aspect bleek technisch niet haalbaar en Apple gaf toe dat het ding er toch niet zou komen. Maar een aantal prototypes kwamen toch in de buitenwereld terecht. Onder andere bij onderstaande YouTuber, die een interessante video maakte over de technologie achter het ding. Bekijk de video, en je begrijpt wat voor complex apparaat AirPower was. Te complex, zelfs voor Apple.
Tot slot... Wat zegt Jack?
‘De Renault Megane E-Tech. Met Google-integratie.’
Ik neem aan dat Renault dat als aanbeveling ziet. Ik zie het als waarschuwing. Wie wil er nu een auto die permanent je locatie, en godweetwatnogmeer, deelt met Google? En met Renault, natuurlijk. En wat als die auto de nieuwste update van de software niet meer ondersteunt? Kun je dan niet meer starten als je je wachtwoord bent vergeten en kun je je smartphone niet opladen omdat de USB-poort pas stroom geeft als de auto loopt?
Ik ga het nooit meemaken, denk ik. Ik heb maar één keer een auto jonger dan dertien jaar gekocht. Tegen de tijd dat ik me een derdehands Apple-auto kan veroorloven, is mijn rijbewijs allang ingetrokken.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt rond 13 september.