Wat de Apple TV kan, kan je Mac ook
Je zou alleen al een Apple TV kopen vanwege de adembenemende screensavervideo's die er in tvOS zitten. Prachtige aerials waarbij je in slowmotion over Central Park in New York vliegt, of door de haven van Hong Kong, of langs de Chinese Muur... of je duikt onder water en zwemt tussen dolfijnen, barracuda's en reuzenkwallen. Vergeet Netflix – de screensaver is al mooi genoeg!
Maar wij zijn niet AppleTVFan maar MacFan, en dus gaan we je nu vertellen dat je al die prachtige screensavers – waar Apple een klein fortuin in heeft geïnvesteerd – ook op je Mac kunt gebruiken! Apple bouwt ze zelf niet in macOS in (onvergeeflijk), maar met de app Aerial kan het wel. Een gratis open-source app, waarvan versie 3.0 net uit is. We hebben hem meteen voor je getest!
Als je Aerial installeert, installeer je in feite de app Aerial Companion. Die zie je na de installatie tussen al je andere apps staan. Als je de Companion-app opent, kun je een aantal instellingen bepalen, en vervolgens heb je die app eigenlijk nooit meer nodig: Aerial vind je voortaan als optie bij je schermbeveiligingsvoorkeuren (via Systeemvoorkeuren).
Selecteer Aerial in de lijst met screensavers, en klik dan op de knop 'Schermbeveiligingsopties...'. Dat is waar de lol begint!
Een feest voor je ogen... de dolfijnen, de woestijnbeelden, de Thames in Londen... ze staan er allemaal! Als je op 'More Videos' klikt, kun je bepalen welke screensavers Aerial moet gebruiken: van tvOS 15, tvOS 13 of tvOS 10. Uiteraard kun je ze ook allemaal aanvinken. Je kunt ze streamen, maar je kunt er ook voor kiezen ze te downloaden.
Aerial heeft talloze instellingen. Interessant zijn de overlays: de informatie die over de screensaver heen te zien is. Je kunt ervoor kiezen dat de locatie van de beelden altijd staat vermeld, of alleen de eerste tien seconden. Je kunt zelfs het lettertype bepalen. Je kunt ook de tijd laten weergeven, of de batterijstatus van je Mac, en nog wat meer dingen. Bij al die dingen kun je ook nog bepalen waar in beeld ze moeten verschijnen. Muziekje erbij? Kan ook; koppel gewoon Apple Music of Spotify.
Je kunt ook de vibrance van de video's wat opkrikken (zeker het scherm van een wat oudere Mac kan dat wel gebruiken) en er zijn ook instellingen voor meerdere displays.
Deze nieuwsbrief raakte vertraagd doordat we de screensaver met adelaarsroggen voor de kust van Mexico niet weg konden klikken... dus wees wel gewaarschuwd: werkvertraging ligt op de loer! Maar verder is Aerial een fantastische app. We kunnen alleen maar nogmaals teleurgesteld constateren: waarom heeft Apple deze adembenemende video's zelf niet in macOS ingebakken?
Aerial | gratis | ★★★★★
Lezers reviewen Craft
Toen we in december schreven dat Apple de notitie-app Craft had verkozen tot Mac App of the Year en we daarbij vermeldden dat we de app zelf nog niet hadden getest, stuurden een paar lezers ons meteen hun eigen bevindingen. Die we graag met jullie delen!
Dit schreef Aldrik Bakker:
Ik heb net even gekeken naar het geheel, al is het alleen maar om onder de dominantie van Evernote uit te komen… maar Evernote blijft er toch met kop en schouders bovenuit steken. Wij gebruiken Evernote al vele jaren en zijn, ondanks de dominante marktpositie, toch wel heel tevreden, vooral omdat er een naadloze integratie is op alle platformen. Met name met betrekking tot het delen van notities (in ons geval met klanten). Het zou mooi zijn als er een echt waardig alternatief voor Evernote zou komen, maar tot nu toe wint de olifant het nog wel. (Ook Evernote vinden wij trouwens wat duur…)
En Niek Noordegraaf voegt daaraan toe:
Craft is een goede en mooie notitie-applicatie, maar de prijsstelling is mijns inziens te hoog ten opzichte van andere soortgelijke applicaties. Grootste nadeel: je kunt je notities niet via een browser benaderen. UpNote heeft het gewonnen…
Dank voor jullie reviews!
Word MacFan-lid... en lees MacFan elke week!
MacFan verschijnt elke week – maar dat geldt niet voor iedereen! Alleen onze betalende lezers ontvangen elke week een MacFan in hun mailbox. Alle andere lezers krijgen onze nieuwsbrief één keer in de twee weken. Als je MacFan nog niet elke week ontvangt, maar je zou dat wél willen, dan kun je je via deze leden-pagina aanmelden als betalende lezer. Dat kost maar € 2 per maand. Je hebt er wel een creditcard voor nodig; een echte of een virtuele zoals van bijvoorbeeld N26 (een virtuele creditcard is een online account waar je een creditcardnummer bij krijgt, maar er zit geen krediet op – in plaats daarvan kun je er via iDeal wat geld op zetten, om online creditcardbetalingen te doen) . Je kunt het lidmaatschap van MacFan op elk moment weer opzeggen – je zit nergens aan vast.
Nou heeft niet iedereen een creditcard, en voor mensen die zonder creditcard toch betalend lid van MacFan willen worden, bieden we elk jaar in januari de mogelijkheid om via een betaalverzoek voor een heel jaar lid te worden van MacFan. Je betaal dan in één keer € 24 en bent dan tot en met januari volgend jaar lid. Het abonnement vervalt dan vanzelf; het wordt niet automatisch verlengd. Wil je graag op die manier lid worden van MacFan? Stuur dan deze maand nog een mailtje naar nieuwsbrief@macfan.nl met als onderwerp 'Ja ik wil!'. Wij sturen je dan via e-mail een betaalverzoek, die je via internetbankieren kunt betalen. Ben je meteen voor een heel jaar onder de pannen!
Vanuit de rimboe
Complimentjes krijgen is altijd leuk – maar sommige springen er bovenuit, zoals de reactie hieronder, die van heel ver komt...
MacFan bereikt alle uithoeken van de wereld! We zijn blij dat we een klein beetje verlichting hebben kunnen brengen in zo'n quarantaine-situatie aan de andere kant van de wereld... En dank voor het compliment!
(Lees jij MacFan ook ver weg, of op een afgelegen plek? Laat het ons weten – vinden we leuk om te horen! Je kunt altijd replyen op deze nieuwsbrief.)
Tot slot... Wat zegt Jack?
Regelmatig rekent iemand uit hoeveel elektriciteit één bitcointransactie kost. Of het versturen van één e-mail. Wanneer rekent er eens iemand uit hoeveel het kost om één app op een server te hosten? Zoals bijvoorbeeld, in, eh, de App Store van Apple. En dat vermenigvuldigt met het aantal apps. Die over het algemeen behoorlijk veilig zijn voor de iPhone- en Mac-gebruiker. En gratis, maar gratis is niet voor niets, dus op de een of andere manier moet iemand dat toch betalen. Ik gun Apple elke cent.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 1 februari.