Onze Mac-voorspellingen voor het nieuwe jaar
Het is januari, dus we hebben onze glazen bol maar weer eens uit de kast gehaald. Wat gaat 2024 brengen voor MacFans? We doen onze jaarlijkse Mac-voorspellingen!
Een vol Apple-jaar
Apple heeft veel op het programma staan dit jaar. Zo veel, dat het misschien wel een heel spannend Apple-jaar wordt, maar niet zo’n spannend Mac-jaar. Want wat staat er allemaal te gebeuren? Allereerst is er natuurlijk de Vision Pro, die op dit moment al gerecenseerd wordt door Amerikaanse journalisten, en die zeer binnenkort ook in handen van het Amerikaanse publiek komt. Apple gaat er dit jaar héél veel aandacht aan besteden, daar kun je wel vanuit gaan. Dan gaan er geruchten dat de iPhone zelf dit jaar niet noemenswaardig verandert, maar dat iOS volledig op de schop gaat, en de grootste vernieuwing ooit krijgt. Over de Apple Watch gaat het gerucht dat Apple ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het horloge met een totaal nieuw design komt, in het roddelcircuit de Apple Watch X genoemd. iPad Pro’s krijgen volgens insiders dit jaar eindelijk OLED-schermen, er zou toch eindelijk een nieuwe iPhone SE moeten komen, en de AirPods Max moeten wel een update krijgen, want die dingen zijn inmiddels een paar jaar oud en hebben nog steeds een Lightning-poort. Datzelfde geldt voor de oude, tweede generatie AirPods, die volgens kenners wel eens vervangen zouden kunnen worden door AirPods Lite. Ondertussen blijven er ook geruchten over een HomePod met een beeldscherm en duiken er sporen op van homeOS, wat veel met zo’n HomePod te maken zou kunnen hebben. Je begrijpt naar welke conclusie dit lijstje gaat: Apple heeft het druk, en er blijft niet zo veel aandacht over voor de Mac. Zeker niet nu de transitie naar Apple silicon is voltooid. Wij verwachten een tam jaartje als het gaat om Mac-nieuws. Maar dat betekent niet dat er voor MacFans niets is om naar uit te kijken!
Benieuwd naar de Vision Pro – die wij hier nog niet kunnen kopen? Deze instructievideo van Apple laat je kennismaken met het apparaat:
Het jaar van AI
2024 wordt voor Apple het jaar van AI. Vergis je niet: de Vision Pro lijkt alle aandacht op te slokken, maar AI is waar het dit jaar om gaat. Techbedrijven, groot en klein, zijn allemaal met AI bezig. Vooral met generatieve AI, die teksten, afbeeldingen en video’s kan maken. Denk aan ChatGPT en Midjourney. Over Apple wordt vaak gezegd dat het ‘achterloopt’ bij andere grote techreuzen, zoals Google en Microsoft. Het is de vraag of dat zo is. Apple opereert op een andere manier. Het is veel aannemelijker dat Apple AI inbouwt in apps die je al kent, dan dat er een gloednieuwe ‘AI-app’ komt. Apple zou vermoedelijk best een ‘AppleGPT’ kunnen maken, maar wij denken dat dat niet gebeurt. Apple stopt AI geleidelijk in steeds meer applicaties. Het zal Siri slimmer maken. Het zal je nog makkelijker foto’s laten bewerken in Foto’s. iMovie krijgt slimmere effecten. Navigatie in Kaarten reageert nog beter op verkeerssituaties. Dat zijn voorbeelden van dingen die wij verwachten. Vermoedelijk is dat ook de kern van de vernieuwing van iOS: op allerlei punten wordt AI ingebouwd, maar zonder dat het nadrukkelijk als AI wordt gepresenteerd. Dat wordt dit jaar misschien ook wel het grootste nieuws voor de Mac: nieuwe AI-mogelijkheden in de volgende versie van macOS, die we tijdens het WWDC in juni zullen zien.
Er zijn genoeg bewijzen dat Apple vol in AI zit. De Financial Times berichtte onlangs over AI-bedrijven die Apple recent heeft opgekocht. Een van die aankopen is het bedrijf WaveOne, dat zich bezighoudt met videocompressie door AI. Dat is precies wat wij verwachten: betere videocompressie in iMovie, Final Cut Pro en Compressor – zonder dat we een AI-knop in die programma’s zien verschijnen. Maar onder de motorkap werkt het wel.
‘On device’
Er is nog iets dat Apple anders doet dan de rest. Uit privacy-overwegingen heeft Apple als uitgangspunt dat AI op een apparaat (zoals een iPhone of een MacBook) moet werken, en niet in de cloud. Dat is een wezenlijk andere aanpak dan vrijwel elke andere aanbieder van AI: het werkt normaalgesproken altijd via serverfarms. Als je ChatGPT als app installeert op je telefoon, dan is dat alleen maar de interface. De rekenkracht van ChatGPT zit op de servers van OpenAI. Apple wil dat niet. Apple schijnt ook een large language model zoals ChatGPT te hebben ontwikkeld, maar dat moet zijn berekeningen op jouw apparaat uitvoeren. Dat is lastig, want AI vergt véél rekenkracht. Volgens velen is dat niet goed mogelijk, maar Apple publiceerde in januari een onderzoeksrapport met een technische doorbraak.
Rabbit R1
Hoe hot AI op dit moment is, bleek begin deze maand tijdens de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas. Tussen alle techbedrijven die daar hun nieuwigheden lanceerden, was er één start-up waar nog nooit iemand van had gehoord, maar die de show stal: Rabbit. De CEO van het bedrijf gooide tijdens de CES deze presentatie online:
Wat hij presenteerde, was een gadget die qua uiterlijk lijkt op een Playdate (is ook door dezelfde vormgevers gemaakt), maar die iets heel anders doet. Het apparaatje met de naam R1 is een AI-assistent. Ah, denk je dan, een soort Siri. Of een soort ChatGPT. Maar er is één groot verschil. ChatGPT is een large language model (LLM). Het programma kan dus heel aardig met je praten. Maar het kan niet zo veel doen. Daarom hebben ze bij Rabbit een large action model (LAM) gemaakt. Het verschil is het duidelijkst met een voorbeeld: aan een LLM kun je vragen wanneer er een vlucht van Amsterdam naar Miami gaat. En dan krijg je die informatie. Maar de R1 van Rabbit kan die vlucht ook daadwerkelijk voor je boeken. Dus reserveren, betalen en noem maar op. De R1 leert hoe jij diensten zoals Uber, Thuisbezorgd of Spotify gebruikt, en kan die handelingen dan voor jou doen. Het ding bestuurt dus in feite apps voor jou, op een manier dat je die apps zelf niet meer hoeft te gebruiken. Het voert te ver voor deze nieuwsbrief om helemaal uit te leggen hoe dat werkt. Maar de Rabbit R1 is een eerste voorbeeld van een nieuw soort apparaat dat niet meer uitgaat van een interface met apps, maar dat opereert als een persoon die dingen voor je regelt.
Binnen een dag was de eerste batch van 10.000 exemplaren van de R1 uitverkocht – wij waren zo gelukkig bij die eerste groep te zitten. Inmiddels zijn ook latere batches uitverkocht. Meer dan 100.000 exemplaren zijn er verkocht, nog voor de lopende band in de fabriek is gaan draaien. Wordt de R1 de nieuwe iPhone? Nee joh. Maar het is wel een teken dat het zindert in AI-land. En dat technologie een nieuwe kant opgaat. Apple mag die boot niet missen – en dat weten ze in Cupertino. En als ze het nog niet wisten, dan maken dit soort artikelen in de techmedia het wel duidelijk aan Tim Cook en de zijnen:
De Vision Pro lijkt misschien hét grote ding van Apple in 2024, en qua hardware is het dat ook, maar AI is waar Apple het meest op inzet. Niet als een los product, maar geïntegreerd in alles wat Apple maakt. Ook de Mac krijgt daar dit jaar mee te maken – wij voorspellen dat we veel mooie dingen gaan zien dit jaar, die je vermoedelijk gratis in je schoot krijgt geworpen met een update van macOS in het najaar.
En wat gebeurt er verder met de Mac?
We willen ook nog wel wat voorspellen over Mac-hardware hoor. Maar dat is minder spectaculair. Wat wij dit jaar verwachten, is dit:
Magic Mouse, Magic Trackpad en Magic Keyboard
Dit durven we bijna geen voorspelling te noemen, omdat het vorig jaar al had moeten gebeuren: de Magic Mouse, Magic Trackpad en Magic Keyboard krijgen een USB-C-poort. Het is zo vreemd dat Apple dat vorig jaar niet deed toen ze de nieuwe iMac uitbrachten. Dat doet haast vermoeden dat Apple méér wil updaten aan die accessoires dan alleen de poort. Krijgt de Magic Mouse Force Touch ingebouwd? Of heeft Apple andere vernieuwingen bedacht? Je zou het haast denken, maar wij durven nog niet hard te roepen dat het zo is. Maar we zijn wel vrij zeker dat er dit jaar nieuwe versies van deze Mac-accessoires komen.
Nog meer M3, nog geen M4
Verder draait het dit jaar om chip-updates. Apple verraste vorig jaar iedereen door in één keer de M3, de M3 Pro en de M3 Max te lanceren. Dit jaar zullen we nieuwe MacBooks Airs en Mac mini’s zien die overstappen naar de M3-familie, maar die verder niet veel zullen wijzigen. Apple heeft nog geen M3 Ultra-variant laten zien; die krijgen we vermoedelijk met de lancering van een vernieuwde Mac Studio en Mac Pro. Wil je wachten op een M4? Dan heb je geduld nodig, want die verwachten wij dit jaar nog niet.
Dat zijn onze voorspellingen voor de Mac. Samengevat: veel AI-nieuws in de nieuwe versie van macOS en verder wat niet zo spannende chip-updates. Voor spannende hardware van Apple moet je dit jaar naar andere productcategorieën kijken.
Nu te downloaden:
De verzamelde slotwoorden van Jack
We kondigden het in onze vorige nieuwsbrief al aan: we hebben een nieuw e-book samengesteld, met alle slotwoorden die onze columnist Jack Nouws voor deze nieuwsbrief heeft geschreven, van 2019 tot nu. We brachten elk jaar in december een e-book uit met de slotwoorden van het afgelopen jaar, maar we hebben ze nu allemaal verzameld in één editie. Inclusief een nawoord van Jack bij de slotwoorden van 2023, en een voorwoord van onze hoofdredacteur. Je kunt Tot slot – Wat zegt Jack? nu gratis downloaden in Apple Books. Veel leesplezier!
En dan meteen door naar Jacks eerste slotwoord van 2024…
’18.000 euro.’ Het bedrag viel achteloos toen de buurman op het feestje vertelde dat de gevelbeplating van zijn huis moest worden vervangen. Het feestvarken zelf had voor 30.000 euro een hybride SUV gekocht met slechts 8.000 kilometer op de teller (koopje, vond iedereen) en zijn neef had voor 7.000 euro de tuin laten opknappen. Maar pas toen ik vertelde dat ik 4.199 euro had betaald voor een nieuwe laptop viel het gesprek even stil. Belachelijk veel geld.
Vindt ook de hele techpers over de hele wereld. De nieuwste MacBooks, de mini, de Studio’s, de Airs, de iMacs, geweldige apparaten, snel, energie, scherm, lofuitingen, vier of vijf sterren. Maar 8 GB RAM? 256 GB SSD? En de krankzinnige prijzen voor extra werkgeheugen en extra interne opslag?
Ik ben er zelf nog niet aan uit of ík het veel geld vind. Als zzp’er betaal ik netto nog niet de helft voor een 16-inch Pro. Had ik als particulier een 15-inch Air gekocht? Ik denk het niet. De eerste keer dat ik zelf een nieuwe laptop kocht, was in 1994. Een PowerBook 165 (4 MB RAM, 40 MB opslag) in de uitverkoop. Die kostte me omgerekend tien keer de maandhuur. Nu heb ik vijf keer de maandhuur betaald voor mijn 16-inch MacBook Pro met 36 GB RAM en 2 TB opslag. Kortom ik, ik ben spekkoper. Een tweedehands SUV voor 30.000 euro, dat is pas belachelijk veel geld, denk ik iedere keer als ik naar het gat in mijn spaarrekening kijk.
– Jack Nouws, MacFundamentalist
Tot de volgende editie – die verschijnt eind februari!