Gebruik je meerdere browsers op je Mac? Of meerdere e-mailprogramma's? Dan gaan we het eens wat makkelijker voor je maken om een link te openen in de app van jouw keuze! Maar eerst:
Het klinkt als Tim Cook
Imitation is the sincerest form of flattery, zeggen de Engelsen. Ofwel: iemand nadoen bewijst je bewondering voor deze persoon. Als dat echt zo is, dan moet Matthew Friend een mega-bewonderaar van Tim Cook zijn:
Razendknap. En de link naar deze video is ook meteen een tip: je kunt TikTok ook in je browser bekijken. Zonder een app te installeren, zonder een account aan te maken. Met een stuk minder privacy-zorgen dus. Fijn idee als je toch eens wilt zien waarom iedereen het nou de hele tijd over TikTok heeft.
Dek je camera niet af
Zou Ian Fleming het idee voor James Bond hebben gekregen als hij in deze tijd had geleefd? Misschien niet, want spionnen moesten vroeger zelf op allerlei geheime plekken zien te komen, met allerlei acrobatiek en gadgets, of staaltjes verleidingskunst, en een enkele keer bruut geweld. Superspannend allemaal. Maar vandaag de dag is een spion een hacker die de hele dag achter zijn beeldscherm zit uit te buiken en virtueel bij mensen inbreekt op de computer. Niks Aston Martin en Wodka Martini's, maar gewoon een bureaustoel en een Red Bull. Saai voor een film. Maar doodeng voor ons allemaal. Want wie bespioneert jou? Soms worden we met zijn allen een beetje paranoïde. De Russen! De Chinezen! Google! Kim Jong-Un! De buitenaardse tweelingbroer van Donald Trump! Uit voorzorg nemen we dan allerlei maatregelen. Zoals het afdekken van de FaceTime-camera op onze MacBooks. Daar zijn zelfs prachtige aluminium schuifjes voor, die je over de camera plakt, en die je dan open kunt schuiven zodra je de camera ook echt wilt gebruiken. En weer dicht kunt schuiven als je niet wilt dat er iemand heimelijk meegluurt. Maar Apple heeft nu een supportdocument gepubliceerd waarin wordt gewaarschuwd tegen al die covers. Ze kunnen je beeldscherm beschadigen en de ambient light sensor van je MacBook in de war brengen, waardoor bijvoorbeeld True Tone niet meer goed werkt. Wil je je camera tóch afdekken, dan raadt Apple aan alleen een cover te gebruiken van maximaal 0,1 mm dik. Dat is zo dik als een velletje papier. En zonder plaklaag. Liever nog wil Apple dat je helemaal niets gebruikt, maar vertrouwt op het groene ledlampje naast je FaceTime-camera. Dit is wat Apple schrijft:
The camera is engineered so that it can’t activate without the camera indicator light also turning on.
Volgens Apple is het dus onmogelijk voor een hacker om de camera heimelijk in te schakelen zonder ook het ledje aan te zetten. Iedereen gerustgesteld – of blijft het knagen dat je misschien wordt gefilmd?
Per link je browser kiezen
Als iemand je een linkje stuurt via Berichten, of als je op een weblink klikt in een e-mail, dan opent die link doorgaans in de browser die je als standaard hebt ingesteld. Bij veel Mac-gebruikers is dat Safari. Maar wat nou als je al weet dat je die link wilt openen in Chrome of Firefox? Dan kun je de link selecteren, kopiëren en in de adresbalk van die andere browser plakken, maar dat is een heel gedoe. In Mail en andere programma's kun je ook een ctrl-klik doen en dan kiezen voor 'Open met...', maar dat is zo'n optie waar je nooit aan denkt. Wat nou als je met twee kliks kon aangeven in welke browser je een link wilt openen? Zonder overige toetsen en verborgen opties? Dan kan met de app Bumpr.
'Weg met de standaardbrowser' schreven we als titel boven deze nieuwsbrief – maar dat is eigenlijk niet helemaal wat Bumpr doet. Bumpr maakt namelijk van zichzelf de standaardbrowser. Dat moet je eerst goedkeuren:
Zodra je dat hebt gedaan, zie je voortaan een keuzemenu met al je browsers zodra je op een link klikt. Voor de goede orde: dat gebeurt alleen als je nog niet in een browser zit. Zodra je een pagina hebt geopend in Safari, wordt elke weblink die je aanklikt gewoon geopend in Safari. Het gaat alleen om links buiten de browser: in berichtjes, appjes, e-mails, of in andere programma's.
Bumpr herkent standaard de grote browsers op je Mac, zoals Safari, Chrome en Firefox. Andere browsers kun je zelf toevoegen via de instellingen. Wij voegden bijvoorbeeld de Tor Browser toe. Jammer genoeg werkt het net niet overal. Wij hebben bijvoorbeeld BrowseShot geïnstalleerd: een browser waarmee je screenshots kunt maken van complete webpagina's. Handig om een link daar snel mee te kunnen openen, maar BrowseShot wordt niet door Bumpr herkend als browser. Navraag bij de supportafdeling leert dat Bumpr alleen werkt met browsers die je als standaardbrowser kunt instellen. BrowseShot kan dat niet, en dus werkt Bumpr daar niet mee samen. Jammer... maar we gebruiken BrowseShot nou ook weer niet zo vaak dat het onoverkomelijk is.
Wij wisselen eigenlijk niet zo vaak van browser – doorgaans doen we alles in Safari, en alleen bij een probleem wijken we wel eens uit naar Chrome of Firefox. Bij elke link zo'n extra keuzemoment kan dan ook snel gaan irriteren. Maar dat hoeft niet, want je kunt Bumpr ook zo instellen dat je de optie alleen krijgt als je een shift-klik doet. Dat werkt voor ons beter. Ook handig: je kunt ook een lijst met specifieke websites aanmaken die altijd in een specifieke browser moeten worden geopend. Zijn er websites die je altijd in Chrome wilt openen, bijvoorbeeld omdat je in Chrome een handige extensie voor die site hebt, die niet voor Safari bestaat? Stel die website via Bumpr dan in als 'Chrome-only'.
Het werkt ook met e-maillinks
Tot zover vonden we Bumpr geen absolute noodzaak. Maar nu komt het: je kunt het ook gebruiken voor e-maillinks. Veel mensen hebben noodgedwongen twee mailprogramma's: bijvoorbeeld Mail voor alle privé-mail, en Outlook voor alle werkmail. Als je nu op het web een mailadres tegenkomt en je klikt erop, dan krijg je meteen de keuze met welk mailprogramma je die mail wilt maken:
En dat is écht handig als je met meerdere mailcliënts zit opgescheept en nog wel eens een info-adresje aanklikt op het web. Jammer genoeg kun je nog niet instellen dat je Bumpr alleen wilt gebruiken voor e-maillinks.
Bumpr | € 3,49 | ★★★★☆
Een tweetverhaaltje over Steve Jobs
Waarom was Steve Jobs nou zo'n goede CEO? Daar zijn allerlei meningen over... maar onderstaand verhaaltje dat Will Shipley in een aantal tweets publiceerde, is een mooi voorbeeld van de enorme betrokkenheid van Jobs bij zelfs de kleinste details:
De hele thread is leuk om te lezen – klik op een van de tweets om de hele conversatie te openen in Twitter.
Zomertijd, Terugtijd
Voor de verhalen van onze columnist Jack Nouws maken we graag nog een beetje reclame. Jack schreef de afgelopen paar jaar naast talloze (mini)columns ook drie prachtige verhalen over de toekomst – gezien vanuit het verleden. We hebben ze gebundeld in het e-book Terugtijd.
De verhalen gaan weliswaar over zaken als iPhones, FaceTime en Google Street View, maar al die technologie blijkt alleen maar een springplank voor een duik in het verleden. Een verleden waarin fantaseren over de toekomst steeds lijkt te compenseren voor een pijnlijk gemis. Stof tot nadenken voor op het strand of in de tuin.
Terugtijd | € 3,99 | beschikbaar voor Apple Books, Kindle en Kobo
Tot slot... Wat zegt Jack?
Mijn 15-inch MacBook Pro (Late 2013) heeft een nieuwe accu nodig. Die zal hij krijgen, want ik heb na zes jaar nog geen moment het idee dat hij onwerkzaam traag is. Dat was bij mijn witte MacBook uit 2006 wel anders. Maar de rek is eruit. De vooruitzichten zijn dat de Macs met Apples eigen processor beestachtig snel zullen zijn. Vreemd genoeg kijk ik daar niet het meest naar uit. Ik ben het gehannes met HDMI, USB, Thunderbolt, DisplayPort, dongles en peperdure MagSafe-opladers beu.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 4 augustus.