Markeren en kladderen op webpagina's
In boeken was het zo makkelijk: oortjes vouwen, strepen met markeerstiften, of gewoon in de kantlijn kliederen. Maar wie zoekt er ooit nog iets op in een gedrukt boek? Vaak grijp je naar Wikipedia, of andere bronnen online. Daar sta je dan met je balpen of markeerstift. Rijkelijk zonde om je beeldscherm te bekladden.
Toch kan het wel: markeren en notities maken op webpagina's. Op een manier dat die markering of notitie elke keer weer verschijnt als jij die pagina laadt. (Maar zonder dat dat uiteraard zichtbaar is voor mensen op andere apparaten.) Het werkt met extenties voor je browser. We testen er vandaag twee voor Safari, allebei in de Mac App Store te vinden: LINER en Highlighter for Safari. Ze doen hetzelfde – en toch zijn ze heel anders.
LINER
Eerst maar eens naar LINER kijken. Het schijnt met hoofdletters geschreven te moeten worden. LINER laat je teksten op webpagina's markeren. In geel, of een ander kleurtje (maar voor dat laatste heb je dan wel een premium-account nodig; daar komen ze op). Je markeert een zin geel, en zolang je dat zelf niet ongedaan maakt, blijft die zin dat vervolgens ook. Zelfs als je de pagina opnieuw laadt, of over een maand opnieuw bezoekt. Sterker nog: bezoek de pagina op een andere Mac waarop je met hetzelfde LINER-account bent ingelogd, en Safari op die Mac laat de zin ook geel zien.
LINER markeert niet alleen, maar slaat alle gemarkeerde pagina's ook op in een online account. Eigenlijk net zoals Pocket dat doet. Je kunt tags aan de pagina's toekennen om ze te categoriseren. Zo heb je al je gemarkeerde teksten handig bij elkaar, en kun je ze op elk apparaat met een browser bezoeken (maar alleen apparaten met LINER laten natuurlijk de markeringen zien).
De extensie gaat verder dan tekst: je kunt ook momenten in YouTube-video's markeren (handig als je een fragment uit een twee uur durende documentaire later nog eens terug wilt kijken) en je kunt aan elke markering een notitie koppelen.
En er zijn nog meer opties, zo kun je als betalende gebruiker verschillende kleuren gebruiken, en daar ook verschillende betekenissen aan hangen. Bijvoorbeeld: geel is 'belangrijk', rood is 'onjuist' of paars is 'grappig'. Wat je maar wil. De prijs is alleen best fors. In principe kun je LINER gratis gebruiken; je hebt dan 15 markeringen per pagina tot je beschikking (wat best scheutig is), met 3 notities per pagina en één markeerkleur (geel). Wil je die beperkingen niet, dan moet je een premium- of een pro-account nemen. En die prijzen beginnen bij $ 95,99 per jaar. Wat fors is voor een digitale markeerstift.
LINER | gratis (met beperkingen) | ★★★☆☆
Highlighter for Safari
Een alternatief voor LINER is Highlighter. Deze extensie voor Safari doet precies hetzelfde – maar toch ook weer niet. Uiteraard kun je ook met Highlighter naar hartelust markeren. In veel meer kleuren dan LINER bovendien. De app kost eenmalig € 4,99 (een bescheiden prijsje), en dan kom je verder niet meer voor geforceerde beperkingen te staan. De bediening werkt simpel: met de option-toets schakel je de markeerstift in en uit. Een notitie toevoegen kan ook.
Maar Highlighter heeft geen online account waar al je markeringen worden verzameld. Je ziet ze alleen op de gemarkeerde pagina's zelf. Het werkt dus ook alleen op de Mac waarop je de markering hebt aangebracht. Je kunt al je markering wel opslaan in een backup-bestandje, en dat importeren in Highlighter op een andere Mac. Maar dat is omslachtig en zelden de moeite waard.
Toch is er iets te zeggen voor Highlighter als simpele (en betaalbare) online markeerstift. LINER geeft je weliswaar een hele online database van je gemarkeerde pagina's, maar wil je dat wel als je ook al andere diensten hebt die pagina's opslaan? Wij gebruiken Pocket al om pagina's te bewaren, en Tab Space om reeksen van openstaande tabbladen op te slaan. We zitten eigenlijk niet te wachten op nóg een plek waar we webpagina's kunnen archiveren. Maar iets markeren is soms wel handig. Dus waarom dan niet pagina's die zijn gemarkeerd met Highlighter bewaren in Pocket? Alles op één plek, dat is veel praktischer.
Highlighter for Safari | € 4,99 | ★★★☆☆
Weg met die UTM
Soms komt van het ene bericht het andere. 'Dus waarom dan niet pagina's die zijn gemarkeerd met Highlighter bewaren in Pocket?', schrijven we hierboven. We vonden het zelf een geniale vondst. Alleen werkte-ie niet. Want Pocket doet iets met links. Iets irritants, wat veel websites doen. Stel dat je deze pagina opslaat in Pocket:
https://www.feitig.nl/2021/11/30/Twitter-wordt-Bitter.html
Als je die pagina dan vanuit Pocket opent, dan is de link opeens dit geworden:
https://www.feitig.nl/2021/11/30/Twitter-wordt-Bitter.html?utm_source=pocket_mylist
De link is langer geworden: er is iets achter geplakt. Die ?utm
herken je misschien wel. Het is code van een advertentiesysteem van Google. De toevoeging zorgt ervoor dat de beheerder van de bezochte website (Feitig) kan zien waar de bezoeker vandaan komt (Pocket). Dat is vaak handige informatie voor adverteerders en sponsoren: die kunnen zo zien of hun advertentie of sponsorbericht ervoor heeft gezorgd dat er bezoekers naar hun site komen.
Maar voor de gebruiker is het lang niet altijd handig. Bijvoorbeeld als je met Highlighter markeringen hebt aangebracht op een pagina die je vervolgens in Pocket hebt opgeslagen. Omdat de url niet meer precies hetzelfde is, krijg je ook geen markeringen meer te zien. Potverdorie.
Wij zijn ook schuldig...
Soms stapelen UTM-toevoegingen zich ook op, en worden links vreselijk lang. Eerlijk is eerlijk: dat soort meuk krijg je ook als je in onze nieuwsbrieven op een link klikt. Dan krijg je zoiets als dit:
http://nieuwsbrief.macfan.nl/issues/macfan-onze-voorspellingen-voor-2021-305459?utm_campaign=MacFan&utm_medium=email&utm_source=Revue%20newsletter
Afgrijselijk. Het ergste is nog wel: we kunnen het niet eens uitzetten. Revue, het platform dat we voor onze nieuwsbrieven gebruiken, voegt het automatisch toe. Andere nieuwsbriefplatforms doen precies hetzelfde.
Gelukkig hebben we wel de oplossing. In de vorm van een appje: Clean Links. Je kunt de app alleen downloaden op GitHub; het is een project van een ontwikkelaar die zichzelf Sh1d0w noemt. De app is niet genotariseerd door Apple, wat betekent dat je de app niet met een dubbelklik kunt openen; je krijgt eerst een pop-up met een waarschuwing te zien en moet dan op de knop 'Open' klikken. Eenmaal geïnstalleerd, moet je de extensie even activeren in Safari. En dat is het dan: voortaan zie je in je browser alleen nog maar mooie, schone links. Zonder UTM-vervuiling of andere overtollige bagage. Gewoon de schone link. Heerlijk.
Clean Links | gratis | ★★★★★
MacFan verschijnt voor betalende leden elke dinsdag. Tot volgende week!