Zo. Het stof van de WWDC is alweer een paar weken neergedaald. Zo’n beetje alle media hebben wel geschreven over ‘Apple Intelligence’. Wij waren van plan een extra editie uit te sturen na de WWDC-keynote... maar we zaten er een beetje mee in onze maag. Want waar hadden we nou eigenlijk naar zitten kijken? Was dit daadwerkelijk een mijlpaal... of was het vooral een goed verkooppraatje?
We voelden de behoefte om ‘Apple Intelligence’ even te laten bezinken. Dus die extra editie hebben we niet uitgestuurd... maar vandaag trekken we alsnog een paar conclusies.
Dark-mode-app-icons
Laten we even bij het begin beginnen. De keynote begon spectaculair, met een skydive van Craig Federighi en een paar andere hotshots van Apple. Het sloeg eigenlijk nergens op, maar het was een leuke binnenkomer. Daarna stortte het energieniveau wat ons betreft enigszins in bij het stuk over iOS 18. Het leek er een beetje op alsof Apple niet meer zo goed weet hoe de iPhone nog beter kan – misschien is het ding ook wel uitontwikkeld. Toen de presentatie uitvoerig inging op ‘dark mode app icons’ (jawel, icoontjes van apps die een zwarte achtergrond krijgen in de donkere modus), kregen we zelfs behoefte om over te schakelen naar Netflix.
Gelukkig deden we dat niet, want daarna was iPadOS aan de buurt. We waren al in moppermodus, dus toen er werd aangekondigd dat iPadOS een rekenmachine kreeg, riepen we al oververhit door de kamer: “Het zal eens tijd worden ook!” Tot we zagen wat voor rekenmachine het is. Eentje die je kunt gebruiken met je Apple Pencil. Dan schrijf je gewoon in je eigen handschrift een som op, en je iPad zet er (in jouw handschrift!) de uitkomst achter. Dat deed ons even naar adem happen. Dát is een reden om een nieuwe iPad te kopen! ‘Math Notes’ noemde Apple het, en Apple Nederland heeft dat de uiterst sexy naam ‘Wiskundenotities’ gegeven. En het stopte niet met die intelligente wiskundekrabbels. Misschien nog wel indrukwekkender was Smart Script, een functie in Notities die jouw handschrift strakker maakt. Een soort FaceTune voor je handschrift. Netjes schrijven? Doe geen moeite! Krabbel snel wat neer, en Smart Notes trekt het recht. Ook leuk: plak een getypte tekst in Notities, en Smart Script zet het om in jouw handschrift.
We werden enthousiast van deze vernieuwingen... vooral ook omdat ze lieten zien dat Apple een iPad echt als een tablet ziet, en niet als een halve laptop. De toekomst is dat je op de iPad steeds meer met je Apple Pencil kan doen. Zelfs zoiets als calculaties.
Kleine teleurstelling voor ons Nederlanders en Vlamingen: in Europa is Smart Script voorlopig nog niet beschikbaar; Apple rolt het eerst uit in Engelstalige landen. De rest van de wereld volgt later.
macOS Sequoia
En toen kwam macOS. Dat de naam Sequoia krijgt. Op de Mac kun je straks ook Wiskundenotities maken. Niet handgeschreven, maar gewoon getypt. Typ een som, en zodra je een = tikt, zet je Mac er de uitkomst achter. Minder sexy dan handgeschreven, maar ook leuk.
En verder? Er komt een nieuwe wachtwoordapp. Dat mag ook wel, want ook al is Sleutelhangertoegang een heel adequate app, qua gebruiksvriendelijkheid kan het beter. Er komen ook nieuwe functies om je vensters makkelijker over je beeldscherm te verdelen. Het moet Apple zijn opgevallen dat apps als Magnet in de Mac App Store al jaren hoog in de lijst van meestverkochte apps staan. Mensen willen hun vensters graag strak indelen. Op een makkelijke manier.
Veel aandacht ging naar een functie die iPhone Mirroring heet. Apple had het over een situatie waarbij je bijvoorbeeld boven op zolder achter je Mac zit, en opeens heb je je iPhone nodig, maar die zit twee etages lager in je jaszak. Met iPhone Mirroring hoef je dan niet meer naar beneden te lopen... in plaats daarvan open je gewoon een virtuele kopie van je iPhone op je Mac. Handig als je een foto nodig hebt die op je iPhone staat, maar als wij onze iPhone nodig hebben achter onze Mac, dan is dat in negen van de tien gevallen omdat we een iDeal-betaling moeten doen. Dan staat er een QR-code in beeld... en heb je toch echt de camera van een échte iPhone nodig om daarmee aan de slag te kunnen.
Goed, leuk allemaal, maar waar we bij iPadOS echt even onder de indruk waren, waren het bij de Mac toch vooral leukigheidjes... niet heel wereldschokkend. Maar het échte nieuws moest dan ook nog komen... dat had Tim Cook aan het begin beloofd. Aan het einde zou Apple wat vertellen over ‘intelligence’.
Apple Intelligence
Dat deed Apple. En iedereen was soort van onder de indruk. De media schreven de dagen erop allemaal braaf dat Apple zich nu eindelijk ook in AI stortte. En ze schreven allemaal dat Tim Cook en de zijnen ‘Apple Intelligence’ hadden gelanceerd.
Maar wat ís Apple Intelligence nou precies? Laten we het maar gewoon zeggen: niks. ‘Apple Intelligence’ is niet meer dan een containerbegrip. Net zoiets als ‘Apple Silicon’. Een verzamelnaam. Apple Intelligence is geen product, geen app, geen systeem. Op zijn best kun je het een visie noemen: een visie op AI waarbij de kunstmatige intelligentie zoveel mogelijk on device wordt uitgevoerd, en alleen als dat niet kan op een server, en in dat laatste geval draait alles om je privacy. Je zou het ook een protocol kunnen noemen. Maar meer ook eigenlijk niet, want Apple Intelligence is eigenlijk een verzameling van allerlei AI-functies die Apple inbouwt in alle besturingssystemen. Functies die niet per se op dezelfde manier werken of bij elkaar horen.
En daarmee komen we meteen bij een ander gevoelig punt. Want is dit nou zo nieuw? Wel volgens de media die de dagen erop schreven dat Apple nu eindelijk aan een AI-inhaalslag was begonnen. Maar de echte Apple-kenner weet dat dat niet zo is. Apple is al jaren bezig met kunstmatige intelligentie, vooral in de vorm van machine learning. Het toetsenbordje dat op het scherm van de allereerste iPhones verscheen, maakte al gebruik van machine learning om te voorspellen welke letter zou volgen... zodat de goede letters verschenen ook als je vingers de virtuele toetsjes niet zo goed raakten. In de nieuwste iPhones wordt machine learning gebruikt om met Face ID je gezicht te herkennen. Denk ook aan de tekstsuggesties die de app Berichten doet: daar zit ook machine learning achter. Net als de zoekfunctie in de app Foto’s op je Mac. Typ daar eens ‘wijn’ in, en je krijgt allemaal foto’s te zien van mensen met een wijnglas in hun hand. De camera op je iPhone gebruikt kunstmatige intelligentie voor ‘Deep Fusion’, om te berekenen hoe een foto moet zijn, ook als de lens het licht niet goed vangt. En vorig jaar presenteerde Apple ‘Personal Voice’: een functie waarmee mensen die hun stem dreigen te verliezen, een synthetische stem kunnen aanmaken die klinkt als hun eigen stem. Dat is onmogelijk zonder kunstmatige intelligentie.
Neural Engine
Het zijn zomaar wat voorbeelden. Apple is nooit happig geweest om de term ‘AI’ rond te slingeren; misschien omdat die term voor veel mensen ook als onbetrouwbaar overkomt. Maar Apple gebruikt de technologie overal. Niet voor niks introduceerde Apple jaren geleden een Neural Engine, die onderdeel was van A11 Bionic processor. Die Neural Engine zit sindsdien in elke iPhone, en is ook een vast onderdeel van elke M-chip. En wat doet die Neural Chip? Allerlei machinelearningprocessen op je apparaat. Misschien was die Neural Chip Apple’s daadwerkelijke serieuze entree in de wereld van AI – en niet de introductie van de marketingterm ‘Apple Intelligence’ een paar weken geleden.
Apple Intelligence is niks nieuws. Het is een voortzetting van wat Apple al lang doet, alleen koppelt Apple er nu wél de letters AI aan vast. Met een twist, want het betekent opeens ‘Apple Intelligence’. Grappig, maar eigenlijk oud nieuws. Apple had misschien geen keus om het zo te presenteren. Aandeelhouders en journalisten werden de afgelopen tijd steeds zuurder in hun oordeel over Apple’s AI-verrichtingen. Het beeld ontstond dat Apple de boot volledig aan het missen was. Dat heeft Apple willen corrigeren – en dat lijkt gelukt. Maar ondertussen heet Siri nog gewoon Siri en is er geen AppleGPT. Apple gaat gewoon door met waar het al jaren mee bezig was.
Vliegjes bij je prullenbak
Even iets heel anders. Veel minder serieus ook. Ben jij zo’n Mac-gebruiker die gigabytes aan data in zijn prullenbak heeft zitten, omdat je hebt ingesteld dat je Mac nooit zelf iets mag weggooien, en je je prullenbak zelf ook niet leegt?
Dan is de app BananaBin iets voor jou. Dit gratis appje laat vliegjes bij je prullenbak verschijnen als het ding voller raakt. Als je met je muispijl de vliegjes verjaagt, zijn ze héél even weg, maar ook verrassend snel weer terug.
BananaBin is een app van Leon Schrijvers en Rik Schennink. Twee ontwikkelaars die vermoedelijk graag bananen eten en proefondervindelijk hebben ontdekt wat er gebeurt als je een vuilniszak vol bananenschillen te lang laat staan. En die ontdekking vervolgens op de Mac hebben losgelaten.
Heb je wat aan BananaBin? Niet echt, maar het is wel erg leuk. En jawel, er zijn settings! Zo kun je instellen of de vliegjes mogen verschijnen vanaf 10 MB, 1 GB of 10 GB in je prullenbak.
Tip: maak je Dock zo groot mogelijk, dan komen de vliegjes nog beter tot hun recht!
BananaBin | gratis | ★★★★☆
Soms wel en soms niet ‘natuurlijk scrollen’
Herinner je je het moment nog dat Apple ‘natuurlijk scrollen’ introduceerde? Opeens moest je op je trackpad de andere kant op bewegen bij het scrollen. Het was inderdaad natuurlijker dan de oude manier, maar o-o-o wat was het wennen. En in sommige gevallen wende het nooit. Op een trackpad is natuurlijk scrollen heel logisch, maar met sommige muizen (met zo’n scrollwieltje) blijft het onlogisch. En natuurlijk heeft Apple maar één setting, die voor alle situaties geld. Dus ‘natuurlijk scrollen’ staat aan of uit. En staat het aan, dan staat het aan voor trackpads én muizen. Zo is Apple.
Dankzij het appje Scroll Reverser kun je dat nu ook los van elkaar instellen. Dus bijvoorbeeld wel natuurlijk scrollen op een trackpad, maar niet met een muis. Wij hadden gewild dat we dat appje al veel eerder hadden ontdekt…
Scroll Reverser | gratis | ★★★★☆
Altijd fijn als Apple naar je luistert. Verzuchtte ik in februari nog dat een Mac wel wat slimmer mag worden, nog geen vier maanden kreeg ik mijn zin. Omdat ik zowel het laatste model Mac als iPhone in huis heb, mag ik binnenkort van alle voordelen van AI genieten. AI met de A van Apple. “Jij hebt nu zeker ook spijt van je nieuwe Apple-spullen?” vroeg een collega op mijn werk die weet dat ik alles van Alphabet en Meta van mijn Mac weer. “Nu met die nieuwe EULA van Apple waarin staat dat ze alles van je mogen weten net als Google en Facebook en dat ze gaan samenwerken met Microsoft voor AI.” Ik was even van slag. Ik heb de keynote van de WWDC niet gekeken, en al geloofde ik hem niet, ik ging toch maar eens rondneuzen. De collega had zich duidelijk iets op Facebook laten aanpraten. Zoeken op ‘Apple+EULA’ leverde niets op. Wel weet ik inmiddels dat de AI in MacOS en iOS me nog niet ver genoeg gaat. Mensen uit foto’s verwijderen? Ik wil dat mijn Mac per locatie een andere desktop en set met apps toont. Bestanden voor me ordent en een naam geeft zoals ik ingesteld heb, muziek tijdens het werken uitzoekt, mails en berichten ordent op belangrijkheid, me aan afspraken herinnert, me helpt en inspireert, afijn, dat mijn Mac, iPad of iPhone een combinatie is van HAL 9000 en Samantha. Maar dat zal nog wel even duren, vooral omdat Apple heeft besloten zijn eigen intelligentie buiten Europa te houden. Uit wraakzucht om een dreigende miljardenboete of toch om oprechte redenen? De tijd moet het leren. En zo moeten we wachten, terwijl een beetje intelligentie nepnieuws zou kunnen tegenhouden. Al zal het mijn collega natuurlijk niet helpen, met zijn Android.
– Jack Nouws, MacFundamentalist