Jeetje, nummer 50 alweer
Ongelooflijk...dit is alweer nummer 50 van deze nieuwsbrief! We begonnen op 2 oktober 2018 met de eerste editie, en brachten vervolgens om de twee weken een volgende gratis editie uit. Sinds 27 augustus 2019 verschijnen we elke week: de ene week voor iedereen, de andere week alleen voor leden. We hopen dat we jullie na 50 edities nog steeds een plezier doen met MacFan!
Misschien goed om nog eens te zeggen: op deze overzichtspagina kun je alle eerder verschenen MacFan-nieuwsbrieven terugvinden. De edities die met een ★ zijn gemarkeerd, zijn alleen voor leden. De rest is voor iedereen te bekijken, abonnee of niet.
Lid worden... zonder creditcard!
Onze leden betalen € 2,- per maand – daarvoor krijgen ze elke week een MacFan in hun mailbox. MacFan gebruikt Revue als nieuwsbriefplatform, en het betalingssysteem dat daarachter hangt, accepteert jammer genoeg alleen creditcards. We hebben de afgelopen maanden heel vaak de vraag gekregen of er ook op een andere manier betaald kan worden. We hebben daar nu iets voor verzonnen: één keer per jaar bieden we de mogelijkheid om meteen voor een heel jaar lid te worden van MacFan, via een gewone overschrijving. Iedereen die deze maand (januari) aangeeft dat te willen, krijgt van ons een betaalverzoek om € 24,- over te maken en wordt daarmee lid tot en met eind januari 2021. Het lidmaatschap stopt eind januari 2021 – er is geen automatische verlenging. Maar als het populair bijkt, dan bieden we die mogelijkheid volgend jaar waarschijnlijk weer! We sturen iedereen die op deze manier lid wordt uiteraard een factuur die voor de administratie kan worden gebruikt.
Wil je lid worden voor een jaar?
Dat kan heel simpel: reply op deze mail en geef aan dat je een lidmaatschap tot en met eind januari 2021 wilt afsluiten. Dan sturen we je per e-mail een betaalverzoek. Als je betaling binnen is, voegen we je direct toe als lid. Stuur je mailtje uiterlijk 31 januari!
De iCloud-prullenbak
Veel Mac-gebruikers voelen een aarzeling om iCloud Drive te gebruiken, om de simpele reden dat een bestand dat je weggooit uit iCloud, voorgoed verdwenen lijkt. Zonder hersteloptie. Een bestand in Dropbox wordt ook lokaal bewaard en die lokale kopie vind je dus terug in de prullenbak na verwijdering, maar bij iCloud is er niet altijd sprake van een lokale kopie, en lijkt weg ook echt weg te zijn. Maar er is wel een herstelmechanisme. Om de een of andere onbegrijpelijke reden is die niet ingebakken in de Finder, en ook niet elders in macOS. Je moet ervoor naar iCloud.com. Jawel, naar de website. Log daar in op je account, en ga dan naar Accountinstellingen. Scroll op die pagina naar onderen, en je ziet onder het kopje 'Geavanceerd' de optie 'Herstel bestanden'.
iCloud bewaart weggegooide bestanden nog 30 dagen. Je kunt individuele bestanden terugzetten, of alles, als je dat wilt. Er zijn ook functies om je contacten, agenda's en bladwijzers te herstellen. Bij contacten en agenda's zet je overigens een momentopname van je adresboek of agenda terug – niet een individueel contact of losse afspraak.
Ben jij al gehackt?
Begin dit jaar kregen we weer eens zo'n paniekerig berichtje:
Volgens mij is mijn Instagram-account gehackt!!!
Het account was niet gehackt – dankzij Instagram, dat een vreemde inlogpoging (aan de andere kant van de wereld) had gedetecteerd en deze uit voorzorg had geblokkeerd. De eigenaar van het account kreeg een waarschuwende mail en werd gedwongen het wachtwoord te wijzigen. Voor die eigenaar bleef het een mysterie hoe iemand aan de andere kant van de wereld aan zijn wachtwoord was gekomen. 'Is mijn Mac dan toch gehackt?', vroeg hij.
'Gebruik je dat Instragram-wachtwoord ook voor andere dingen?', vroegen wij.
Het lek zit vaak niet bij jou
Veel mensen zijn zich er (nog steeds) niet van bewust dat cybercriminelen je wachtwoorden vaak niet van jou ontfutselen, maar ze in handen krijgen via datalekken bij grote bedrijven. Om zomaar een paar lekken te noemen:
Adobe: gegevens van 153 miljoen gebruikers, inclusief wachtwoorden, gelekt in oktober 2013;
Dropbox: gegevens van tientallen miljoenen gebruikers, inclusief wachtwoorden, gelekt in 2012;
LinkedIn: gegevens van 164 miljoen gebruikers, inclusief wachtwoorden, gelekt in mei 2016;
Canva: gegevens van 139 miljoen gebruikers, inclusief wachtwoorden, gelekt in mei 2019.
De complete lijst van bekende datalekken via websites is zorgelijk, met talloze bekende sites, zoals Bitly, DaFont.com, Dailymotion, Disqus, Domino's Pizza, Epic Games, Ethereum, Forbes, Kickstarter, Last.fm, Mac Forums, Mac Torrents, Mastercard, Snapchat, Sony, tumblr en uTorrent. En dan noemen we er echt maar een paar.
Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken
Dropbox dwong gebruikers na hun datalek in 2012 weliswaar om het wachtwoord te wijzigen, maar kwaadwillenden weten: grote kans dat je dat wachtwoord ook op andere plekken gebruikt en dat je het daar niet hebt gewijzigd. Proberen maar dus. Facebook, Instagram, Twitter, Amazon, iCloud, iTunes Store... waar hebben ze nog meer toegang met dat gekaapte wachtwoord?
Er is een handige website waar je kunt checken of jouw e-mailadressen gecompromitteerd zijn: Have I Been Pwned. Vul je mailadres in, en je krijgt het meteen te zien. Maak je geen zorgen als het scherm rood kleurt en de website 'Oh no - pwned!' roept. De kans is vrij groot dat je gegevens ooit zijn gelekt.
Pwned? Neem meteen maatregelen:
Gebruik het wachtwoord van de gecompromitteerde dienst niet meer, ook niet op andere plekken;
Gebruik sowieso niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten;
Wijzig je wachtwoorden zo nu en dan;
Als je dit allemaal te veel gedoe vindt: kijk eens of een wachtwoordmanager (zoals 1Password of LastPass) iets voor jou is. Overigens is de Sleutelhanger van iCloud in combinatie met de wachtwoordsuggesties van Safari voor Apple-gebruikers een prima alternatief om veilige wachtwoorden te hebben.
Wat we ook nog voor je vonden...
In een nieuwe bèta van macOS zijn aanwijzingen gevonden dat Apple werkt aan een 'Pro Mode' voor Macs. Gebruikers kunnen die modus zelf aanzetten op het moment dat ze extra rekenkracht willen inzetten – dat gaat dan wel ten koste van batterijduur, en komt vermoedelijk met wat meer geblaas van ventilatoren. Vermoedelijk is de Pro Mode specifiek bedoeld voor MacBooks, en dan met name de 16-inch MacBook (die een nieuw thermisch ontwerp heeft).
Het nieuws over een aanstaande Pro Mode, heeft bij een aantal Mac-gebruikers ook een roep om een 'Low Power Mode' losgemaakt: een modus die precies het omgekeerde doet. iOS heeft al lang zo'n energiebesparende modus, die erg handig is wanneer de batterij van je iPhone bijna leeg is en opladen helaas even niet kan. Uiteraard kun je op je MacBook zelf een paar dingen doen: zoals de helderheid van je beeldscherm terugschroeven en energieslurpende apps afsluiten. Toch zou het handig zijn als het allemaal met één switch kon...
Voor verloren uurtjes: The (Unofficial) Apple Archive. Een website die voelt als een snoepwinkel: alle persbeelden, commercials, advertenties en keynotes van Apple, van de jaren 70 tot nu. Nog nooit zag je zo veel Apple-materiaal bij elkaar. Klik een jaar aan, en smullen maar. Zo hebben wij nog eens zitten genieten van de Get a Mac-commercials uit 2006... (en morgenavond kijken we seizoen 2, uit 2007).
Elke nieuwe versie van macOS komt met een nieuwe bureaubladachtergrond. Wat gebeurt er als je die allemaal zou combineren tot één psychedelische wallpaper? Je ziet het in de tweet hieronder. Als je de afbeelding beter wilt bekijken: hier is-ie in 5K.
Tot slot... Wat zegt Jack?
In 1990 noemde ik mijn Mac het Dafje onder de computers. Alles ging vanzelf en onder de motorkap van Mac en Daf was ik meteen thuis. Kapotte bougies of voorkeurbestanden. Lekke uitlaat of conflicterende extensies. Ik loste het allemaal op. Als ik nu het motorcompartiment van mijn Volvo V40 open zie ik de Bibliotheek van macOS. Er is geen logica in wat wat doet. Een schone installatie is soms de enige oplossing. En dan denk ik wenend aan de tijd dat dat betekende dat je gewoon een map van een floppy naar de HD sleepte.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 4 februari.