De MacFans uit 2022 zijn weer online!
Vandaag even een extra editie van MacFan – met een update over de voortgang van onze overstap naar Substack. We hebben jullie al eerder verteld dat we door toedoen van Elon Musk ons oude nieuwsbriefplatform Revue moesten verlaten. Twitter draaide Revue de nek om, en dus was er geen andere optie dan een nieuw plekje voor MacFan vinden. Dat werd Substack.
Nieuwe nieuwsbrieven sturen vanaf Substack is natuurlijk een fluitje van een cent, maar ons hele archief met meer dan 200 MacFan-nieuwsbrieven overzetten naar het nieuwe platform, bleek een monsterlijke klus. Ook al had Revue een exporteerfunctie, en Substack een importeerfunctie, dan nog waren nieuwsbrieven een complete chaos, waarin soms dingen ontbraken of totaal verkeerd werden weergegeven. Er was geen andere optie dan dat allemaal met de hand corrigeren… en inmiddels zijn we zo ver dat alle edities van 2022 weer online te vinden zijn, in volle glorie! Je kunt ze hier bekijken.
De voordelen van Substack
Zoals je in het online archief kunt zien, is het bij Substack veel leuker om te zoeken naar oude nummers. Bij Revue zag je alleen maar een lijst met titels; hier zie je ook plaatjes en tekstjes, zodat je een beetje weet waar elke editie over gaat.
Helemaal leuk is dat we begin dit jaar hebben besloten om alle oude member-edities voor iedereen toegankelijk te maken. Dus als je geen betalende lezer was, dan zijn er veel oude edities te vinden die je nog niet kent. We lichten er even een paar uit:
MacFan nr. 173 – Met een Star Wars-sausje
Een special over kleine, nuttige dingen die je Terminal kunt laten doen. Zoals je Mac automatisch uitzetten met een timer, of voorkomen dat je Mac in de sluimerstand schiet, of een andere locatie instellen waar je screenshots worden opgeslagen. Maar ook hoe je Star Wars kunt kijken… in ASCII.
MacFan nr. 158 – Weg met die UTM
Misschien heb je je er wel eens aan geërgerd dat websites stiekem een beetje code achter URL’s plakken. Als je bijvoorbeeld Pocket gebruikt om links te bewaren, dan zul je zien dat Pocket iets achter al die links plakt.
Stel dat je deze pagina opslaat in Pocket:
https://www.feitig.nl/2023/01/22/Poetin-dreigt-schoenen-uit-te-trekken.html
Als je die pagina dan vanuit Pocket opent, dan is de link opeens dit geworden:
https://www.feitig.nl/2023/01/22/Poetin-dreigt-schoenen-uit-te-trekken.html?utm_source=pocket_mylist
De link is langer geworden: er is iets achter geplakt. Die ?utm
herken je misschien wel. Het is code van een advertentiesysteem van Google. De toevoeging zorgt ervoor dat de beheerder van de bezochte website (Feitig) kan zien waar de bezoeker vandaan komt (Pocket). Dat is vaak handige informatie voor adverteerders en sponsoren: die kunnen zo zien of hun advertentie of sponsorbericht ervoor heeft gezorgd dat er bezoekers naar hun site komen. Maar voor gebruikers is het helemaal niet handig. Als jij een link met iemand wilt delen, dan is het helemaal niet de bedoeling om extra informatie over wat jij hebt gedaan met die link mee te sturen. Je wilt gewoon een schone link, zonder UTM-rommel.
In editie 158 van MacFan kijken we naar een Safari-extensie die al die UTM-troep automatisch voor je kan wissen.
MacFan nr. 186 – Van nostalgie naar toekomstmuziek
Waar zou je het eerste naartoe lopen als je een Apple Store van jaren geleden kon bezoeken? Ga je meteen kijken bij oude MacBooks (of zelfs iBooks), of ga je snel even mijmeren bij de iPods? Het lijkt een onzinnige vraag, want er bestaan geen oude Apple Stores meer. Apple heeft nooit de behoefte gevoeld om één winkel als een soort museum te bevriezen in de tijd. Maar virtueel kan tegenwoordig alles. In deze MacFan maken we een nostalgische trip door oude Apple Stores, met hulp van de The Apple Store Time Machine.
MacFan nr. 188 – Een app resetten
Soms heb je een app die opeens onwillig is. Hij loopt steeds vast, met louter nog die gekmakende draaiende strandbal om naar te kijken. Je stopt het programma geforceerd, opent 'm vervolgens nog een keer, om vervolgens wéér vast te lopen. Ken je dat? Dan zou je wel eens willen dat er een knop was waarmee je een app kon resetten. Naar de 'fabrieksinstellingen'. Maar die knop is er niet in macOS. En dus gooien veel mensen de app dan maar weg en installeren het hele programma opnieuw. Wat lang niet altijd werkt, want het euvel zit vaak niet in de app zelf, maar in allerlei andere bestandjes die bij de app horen. In deze editie van MacFan kijken we hoe je een app toch kunt resetten (zonder de app te verwijderen en opnieuw te installeren), met behulp van AppCleaner.
Dit zijn zomaar wat voorbeelden van MacFan-edities die je misschien nog niet eerder hebt gezien… en die nu voor je klaarstaan op Substack.
Alle edities van 2022 staan er dus, en ook al een aantal edities uit 2021 of zelfs nog eerder. We werken bij het ‘restaureren’ van alle edities niet helemaal in volgorde van verschijning: als een editie verwijst naar een eerdere editie, dan nemen we die ook meteen mee. Zodat je niet doorklikt naar iets dat nog niet online staat.
(Dat is ook meteen de reden dat één editie van 2022 nog niet online staat: nummer 189, met de Eerlijk-is-Eerlijk Top 5 van 2022. Die editie verwijst naar zo veel eerdere nummers, ook uit 2021 en 2020, dat we hebben besloten om daarmee nog even te wachten tot al die oudere edities ook online staan.)
Tot zover deze extra update – eind deze maand weer een reguliere MacFan!