Apple is Schaken toch niet helemaal vergeten
Apple staat niet bekend als een bedrijf met een hart voor games – zelfs Apple Arcade blijft een project in de marge, dat bovendien tot veel frustraties bij game-ontwikkelaars leidt – maar één spel wordt al sinds jaar en dag met elke Mac meegeleverd: Schaken. Al heeeeel lang: de app vindt zijn oorsprong in NeXTSTEP; de verre voorloper van macOS.
Misschien was je het vergeten, want de schaakapp is niet heel prominent aanwezig op je Mac. En het leek er lang op dat Apple het zelf ook vergeten was. Natuurlijk, de app kreeg een paar jaar geleden een nieuw icoontje, toen het design van macOS op de schop ging. Maar verder bleef de app jarenlang ongewijzigd. De laatste update was in 2012… dan hebben we het dus over de tijd van OS X Mountain Lion. Bij die update kreeg Schaken ondersteuning voor Game Center, naast een paar kleine grafische aanpassingen. Dat is dus twaalf jaar geleden. Een eeuwigheid in de wereld van computers.
Maar nu gaat er dan toch wat gebeuren met Schaken. In de laatste bèta-versies van macOS Sequoia heeft het klassieke spel een make-over gekregen. Boven dit artikel zie je de oude versie, zoals die jarenlang in macOS zat, en hieronder de nieuwe.
Het is niet wereldschokkend. De glossy achtergrond is vervangen door een wat korreliger achtergrond met een spotlight-effect. Het schaakbord en de stukken ogen realistischer, met een meer gedetailleerde textuur. Wellicht vanwege dat realisme heeft Apple bepaalde opties ook verwijderd. Zo kon je voorheen instellen of het schaakbord van hout, metaal, marmer of gras moest zijn. De gras-optie is in de nieuwe versie verdwenen. Een pluspunt is dat de stukken en het bord in de nieuwe versie veel helderder zijn. Zoals je hieronder kunt zien, was de oude variant best wel donker.
De update lijkt louter om uiterlijke kwesties te gaan… of zou AI onder de motorkap ook een grotere rol spelen?
Hoe Logic zang, drums, bas en andere instrumenten uit een mp3’tje trekt
Wij zijn geen muziekmakers, en als we iets met audio moeten doen op onze Macs, dan is dat meestal een klusje dat prima met GarageBand kan. Logic ontsnapt daardoor een beetje aan onze aandacht. Ten onrechte wellicht, want een paar weken geleden kwamen we onderstaande video tegen op YouTube. Van vocal coach Chris Liepe. Die maakt leuke video’s – ook als je zelf niet de behoefte voelt om zanger te worden. Hij weet de multitracks van veel beroemde nummers te bemachtigen, en maakt daarmee luistersessies waarin je allerlei details in beroemde hits kunt ontdekken. Details die je anders nooit had gehoord. Chris maakt vooral veel video’s over nummers van Michael Jackson, en die zijn vaak spectaculair om spoor-voor-spoor te horen. Luister maar eens naar deze sessie over Dirty Diana.
Maar daar gaat het ons nu even niet om. Chris zei een paar weken geleden opeens ook iets over Logic. In deze video:
Alle video’s van Chris Liepe draaien om multitracks: dat zijn projectbestanden met daarin alle losse sporen. Aan de hand van die multitracks kan Chris je elk detail laten horen.
Als je de multitracks hebt, dan kun je allerlei dingen doen met het nummer. Bijvoorbeeld alle zang uitzetten, om een karaoke-versie te maken. Of je eigen remix van een nummer maken. Of alleen het geluid van de strijkers gebruiken als achtergrondmuziek voor je video. Met andere woorden: zodra je meerdere sporen hebt, kun je ermee spelen.
Maar wat nou als je geen multitracks hebt? Stel je bent helemaal wild van het nummer Apple van Charli XCX. En nu wil je het nummer ontdoen van Charli’s stem en daarna zelf inzingen. In de hoop dat dat ook goed klinkt. Hoe ga je de vocalen uit het mp3’tje halen? Misschien denk je al meteen aan allerlei AI-diensten op het web. Maar als je Logic hebt, dan doe je dat met een paar klikjes. Open je mp3’tje in Logic en zoek dan de optie Stem Splitter. En dan boem, zoals Steve Jobs zou zeggen: je muziekbestand is gesplitst in vier sporen: vocalen, drums, bas en de rest. Die vier sporen zijn eigenlijk ‘stems’. Een stem is een muzieklaag, zoals de baslijn of de zang. Een nummer kan bij het opnemen uit tientallen sporen bestaan. Denk aan de drums: de snare drum, de hi-hat, de toms… dat kunnen allemaal aparte sporen zijn. Als je al die drumsporen samenvoegt, heb je een stem met alle drums.
Logic splijt het nummer dus niet in talloze sporen, maar in vier stems: zang, bas, drums en de rest (gitaren, synthesizers, etc.). Hoe goed Logic dat doet, kun je zien in de video van Chris Liepe.
In de vorige nieuwsbrief zeiden we al dat Apple tijdens de WWDC veel tamtam maakte over AI, maar dat Apple daar eigenlijk al heel lang mee bezig is. Dit is daar een voorbeeld van. Het verbaast ons een beetje – maar misschien hebben we niet goed opgelet – dat we tijdens keynotes van Apple van alles horen over monochrome icoontjes in iOS en niet zo spannende nieuwe wachtwoordapp, maar dat verbijsterend gave dingen zoals dit onvermeld blijven. Terwijl dit toch de magic is die we zo graag van Apple zien.
🪦 Twitter voor Mac ⚰️
Het spijt ons dit droeve nieuws te moeten melden: Twitter voor Mac is dood. Lang leek het erop dat iedereen bij 𝕏 de Mac-app was vergeten. Tot kort geleden kon je die nog gewoon downloaden in de Mac App Store. De app heette daar nog altijd ‘Twitter’. En nee, niet alles deed het meer zo goed in die app. Maar het was wél een Twitter-app, waarmee je nog altijd je Twitter-tijdlijn kon bekijken. Of een tweet kon plaatsen. Het is ons een raadsel hoe Twitter voor Mac zo lang heeft kunnen voortbestaan. Wat de reden daarachter ook was… het is nu voorbij. De app is uit de Mac App Store verwijderd.
Niet helemaal overigens. Als je Twitter voor Mac ooit eerder hebt gedownload in de Mac App Store (maar je hebt ’m daarna verwijderd), dan kun je ’m via je Aankopen-overzicht nog altijd downloaden.
De app geeft bij gebruik overigens wel een keer de melding dat de app verouderd is. Je moet dan klikken op ‘Bijwerken’, maar als je dat doet, dan wordt je alleen maar doorgestuurd naar een webpagina over de 𝕏-app. Er wordt niks bijgewerkt aan je Twitter-app… die kun je gewoon blijven gebruiken als je braaf door die meldingen heen hebt geklikt. Hilarisch.
Dure vliegjes
In onze vorige editie vertelden we over BananaBin: een grappig appje dat ervoor zorgt dat er opeens vliegjes rondom je prullenbak cirkelen als die erg vol raakt. De app was toen nog in bèta-versie en daarom gratis. Maar nog geen week na onze nieuwsbrief kreeg BananaBin plots een 1.0-versie. En die kost $ 4,99. Vinden wij wat veel geld voor vliegjes. We zouden tegen de ontwikkelaars willen zeggen: ‘Kom op zeg, dit is een grapjes van een euro. Twee euro hooguit. Niet een handige utility waar je vijf dollar voor neertelt.’ We hopen dat veel lezers de gratis bèta-versie nog hebben kunnen downloaden. Die doet namelijk precies hetzelfde als de vijf-dollar-versie.
(Oké, we geven toe: het had nóg erger gekund. De ontwikkelaars hadden er ook een abonnement aan vast kunnen hangen. Zes euro per maand! Of levenslang afkopen voor 284 euro!)
Het is zover. Apple is officieel evil en de witte ridders van de EU gaan de draak knechten, samen met de cowboys uit de VS, die Apple van een monopolie beschuldigen. Het was ook onvermijdelijk, als je zo krankzinnig veel geld omzet en zo’n grote beurswaarde bereikt, met zo’n relatief bescheiden marktaandeel. En nu heeft de superbelegger Warren Buffett ook nog eens de helft van zijn aandelen in het bedrijf verkocht, net nu alle beurzen onderuitgaan. Ik heb geen idee waar dit heengaat. Ik wil er eigenlijk ook niet over nadenken..
– Jack Nouws, MacFundamentalist