Het einde van macOS Server
Terwijl iedereen vandaag aan de oranje tompoucen zit (eet smakelijk!), nemen wij even het Mac-nieuws van de afgelopen week door. Te beginnen met het verscheiden van macOS Server. Apple maakte vorige week bekend dat het programma vanaf 21 april niet meer beschikbaar is voor nieuwe gebruikers – bestaande gebruikers kunnen de app nog steeds downloaden uit de App Store en blijven gebruiken.
Door de jaren heen heeft Apple steeds meer functionaliteiten van macOS Server geïntegreerd in macOS zelf. Dingen als Caching Server, File Sharing Server en Time Machine Server zitten tegenwoordig ingebakken in elke Mac. Alleen voor Mobile Device Management (MDM) heeft macOS standaard geen oplossing; als je daar macOS Server bij gebruikte, moet je naar andere MDM-oplossingen kijken, ben je voortaan op een andere aanbieder aangewezen. Apple heeft een supportdocument om je te helpen een MDM-oplossing te kiezen.
Even mijmeren
Met het verdwijnen van de app macOS Server, komt er min of meer een einde aan een lange geschiedenis van serverproducten van Apple. Als we even mogen mijmeren... herinner je je nog dat Apple ooit servers verkocht? Ze heetten Xserve. Ze waren gebouwd om in een rek te plaatsen:
In 2011 stopte Apple met Xserve, maar in oktober 2009 was al een vervanger uitgebracht... namelijk de Mac mini Server. In 2020 bracht Apple ook een server-variant uit van de toenmalige Mac Pro.
De Mac mini Server viel in 2009 op omdat het ding geen optical drive had (wat toen nog heel gebruikelijk was), maar in plaats daarvan ruimte had voor een tweede harddisk.
Dat was ook nog de tijd dat elke release van Mac OS X (zoals het toen nog heette) als tweeling werd uitgebracht: een gewone variant en een server variant. Op het plaatje hierboven zie je het installatieschijfje van Mac OS X Server Snow Leopard. Vanaf OS X Lion stopte Apple daarmee: serverfunctionaliteiten werden vanaf dat moment een applicatie die je in de Mac App Store kon downloaden. En dat duurde dus tot en met vorige week. macOS Server is niet meer.
Moet de helderheid van je beeldscherm omhoog?
Als je een moderne MacBook Pro hebt, of een Pro Display XDR, dan moet je even opletten... want de helderheid van je beeldscherm kan dramatisch omhoog, ook al laat macOS dat niet altijd toe. De beeldschermen van deze apparaten zijn in staat om een helderheid van 1.600 nits te halen. Apple noemt dat een 'piekhelderheid', en die zie je eigenlijk alleen bij het afspelen van HDR-video's of als je Metal-applicaties gebruikt. Op andere momenten niet... tenzij je de app Vivid installeert. Dan kun je die piekhelderheid ook in gewone situaties gebruiken, en dan betekent het vaak een verdubbeling van de helderheid. Wat bijvoorbeeld ideaal is als je met je MacBook Pro in de zon zit.
Het klinkt ons als muziek in de oren, maar helaas werken wij op MacBook Airs, dus wij hebben er niks aan. Om die reden hebben we de app ook niet kunnen testen. We geven geen beoordeling dus. Maar als het iets voor jou is, dan kun je eens een gratis probeerversie van Vivid downloaden. (En laat ons dan eens weten wat je ervan vindt!)
Vivid | vanaf € 15
3.300 symbolen voor het oprapen
Apple doet tegenwoordig alles met het lettertype San Francisco. Wat lang niet iedereen weet, is dat San Francisco niet alleen uit letters en cijfers bestaat, maar ook uit een paar duizend iconen. Die staan niet standaard op je Mac, maar je kunt ze gratis downloaden bij Apple. Dat doe je door de app SF Symbols 3.3 te downloaden – we schreven in juni vorig jaar in onze member-nieuwsbrief al uitvoerig over die app.
SF Symbols herbergt 3.300 symbolen. Die kun je in de app in allerlei kleuren bekijken, en ook op verschillende achtergronden. Je kunt ze exporteren als .svg-bestand, en ze dan bewerken in een vectorprogramma. Je kunt ze ook als afbeelding exporteren, als je dat liever hebt. Zo hebben wij het schattige schildpadje dat je hierboven ziet, geëxporteerd als klein plaatje:
Al die symbolen in San Francisco zijn eigenlijk bedoeld voor ontwikkelaars van iOS-apps. Maar niets houdt je tegen om er andere dingen mee te doen. Zulke symbolen gebruiken in een e-mail of op je website is niet handig, want dan moeten je lezers het font ook hebben geïnstalleerd. Maar in een mooie Keynote-presentatie kunnen zulke symbolen goed van pas komen. Of in een flyer of poster die je op je Mac maakt.
Het punt is alleen: als je SF Symbols hebt geïnstalleerd, vergeet je al snel dat je al die symbolen hebt. Je wilt eigenlijk een handigere manier om snel het symbool te zoeken dat je nodig hebt. Dat kan dan weer met een ander appje, dat niet van Apple is, maar dat je wel kunt kopen in de Mac App Store: SF Menu Bar. De app is nog maar twee weken uit, maar heeft inmiddels al drie updates gehad.
SF Menu Bar installeert zich in de menubalk, zodat je heel snel een symbool kunt zoeken, zonder de app waar je in zit te werken hoeft te verlaten.
Zoek het symbool dat je nodig hebt, en sleep het simpelweg naar het project waar je aan zit te werken. Of nee, wacht... dat gaat dan niet meteen goed! Standaard staat SF Menu Bar ingesteld dat het de naam van het symbool kopieert, in plaats van het symbool zelf. Dan zie je opeens het woord 'tortoise' in je project, terwijl je symbooltje van de schildpad wilde. Dat moet je even aanpassen in de instellingen van de app:
Heb je dat gedaan, dan heb je voortaan 3.300 symbolen die slechts één muisklik van je vandaan zijn!
SF Symbols 3.3 | gratis | ★★★★☆
SF Menu Bar | € 3,99 | ★★★★☆
Tot slot... Wat zegt Jack?
Het zal de leeftijd wel zijn dat ik teruggekeerd ben naar een oude liefde: sciencefiction. Zelfs toen ik al Nederlands studeerde wisselde ik Willem Frederik Hermans af met Robert Anson Heinlein en Jan Arends met Isaac Asimov. De hernieuwde kennismaking valt niet mee, het stelt stilistisch allemaal niet veel voor. Maar het blijft verrassend wat er uitgekomen is van die voorspellingen in de jaren vijftig.
Maar veel ook niet. Hoe geavanceerd de nieuwe Macs ook lijken met hun M1 Pro-, M1 Max- en M1 Ultra-chips, het blijven zwakzinnige apparaten vergeleken met zelfbewuste computers die de sciencefiction ons beloofde. Het zijn hondjes die je eerst alles moet voordoen. Ze leren en onthouden informatie, maar feitenkennis is geen intelligentie. Zou dat misschien de reden zijn dat de M-chips van Apple zo’n overkill aan rekenkracht hebben? Zodat ik uiteindelijk tegen mijn Mac kan zeggen, toon me alle foto’s van de jongste zoon met zijn dino-T-shirt? Of: boek het goedkoopste ticket naar Barcelona in mei of juni en ik wil niet om middernacht aankomen? Ik vrees dat het sciencefiction is.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt rond 10 mei.