SF Symbols met 600 nieuwe iconen
Als je net als wij dol bent op symbolen, dan zou je de bèta-versie van SF Symbols 3 eens kunnen downloaden. SF staat natuurlijk voor San Francisco; de naam van Apple's huisletter. Het is ook het systeemfont in macOS.
Apple heeft het lettertype de afgelopen jaren ook uitgebreid met symbolen, en tijdens het WWDC presenteerde het versie 3 (in bèta nog). Er zitten meer dan 3.100 symbolen, waaronder 600 nieuwe. Allemaal vormgegeven om prachtig te integreren met de letters van San Francisco. Als je de bèta-versie downloadt, krijg je niet alleen een zwik iconen, maar ook een handige inspector waarmee je ze kun doorzoeken en bijvoorbeeld in kleur kunt aanpassen. Het is specifiek bedoeld voor ontwikkelaars van apps, maar gratis te downloaden voor iedereen die het leuk vindt om ermee te spelen.
Wat er allemaal niet werkt op een Intel-Mac
Vorige week berichtten we enthousiast over alle nieuwe features in macOS Monterey. Maar nu de reality check. Als je een Mac met een M1-processor hebt, dan kun je macOS Monterey zorgeloos installeren en alle nieuwe functies gebruiken. Maar op een Intel-Mac zijn niet alle nieuwigheden beschikbaar. Dit mis je als je geen M1 hebt:
Portretmodus in FaceTime. Leuk extraatje: je kunt de achtergrond een beetje blurren tijdens een FaceTime-call. Ziet er lekker cinematografisch uit. Maar werkt alleen met een M1.
LiveText. Supergaaf: teksten kopiëren uit foto's. Het was misschien wel het nieuwigheidje in Monterey waar we het meest enthousiast over waren. Maar het kan alleen met een M1.
Globe in Kaarten. Als je uitzoomt in de app Kaarten, zie je uiteindelijk een interactieve wereldbol. Leuk extraatje – voor M1-gebruikers.
Gedetailleerde stadskaarten. Goed, dit is voor ons Nederlanders en Vlamingen nog niet zo relevant, want het gaat sowieso nog slechts om een handjevol steden. En daarvan is alleen Londen in de buurt. Maar toch: de supergedetailleerde kaarten van San Francisco, Los Angeles, New York en Londen, kun je dus alleen zien op een M1-Mac.
Erg om dat te moeten missen? Wil je nu meteen een nieuwe Mac? Of is het Mac-leven prima zonder deze nieuwigheidjes?
Vervang je batterijen door USB
Een briljant idee op Kickstarter: vervang al je batterijen door USB-power! Heb je nog apparaten waar batterijen in gaan? Wij wel, onder andere een zwik draadloze Apple-keyboards hier op de redactie, en wat magische muizen. Apple is al lang afgestapt van oplaadbare batterijen: al die accessoires komen nu met een accu en een lightning-poort om ze op te laden. De enige batterijen die Apple nog toepast, zijn de knoopbatterijen in de Siri Remote. Wij wisselen echter nog steeds batterijen, en soms is dat irritant. Ze zijn altijd op een onhandig moment leeg, opladen duurt even, en alle andere batterijen zijn natuurlijk volkomen onvindbaar. De ReVolt moet dat voorgoed oplossen: het is een soort accu in de vorm van een batterij (AA, AAA, C of D). Met een heel dunne kabel eraan. Zo dun, dat-ie makkelijk door een kiertje van het batterijklepje kan. Zo maak je van een draadloos-apparaat-op-batterijen eenvoudig een bedraad-USB-apparaat. Bekijk het filmpje maar eens:
Handig? Misschien wel voor een oude Walkman of Gameboy. Maar ons Apple Keyboard heeft een schroefdop in plaats van een batterijklepje. Daar past dat kabeltje nooit door. En bij de muis zou het misschien wel kunnen, maar dan steekt de stroomkabel er aan de zijkant uit... ook niet heel handig. Dus wellicht niet toepasbaar voor onze Mac. Maar wel voor een heleboel andere (oude) apparaten in onze bureaula. Ook iets voor jou? Je kunt het project nog een dag of 10 backen op Kickstarter.
Lezerstip: Forklift
In onze vorige membereditie spraken we over verborgen bestanden, en hoe je die zichtbaar kunt maken in de Finder. Kees Meijer mailde ons daarop een interessant alternatief voor de Finder:
Ik werk vaak met Forklift als vervanger voor Finder. Mooie bestandsbeheerder – ook voor FTP-werk. Forklift toont verborgen mappen op de MacBook standaard. Op zich dus wel oppassen want er komen ook mappen tevoorschijn die je beter met rust kunt laten. Misschien is Forklift ook een vermelding in de tips waard. (Of heb ik het ooit via een tip van jullie gevonden?)
Dank voor de tip, Kees! En nee, wij hadden hem nog niet eerder besproken in deze nieuwsbrief!
De terugkeer van Feitig... via de Terminal
In 2016 dook er een nieuw blogplatform op: Typed, van de makers van RapidWeaver. Bij MacFan doken we er meteen bovenop en schreven een lyrisch artikel over hoe geweldig Typed was. (Als je dat artikel nog eens wilt teruglezen: we hebben een pdf in WeTransfer gezet; je kunt 'm tot en met het weekend downloaden en nog eens lezen.) We vonden Typed fantastisch omdat het zo'n simpele, makkelijke interface had. Je kon je bij het bloggen helemaal focussen op de inhoud, zonder je al te veel zorgen te hoeven maken over de vormgeving en de back-end. Als test maakten we een De Speld-achtige blog, met parodiërende nieuwsberichten. We noemden de website Feitig, en kregen er zo veel lol in, dat we er ook na het experiment mee doorgingen. Maar niet lang. Want in 2017 trokken de makers van Typed de stekker er alweer uit. En daar sta je dan als blogger: heel je website weg. Al die uren schrijven voor niks! Wat nu?
Opzuigen, herbouwen
Een back-up maken van de blog was langs officiële weg niet mogelijk. We ontdekten de briljante app SiteSucker, waarmee je een website kunt opzuigen alsof het een stofzuiger is. Waarbij SiteSucker ook alle dingen opzuigt die wellicht elders op het web staan, maar wel nodig zijn voor het goed functioneren van de website. Denk aan JavaScripts die ergens op internet staan, of webfonts. Zo hadden we in ieder geval een functionerende kopie van Feitig op onze harddisk staan. Maar wat gingen we ermee doen? Alsnog een WordPress-website bouwen? Dat is nou juist wat we níet wilden. WordPress is afschuwelijk om in te werken – soms zit je eindeloos te pielen om iets goed te krijgen. En met al die plugins is het nogal gevoelig voor hackers en spammers. Maar wat dan?
Pas dit jaar kwamen we op het spoor van een heel andere oplossing. We herbouwden Feitig tot een website zonder CMS. In plaats daarvan ontdekten we de kracht van static website generators zoals Jekyll. En het gemak van schrijven in Markdown. Sinds een ruime week is Feitig weer terug. En geloof het of niet, we typen de teksten in een simpele tekstverwerker (in ons geval Byword) en verversen de website via de Terminal. Byword en Terminal, meer gebruiken we niet. Er is geen cms, je kunt niet 'inloggen aan de achterkant', er zijn geen databases... alleen statische html-pagina's. Het is veilig, supersnel, schaalbaar... je moet alleen even leren hoe het moet. In augustus gebruiken we een zomereditie van MacFan om uit te leggen hoe we dat hebben aangepakt. Tot die tijd kun je Feitig vast eens bekijken. Een volwaardige website... in elkaar getypt zonder cms. Lees de laatste berichten eens:
Tot slot nog even een bericht voor Apple
Hee Apple, toch een beetje in de war door deze melding op onze Mac. Want als optimaliseren de prestaties én de batterijduur negatief beïnvloedt, wat is er dan optimaal aan?
MacFan verschijnt voor betalende leden elke dinsdag. Tot volgende week!