Een week met macOS Catalina
macOS Catalina is ruim een week uit – tijd om een paar bevindingen op een rijtje te zetten. Catalina is een grote stap: het besturingssysteem is volledig 64-bit en ondersteunt oude 32-bit programma’s niet langer. Dat woord ‘programma’s’ moeten we trouwens ook niet meer gebruiken, want in Catalina heten programma’s vanaf nu officieel apps. De 64-bit-kwestie geldt overigens ook voor videocodecs in iMovie en Final Cut Pro X (waar we al eerder over schreven). Alsof dat nog niet genoeg verandering is, is iTunes vervangen door drie nieuwe apps: Muziek, Podcasts en Apple TV. Dat zijn behoorlijk veel grote wijzigingen bij elkaar – ben jij er al klaar voor?
De hamvraag:
Wil je al upgraden?
Elk jaar als er een nieuwe versie van macOS verschijnt, heb je drie groepen mensen: degenen die – benieuwd naar de nieuwe features – meteen upgraden, degenen die het nog even aankijken, en degenen die bij hoog en laag beweren de komende jaren niet over te stappen (maar het dan uiteindelijk toch doen). Het moet gezegd dat even wachten verstandig lijkt. De laatste jaren zijn de eerste releases van een nieuwe versie van macOS verre van probleemvrij. Dit jaar lijkt er een groot probleem te zijn met Mail: gebruikers zijn talloze e-mails kwijt. Wij hebben het nog niet geconstateerd, maar dat is meteen ook het geniepige van het probleem: dat je het (nog) niet hebt gemerkt, wil niet zeggen dat er niks weg is. Een fix van Apple afwachten lijkt in dit geval verstandig. Sowieso zijn er ontwikkelaars die zich openlijk afvragen of het regime van jaarlijkse macOS-upgrades niet veel te zwaar is. Lees bijvoorbeeld de blog Broken van Tyler Hall:
Apple’s insistence on their annual, big-splash release cycle is fundamentally breaking engineering. I know I’m not privy to their internal decision making and that software features that depend on hardware releases and vice-versa are planned and timed years (if not half-decades) in advance, but I can think of no other explanation than that Marketing alone is purely in charge of when things ship. Why else would stuff so completely broken and lacking the attention to detail that Apple is known for and (ahem) markets themselves on have shipped if not than to meet an arbitrary deadline?
Het hele verhaal van Hall geeft een boeiend inkijkje in hoe een ontwikkelaar moet dealen met de komst van een nieuwe versie van macOS.
Als je nog niet wilt upgraden:
Hoe raak je die notificaties kwijt?
Als je nog niet wilt upgraden naar Catalina, dan doet Apple er alles aan je ervan te overtuigen dat toch te doen. Je krijgt herinneringen dat er een update klaarstaat, en dat irritante rode bolletje bij de Systeemvoorkeuren is je ook al snel een doorn in het ogen. Zo'n bolletje moet weg – het lijkt wel alsof je geen rust hebt zolang het er staat. Hoe kom je van die upgrade-notificaties af?
Met Terminal natuurlijk – wat een opluchting altijd weer, dat Terminal er nog is. Met deze drie commando's ben je van al het Installeer-Catalina-nu!-gezeur af:
sudo softwareupdate --ignore "macOS Catalina"
defaults write com.apple.systempreferences AttentionPrefBundleIDs 0
killall Dock
Het eerste commando schakelt de herinneringen dat Catalina klaarstaat uit, met het tweede commando verwijder je het rode bolletje bij de Systeemvoorkeuren, en met de derde herstart je het Dock (nodig om de wijzigingen te zien). Van het aanhoudende gesmeek om Catalina te installeren ben je dan af – maar je zult voortaan zelf in de gaten moeten houden of er een update is.
Als je al wel over bent naar Catalina:
Welke apps werken niet meer?
Grote kans dat niet al je oude apps het meer doen in Catalina – apps die niet 64-bit zijn (maar nog 32-bit) openen niet meer. Wil je in één oogopslag zien welke apps de overstap niet hebben overleefd? Klik dan in de menubalk op het appeltje en dan op 'Over deze Mac'. Klik vervolgens op de knop Systeemoverzicht en scroll in de lijst die je ziet naar het rubriekje 'Software'. Daar zie je ook 'Verouderde software' staan. Klik erop, en je ziet meteen wat er niet meer werkt.
Sidecar: fantastisch, maar niet voor iedereen
Een van de nieuwigheidjes waar wij het meest naar uitkeken in Catalina was Sidecar. Met Sidecar kun je je iPad gebruiken als een tweede scherm. Dat kan handig zijn als je meerdere vensters open hebt staan, die je allemaal wilt zien. Nog genialer is dat je de iPad ook als tekenpad kunt gebruiken, met de Apple Pencil. Zowel een tweede scherm als een tekenpad leken ons fantastisch... maar het werd een teleurstelling. Want voor Sidecar heb je niet alleen macOS Catalina nodig, maar ook een vrij recente Mac. Onze vorige generatie MacBook Air en de wat oudere Mac mini's op de redactie komen niet in aanmerking. Het is ongetwijfeld ergens een keer vermeld door Apple, maar wij ontdekten het pas na installatie van Catalina. Komt jouw Mac in aanmerking? Een lijstje met geschikte Macs vind je in dit document van Apple.
iTunes, maar dan gestroomlijnd
Ook al lezen we her en der wat klachten dat de overgang van iTunes naar Muziek niet helemaal vlekkeloos is verlopen (sommige mensen schijnen veel album-afbeeldingen kwijt te zijn), hebben wij geen problemen ervaren met de nieuwe Muziek-app. Sterker nog, hij werkt wel lekker. Een lekker strakke app, die weer een beetje aan iTunes in de begindagen doet denken. Zonder de ballast van podcasts, films en boeken. Misschien ligt het aan ons iTunes Match-abonnement, maar de overgang ging vlekkeloos. De iTunes Store is er ook nog gewoon, en als je geen liefhebber bent van Apple Music (bijvoorbeeld omdat je al betalend Spotify-gebruiker bent) dan kun je alle verwijzingen daarnaar uitzetten via de instellingen. Allemaal... behalve één. Een nieuwe feature in Muziek is dat je ook songteksten kunt lezen terwijl je luistert. Daar zit een speciaal knopje voor in de app. Wij probeerden dat eerst met wellicht wat te obscure nummers, maar toen het ook niet lukte met All You Need Is Love van The Beatles, kregen we het vermoeden dat er iets anders aan de hand was. En inderdaad: de functie werkt alleen als je Apple Music hebt. Ontzettend kinderachtig. Gelukkig zijn er ook websites zoals AZLyrics.
Twitter for Mac is terug
Een andere grote belofte van Catalina is Catalyst: technologie waarmee app-makers iOS-apps kunnen omzetten in Mac-apps, zonder daarbij alles helemaal opnieuw te hoeven coden. Twitter is een van de eerste bedrijven die deze mogelijkheid hebben omarmd. Nadat Twitter for Mac een paar jaar geleden de nek om werd gedraaid (het onderhoud van een aparte Mac-app werd te prijzig; we moesten maar tweeten via twitter.com), is de app nu weer terug in Catalyst-versie. Als je Catalina nog niet hebt geïnstalleerd, kom je de app niet tegen in de App Store, heb je Catalina wél geïnstalleerd, dan wel. Let op: bij ons lukte installeren aanvankelijk niet, omdat we de oude Twitter for Mac-app nog in de map Apps hadden staan. Overschrijven lukt dan niet. Gooi eerste de oude app weg, en installeer dan de nieuwe.
De nieuwe app werkt op zich goed – maar je voelt aan alles dat het geen 'echte' Mac-app is. Klik bijvoorbeeld eens in de menubalk op Twitter en dan op Voorkeuren. Dan krijg je dit soort vensters te zien:
Dat lijkt in geen velden of wegen op de voorkeurenpanelen die je gewend bent te zien in macOS; het lijkt wel sprekend op hoe het op je iPhone werkt. Of het erg is? Misschien niet. Maar het systeem verliest wel zijn consistentie.
Tot slot... Wat zegt Jack?
'Don't push too far, your dreams are china in your hand', zong T'Pau in 1987. Ik vraag me soms af of Apple wist waar het aan begon toen het de enorme markt van China betrad. Twee miljard potentiële klanten voor iPhones die daar toch al in elkaar werden gezet onder een dictatuur die schijnbaar best meeviel. Het bedrijf dat zijn poot stijf houdt als de Amerikaanse overheid verzoeken doet in het nadeel van de consument, heeft op verzoek van China een het regime onwelgevallige app uit de App Store gehaald. Dat klinkt paradoxaal, maar een app die de locatie van politiemensen toont is in strijd met Apple’s tamelijk hoge privacy- en morele standpunten. Maar hoe weinig weet je dan van China? Een groter gevaar dan ontevreden aandeelhouders is het precedent van buigen voor een dwangneurotische dictatuur, vooral nu overheden wereldwijd steeds meer blijven hameren op achterdeurtjes in iOS.
You don't know what you might have set upon yourself – China in your hand
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 29 oktober.