Geef jezelf wat privileges
Ben jij zelf beheerder op je eigen Mac?
'Ja, natuurlijk!', roep je misschien. 'Wie anders?'
Toch wordt het als goed gebruik gezien om bij je dagelijkse Mac-werkzaamheden te werken met een standaard-gebruikersaccount. Het vormt een extra laagje bescherming tegen de boze buitenwereld vol malware en ransomware – al was het maar omdat je niet onbedoeld of zonder het te merken iets schadelijks kunt installeren. Wie het serieus aanpakt, creëert dan ook een apart beheerdersaccount voor de momenten waarop je dingen wilt installeren, en een standaard-account voor je dagelijkse werkzaamheden. Vervelend is dat wel, want elke keer dat je een app wilt installeren of verwijderen, of als je instellingen in Systeemvoorkeuren wilt aanpassen, moet je zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord van de beheerder invullen.
Privileges
Maar dat kan nu veel makkelijker met de app Privileges, ontwikkeld door SAP. Privileges is gemaakt voor het bedrijfsleven, maar doet op private Macs net zo goed dienst.
Privileges is een app waarmee je jezelf tijdelijk een beheerderstatus kunt geven. Je werkt gewoon als standaardgebruiker, maar op het moment dat je beheerder moet zijn, klik je in je Dock op het groene Privileges-icoon. Je krijgt meteen de gewenste beheerdersstatus. Het Privileges-icoon in het Dock kleurt geel en toont een geopend slotje, om aan te geven dat je beheerdersrechten hebt. Je installeert een app, of doet iets anders waarvoor die beheerdersstatus nodig is, en daarna klik je weer op Priviliges. Je bent meteen weer een standaardgebruiker. Zo werk je veilig in de standaard-modus, maar heb je met één klik alle beheermogelijkheden tot je beschikking. Zonder het getyp van gebruikersnamen en wachtwoorden.
Privileges kun je gratis downloaden op Github, en daar vind je ook uitleg hoe je het moet installeren (en eventueel deïnstalleren). Je moet in ieder geval beheerdersstatus hebben als je de app installeert. Heb je maar één account op je Mac staan, dan hoef je niet twee verschillende accounts aan te maken: het werkt ook gewoon met één account, waarvan de beheerderstatus dan aan en uit kan. De installatie is doodeng: je moet klikken op een knop met de tekst 'Remove Privileges', waarmee je Mac formeel geen Beheerder meer heeft. Wij vonden dat doodeng, maar probeerden het toch uit (alles voor onze lezers!). En het werkt fantastisch: we kunnen dat ene account nu met één klik laten switchen tussen beheerder en standaardgebruiker. (Wil je er weer vanaf, gebruik Privileges dan nog één keer om jezelf beheerrechten te geven, en deïnstalleer de app dan.)
Privileges | gratis | ★★★★★
Iets te edgy
Grappig, moeten ze aanvankelijk bij Microsoft hebben gedacht. Explorer en Edge beginnen allebei met een E! Dus kunnen we voor de nieuwe Edge-browser gewoon het oude Explorer-icoon gebuiken!
Dat enthousiasme bekoelde later weer, misschien omdat de Internet Explorer niet een browser is waar veel mensen goede herinneringen aan bewaren. En dus heeft Edge for Mac (nog steeds in bèta) opeens een gloednieuw icoon gekregen. Iets van een blauwgroene golf. Beter, vinden wij.
Sinterklaas in iSnow
Elk seizoen staan we even stil bij de bureaublad-transformerende apps van de Nederlandse ontwikkelaar Rick Jansen. Zijn app iSnow bespraken we vorige winter al. De app is een echte classic: een eerste versie schreef Rick 35 jaar geleden op zijn Lisa. De app heeft onlangs weer een update gekregen: de app die het al jaren laat sneeuwen op je bureaublad, laat nu ook niemand minder dan Sinterklaas verschijnen. De Kerstman zat er al in, maar de Nederlandse goedheiligman is nu ook een optie. Sint is veel groter dan Santa bovendien... verschil moet er zijn tenslotte. Een leuke toevoeging. En, zo schrijft Rick ons: 'We hebben dit jaar gekozen voor een volkomen transparante Zwarte Piet'.
iSnow | € 1,09 | ★★★★☆
Black Friday komt eraan...
Het kortingencircus van Black Friday (vrijdag 29 november) tot en met Cyber Monday (maandag 2 december) komt er weer aan. Houd deze kortingen in de gaten:
Affinity maakt apps die met Adobe-programma's zoals Photoshop, Illustrator en InDesign concurreren: Affinity Photo, Affinity Designer en Affinity Publisher. Met een groot verschil: geen abonnementen zoals bij Adobe, maar eenmalige aanschafprijzen. En daar gaat vanwege Black Friday dan ook nog eens 30 procent vanaf. Niet alleen van die drie apps, maar ook van werkboeken en contentpacks. En aangezien Black Friday steeds verder wordt opgerekt, werken die kortingen nu al.
Als je ooit nog een filmscript wilt schrijven, en je wilt het écht professioneel aanpakken, dan schrijf je het in de industriestandaard: Final Draft. Nu is dat een absurd geprijsde app ($ 244,99), maar vanwege Black Friday is-ie nu afgeprijsd naar $ 159,99. Nog steeds pittig, maar peanuts zodra je een kaskraker blijkt te hebben geschreven.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Opwinding over de prijs van de nieuwe 16-inch MacBook Pro. Dat geld is relatief, omdat een Mac zo lang meegaat. Maar als ik eerlijk ben, is dat geld niet relatief. Mijn eerste Mac kocht ik in 1989 nieuw, maar met 70 procent educatieve korting. In 1994 kocht ik 'in de ramsj' een PowerBook 165. In 2006 voor een prikkie een drie weken oude MacBook van een spijtoptant. In 2011 een overjarige 15-inch MacBook Pro. In 2014 kreeg ik onder garantie een gloednieuwe MacBook Pro. Tussendoor had ik altijd tweede- en derdehandsjes. Het nieuwste model voor de volle prijs kopen – ik zou het graag een keer kunnen meemaken.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 10 december.