Je Mac tijdens een hittegolf
Vandaag was het heet. En als we de meteorologen mogen geloven, gaan we een toekomst met veel meer hittegolven tegemoet. Wat betekent dat eigenlijk voor je Mac? Hoe goed kan die tegen hitte?
Apple zegt dat je je Mac moet gebruiken bij een omgevingstemperatuur tussen de 10℃ en 35℃. Vandaag ging de temperatuur buiten over die 35 graden heen, en binnen bij veel mensen ook. Hoe voorkom je in zulke situaties dat je Mac oververhit raakt?
Vooropgesteld: je Mac smelt niet boven de 35 graden. Sterker nog, je Mac dealt bij normaal gebruik met veel hogere temperaturen. Een M1-chip kan best 100℃ bereiken bij heavy use. Daar is het systeem op gebouwd. De Mac is zo ontworpen dat hij zijn hitte kwijt kan. En daar zit het probleem bij een hittegolf: als de omgeving óók heet is, wordt het lastiger om van die hitte in de Mac af te komen. Om te voorkomen dat je Mac schade oploopt, of zichzelf uitschakelt vanwege oververhitting, is het goed om bij hitte deze dingen in de gaten te houden:
Houd je Mac uit de zon.
Laat je MacBook niet in de auto liggen.
Zorg dat ventilatie-openingen van je Mac (ook MacBooks zonder ventilator hebben wel ventilatie-openingen) niet zijn afgedekt.
Check eens of de ventilator-openingen niet verstopt zitten met stof. Gebruik eventueel een kruimeldief om het stof weg te zuigen.
Schuif je Mac mini, Mac Pro of Mac Studio van de muur af, zodat er voldoende luchtcirculatie achter de Mac is (waar de ventilatie-openingen zitten).
Zet je Mac op een stabiel oppervlak, neem een MacBook niet op schoot en zet hem ook niet op kussen of andere stoffen oppervlakken.
Hoog je MacBook wat op, zodat er luchtcirculatie onder het apparaat komt. Een laptop-stand werkt daarvoor het beste.
Dek het toetsenbord niet af.
Laad je MacBook niet op in de zon, laat de lichtnetadapter niet nodeloos ingeplugd, en laat je MacBook ook niet onbewaakt opladen.
Sluit in je browser alle tabbladen die je niet per se nodig hebt; al die tabbladen zorgen voor veel energiegebruik en dus warmte.
Richt eventueel een simpele huiskamerventilator op je Mac, voor extra luchtcirculatie.
Er bestaan ook cooling pads: laptop-stands met ingebouwde ventilatoren. Je vindt er hier een heel aantal.
En tot slot: laat 'slimme' ideeën zoals je Mac op een zak diepvries-erwten zetten vooral achterwege. Levensmiddelen uit de vriezer zijn weliswaar lekker koud, maar zorgen ook voor heel veel condens, wat superslecht is voor je Mac. We komen deze tip nogal eens tegen op het web, maar er zitten risico's aan vast.
Jony Ive is nu écht weg
De New York Times bracht vorige week naar buiten dat Apple de samenwerking met Jony Ive heeft verbroken. Beide partijen waren kennelijk niet gelukkig met de samenwerking. In 2019 vertrok designer Jony Ive bij Apple. Ive is verantwoordelijk voor talloze iconische producten van Apple: van de eerste iMacs tot de MacBook Air, en van de iPod met zijn witte oordopjes tot de iPhone. Jony Ive en Steve Jobs waren een dreamteam samen – maar na de dood van Jobs boterde het minder goed tussen Ive en de nieuwe leiding van Apple. Dat hele verhaal is te lezen in het boek After Steve, dat we een tijdje terug in MacFan bespraken.
Toen Ive in 2019 vertrok, en een eigen designstudio begon (LoveFrom), maakte Apple bekend dat het de belangrijkste klant van Ive zou worden. Maar nu, naar drie jaar, wordt die samenwerking opgezegd.
PR-stunt?
Er is maar weinig bekend over wat die samenwerking inhield. Daardoor zijn er nu twee theorieën. Aan de ene kant zijn er mensen die zeggen: die 'deal' tussen Apple en LoveFrom was niks meer dan PR. Apple wilde aandeelhouders geruststellen met een verhaaltje dat Ive niet helemaal weg was. En in dat licht zou het eindigen van de samenwerking nu ook helemaal niks betekenen. Er was geen samenwerking.
Of echte samenwerking?
Maar er zijn ook geluiden dat Jony Ive juist een grote stem heeft gehad in nagenoeg alles wat we tot nu toe van Apple hebben gezien. Zo gaf Apple zelf toe in een artikel in Wired dat Jony Ive heeft gewerkt aan de nieuwe iMac uit 2021 – de iMac die in de media werd geprezen als de eerste 'post-Ive' Mac.
Het punt is dat Apple in Wired niet zegt wanneer Jony Ive aan die iMac heeft gewerkt. Was dat na zijn vertrek? Of nog ervoor? Dat wordt niet duidelijk uit het artikel. Maar inmiddels komen er ook andere geluiden dat Ive nog volop betrokken was bij Apple-producten, tot een paar maanden geleden. Zo schrijft John Gruber op Daring Fireball:
I’m hearing, from a few sources, that LoveFrom’s involvement with Apple has been more than symbolic over the past three years — which makes sense! — and that Apple folks have been reviewing new product designs with Ive as recently as a few months ago.
Als dat waar is, hebben de eerstvolgende producten van Apple – zoals de veelbesproken AR/VR-bril die Apple volgend jaar zou kunnen uitbrengen – nog steeds een stempel van Ive. En blijft het spannend hoe het Apple vergaat als het niet meer terug kan vallen op Ive als design-genie.
Tot slot... Wat zegt Jack?
In 2004 was het zo warm op zolder dat zowel de harde schijf in mijn PowerBook G3 (Pismo) als mijn externe back-upschijf het ratelend begaf. De eerste definitief (de kwaliteit van 2,5”-schijven hield toen niet over), de tweede kreeg ik weer aan de praat. De kans dat zoiets weer gebeurt is klein met SSD’s, maar voor alle zekerheid heb ik een USB-ventilator van de Action op mijn vier back-upschijven gericht staan. Het allerbeste wat je kunt doen is natuurlijk wat inwoners van warme landen al eeuwen doen. Niets. Siësta. Alles uit. Ook eens fijn.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt rond 2 augustus.